wandelen in kufstein hiking in the wilde kaiser
oostenrijk,  we12hike

Huttentocht in Oostenrijk: het Kaisertal

Het is een mistige vrijdag als ik het gordijn van ons hotel in Kufstein open trek. Vandaag starten we met een korte huttentocht in Oostenrijk waarbij goed weer natuurlijk altijd fijner is dan mist. We kleden ons aan, pakken de laatste spullen in en nuttigen het ontbijt. Om 09.00 uur worden we opgehaald door onze wandelgids Harold (ook wel bekend in de regio als Hiking Harry) die ons mee neemt op een tweedaagse wandeltocht door het Kaisertal, een leuke huttentocht in Oostenrijk voor beginners!
 
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2016 en werd volledig geupdate in 2021
 

Over het Kaisertal

Het Kaisertal is een voor velen onbekend dal in Oostenrijk. Wanneer ik termen roep als Kufstein of de Wilder Kaiser, begint er bij een enkeling misschien iets te dagen. Het Kaisertal ligt aan de noordzijde van het beroemde Kaisergebergte, een van de meest fraaie gebergtes van Oostenrijk als je het mij vraagt. Onze trektocht begint echter in Kufstein, net over de grens met Duitsland.
 

Huttentocht voor beginners in Oostenrijk

Nadat we Harry begroet hebben, lopen we naar de Kufsteiner kabelbaan. Deze onlangs gerenoveerde stoeltjeslift brengt ons naar ruim 1.200 meter hoogte, waarmee we de eerste steile klim dus op eenvoudige wijze afleggen. Inmiddels maakt de mist zo her en der plaats voor het zonnetje en eenmaal boven op de Alm, doemt daar het scherp getande Kaisergebergte voor ons op. De meeste toppen zitten nog in de wolken maar dat deert niet, indrukwekkend is het sowieso wel. De hoogste top van deze kalkbergen is de Ellmauerhalt op 2.344 meter hoogte.
 
Vanaf de Kufsteiner kabelbaan gaan we op weg naar ons eerste bestemming van vandaag: de Gamskogel. De tocht er naartoe voert ons door een bosrijk gebied. Het pad stijgt en daalt en ondertussen vertelt Harry hoe hij hier als kind al kwam en dat dit wat hem betreft een van de mooiste wandelingen van het gebied is. Hebben wij even mazzel! Onderweg horen we het welbekende geklingel van de koeienbellen. Al sinds ik jong was, kom ik in Oostenrijk en het geklingel van koeienbellen brengt goede herinneringen bij me naar boven.
 
wandelen in kufstein hiking in the wilde kaiser
 

Aankomst bij de Gamskogel en door over de Bettlersteig

Na ongeveer anderhalf uur lopen, komen we bij de 1.449 meter hoge Gamskogel aan. Er staat een kruis en er staan houten banken om te zitten. We blijken hier niet de enigen te zijn, meerdere wandelaars laten zich verbazen over het mooie uitzicht. Voor ons zien we de Zahmer Kaiser en achter ons de nog immer in wolken gehulde Wilder Kaiser.
 
We maken wat foto’s, eten een Kaiserbroodje (echt waar) en besluiten dan verder te lopen. Vanaf hier heet de trail de Bettlersteig en hoeven we alleen nog maar naar beneden, naar ons overnachtingsadres. Dat klinkt makkelijker dan het is, want naar beneden lopen in Oostenrijk, is eigenlijk nooit over een geplaveid pad. We doorkruisen nog enkele Almen die vol staan met koeien en het geklingel weergalmt in de leegte van dit gebied.
 

Afdaling naar het Anton Karghaus

Niet veel later passeren we de Brandkogel en komen we bij de plek aan waar we aan onze afdaling naar het Anton Karghaus gaan beginnen. Zoals ik al zei is afdalen in Oostenrijk zelden recht-toe-recht-aan en dus lopen we dan weer over een smal pad waarbij je je desgewenst aan een kabel kunt vasthouden en dan weer op een stenig pad waar traptreden in gemaakt zijn. We komen een Nederlands stel tegen dat op weg is naar boven en ik kan alleen maar denken ‘pffft met deze hitte zo omhoog lopen is ook niet tof.’ Ze vinden het echter prachtig en vertellen dat ze snel weer door moeten omdat ze nog willen proberen de laatste lift naar beneden te halen.
 
wandelen in kaisertal hiking in kaistertal huttentocht in oostenrijk voor beginners

wandelen in kaisertal hiking in kaistertal huttentocht in oostenrijk voor beginners

wandelen in kufstein hiking in the wilde kaiser
 

Aankomst bij de berghut

Het is inmiddels warm geworden en dus komt het goed uit dat we het grootste deel van de tocht door het bos lopen. Zo af en toe steken we een weide door, maar over het algemeen is het bos. Harry merkt op dat de trail her en der verlegd is. Sommige stukken zien er heel anders uit dan hij zich herinnert en op sommige plekken zijn kabels en/of ijzeren treden aangelegd om het wandelen makkelijker te maken. De tocht naar beneden is aardig lang en zo halverwege de middag komen we in het Anton Karg Haus (ook wel bekend als Hinterbärenbad) aan. Het terras zit bomvol en nodigt uit om neer te ploffen en de rest van de middag niet meer overeind te komen.
 
Volgens Harry heeft men hier ontzettend lekkere Hausgemachter Kuchen. Dat moet je mij vooral geen twee keer zeggen, ik bestel de Nutella Cheesecake en laat het me goed smaken. Even twijfel ik of ik nog een stuk zal nemen, maar besluit dan dat ik dit beter niet kan doen en mijn honger kan bewaren voor het avondeten. Inmiddels heb ik mijn wandelschoenen uit gedaan en omgeruild voor mijn sandalen. In de weide voor het Anton Karg Haus staan een aantal houten ligbedden met uitzicht op toppen van het Kaisergebirge. Inmiddels is de bewolking bijna helemaal weg getrokken en is het gewoon honderd procent genieten.
 
wandelen in kaisertal hiking in kaistertal huttentocht in oostenrijk voor beginners

solar charger for traveling solar oplader voor op reis
 

Zonsondergang in het Kaisertal

Niet veel later is het etenstijd. Ze doen hier niet aan een vast menu maar we kunnen kiezen van een kaart met eenvoudige gerechten. Ik zie dat ze een burger hebben en dus ga ik daarvoor: een burger in een berghut, dat is een unicum! De burger blijkt echter iets minder burger te zijn dan ik had verwacht maar lekker en vooral héél groot is ie zeker wel. Waar je ook gaat, op elke huttentocht in Oostenrijk geldt: buitenlucht maakt honger!
 
Terwijl ik mijn relax-plek in de zon weer inneem, stelt Harry voor om de zonsondergang aan de voet van de bergtoppen te bekijken. Hij weet een mooie plek waar je tot aan het gesteente kunt lopen en vanaf hier kleuren de bergen, met een beetje geluk, wanneer de zon haar laatste stralen over het Kaisertal uitstrekt.
 
We vervolgen de weg tot aan het Hans Berger Haus en nemen hier de route naar de Ellmauer Halt. Na ongeveer tien minuten op dit paadje komen we dan ook bij de rotswanden aan waar we ons settelen. Terwijl we worden omgeven en geprikt door de aanwezig muggen, daalt de zon verder en verder. De toppen waar we op uitkijken kleuren eerst oranje, daarna rood en uiteindelijk zelfs een beetje paars. Heel bijzonder en een prachtig einde van onze eerste dag op deze huttentocht in Oostenrijk en het Kaisertal. Een half uur later is de magie voorbij en is het tijd om terug te gaan naar het Anton Karg Haus voor de overnachting. Morgen is er weer een dag, het tweede deel van het verslag lees je hier.
 
Wij verbleven de nacht voor en na onze trektocht in arte Hotel Kufstein. Hier konden we zonder problemen onze bagage achterlaten.
 
wandelen in kaisertal hiking in kaistertal huttentocht in oostenrijk voor beginners

wandelen in kufstein hiking in the wilde kaiser

wandelen in kufstein hiking in the wilde kaiser
 

Boek een wandelvakantie in Oostenrijk

Heb jij ook zo’n zin gekregen om op wandelvakantie in Oostenrijk te gaan na het lezen van dit artikel? Die boek je snel en eenvoudig bij een van de volgende reisorganisaties:
AlpenReizen heeft talloze huttentochten en wandelvakanties in Oostenrijk
Ook SNP Natuurreizen heeft een uitgebreide aanbod wandelvakanties
Bekijk hier alle Oostenrijk vakanties van ANWB Reizen
Bekijk hier alle Oosterijk wandelvakanties van TUI
 
Uiteraard kun je ook zelf je accommodatie boeken via Booking.com. En wist je dat Oostenrijk eenvoudig bereikbaar is per trein? Bekijk hier de prijzen, schema’s en beschikbaarheid van een treinticket naar Oostenrijk.
 

Conclusie en disclaimer

Op zoek naar een trektocht met kinderen in Oostenrijk? De wandeling naar deze hut is bij uitstek geschikt voor kinderen en beginnende wandelaars. Tips voor reisartikelen met kinderen vind je hier.
 
Wij maakten deze reis in samenwerking met het Oostenrijks Verkeersbureau en het toeristenburo van Kufsteinerland. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van onszelf. In dit artikel staan affiliate links. Indien je via een dergelijke link een aankoop doet, ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 
Meer lezen? Check dan hier onze paklijst wandelvakantie en tips om te trainen voor meerdaagse trektochten! Lees ook zeker onze 10 favoriete wandelingen in Oostenrijk en handige tips voor je wandelvakantie in Oostenrijk.
 

19 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *