ijsbergen in newfoundland
canada,  we12inspire

Op zoek naar ijsbergen in Newfoundland

IJsbergen in Newfoundland: hoe, wat & waar!

Ik wed dat je nog nooit van Newfoundland hebt gehoord. Indien ik het verkeerd heb, laat het me dan gerust weten in de comments. Mocht je Newfoundland toch kennen, dan zeg ik goed bezig! Wanneer je inderdaad niet weet waar het ligt: het is de meest oostelijke provincie van Canada. Het meest oostelijke puntje van Newfounland (Cape Spear) ligt dichter bij Londen dan bij het meest westelijke puntje van Canada in British Columbia én is het meest oostelijke punt van het Noord-Amerikaanse continent. Dat wist je vast ook niet? Newfoundland is nog redelijk onbekend bij het grote publiek. In de blog van vandaag ga ik je er wat meer over vertellen en dan met name over de ijsbergen in Newfoundland, dé reden voor mij om naar deze provincie af te reizen.
 
Het is inmiddels mei en dat is het begin van het ijsbergenseizoen in Newfoundland. Het feit dat je hier ijsbergen kunt zien, was een aantal jaar geleden dé reden voor mij om naar deze provincie af te reizen. Het is nooit helemaal zeker dat je ze ziet, maar wanneer je in de maanden mei (erg vroeg trouwens) en juni reist, is de kans wel heel groot om ze te zien. Op de website Iceberg Finder kun je kijken waar je op dit moment ijsbergen kunt zien. Op het moment dat ik dit schrijf, dobberen er tientallen voor de kust van Newfoundland en Labrador.
 
De ijsbergen in Newfoundland zijn enkele jaren eerder afgekalfd van de Groenlandse ijskap en zodra ze in de juiste stroming zitten, drijven ze langzaam maar zeker naar de kust van Newfoundland en het noordelijker gelegen Labrador. Afhankelijk van het seizoen waarin je reist, kun je ze langs de hele noordoost kust van het eiland zien, soms wel tot ver voorbij St. John’s, de hoofdstad van Newfoundland. Vanaf hier wordt het water warmer en smelten de ijsbergen langzaam maar zeker. Dit is ook de reden dat mei en juni de beste maanden zijn. Met een beetje geluk zie je begin juli nog iets, maar daarna is het toch wel afgelopen met het spotten van de ijsbergen.
 
In 2008 reisde ik naar Newfoundland, op jacht naar ijsbergen. Ik begon mijn reis in St. John’s maar helaas was het mistig en grauw weer. Ik reed naar het zuiden langs de kust en hoopte ijsbergen te spotten (let wel: dit was ruim voor de tijd dat er wifi en mobiel internet was en dus hadden ik géén idee waar ik ijsbergen kond zien) maar helaas had ik weinig geluk. Na twee nachten in St. John’s doorgebracht te hebben, reisde ik verder naar Trinity, gelegen op het Bonavista Peninsula. Dit gebied diende als locatie voor de film The Shipping News, wanneer je deze gezien hebt, kun je je wellicht een beetje voorstellen hoe het eruit ziet.
 
Eenmaal aangekomen op het Bonavista Peninsula wilde ik sowieso een wandeling maken. De 5 kilometer lange Skerwink Trail werd volgens mijn informatie geprijsd tot één van de mooiste wandelingen van Noord-Amerika en het bleek inderdaad niet overdreven te zijn. Niet alleen vanwege de prachtige uitzichten, maar ook omdat ik hier dus mijn eerste ijsberg zag liggen. Je kunt je vast voorstellen dat ik in alle staten was! Helaas lag ie best ver uit de kust en kond ik niet echt goede foto’s maken, maar hierbij een indruk.
 
ijsbergen in newfoundland
Op mijn vrije dag op het Bonavista Peninsula maakte ik een walvisexcursie, opnieuw een hoogtepunt van mijn reis omdat we een gigantische potvis pal naast de boot hadden liggen. Niet veel later zagen we een ijsberg en vanaf de boot kon ik mooie foto’s maken. De meeste andere toeristen op de boot hadden echter niet veel oog voor de ijsberg en dus vervolgden we onze weg al snel op weg naar een andere groep walvissen. Echter beloofde de schipper de volgende ochtend nogmaals met ons op pad te gaan, maar dan op zoek naar ijsbergen.
 
walvissen in newfoundland

ijsbergen in newfoundland
De volgende dag stond ik voor dag en dauw op. Met slechts een handjevol andere toeristen stapt ik in de zodiak en zetten we koers richting zee. Niet veel later doemde er een gigantische ijsberg voor ons op. De schipper besloot dichterbij te gaan maar op de voorwaarde dat we ons stevig vasthielden aan de reling van de zodiak. Je kent het spreekwoord ‘het topje van de ijsberg’ vast wel toch? Die komt dus hier vandaan, want een ijsberg bevindt zich voor 90% onder water. Oftewel als zo’n ding besluit zich om te draaien, iets wat niet heel zeldzaam is, dan heb je een groot probleem. Langzaam maar zeker kwamen we dichterbij en uiteindelijk waren we zelfs zo dichtbij dat we hem konden aanraken. Of het heel verantwoord was weet ik niet, maar ik vond alles best. Een beetje avontuur maakt je reis toch wel een stuk leuker. Dat we hierna nogmaals een groep walvissen tegenkwamen, was een dikke bonus.
 
ijsbergen in newfoundland

ijsbergen in newfoundland

ijsbergen in newfoundland
De volgende ochtend reisde ik weer verder over Newfoundland en zag ik helaas geen ijsbergen meer. Toch was ik dik tevreden, ik had ijsbergen in Newfoundland gezien en dat was tenslotte waar ik voor gekomen was.
 
De beste plek om ijsbergen te zien in Newfoundland is aan de noord- en oostkust. Vanuit Trinity worden er geen speciale ijsberg-excursies geannuleerd, vanuit het dorpje Twillingate is dit wel het geval. Zoals gezegd is de beste periode mei en juni, maar omdat mei nog wel heel vroeg in het seizoen is (de meeste attracties en hotels zijn dan nog gesloten) zou ik je zeker aanraden om in juni te gaan. Ik boekte mijn rondreis Oost-Canada bij Askja Reizen, zij hebben een ruim aanbod voor onder andere Newfoundland.
 
walvissen in newfoundland
De cover foto is afkomstig van Tourism Newfoundland. Zoals je ziet zijn mijn foto’s een stuk donkerder dan die mooie prent en ik moet natuurlijk wel een beetje bezoekers trekken met een mooie foto… Het weer kan vaak op zijn zachtst gezegd onstuimig zijn op Newfoundland maar laat dit je er niet van weerhouden absoluut een keer die kant op te gaan. Ik vond het een van de meest bijzondere én onontdekte delen van Canada, ver weg van de hordes toeristen die je in het westen ziet. Gaan dus!
 
Zou jij naar deze regio willen reizen en ijsbergen in Newfoundland willen zien? Of toch liever naar het meer toeristische West-Canada reizen?
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Outdoor avontuur in Jasper National Park
Reizen in British Columbia: met de Sea to Sky of de Peak 2 Peak Gondola?
De mooiste wandelingen in Amerika en Canada
 
Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

13 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *