ijslandse zuidkust in 1 dag
ijsland,  we12inspire

Zo zie je de IJslandse zuidkust in 1 dag

Laat ik beginnen met het feit dat ik je absoluut niet aanraad om de IJslandse zuidkust in 1 dag te doen. Echter heb ik er veel vragen over gekregen van lezers en heb ik me er zelf afgelopen zomer ook schuldig aan gemaakt, toen ik met vriendin Sandra een lang weekend op IJsland was. Het was mijn vijfde keer hier en haar eerste en omdat het voor haar een once-in-a-lifetime zou worden, wilde ik er het maximale uithalen. Omdat je tegenwoordig op weg naar Noord-Amerika prima een stopover op IJsland kunt maken van een paar dagen, vertel ik bij deze hoe wij de IJslandse zuidkust in 1 dag zagen, inclusief een gletsjerwandeling!
 

Overnachten in Hella

In plaats van te overnachten in Reykjavík na aankomst, verbleven we in Hella, dat al een stukje op de route naar de zuidkust ligt. Ik bezocht IJsland in juni en had als grote voordeel dat het bijna 24 uur per dag licht was, waardoor we hele lange dagen hadden. Na aankomst op de luchthaven van Keflavík gingen we eerst naar de Blue Lagoon (wat ik je overigens niet aanraad, lees hier waarom) en daarna reden we door naar Hella. Dit is een slaperig dorp gelegen aan de IJslandse ringweg en veel meer dan een paar huizen en hotels is er niet te zien. We hadden van tevoren een late aankomst geregeld en ondanks dat we pas zeer laat op de avond aan kwamen, was het nog licht en scheen de zon zelfs een beetje. Heel bijzonder! We sliepen trouwens in Cafe Arhus, met simpele maar leuke cabins.
 
icelandic-southcoast-in-one-day
 

08:00 – 11:00 Seljalandsfoss en Skogafoss

De volgende dag begonnen we aan onze trip langs de zuidkust. We stonden om 08.00 op en zaten om 09.00 in de huurauto. Wanneer je in Reykjavík slaapt, is het zo’n 45 minuten rijden naar Hella, dus dat maakt je dag zo’n anderhalf uur langer in totaal. Onze eerste stops van de dag waren bij de beroemde watervallen Seljalandsfoss en Skogafoss. Vanaf Hella is de Seljalandsfoss zo’n 30 minuten rijden en alhoewel ik hem al meerdere keren had gezien, bleef het opnieuw indrukwekkend om die enorme watermassa naar beneden te zien storten in de diepte. We brachten hier ongeveer 30 minuten door met het maken van foto’s en we deden een korte wandeling achter de waterval. Mocht je deze wandeling willen maken, houd er dan rekening mee dat je kletsnat wordt. Met een beetje pech, zorgt de fameuze IJslandse wind ervoor dat je vervolgens de rest van de dag niet meer opdroogt…
 
De volgende waterval was de Skogafoss, groter en nog indrukwekkender dan de Seljalandsfoss. Hier maakten we ook een stop van zo’n 30 minuten, eerst aan de voet van de waterval en daarna bovenaan de waterval. Zoals je op de foto hier onder kunt zien, loopt er een pad naar boven (soms heel steil) waardoor je bovenaan de waterval uit komt.
 
IJslandse zuidkust in 1 dag

seljalandsfoss
 
the icelandic south coast in one day skogafoss
 
skogafoss
 

11.00 – 16.00 Gletsjerwandeling bij Sólheimajökull

Vanaf Skogar reden we naar de Sólheimajökull (jökull betekent gletsjer) voor onze geboekte gletsjerwandeling in IJsland. Het is ongeveer 30-45 minuten rijden naar de parkeerplaats bij de gletsjer, waar we onze gids ontmoetten. Nadat we de juiste schoenen aangemeten hadden gekregen (gelukkig hoefden we geen helm op, sommige andere groepen wel!) liepen we naar het ijs, een tocht van zo’n 30-45 minuten. Vervolgens stapten we op het ijs, waar we zo’n 2 uur rond wandelden en uitleg kregen over het ontstaan van de gletsjer en de toekomst van het ijs op IJsland. Aangezien IJsland voor een groot deel wordt bedekt door ijs, vind ik dat je een gletsjerwandeling hier zeker niet mag overslaan. Tenzij je ooit naar Alaska of Patagonië gaat, is dit de meest perfecte plek om een ijswandeling eens te proberen. Wij boekten onze tocht bij Icelandic Mountain Guides en waren erg tevreden.
 
solheimjajokull-drinking-water

solheimjajokull-terminal-moraine

glacier hike on solheimjokull
 

16.00 – 17.00 Dyrhólaey voor papegaaiduikers

Na onze gletsjerwandeling reden we door naar Dyrhólaey om papegaaiduikers te zien. Helaas was het broedseizoen en dus waren grote delen van deze plek afgezet om de vogels in rust te kunnen laten broeden. Gelukkig vonden we een plekje waar we een enkele verdwaalde papegaaiduiker zagen zitten, heel in de verte. Ook liepen we nog even kort over het strand, maar al te veel tijd brachten we hier niet door omdat we nog verder wilden rijden…
 
the icelandic south coast in one day dyrholaey
 

17.00 – 20.00 Zuidkust road trip

We wilden namelijk nog helemaal naar Jökulsárlón rijden, het beroemde ijsbergenmeer. We hadden de hele dag getwijfeld of we het zouden doen, het is namelijk een flinke rit, maar uiteindelijk besloten we ervoor te gaan, aangezien we toch op IJsland waren. Vanaf Dyrhólaey is het nog ongeveer 2.5 uur rijden naar Jökulsárlón dus we hadden nog een flinke rit voor de boeg. Onderweg maakten we een korte stop in Vík om even bij te tanken en wilden we in het bezoekerscentrum van Skaftafell Nationaal Park iets eten. Helaas hadden ze hier geen warme maaltijden (daar is dus niks veranderd de laatste 5 jaar) en dus kozen we voor een broodje hummus. Mocht je liever een warme maaltijd hebben, stop dan bij het tankstation in Vík of zoek iets te eten in het dorp Kirkjubæjarklaustur, een leuke om in één keer zonder problemen uit te spreken! Gelukkig vind ik rijden op IJsland altijd weer een fijn iets en ik verbaasde me erover dat de wegen om 19.00 al helemaal leeg waren.
 
icelandic south coast in one day ring road
 

20.00 – 21.00 Jökulsárlón

Het laatste stukje was best lang en Sandra vroeg zich af waarom we helemaal deze kant op reden naar Jökulsárlón. Het is lastig voor te stellen op een plaatje, maar ik beloofde haar dat het de rit meer dan waard zou zijn. Voor mij was het ook alweer 6 jaar geleden sinds mijn laatste bezoek aan Jökulsárlón en ik keek er ook naar uit, mede omdat ik het een wonderbaarlijk iets blijf vinden… Toen we aan kwamen, zei ik tegen Sandra ‘kijk eens naar links’ en we waren beiden overrompeld door de pracht van deze plek: de felblauwe ijsbergen die zomaar vlak langs de kant van de weg in de lagune dobberen blijft een bijzonder fenomeen! Het was een mistige avond maar dat maakte het geheel juiste alleen maar mysterieuzer!
 


 
Het is nooit met zekerheid te zeggen hoe veel ijs er in de lagune ligt, maar wij hadden geluk: Jökulsárlón lag vol met ijsbergen deze keer. Ik had hier gerust de hele avond kunnen blijven om de ijsbergen te zien bewegen, ze te horen kraken en gewoon te zitten en genieten van deze bijzondere plek. We maakten een lading foto’s en liepen langs het water, onder de indruk van deze natuurpracht:
 
the icelandic south coast in one day jökulsárlón

jokulsarlon-ducks-iceland

the icelandic south coast in one day jökulsárlón

the icelandic south coast in one day jökulsárlón
 

Terug naar Hella

Toen het ongeveer 9 uur was, besloten we terug te rijden naar Hella, wat nog zo’n 3.5 uur was. Op de terugweg stopten we uiteraard nog meerdere keren voor foto’s en uiteindelijk kwamen we om 01.00 ‘s nachts weer bij onze cabin aan. We waren compleet uitgeput maar toch ook high van de adrenaline van die dag, we hadden ZO VEEL gedaan! Samenvattend was dit onze dag aan de zuidkust:
 

De IJslandse zuidkust in 1 dag:

09.00 vertrek uit Hella naar de zuidkust
09.30 Seljalandsfoss
10.15 Skogafoss
11.00 vertrek naar Sólheimjökull
12.00 gletsjerwandeling op Sólheimjökull
16.00 Dyrhólaey
17.00 Vík
19.00 Skaftafell NP bezoekerscentrum
20.00 Jökulsárlón
21.00 vertrek naar Hella
01.00 aankomst in Hella
 
Zoals gezegd kun je deze trip ook prima vanuit Reykjavík maken, voeg dan ongeveer 45 minuten per enkele reis extra reistijd toe aan je programma.
 
iceland-selfies
 
Uiteraard is er aan de IJslandse zuidkust nog veel meer te zien en te doen dan wat wij op die ene dag deden. Echter kreeg ik de vraag hoe de IJslandse zuidkust op 1 dag te doen, dus bij deze mijn antwoord. Idealiter moet je echter minstens 3 of 4 dagen doorbrengen op deze bijzondere plek! Hier vind je een leuke IJsland route voor 3 dagen en meer algemene informatie over een roadtrip op IJsland.
 
Ook leuk om te doen op 1 dag: een bezoek aan de Westman Islands
 
Meer lezen over IJsland? Op de site van Marcella vind je honderden reistips IJsland. Of check de site van Saskia voor reizen naar IJsland met kinderen.
 

Regel zelf je reis naar IJsland

Op zoek naar een goedkope huurauto? Wij boeken altijd bij Sunny Cars, waarmee je je eigen risico afkoopt. Vergelijk ook zeker tarieven met de huurauto’s van Booking – check dan wel extra goed wat je eigen risico is! Bezoek voor meer informatie mijn IJsland startpagina en vergeet ook niet om van tevoren jouw reisgids voor IJsland te bestellen.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig. Mocht je nog vragen hebben, laat het dan gerust weten in de comments. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou mogelijk een bescheiden commissie.
 

8 Comments

  • Sanne

    Over precies twee dagen gaan wij ook naar IJsland. Zoveel zin in!! Dit artikel komt dan ook als geroepen. Ik ben heel benieuwd naar Jökulsárlón. Hopelijk ligt er als wij komen ook veel ijs in de lagune. Door je foto’s kan al helemaal niet meer wachten tot woensdag. Zucht.. nog twee nachtjes slapen.

  • Stéphanie

    Fijn om te lezen dat je dit allemaal in een dag kunt proppen haha. Maar ik zou er inderdaad ook meer tijd voor nemen, als dat kan. IJsland, daar zou ik dit jaar heen gaan als stopover naar Canada maar dit kon helaas niet doorgaan. Ik hoop er snel heen te kunnen gaan! De natuur is daar waanzinnig mooi, ik geniet ook echt van je foto’s!

  • Marcella

    Geweldig mooie foto’s! Ik wil heel graag naar IJsland, maar tot op heden zijn er steeds andere reisplannen tussendoor gekomen. We moeten dus echt eens concrete plannen maken! Jouw artikel ga ik op slaan. Goeie tips!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *