Is Bali veilig ondanks de Agung vulkaan?

is bali veilig?

Is Bali veilig? Hoe de media het toerisme op Bali om zeep helpt.

Een goede vraag die mij de afgelopen weken meermaals is gesteld, is ‘Is Bali veilig?’ Mijn antwoord is steevast: ‘natuurlijk is Bali veilig! Waarom niet?’ En dan zie je mensen kijken zo van ‘ja maar die vulkaan … ‘. Ik zal je één ding zeggen en dat is dat ik in de ruim vier weken die ik nu hier ben, nauwelijks iets heb gemerkt van een vulkaan die op uitbarsten staat. Het enige dat ik er zelf aan ervaren heb, is een aantal lichte aardschokken toen ik in Sidemen verbleef. That’s it.
 
Voor de lokale bevolking is het een drama dat er een vulkaan op uitbarsten staat. Niet alleen omdat zo’n 120.000 inwoners van de dorpen rondom de vulkaan hun huizen hebben moeten verlaten, maar ook omdat de toeristen wegblijven. Ik heb echt de meest bizarre verhalen gehoord van reizigers sinds ik hier ben:
 
– Ik zou via Denpasar naar Taiwan vliegen, maar heb maar omgeboekt en vlieg nu via Kuala Lumpur, in het geval hij uitbarst en de luchthaven gesloten wordt.
 
– Ik durf niet naar Sidemen, stel dat ik daar ben en die vulkaan barst uit. Wat dan?
 
– Mijn Australische vrienden hebben besloten niet mee te reizen, vanwege een mogelijke uitbarsting. Ze willen naar huis kunnen wanneer ze dat willen en niet vast komen te zitten vanwege een vulkaan.
 
Steeds klapperden mijn oren bij het horen van dit soort verhalen. Want … er is namelijk niks om je zorgen over te maken. Althans, natuurlijk heb je een probleem als de vulkaan uitbarst maar heb je dat niet sowieso als je waar dan ook ter wereld bent? En staan er niet overal ter wereld vulkanen op uitbarsten? En als ie al uitbarst, dan zou het toch zomaar kunnen dat de wind de gunstige kant op staat en de luchthaven helemaal niet gesloten hoeft te worden?
 
Een voorbeeld: de meest bekende vulkaanuitbarsting van de afgelopen jaren is toch wel die van de Eyjafjallajökull op IJsland. Luchthavens werden wekenlang gesloten en reizigers zaten vast. Het was wereldnieuws. Op IJsland staat er altijd wel één of andere vulkaan op uitbarsten. Neem bijvoorbeeld de Hekla die zo’n beetje elke tien jaar uitbarst. In 2000 was de laatste uitbarsting en dus is ie inmiddels al zo’n zeven jaar over datum. En toch weerhoudt het niemand ervan om naar IJsland te gaan. In tegendeel, het toerisme op IJsland neemt alleen maar toe. Zojuist las ik toevallig dit artikel op National Geographic over een mogelijke uitbarsting van de Bárðarbunga, maar ik geloof niet dat er mensen zijn die hun reis naar IJsland om deze reden annuleren.
 
Het stemt me dan ook intens verdrietig dat reizigers Bali niet meer willen bezoeken. Inmiddels is de activiteit van de Agung alweer enorm gedaald en mag een deel van de bewoners weer terug naar huis. De veiligheidszone rondom de vulkaan is terug gebracht van 12 kilometer naar 6 kilometer. Oftewel de afgesloten safety zone heeft een percentage van nog geen procent ten opzichte van de volledige oppervlakte van Bali. Mensen hier praten er al niet eens meer over want als ik de locals moet geloven, kan het ook nog zomaar tien jaar duren tot Agung uitbarst. Of wellicht barst ie helemaal niet meer uit. Of wellicht overmorgen wel als ik op het punt van vertrekken sta.
 
Is Bali veilig? Wat mij betreft absoluut. Zou ik morgen weer een ticket boeken? Zeker! Natuurgeweld heb je overal ter wereld en tegenwoordig in de meest bizarre vormen. Laat een mogelijke vulkaanuitbarsting op Bali je dan ook zeker niet weerhouden van een reis naar dit prachtige eiland!
 
Benieuwd naar mijn persoonlijke verhaal over mijn verblijf in Sidemen waar ik een vluchtelingenkamp bezocht en waar de hotels leeg staan vanwege de berichtgeving rondom de vulkaan? Lees dan deze blog!
 
Nog meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Beklimming van de Rinjani vulkaan op Lombok: van hel naar hemel en weer terug
Bali: highlights van Ubud en omgeving
Reizen in Nepal na de aardbeving: het is veilig!
 
Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

Related Posts