hooker valley track nieuw-zeeland
nieuw-zeeland,  we12hike

Hooker Valley Track – de mooiste korte wandeling in Nieuw-Zeeland

De Hooker Valley Track in Mount Cook / Aoraki National Park is met stip de mooiste halve dagwandeling in Nieuw-Zeeland die je kunt maken. Het is een eenvoudige wandeltocht en iedereen met een basisconditie kan deze zonder problemen lopen. Tijdens de afgelopen jaren heb ik nagenoeg alle wandeltracks in Mount Cook National Park gedaan en dit is nog steeds mijn favoriete tocht.

Ik liep de Hooker Valley Trail maar liefst drie keer en elke keer dat ik hem deed, was ik oprecht gelukkig. Het is één van de meest populaire korte wandelingen op het Zuidereiland en er komen behoorlijk wat toeristen op af maar geen zorgen, in deze blog vertel ik je alles over de Hooker Valley hike en hoe je de andere toeristen kunt ontlopen. Veel leesplezier!

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2019 en werd volledig geupdate na mijn meest recente bezoek in 2023.

De gletsjers van Aoraki / Mount Cook Nationaal Park

Hoe kom je bij de Hooker Valley Walk?

Het begin van de Hooker Valley wandeling ligt op ongeveer tien minuten rijden ten oosten van Mount Cook Village, een serie hotels en wat restaurantjes. Het dichtstbijzijnde dorp is Twizel op ongeveer 65 kilometer afstand.

Mount Cook Nationaal Park is het perfecte half way point tussen Queenstown en Christchurch en de aanrijroute over Highway 8 is werkelijk prachtig. Als het goed weer is, zie je Mount Cook (de hoogste berg van Nieuw-Zeeland) al van veraf liggen, evenals de talloze gletsjers die vanaf de toppen van de Zuidelijke Alpen naar beneden stromen.

De weg is populair voor het maken van fotostops zoals je op de foto hieronder ziet, doe dit echter alleen op de hiervoor aangegeven plekken, er zijn talloze uitvoegstroken waar je de auto even kunt parkeren om een foto te maken. Eenmaal aangekomen in het nationale park volg je de borden naar Hooker Valley, enkele honderden meters voor de entree tot Mount Cook Village. Vanaf hier is het ongeveer vijf minuten rijden naar het begin van de wandeling die naast White Horse Hill Campsite ligt.

Road to Mount Cook Hooker Valley Track
De weg naar Mount Cook
Hooker Valley Track
Uitzicht over de gletsjers

De Hooker Valley Track wandeling

De Hooker Valley Track is 11 kilometer retour en kost je zo’n 3-4 uur. Hou met je planning echter wel in gedachte dat de route ontzettend fotogeniek is en dat je waarschijnlijk veel stops maakt onderweg voor het maken van foto’s of het aanschouwen van de ijsbergen die (hopelijk) in het meer liggen.

Het wandelpad is breed en relatief vlak, je klimt een enkele keer wat maar de track is nergens technisch. De eerste stop maak je bij de Alpine Memorial, opgedragen aan de alpinisten die op de Linda Glacier het leven lieten in 1914. Vanaf hier loop je verder door de alpenweiden en tussen de bergen bedekt met ijsvelden door. Na ongeveer twintig minuten kom je bij Mueller Lake Viewpoint met waanzinnige uitzichten over het meer en de achterliggende gletsjers.
 
Vlak hierna steek je de eerste hangbrug over. Het is niet eng en ook niet gevaarlijk, de hangbruggen in Mount Cook National Park zijn ontzettend stevig en kunnen tot 20 personen tegelijk dragen. Nadat je de Hooker River over bent gestoken volg je de trail voor nog ongeveer een uur tot je uiteindelijk bij Hooker Lake aan komt. Hier vind je het Hooker Glacier uitzichtpunt en met een beetje geluk liggen er ijsbergen in het water.

Een steil en smal (waarschijnlijk onofficieel) paadje voert je naar de rechteroever van het meer, het hoofdpad buigt iets af naar links waar je een picknick tafel vindt en wat verder naar links een strandje. Aan het einde hiervan begint de Hooker River en is de Hooker Valley Trail ten einde.
 
Ik heb op dit strandje minimaal een uur doorgebracht, ook omdat ik erg vroeg vertrok en het meer dus nog grotendeels in de schaduw lag toen ik er was. De weg terug voert je over hetzelfde pad weer terug naar de parkeerplaats. Uiteindelijk kostte de Hooker Valley Track me zo’n vijf uur, inclusief fotostops en een toiletstop onderweg.

Hooker Valley Track swingbridge
De eerste hangbrug op de Hooker Valley Track
swing bridge Hooker Valley
Nog meer bruggen!
Hooker Valley Track
Uitzicht over de gletsjers
Hooker Valley Track
De alpenweiden
Hooker Valley Trail
Het wandelpad is breed en nergens moeilijk

Zo ontloop je de drukte op de Hooker Valley hike

Zoals ik al zei kan het redelijk druk zijn op de Hooker Valley Track, vooral in de zomer wanneer grote hoeveelheden toeristen naar Mount Cook / Aoraki afreizen. Toch is het niet heel moeilijk om de grote meute te ontlopen, namelijk door om 07.00 uur te starten met je hike. Ik kampeerde op White Horse Hill Campsite en kon hierdoor dus voor de grote drukte uit vertrekken en had op de meeste plekken het pad voor mezelf.

Op de terugweg was het al aanzienlijk drukker, maar nog steeds niet extreem. Omdat ik vroeg was, lag het meer nog grotendeels in de schaduw, dus dat is iets om rekening mee te houden indien je wilt fotograferen. Ik bleef hierom dus ruim een uur bij het einde van de trail, absoluut geen straf in zo’n mooi landschap overigens.

Ondanks dat het op de terugweg iets drukker was, kon ik nog steeds prachtige foto’s maken zoals je ziet dus laat de drukte je zeker niet ontmoedigen tot het lopen van deze hike. Vooral op een heldere dag is het met recht één van de mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland.

In maart 2023 was ik opnieuw in Mount Cook National Park en merkte ik dat de drukte op de trail enorm was toegenomen, mede omdat dit het eerste seizoen na de pandemie was dat Nieuw-Zeeland weer open was voor toeristen. Ik deed toen de Mueller Hut Hike en kwam rond 12.00u aan en had moeite om een parkeerplek te vinden. Mijn advies om op tijd te komen geldt dus nog steeds!

Hooker Valley Track icebergs
Ijsbergen in Hooker Lake
Hooker Valley Track
Uitzicht op Mt Cook
Alpine Memorial Mount Cook
De memorial

Handige tips voor de Hooker Valley Track

Er is bij de camping een shelter die ook gebruikt kan worden door wandelaars. Er is stromend water en toiletten, maar geen elektriciteit. Neem voldoende water mee voor onderweg aangezien je nergens je fles bij kunt vullen.
 
Vergeet ook zeker niet om warme kleding mee te nemen. Je bevindt je immers in alpien terrein en het weer kan er, ondanks dat het in eerste instantie wellicht niet zo lijkt, snel omslaan. Een regenjas is ook een absolute aanrader.
 
Daarnaast is het handig om in je achterhoofd te houden dat de mogelijkheid bestaat dat Mount Cook in de wolken zit, zelfs als het in de vallei zonnig is. Mount Cook is de hoogste berg in Nieuw-Zeeland en wordt regelmatig door een wolkendek omgeven. Helaas was dit ook het geval toen ik de trail liep, niks aan te doen en het was hoe dan ook prachtig.

Hooker Valley Track
De vallei waar je doorheen loopt

Kamperen in Mount Cook National Park

Indien je in het nationale park zelf wilt overnachten bij de start van de Hooker Valley Track is White Horse Hill campground de enige optie. Deze camping wordt onderhouden Department of Conservation en kost in 2024 NZD 15 per persoon per nacht nacht. Sinds enkele jaren is het reserveren noodzakelijk. Boeken kan via de link hierboven.
 
Ik kampeerde zoals je op de foto hieronder kunt zien dus in een weide met uitzicht op de gletsjers. Super gaaf en zelfs een beetje spannend omdat je gedurende de dag en ook in de nacht af en toe lawines hoort.
 
Indien je liever kampeert op een camping met douches, elektriciteit en wifi dan is Glentanner een aanrader. Ik verbleef hier meerdere keren tijdens mijn reizen en je kunt hier prachtig staan met uitzicht op Mount Cook. Ook kun je in Twizel overnachten, maar daar zit alles (inclusief campings) vaak al ruim van teovren volgeboekt. Vooraf boeken is dus zeker verstandig, zelfs voor de campings. De huidige beschikbaarheid en prijzen vind je hier

Camping at White Horse Hill camp ground

Regel je reis naar Nieuw-Zeeland!

– Een ticket naar Auckland of Christchurch boek je eenvoudig zelf via Skyscanner.
– Accommodaties vastleggen is absoluut een must wanneer je in het hoogseizoen (december t/m maart) reist. Check de beste deals en opties gelijk op Booking.com
– Je huurauto regel je zoals gezegd het beste via Sunny Cars, omdat zij het eigen risico direct voor je afkopen.

Nieuw-Zeeland voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

Tussen 2001 en 2017 werkte ik bij verschillende reisorganisaties. Het voorzien van concrete, praktische tips is dus mijn vak en is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Bekijk en bestel het e-book hier


 

Verder lezen over Nieuw-Zeeland? Bezoek dan zeker ook mijn Nieuw-Zeeland startpagina met meer dan 50 verschillende artikelen over het mooiste land ter wereld of ga naar mijn uitgebreide artikel over Mount Cook National Park.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!