Roadtrip IJsland in de winter
ijsland,  we12inspire

IJsland in de winter: tips ter voorbereiding van je reis!

IJsland in de winter: tips ter voorbereiding van je reis!

Daar waar IJsland in de winter vroeger een soort van mission impossible leek, is het tegenwoordig best gebruikelijk om in de winter naar IJsland te gaan. Hotels hebben hun deuren vaak 365 dagen per jaar geopend, toeristenattracties zijn open en/of beter bereikbaar en het wegennetwerk wordt beter onderhouden. Dat er met toerisme geld te verdienen is wisten de IJslanders, maar het lijkt alsof ze er een sport van hebben gemaakt om IJsland in de winter aantrekkelijk te maken voor toeristen. Denk hierbij aan de vele Noorderlichttours die er zijn, maar ook excursies als Into the Glacier en de gletsjerwandeling op Solheimajökull zijn in de winter tegenwoordig gewoon te doen.
 
Ondanks dat ik al drie keer eerder in de winter op IJsland ben geweest, was het de nu de eerste keer dat ik zelf met een huurauto op pad ging en IJsland volledig op eigen gelegenheid én in volledige vrijheid kon ontdekken. Mijn eerdere winterse bezoeken aan IJsland had ik te danken aan het feit dat ik 10 jaar lang werkzaam ben geweest bij Askja Reizen, dé specialist wanneer het gaat om IJsland reizen. Deze keer was het dus een vakantie en ik vond de winterse roadtrip die we maakten een bijzondere ervaring.
 
Toch is IJsland een bestemming waar je oprecht alert moet blijven en ten allen tijden je verstand dient te gebruiken. Het is zeker geen bestemming voor watjes en reizigers die denken boven de natuur te staan zijn hier helemaal op de verkeerde plek. Mocht je hem nog niet gelezen hebben, check dan ook zeker even deze blog met mijn bijzondere ervaringen met andere toeristen op IJsland.
 
Dat gezegd hebbende, denk ik dat IJsland met recht een hele bijzondere bestemming is. Er zijn alleen een aantal dingen waar je even goed rekening mee dient te houden wanneer je in de winter die kant op gaat. Ik noem ze hier onder voor je op!
 

 

winter op IJsland
Ijs bij Þingvallavatn

 

Moeder natuur heeft het laatste woord. Altijd!

Als er één plek op aarde is waar moeder natuur regeert, dan is het wel op IJsland. Het landschap is hier altijd in beweging en de inwoners zijn immer alert op een volgende vulkaanuitbarsting, een orkaan of andere vormen van natuurgeweld. Op IJsland kun je letterlijk vier seizoen in één dag meemaken, zelfs in de zomer. Nergens ter wereld heb ik het weer zo ontzettend snel zien veranderen als op IJsland. Daarnaast geldt dat wanneer Moeder Natuur van zich laat horen, dit vaak met immense kracht is. Wegen worden om de haverklap afgesloten, de regen en sneeuw zijn berucht omdat ie vaak horizontaal op je af komt en de golven bij de stranden aan de IJslandse zuidkust zijn vaak zo gigantisch dat er met regelmaat toeristen worden weggevaagd.
 

ijsland in de winter
De weg van Keflavík naar Þorlákshöfn

 

Wees flexibel

Zoals medeblogger Eva al schreef in haar artikel (ze was tegelijkertijd met mij op IJsland) – het weer laat zich niet voorspellen maar als de voorspelling slecht is, kun je je maar beter schrap zetten en ernaar handelen. Zo was het op de dag dat we naar Jökulsárlón en Fjallsárlón gingen zonnig in de ochtend, maar bleek er ‘s avonds een heuse storm op te steken. Hierdoor moesten we weer op tijd terug rijden naar ons overnachtingsadres in Hveragerði. We konden toen helaas geen stops meer maken bij enkele toeristische hoogtepunten, maar de andere optie was om vast te komen zitten aangezien de weg afgesloten zou worden.
 
Hou dus, zeker in de winter, altijd het nieuws in de gaten. Bij vele pompstations en vaak ook bij de receptie van je accommodatie hebben ze de meest actuele informatie voor wat betreft het weer en de weg. Bookmark ook de website met de weersvoorspellingen – op deze site vind je alles wat met het IJslandse weer te maken heeft.
 
Mocht je denken dat je met Moeder Natuur kunt sollen, bezoek dan even de films die gedraaid worden in het Volcano House in Reykjavík, over een aantal recente vulkaanuitbarstingen. Na het zien van deze films piep je wel anders. Geloof me …
 

verantwoord reizen op IJsland
Er is altijd gevaar op IJsland!

