Icehotel Kiruna in de zomer
we12inspire,  zweden

Icehotel Kiruna in de zomer: doen of niet?

Naar het Icehotel in Kiruna in de zomer? Ik wist het zo eerlijk gezegd nog niet … Afgelopen zomer reisde ik ruim 2.5 maand met mijn kampeerauto door Zweeds-Lapland en dan wil je zo af en toe eigenlijk wel in een hotel slapen. Ik vond het IJshotel in Kiruna op Booking.com en twijfelde. Zou dat leuk zijn in de zomer of niet? Ik probeerde het uit en vertel je er alles over in dit uitgebreide artikel en de review van het Icehotel in Kiruna in Zweden.

Icehotel Kiruna in de zomer
Ice Hotel Kiruna in de zomer

Over het Icehotel in Zweden

Het Icehotel in Kiruna is eigenlijk het Icehotel in Jukkasjärvi, op een kwartier rijden buiten Kiruna. Het is het allereerste ijshotel ter wereld. In 1989 werd het allereerste ijshotel gebouwd door Yngve Bergqvist die het idee had opgevat om meer toerisme aan te trekken naar dit deel van Zweden in de periode buiten de zomer om. Nadat hij een ijsfestival in Japan had bezocht, ontstond het idee van het ijshotel.

Het Icehotel is gebouwd aan de oevers van de Torneälven, de Torne rivier. Zodra het ijs in de winter dik genoeg is worden er gigantische blokken uit gehaald waarvan verschillende thema kamers in het ijshotel gecreëerd worden door kunstenaars vanuit de hele wereld. In het gehucht Jukkasjärvi, dat prachtig ligt aan de Torne rivier, is verder niet ontzettend veel te zien. Er is een klein museum: Nutti Sámi Siida. Kinderen kunnen hier rendieren zien. Wandel als je er dan toch bent ook even langs de fraaie kerk van Jukkasjärvi die op hetzelfde schiereiland ligt.
 
Meer lezen over Kiruna? Lees dan mijn uitgebreide blog over Kiruna in Zweden.

ijsbar kiruna
De Icebar in het Icehotel

Het Icehotel in de zomer

Inmiddels is het ijshotel Kiruna het gehele jaar geopend, omdat er enorme koelingen op het terrein staan kunnen ze hier het hele jaar door dus kamer aanbieden. Ook is er een Icebar aangelegd waar je een (prijzig) drankje kunt nuttigen, uiteraard in een glas van ijs.
 
De cold room / ice rooms liggen in het gebouw waar ook de Icebar is. Dit gebouw is tot in de middag toegankelijk voor bezoekers. De ijskamers zijn te bezoeken en je kunt naar de ijsbar. Het is er echt heel koud maar indien je dit wilt kun je een warme mantel lenen. Wie in het Icehotel overnacht krijgt gratis toegang tot de expositie, de kamers en de icebar. Overnacht je niet in het hotel, dan is een entreebewijs te koop bij de receptie van het hotel. De kosten bedragen op dit moment 225 SEK, ongeveer 20 euro. Of dit het waard is? Dat is heel persoonlijk. Je kunt een film kijken, de icebar bezoeken en de kamers bekijken.

Icehotel Jukkasjärvi
Icehotel Jukkasjärvi
Icehotel Zweden in de zomer
Icehotel in de zomer

Overnachten in het icehotel

Als je wilt overnachten in het icehotel zijn er twee opties: de ijskamers en de reguliere kamers. De ijskamers hebben allemaal een eigen thema en je krijgt slaapzakken om in te slapen. Ik heb zelf niet een in ijskamer overnacht omdat mijn budget dit niet toeliet, maar de mensen die het wel deden waren ontzettend enthousiast. Ik heb een week later gekampeerd in de bergen terwijl het vroor en op die manier mijn gratis iceroom gehad zal ik maar zeggen.
 
Wanneer je liever niet een koude kamer wilt slapen, zijn er ook normale ‘warme’ kamers te boeken, die bovendien een stuk gunstiger geprijsd zijn. Dit zijn comfortabele kamers in een van de bijgebouwen. Het ontbijtbuffet in het restaurant aan de overkant van de straat is echt uitstekend. De kamer die ik boekte was ongeveer 80 euro voor alleen gebruik. Stel dat je met twee mensen de ijsbar bezoekt en een ontbijt wilt kopen, dan heb je het er al bijna uit!
 
Bekijk hier de verschillende kamers, beschikbaarheid en tarieven van het Icehotel.

IJshotel Kiruna cold rookm
Een van de cold rooms
Icehotel Kiruna in de zomer
Een van de reguliere ‘warm rooms’

IJshotel in de zomer: doen of niet?

Ik vond het leuk om het ijshotel in Zweden eens in de zomer gezien te hebben. Ik kwam er bij toeval terecht omdat ik een betaalbare overnachtingsoptie zocht in de omgeving van Kiruna, en die vond ik door hier te overnachten. Al het ijs doet in de zomer natuurlijk wel een beetje raar aan, maar ik kan je zeker aanraden om een nacht in het icehotel in Kiruna door te brengen, mocht je in de zomer in de buurt zijn!
 
Bekijk hier de verschillende kamers, beschikbaarheid en tarieven van het Icehotel.

Regel je reis

Wil je op vakantie naar Zweden bezoeken met een volledig verzorgde reis? Dan zijn dit goede opties voor je:
 
Fly & Drive Noordkaap, Lofoten en Lapland
20-daagse rondreis Zweden, Finland, Noorwegen
Zweeds, Fins en Noors-Lapland in blokhutten
 
Liever zelfs alles regelen? Dat kan uiteraard ook. Indien je gaat vliegen boek je je ticket snel en voordelig via Skyscanner. Accommodaties regel je via Booking.com. Liever een huisje huren? Kijk dan eens bij Interhome. Een huurauto regel je snel en voordelig via Sunny Cars of EasyTerra.
 
Ga je met de eigen auto naar Zweden? Overweeg dan om een deel met de boot af te leggen. In dit uitgebreide artikel vergelijk ik de verschillende routes van Stena Line. Benieuwd naar de tarieven en beschikbaarheid van Stena Line? Die vind je hier.

Icebar in Kiruna
Icebar in Kiruna

Reisgids Zweden en wegenkaart

Een goede voorbereiding begint met de aanschaf van een wegenkaart, ik gebruik zelf al jaren die van Freytag & Berndt met veel plezier. Reis je met de camper, koop dan zeker het ANWB Camperboek voor de mooiste routes!

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Verder lezen over Zweden

Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Wil je verder lezen over mijn avonturen in Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina boordevol weetjes en tips. Ik emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweden en alle blogs berusten dan ook uitsluitend op persoonlijke ervaringen.

De volgende blogs vind je ook vast leuk:

Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie.
Eerste keer Zweden? Hier vind je al mijn tips!
De mooiste plekken in Zweden vind je in dit handige overzicht.

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie, waarmee wij deze site doorgaand up to date kunnen houden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *