april in zweden in het voorjaar
we12inspire,  zweden

In april naar Zweden op vakantie: tips en handig om te weten!

Op het moment van schrijven zit ik in de trein van Göteborg naar Kopenhagen en loopt mijn verblijf van een week in Zweden ten einde. Alhoewel in april naar Zweden op vakantie gaan een gok was, heeft het voor mij ontzettend goed uitgepakt. In dit artikel vertel ik je niet alleen over mijn ervaringen, maar ook nog veel tips voor je Zweden reis in het voorseizoen en andere handige dingen om te weten. Veel leesplezier!

Overnachting in het Sheraton Hotel op Schiphol

Ik begin mijn reis super relaxt in met een overnachting in het Sheraton Hotel op Schiphol. Omdat ik de volgende ochtend al om 06.50u naar Stockholm vlieg, hoef ik op die manier niet ultra vroeg op te staan. Vanwege de pandemie is het aanbod vluchten naar Stockholm aanzienlijk beperkter dan voorheen. Mijn ochtendvlucht kostte ongeveer 200 euro, de middagvlucht ruim het dubbele. Voor datzelfde geld kun je niet zo goed op Schiphol overnachten en relaxt aan je reis beginnen. Bovendien hoeft mijn broertje dan niet, net zoals ik, in middernacht op te staan om mij naar Schiphol te brengen.
 
Het voordeel van het Sheraton Hotel is dat ze pal naast Schiphol Plaza liggen en je dus vanaf de trein zo binnendoor naar de ingang van het hotel wandelt. Nadat ik ben ingecheckt ga ik naar mijn kamer: ik overnacht in een prachtige kamer met ‘airport view’. Als vliegtuigspotter helemaal leuk want zo kan ik van achter het enorme raam de opstijgende vliegtuigen zien.
 
In de avond dineer ik in ‘Commune’ het restaurant van het Sheraton. Daarna ga ik nog even in bad, zet ik mijn spullen klaar voor de volgende ochtend en stap ik in het bed. Het hotel is onlangs volledig gerenoveerd en de bedden zijn heerlijk. Het is bijna jammer dat ik de volgende ochtend al 05.00u moet opstaan om naar Zweden te gaan …

Het Sheraton Schiphol vanaf Plaza
Uitzicht op het Sheraton vanaf Schiphol Plaza
Sheraton Schiphol
Uitzicht op een van de landingsbanen
Werk Sheraton Schiphol
Nog even wat werken voordat ik vertrek
Restaurant Commune
Restaurant Commune

Vroege vlucht naar Stockholm

De volgende ochtend sta ik vroeg op voor mijn vlucht naar Stockholm. Die verloopt voorspoedig en precies op tijd landt het vliegtuig op luchthaven Arlanda. Omdat ik alleen met handbagage reis, sta ik binnen no-time buiten. Het zonnetje schijnt, maar het is hier aanzienlijk koeler dan in Nederland. Ik neem de Flixbus naar Stockholm Centraal (duur ca. 45 minuten) en stap hier op de metro (Tunelbanan) naar Björkhagen. Hier stap ik de Sörmlandsleden op: een langeafstandwandeling van ruim 1.000 kilometer.

KLM vlucht naar Stockholm
KLM vlucht naar Stockholm
Arlanda Airport
Arlanda Airport

Wandelingen op de Sörmlandsleden en Utö

Ik breng de komende dagen door met Elsbeth van Swedish Trails. Vandaag lopen we de eerste anderhalve sectie van de Sörmlandsleden. Ik ben onder de indruk van de snelheid waarmee ik in de Zweedse natuur sta vanuit Nederland, binnen 3.5 uur na vertrek uit Amsterdam om precies te zijn. Mijn uitgebreide verslag over de hike op de Sörmlandsleden staat hier.
 
De volgende dagen brengen we door op het eiland Utö en ga ik wandelen in Tyresta Nationaal Park, ten zuidoosten van Stockholm. Meer inhoudelijke informatie over de trails die ik loop verschijnt binnenkort op mijn website Wandelen in Zweden.

De Sörmlandsleden
De Sörmlandsleden
Water tappen in Zweden
Water tappen in Zweden
Wandelen op Utö
Wandelen op Utö

De bloesem op Kungsträdgården

De Kungsträdgården is een klein park in het hart van Stockholm, dat ooit werd aangelegd als koninklijke tuin. Nu is het vooral een populaire plek om tijd door te brengen op de trappen bij het water. Eén keer per jaar staat de bloesem hier volop in bloei, dit is de mooiste week van het jaar om Kungsträdgården te bezoeken. Ik had geluk (absoluut niet zo gepland!) want toen ik er aan het einde van mijn verblijf aan de oostkust van Zweden was, stonden de bloesems volop in bloei. Daarnaast scheen de zon ook nog eens volop en dus was het enorm genieten. Ook handig om te weten: het was vooral ook erg druk, je bent dus zeker niet de enige. De moeite waard was het echter absoluut.

Kungsträdgården april in Zweden in het voorjaar
De bloesem op Kungsträdgården

Met de trein van Stockholm naar Göteborg

Vanuit Stockholm reisde ik verder naar Göteborg aan de westkust van Zweden. Afgelopen jaar kwam ik hier aan met de Stena Line en meestal rijd ik er doorheen als ik met de eigen auto naar Zweden ga via de bruggen. Echter was het inmiddels alweer vijf jaar geleden sinds ik op een city trip ging en dus de hoogste tijd om weer eens terug te gaan. Ik nam hiervoor de trein.
 
De trein van Stockholm naar Göteborg doet er ca. vier uur over en er zijn verschillende maatschappijen die op deze route rijden. Ik nam een trein van SJ, maar er zijn ook andere opties. Bekijk de mogelijkheden en tarieven hier. De trein deed er in mijn geval ongeveer vier uur over en maakte enkele tops, onder andere in Skøvde.

Voorjaar in Zweden: houd hier rekening mee!

Alhoewel het weer in Zweden uitstekend was tijdens mijn verblijf, merk je wel dat het seizoen echt ongeveer een maand achterloopt op Nederland. Daar waar de krokussen bij ons eigenlijk al weg waren en de bloesem nagenoeg uitgebloeid, kwam hier alles net pas tot leven.
 
Zo kropen de slangen uit hun holletjes (ik heb er twee gezien) en kwamen we nog regelmatig sneeuw tegen op de wandelpaden. Dit had er ook mee te maken dat het de week voordat ik kwam nog had gesneeuwd rondom Stockholm. Omdat je noordelijker zit dan Nederland, zijn de dagen al wel langer dan in Nederland. Om 05.00u was het al volop licht, wat er soms voor zorgde dat ik zelfs voor mijn doen al heel vroeg wakker was.
 
Alhoewel april een prima periode is om het zuiden van Zweden te bezoeken, is het echt nog te koud om verder noordwaarts te gaan. Bovendien zijn bijna overal, dus ook in het zuiden, de voorzieningen nog gesloten. Hotels zijn wel geopend, maar bezoekerscentra niet of beperkt. Op Utö waren alle restaurants etc. dicht (het seizoen start in mei) en ook onderweg op de Sörmlandsleden waren de meeste café’s en terrassen nog dicht.
 
Campings gaan over het algemeen ook pas later in het seizoen open. Gelukkig mag je op de meeste plekken wildkamperen in Zweden, maar je hebt dan bijvoorbeeld geen stroom en water. Ook merk je dat er op openbare grillplaatsen nog geen opties zijn om te grillen (bv. de roosters worden in de winter vaak weggehaald). Het voordeel van reizen in het voorjaar in Zweden is dan wel weer dat je minder kans hebt op bosbranden, waardoor er meestal nog geen verbod heerst voor het maken van vuur. In de zomer is dit regelmatig wel het geval.
 
Het voordeel van Zweden in het voorjaar ten opzichte van Nederland is dat er vooral heel veel naaldbomen zijn in Zweden, waardoor het year-round lekker groen is. Alle andere bomen waren nog kaal, maar dit viel nauwelijks op omdat er toch wel genoeg groen in het landschap was.

Tyresta Nationaal Park in april naar zweden
Tyresta Nationaal Park

En dan nog wat

Iets wat me opviel en wat ik leuk vind om te melden, is dat de Zweden echt al heel snel in een korte broek en t-shirt lopen. Daar waar deze koukleum gewoon lekker de hele week in een lange broek en donsjack liep (soms alleen met een trui) liepen veel Zweden er al een stuk zomerser bij.

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Regel je reis naar Zweden

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!

– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.

– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.

– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:

SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.

Verder lezen over Zweden

Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Wil je verder lezen over mijn avonturen in Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina boordevol weetjes en tips. Ik emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweden en alle blogs berusten dan ook uitsluitend op persoonlijke ervaringen.

De volgende blogs vind je ook vast leuk:

Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie.
Eerste keer Zweden? Hier vind je al mijn tips!
De mooiste plekken in Zweden vind je in dit handige overzicht.

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over een vakantie in april in Zweden nuttig. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan hoor ik het uiteraard graag.
 
Mijn overnachting op Schiphol werd gesponsord door het Sheraton Hotel. De treintickets werden gesponsord door Visit Sweden. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *