Injinji toesocks review
we12test

Waarom ik nooit meer zonder Injinji toesocks ga hiken (review)

Loop jij regelmatig blaren tijdens het wandelen of het hiken? Of heb je net als ik regelmatig schuurplekken op en/of tussen je tenen? Tot een jaar geleden liep ik altijd te klungelen met dit soort ongemakken tijdens mijn wandelingen en had ik regelmatig zere plekken. Ik dacht dat dit erbij hoorde en het nu eenmaal part of the game was. Tot ik in aanraking kwam met Injinji toesocks, oftewel teensokken.
 
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Injinji
 

Voeten vol met blaren

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat ik aan Te Araroa begon, de 3.000 kilometer lange thru-hike door Nieuw-Zeeland, waarvan ik uiteindelijk 800 kilometer aflegde. Ik dacht destijds dat ik als hiker alles wel zo’n beetje had meegemaakt in mijn leven. Tot ik meer dan 100 kilometer over het zandstrand van 90 Mile Beach te voet moest afleggen. Na twee dagen over het strand ontstonden de eerste blaren.
 
Op dag drie kreeg ik mijn schoenen nauwelijks meer aan en op dag vier kwam ik huilend aan bij mijn camping. Helemaal gesloopt en met voeten vol met blaren. Ik had altijd al wel last van her en der een schuurplek op mijn voet, maar dit had ik nog nooit eerder meegemaakt. Het kostte me een week om te herstellen en de blaren te laten genezen voor ik verder kon lopen. Ondertussen vroeg ik aan jullie op Instagram: wat kan ik doen om blaren te voorkomen voor de volgende trajecten. Het antwoord was vrij eenduidig: ga lopen met Injinji toesocks.
 
Paklijst Te Araroa
 

Wat zijn Injinji toesocks

Ik had vanuit de wondere wereld van het wandelen al weleens over toesocks gehoord, maar aangezien ik tot mijn grote tevredenheid altijd gewoon op reguliere sokken liep, overwoog ik eigenlijk nooit om toesocks te gaan dragen. Toesocks, oftewel teensokken, zijn in 1999 bedacht door het merk Injinji (uitspraak: in-djin-djie) en hebben vijf tenen. Zij hebben een wandelsok ontwikkeld die anatomisch is afgestemd op jouw voet. Het ontwerp van vijf tenen zorgt ervoor dat je tenen op een natuurlijke manier worden gespreid. Dit geeft je tijdens het hiken meer stabiliteit en meer comfort.
 
Injinji toesocks review
 

De voordelen van toesocks

Omdat ik op het moment van die blaren bereid was alles te proberen om te voorkomen dat dit nog een keer zou gebeuren, ging ik in het stadje Hamilton naar de lokale outdoor shop om toesocks te kopen. De dame achter de balie hielp mij uitstekend en legde mij de voordelen van teensokken uit:

  • Voorkomen van blaren: de sokken voorkomen blaren door elke teen in vochtafvoerende stof te wikkelen. De scheiding van de tenen voorkomt huid-op-huidwrijving dat blaren veroorzaakt.
  • Gebruik maken van je volledige voet: teensokken zorgen ervoor dat je je hele voet en tenen kunt gebruiken tijdens het hiken.
  • Vochtafvoer: door zweet efficiënt te absorberen en te verdampen zorgen de sokken voor droge en koele voeten wat zorgt voor minder blaren en vrijwvingsplekken.

 

Teensokken Injinji
Met mijn nieuwe toesocks in Hamilton
Injinji teensokken
Nieuwe sokken, nieuwe schoenen
 

Injinji outdoor socks voor hiken

Injinji heeft teensokken voor diverse takken van sport, waaronder hiken, hardlopen en trailrunnen. De sokken die ik kocht in Hamilton waren na zes maanden hiken behoorlijk versleten, maar gelukkig stuurde Injinji mij voor mijn avonturen hier in Scandinavië een paar outdoor socks toe. De wandelsok is gemaakt met temperatuur regulerend Merino NüWool ™, en geschikt om te presteren in alle weersomstandigheden. Ideaal dus voor zowel het najaar wat nu volop aan de gang is, maar ook de winter die eraan zit te komen.
 
Ik draag bij voorkeur de Womens Trail Midweight Crew sokken. Het design is wat smaller, zodat hij perfect bij de vrouwelijke voet past. Het dubbele boord zorgt voor een aansluitende pasvorm, wat vuil buiten de sok houdt, terwijl de extra padding op het voetbed helpt om de impact te reduceren. De sok komt tot halverwege de kuit, waardoor de hij de hiel bedekt en beschermt en hij dus zonder problemen in je hoge hiking boots past.
 

Injinji teensokken
Injinji teensokken in de praktijk
 

De Injinji toesocks in de praktijk

Inmiddels loop ik sinds november vorig jaar op geen andere sokken meer dan Injinji toesocks, tenzij ze in de was zitten. In Nieuw-Zeeland versleet ik een volledig paar (ca. 2.000 km mee gelopen) en inmiddels ben ik trotse bezitter van drie paar teensokken. Een paar lage socks voor in mijn trailrunners en twee paar hoge teensokken voor in mijn stevige hiking boots.
 
Ze kunnen zonder problemen en vooral, stinkvoeten, meerdere dagen mee op een trektocht (o.a. tijdens de Padjelantaleden die ik in augustus liep) en voelen zacht en comfortabel aan. Zoals gezegd: ik ben fan en wil niet anders meer. Ik heb simpelweg geen blaren meer gehad en ook geen schuurplekken sinds ik de toesocks van Injinji draag.
 
Het enige nadeel dat ik van deze sokken kan bedenken is dat het even wat tijd kost om ze aan te trekken. Ik weet dat sommige hikers ze zo om hun tenen schuiven, maar om ze volledig en goed aan te krijgen heb ik iets meer tijd nodig. Bovendien is mijn kleine teen relatief kort waardoor ik wat ruimte overhoud in dat deel van de sok, maarja zoveel mensen zoveel tenen natuurlijk!
 
Loop je regelmatig blaren tussen je tenen? Of heb je snel last van natte voeten en/of schuurplekken tijdens het lopen? Dan kan ik je de Injinji toesocks van harte aanbevelen. Wedden dat je daarna, net zoals ik, niet anders meer wilt?
 
Injinji toesocks zijn onder meer verkrijgbaar op de website van Injinji, op Bol.com en op Teensokkenwinkel.nl.
 

Conclusie en disclaimer

Mijn eerste twee paar Injinji toesocks kocht ik zelf, de twee Womens Trail Crew socks kreeg ik aangeboden van het merk om uit te proberen en te reviewen op mijn site. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *