
Icehotel Kiruna in de zomer: doen of niet?
Naar het Icehotel in Kiruna in de zomer? Ik wist het zo eerlijk gezegd nog niet … Afgelopen zomer reisde ik ruim 2.5 maand met mijn kampeerauto door Zweeds-Lapland en dan wil je zo af en toe eigenlijk wel in een hotel slapen. Ik vond het IJshotel in Kiruna op Booking.com en twijfelde. Zou dat leuk zijn in de zomer of niet? Ik probeerde het uit en vertel je er alles over in dit uitgebreide artikel en de review van het Icehotel in Kiruna in Zweden.
Table of Contents | Inhoudsopgave
Over het Icehotel in Zweden
Het Icehotel in Kiruna is eigenlijk het Icehotel in Jukkasjärvi, op een kwartier rijden buiten Kiruna. Het is het allereerste ijshotel ter wereld. In 1989 werd het allereerste ijshotel gebouwd door Yngve Bergqvist die het idee had opgevat om meer toerisme aan te trekken naar dit deel van Zweden in de periode buiten de zomer om. Nadat hij een ijsfestival in Japan had bezocht, ontstond het idee van het ijshotel. Het Icehotel is gebouwd aan de oevers van de Torneälven, de Torne rivier. Zodra het ijs in de winter dik genoeg is worden er gigantische blokken uit gehaald waarvan verschillende thema kamers in het ijshotel gecreëerd worden door kunstenaars vanuit de hele wereld. In het gehucht Jukkasjärvi, dat prachtig ligt aan de Torne rivier, is verder niet ontzettend veel te zien. Er is een klein museum: Nutti Sámi Siida. Kinderen kunnen hier rendieren zien. Wandel als je er dan toch bent ook even langs de fraaie kerk van Jukkasjärvi die op hetzelfde schiereiland ligt.
Meer lezen over Kiruna? Lees dan mijn uitgebreide blog over Kiruna in Zweden.
Het Icehotel in de zomer
Inmiddels is het ijshotel Kiruna het gehele jaar geopend, omdat er enorme koelingen op het terrein staan kunnen ze hier het hele jaar door dus kamer aanbieden. Ook is er een Icebar aangelegd waar je een (prijzig) drankje kunt nuttigen, uiteraard in een glas van ijs.
De cold room / ice rooms liggen in het gebouw waar ook de Icebar is. Dit gebouw is tot in de middag toegankelijk voor bezoekers. De ijskamers zijn te bezoeken en je kunt naar de ijsbar. Het is er echt heel koud maar indien je dit wilt kun je een warme mantel lenen. Wie in het Icehotel overnacht krijgt gratis toegang tot de expositie, de kamers en de icebar. Overnacht je niet in het hotel, dan is een entreebewijs te koop bij de receptie van het hotel. De kosten bedragen op dit moment 225 SEK, ongeveer 20 euro. Of dit het waard is? Dat is heel persoonlijk. Je kunt een film kijken, de icebar bezoeken en de kamers bekijken.
Overnachten in het icehotel
Als je wilt overnachten in het icehotel zijn er twee opties: de ijskamers en de reguliere kamers. De ijskamers hebben allemaal een eigen thema en je krijgt slaapzakken om in te slapen. Ik heb zelf niet een in ijskamer overnacht omdat mijn budget dit niet toeliet, maar de mensen die het wel deden waren ontzettend enthousiast. Ik heb een week later gekampeerd in de bergen terwijl het vroor en op die manier mijn gratis iceroom gehad zal ik maar zeggen.
Wanneer je liever niet een koude kamer wilt slapen, zijn er ook normale ‘warme’ kamers te boeken, die bovendien een stuk gunstiger geprijsd zijn. Dit zijn comfortabele kamers in een van de bijgebouwen. Het ontbijtbuffet in het restaurant aan de overkant van de straat is echt uitstekend. De kamer die ik boekte was ongeveer 80 euro voor alleen gebruik. Stel dat je met twee mensen de ijsbar bezoekt en een ontbijt wilt kopen, dan heb je het er al bijna uit!
Bekijk hier de verschillende kamers, beschikbaarheid en tarieven van het Icehotel.
IJshotel in de zomer: doen of niet?
Ik vond het leuk om het ijshotel in Zweden eens in de zomer gezien te hebben. Ik kwam er bij toeval terecht omdat ik een betaalbare overnachtingsoptie zocht in de omgeving van Kiruna, en die vond ik door hier te overnachten. Al het ijs doet in de zomer natuurlijk wel een beetje raar aan, maar ik kan je zeker aanraden om een nacht in het icehotel in Kiruna door te brengen, mocht je in de zomer in de buurt zijn!
Bekijk hier de verschillende kamers, beschikbaarheid en tarieven van het Icehotel.
Regel je reis
Wil je op vakantie naar Zweden bezoeken met een volledig verzorgde reis? Dan zijn dit goede opties voor je:
– Fly & Drive Noordkaap, Lofoten en Lapland
– 20-daagse rondreis Zweden, Finland, Noorwegen
– Zweeds, Fins en Noors-Lapland in blokhutten
Liever zelfs alles regelen? Dat kan uiteraard ook. Indien je gaat vliegen boek je je ticket snel en voordelig via Skyscanner. Accommodaties regel je via Booking.com. Liever een huisje huren? Kijk dan eens bij Interhome of via Natuurhuisje. Een huurauto regel je snel en voordelig via Sunny Cars of EasyTerra.
Ga je met de eigen auto naar Zweden? Overweeg dan om een deel met de boot af te leggen. In dit uitgebreide artikel vergelijk ik de verschillende routes van Stena Line. Benieuwd naar de tarieven en beschikbaarheid van Stena Line? Die vind je hier.
Reisgids Zweden en wegenkaart
Een goede voorbereiding begint met de aanschaf van een wegenkaart, ik gebruik zelf al jaren die van Freytag & Berndt met veel plezier. Een reisgids voor Zweden mag natuurlijk ook niet ontbreken, die van Capitool is favoriet. Reis je met de camper, koop dan zeker het ANWB Camperboek voor de mooiste routes! In maart 2023 verschijnt mijn Reishandboek Zweden bij Uitgeverij Elmar. Je kunt hem nu al als pre-order bestellen bij Bol.com. Weetje: ik schreef een deel ervan in de bieb van Kiruna!
Conclusie en disclaimer
Hopelijk heb ik je hiermee alles wat je wilt weten vertelt over het ijshotel in Zweden. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments. Wil je meer lezen over Zweden, bezoek dan ook mijn Zweden startpagina met talloze handige tips, veel meer blogs en video’s.
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