 

De IJslandse kou is anders

Voor we naar IJsland vertrokken, leek het erop alsof we niet bepaald een flinke kou mee zouden maken. De voorspellingen gaven namelijk zo’n 5-10 graden Celcius aan, wat vrij warm is voor IJslandse begrippen. Eenmaal aangekomen op IJsland was ik toch ontzettend blij met mijn dikke Fjällräven Singi Parka die ik voor deze reis had gekregen om te testen. Ik was namelijk alweer bijna vergeten hoe koud en hard de IJslandse wind kan zijn. Alhoewel het dus de hele week boven het vriespunt is geweest, zijn er toch momenten geweest dat ik het akelig koud had want die wind … Meer tips over hoe warm te blijven op IJsland in de winter lees je hier en check zeker ook mijn paklijst voor IJsland in de winter.
 

zo blijf je warm op IJsland in de winter
Bij de Gullfoss

 

Lang niet alle wegen zijn open

Wanneer je een IJsland roadtrip in de winter maakt, dien je er rekening mee te houden dat veel wegen gesloten zijn. Dit geldt sowieso voor alle onverharde binnenlandroutes, maar ook verharde wegen kunnen zomaar afgesloten worden. Het IJslandse binnenland is alleen met een superjeep en onder begeleiding begaanbaar en dus niet met je huurauto. Je vindt overal duidelijke afzettingen met meldingen dat de weg is afgesloten en dat toch doorrijden op eigen risico is. Niet doen dus!
 
De IJslandse ringweg (1) is normaal gesproken het hele jaar goed begaanbaar, evenals de wegen naar populaire bezienswaardigheden als de Geysir en Gullfoss, maar bijvoorbeeld ook die naar de Blue Lagoon, Jökulsárlón en het Snæfellsnes schiereiland. Toch doe je er verstandig aan om je route flexibel te plannen en ruimte te laten voor de mogelijkheid om wat te schuiven in je plannen.
 
Tip: wanneer je alleen de zuidkust doet, dan adviseer ik je om dit vanuit Hveragerði of Hella te doen. Je kunt op één dan prima alle bezienswaardigheden zien, tenzij je dingen wilt doen die wat meer tijd kosten, zoals het DC3 vliegtuigwrak of een gletsjerwandeling op Sólheimajökul. Toch gebeurt het met regelmaat dat mensen vast komen ze zitten bijvoorbeeld in Skaftafell vanwege het weer en als je dan op tijd terug moet zijn in Reykjavík om je vlucht te halen, is dit niet bepaald ideaal. Boek bij voorkeur overnachtingen die je flexibel kunt annuleren zodat je ter plekke kunt schuiven met je opties!
 
 

Route 6 dagen Zuidkust IJsland in de winter

Ons programma bestond uit 5 nachten in Hveragerði en 1 nacht in Keflavík vlakbij de luchthaven. Vanuit Hveragerði deden we de volgende dingen:
 
Dag 1. Aankomst en rit via Seltún naar Hveragerði
Dag 2. Bezoek Golden Circle (Geysir, Gullfoss, Þingvellir)
Dag 3. Bezoek Secret Lagoon en Rekjavík
Dag 4. Hike naar Reykjadalur
Dag 5. Zuidkust incl. Jökulsárlón en Fjallsárlon
Dag 6. Reykjavík en Lava Tour Reykjanes Schiereiland
Dag 7. Vlucht naar huis
 
Meer over deze route voor de winter op IJsland lees je in een volgende blog!
 
winter op ijsland
 

Huur je auto met zorg!

Voor deze reis was ik serieus aan het twijfelen of ik echt een 4WD auto nodig zou hebben, mede omdat deze maar liefst twee keer zo duur is dan gewone huurauto’s op IJsland. Uiteindelijk kreeg ik via Sunny Cars de mogelijkheid om een auto te huren en we kozen voor de gewone auto, de op-een-na-kleinste. Huurauto’s zijn in de winter op IJsland sowieso voorzien van winterbanden met spikes waardoor een 4WD eigenlijk niet echt meer noodzakelijk is, tenzij je meters sneeuw hebt, maar dat kun je uiteraard nooit van tevoren voorspellen. Mijn IJslandse vriendin Birna gaf aan dat het maar zelden noodzakelijk is om in de winter een 4WD te hebben en dat mensen die ervaring hebben met winterse omstandigheden normaliter gewoon op weg kunnen met een reguliere huurauto.
 
Daarnaast hadden wij bedacht dat we, wanneer er pakken sneeuw verwacht zouden worden, we altijd nog ter plekke om een upgrade kunnen vragen. Er staan op IJsland namelijk echt enorme ladingen aan huurauto’s dus grote kans dat ze nog wel een 4WD beschikbaar hebben.
 

winter op IJsland roadtrip
Onze huurauto bij Skaftafell Nationaal Park

Let op: goedkoop is vaak duurkoop. Je zou de eerste niet zijn met schade die uiteindelijk niet vergoed wordt. Wij huurden zoals altijd via Sunny Car en de all in formule. Hiermee kopen zij je eventuele eigen risico af en ook schade die niet onder de CDW verzekering valt, zoals schade aan glas, banden en bodem. Ik huurde eerder onder meer auto’s via hun in Amerika, Tasmanië, Noorwegen en La Palma en heb eerlijk waar nog nooit problemen gehad.
 
Ook dit keer verliep alles met betrekking tot de huurauto vlekkeloos, de dames achter de balie van Enterprise wisten al dat Sunny Cars een aanvullende verzekering heeft waardoor we de discussie over het al dan niet afsluiten van een aanvullende verzekering via hen achterwege konden laten. Daarnaast vond ik de service van Enterprise erg goed, onze tank bleek namelijk niet helemaal vol bij het afhalen en we hoefden hem dus ook niet helemaal vol in te leveren. Ook ging de opening van de tankdop onderweg kapot, maar hier hebben we dus geen kosten voor gehad. Tenslotte kregen we het huurcontract met een overzicht van de auto en foto’s van de reeds ontstane schade aan de auto per email toegestuurd. Super netjes wat ons betreft!
 
We kozen voor het servicepakket waarbij een extra bestuurder is inbegrepen. Alhoewel mijn reisgenoot uiteindelijk bijna alle afstanden reed, vonden we dit wel een prettige gedachte in het geval dat één van ons door bijvoorbeeld ziekte niet meer kon rijden, dat de ander ook verzekerd was. Daarnaast hadden we een fijne GPS in de huurauto. Niet noodzakelijk, maar wél heel handig. Kortom: ik kan je de service van Sunny Cars van harte aanbevelen!
 
Lees ook dit artikel over de IJsland Ring Road 2 – de officiële rondweg in de Westfjorden
 

huurauto IJsland in de winter
Onderweg naar Jökulsárlón

 

Ice Ice Baby!

Zoals gezegd hadden wij dus geen sneeuw tijdens onze reis, maar er lag op sommige plekken nog wel (flink wat) sneeuw. Bij de meeste toeristenattracties wordt er dan zwart zand gestrooid, maar niet overal. Hierdoor was het op sommige plekken verraderlijk glad om te lopen en moesten we soms voetje voor voetje schuifelen. Ook tijdens onze hike in Reykjadalur moesten we regelmatig een ijsveldje oversteken. Tip: neem rubberen crampons mee, die kosten slechts een paar euro bij de Decathlon maar maken het lopen over sneeuw en ijs stukken makkelijker en veiliger!
 

bezienswaardigheden IJsland in de winter
Gulfoss, Geysir en Fjallsárlón in de winter

 

Er bestaat géén Noorderlicht garantie

Dit klinkt wellicht wat overdreven, maar eerder genoemde vriendin Birna werkt bij Safe Travel Iceland en krijgt dagelijks de vraag ‘wanneer het Noorderlicht aan gaat’ … Mocht jij je dit ook afvragen: het is nooit gegarandeerd dat je in de winter op IJsland het Noorderlicht ziet. Zelfs niet als het helder is. Ik heb deze keer geen Noorderlicht gezien en tijdens mijn vorige reizen slechts heel vaag, maar dat was mede omdat ik toen in de stad was en er dus teveel lichtvervuiling was. Ondanks dat wij deze keer in Hveragerði sliepen en nagenoeg in de middle of nowhere, hebben we geen Noorderlicht gezien. Dikke pech en mijn advies is dus om Noorderlicht als een fijne bonus te zien tijdens je winterreis in IJsland – zeker niet als een standaard.
 

Skyr op IJsland in de winter
Geen Noorderlicht garantie, wél Skyr!

 

Ten slotte: be safe!

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar wees voorzichtig op IJsland. Gooi geen plastic bekertjes in de geisers, ga niet op pad buiten de gemarkeerde paden, gedraag je als een verantwoordelijke persoon die met respect met de natuur om gaat en gebruik ten allen tijden je gezonde verstand mocht het weer of andere omstandigheden roet in het eten gooien. IJsland is een bijzondere bestemming en het zou mooi zijn als de volgende generatie ook nog van al het moois kan genieten.
 
winter op IJsland roadtrip
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over IJsland in de winter nuttig en heeft het je geholpen met het verder plannen van je reis. Onze huurauto kregen wij aangeboden in ruil voor onze eerlijke review, welke we je bij deze gegeven hebben. Daarnaast vind je in dit artikel enkele affiliate links, mocht je via één van deze links een bestelling doen dan ontvang ik daar uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie over. Dank voor het lezen en veel plezier de komende winter op IJsland!
 

One Comment

  • Rudi Bach

    Hoi Antonette, Mattias Desmet schreef een mooi artikel over zijn reis door Ijsland. Zo kwam ik in gesprek met je Nicht Sandra en via haar op jou site terecht. Heb met veel interesse je blog over Ijsland gelezen en ben zeker van plan hier een roadtrip te gaan maken. Niet dit jaar (ga oude beschavingen bekijken op Sardinie). Waarschijnlijk volgend jaar. mvg Rudi

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *