ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska
alaska,  we12climb

IJsklimmen in Alaska op de Root Glacier

IJsklimmen in Alaska op de Root Glacier

Wanneer je net als ik grote fan bent van Alaska en af en toe tv kijkt, heb je wellicht wel eens van de tv serie Edge of Alaska gehoord. Dit dorp genaamd McCarthy wordt door Discovery Channel wel omschreven als the Toughest Town in America en is al sinds jaren mijn favoriete plek in Alaska. Ik kwam hier voor het eerst in 2009 en keerde in 2015 weer terug.
 
Een paar dagen voor ik aan mijn 2.5 weken durende Alaska reis zou beginnen, fietste ik vanaf mijn werk naar huis. Omdat het die dag voor het eerst sinds een tijdje weer had geregend, was het glad en toen ik even een seconde niet oplette, viel ik van mijn fiets. Ik voelde meteen dat er iets niet goed zat in mijn enkel en bracht de hele avond door op de eerste hulp van het ziekenhuis. Uiteindelijk bleek dat mijn enkel niet gebroken maar gekneusd was en hiken en ijsklimmen waren, aldus de dokter, volledig uitgesloten. Ik was ontzettend teleurgesteld omdat ijsklimmen in Alaska al jaren op mijn bucketlist staat en ik het niet kon geloven dat ik zo enorm veel pech had. Ik lag de hele nacht wakker in mijn bed en hoe ik de situatie ook bekeek, het was gewoon dikke K met P, Om het zo maar even uit te drukken…
 
Toch ging ik naar Alaska en ongeveer tien dagen na mijn ongeluk, kwam ik aan in McCarthy, het dorpje dat dus ook bekend staat als Edge of Alaska. Ik was ontzettend blij maar tegelijkertijd bedroefd. Eerder tijdens de reis had ik al kleine stukken geprobeerd te wandelen maar ik had nog steeds aardig wat pijn in mijn enkel tijdens het lopen. Een uurtje zou zeker wel lukken, maar veel verder was niet echt verstandig. Toch besloot ik, in overleg met St. Elias Alpine Guides dat ik mee zou gaan de gletsjer op. Het was een lastige beslissing want als er ook maar iets mis zou gaan, kon ik de hikes die ik de rest van mijn reis had gepland wel vergeten.
 
Ik moet eerlijk zeggen dat het eigenlijk best okee ging achteraf gezien. Ik kreeg super zware bergschoenen mee waar de speciale stijgijzers voor het ijsklimmen onder konden en in die schoenen kon mijn enkel eigenlijk geen kant op. De ochtend nadat ik ze had gepast, gingen we dan ook daadwerkelijk op pad. Eerst liepen we ongeveer een uurtje tot aan Root Glacier, een prachtige trail die ik in 2009 ook al eens liep. Uiteindelijk kwamen we bij het ijs aan en was het tijd de schoenen aan te trekken en de stijgijzers onder te binden. Ik stapte de gletsjer op en niet veel later nam mijn zelfvertrouwen acuut toe. Hier voelde ik me op en top! Mijn enkel deed wel pijn, maar ik had mezelf die ochtend volgestopt met pijnstillers. Ik was nu zover gekomen, ijsklimmen in Alaska moest en zou die dag van mijn bucketlist afgestreept worden.
 
ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska

ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska

Kun je je enigszins voorstellen dat ik aardig nerveus was toen de touwen gespannen werden en ik dus met mijn neus voor een verticale muur van ijs stond? Ik moet eerlijk zeggen dat het, toen ik eenmaal bezig was mezelf naar boven te hijsen, makkelijker was dan ik had gedacht. Ondanks mijn gekneusde enkel en het feit dat ik al jaren niet had geklommen, ging het best aardig. Alleen toen ik op ongeveer driekwart van de klim naar beneden keek, kreeg ik het even te kwaad. ZO HOOG?!? Ik begon oncontroleerbaar te trillen en niet veel later riep ik naar de gids ‘ik wil NU naar beneden!’ maar ik kreeg slechts als antwoord ‘nee hoor, je gaat door, dit is pure adrenaline!’. En gelijk had ie, want nadat ik mezelf tot rust had gebracht en ervan had verzekerd dat ik echt goed vast zat, klom ik tot aan de top van de ijsmuur. BAM!
 
ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska

ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska

ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska

ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska

ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska

ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska

Eenmaal beneden realiseerde ik me dat mijn enkel het toch wel zwaar te verduren had gehad, maar toch wilde ik graag nog de moulin in, een soort van ijsgrot, al was het maar voor de foto. Op dat moment was mijn enkel al aardig pijnlijk maar goed, voor een dergelijke foto had ik het wel over. Mijn reisgenootje ging een stuk dieper het ijs in, maar is natuurlijk een ervaren klimmer die zelfs hier een uitdaging in vond. De paar minuten dat ik hier bungelde heb ik werkelijk waar doodsangsten uit gestaan maar goed … uiteindelijk heb ik het toch maar mooi gedaan!
 
ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska

ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska

ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska

ijsklimmen in alaska ice climbing in alaska

ijsklimmen in alaska

De hike terug naar Kennicott was pijnlijk maar mooi. Het was alweer een tijdje geleden sinds ik een dergelijke adrenaline kick had ervaren en hij duurde nog dagen. Aan het einde van de reis ging ik nog solo hiken naar Harding Icefield, maakte ik een mooie wandeling over Hatcher Pass en ging ik kajakken tussen de ijsbergen. Uiteindelijk werd ik opnieuw weer compleet verliefd op Alaska, net als tijdens mijn vorige bezoeken.
 
IJsklimmen in Alaska was nog beter dan ik me ooit voor had gesteld. Ik heb al veel gletsjers gezien in mijn leven maar de Root Glacier in Wrangell St. Elias National Park is toch wel een hele bijzondere en heeft een speciaal plekje in mijn hart. Wil jij ooit ijsklimmen in Alaska?
 
Meer lezen over mijn Alaska avonturen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Over de Magic Supertramp Bus van Into the Wild
Cook Inlet Photo Safari vanuit Anchorage in Alaska
5 Super coole en koude dingen die je moet doen in Alaska
 
Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

11 Comments

 • Stéphanie

  Dit is zo ontzettend gaaf! Geweldige foto’s en prachtig filmpje ook! Ik herken mezelf wel een in jouw situatie. Ik push mezelf ook altijd maar, ook al ben ik ziek of heb ik onwijs veel kniepijn. Soms niet altijd slim maar goed, soms wil je iets zo graag, dat je de pijn maar voor lief neemt. Tof dat je hebt doorgezet, had ik ook gedaan voor deze onvergetelijke ervaring! En ja, dit voeg ik gelijk toe aan mijn bucketlist 🙂

 • Edwin

  Hoi Antonette,

  Lijkt me super gaaf om dat ook eens te gaan doen.
  Ziet er inderdaad super gaaf uit, is natuurlijk een super bestemming. Alaska.
  Leuk om jouw verslag te lezen.

 • Denise

  Wat een supercoole foto’s, letterlijk en figuurlijk. Vooral die ene met die ijswand en de groene berg erboven. Daar zie je echt hoe nietig we zijn.Cool dat je het gedaan hebt. Ik zie mezelf het eerlijk gezegd nog niet doen, maar ik vind het wel heel stoer. En ik heb dor je post een nieuw woord geleerd. moulin. Ik heb naar aanleiding daarvan zelfs even op ‘moulin ice’ gegoogled. Gaaf!

 • Martin

  Wat een pech zeg zo vlak voor je trip. Gelukkig kon je toch gaan met als resultaat ook nog hele gave en stoere foto’s…echt wel een hele avontuurlijke reis!

 • Gabriëlle ~ GlobeGirl

  Super stoer! Dit zou ik ook graag eens willen doen. Ik liep wel eens over een gletsjer in IJsland, dat vond ik al super gaaf. We bleven alleen toen wel op de vlakke stukken. Zo omhoog lijkt mij erg gaaf en stoer. Alaska is sowieso een droombestemming!

 • Marcella

  Wat een stoere ervaring Anto! Gave foto’s, wat een enorme ijsmuur! Ik heb hoogtevrees, en ben bang dat dit voor mij wel wat te is. Al is een uitdaging ook wel goed natuurlijk. Wie weet 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *