hoogtepunten van yellowstone national park
we12inspire,  wyoming

Top 5 hoogtepunten van Yellowstone National Park

Alle hoogtepunten van Yellowstone National Park op een rij

Tijdens onze roadtrip per huurauto door de Verenigde Staten hoorden wij dat je als Amerikaan twee dingen gezien moet hebben in je leven: de Grand Canyon en Yellowstone National Park. We begonnen onze reis in Colorado en Utah, waar we regelmatig van locals en andere reizigers de vraag kregen, wat we nog meer gingen doen. Telkens als we zeiden dat we van plan waren naar Yellowstone te gaan, kregen we goede verhalen te horen en velen vonden het de mooiste plek die ze ooit gezien hadden. Dit baarde me een beetje zorgen: we hebben al veel mooie plekken mogen zien tijdens onze reizen, waaronder de gletsjers van Patagonë, grizzlies in Alaska, geisers op IJsland en felblauwe meren in Nieuw-Zeeland. Zou ons bezoek aan Yellowstone op een teleurstelling uitdraaien?
 
Opmerking: deze blog verscheen voor het eerst in januari 2016 en werd herschreven in november 2018
 

Alles wat je wilt weten over Yellowstone National Park

Er is veel te doen en te zien in Yellowstone. Als je van natuur houdt, kun je jezelf hier zonder problemen makkelijk een week of langer vermaken. Als je minder tijd te besteden hebt, moet je keuzes maken, omdat je gewoon niet alles in een korte periode kunt zien. Alhoewel we optimaal gebruik hebben gemaakt van de 3 dagen die we hier door brachten, konden we zelf ook niet alles zien. Om de keuze voor jullie makkelijker te maken, delen wij in dit blog onze 5 hoogtepunten van Yellowstone National Park.
 

1. Norris Geyser Basin

Interessant feitje: meer dan de helft van alle geothermische activiteit ter wereld bevindt zich in Yellowstone. Het park ligt op een zogenaamde supervulkaan, die half Amerika verwoest wanneer hij besluit tot uitbarsting te komen. Alhoewel Norris Geyser Basin niet de meest spectaculaire of actiefste geisers heeft, liggen hier de meeste geisers bij elkaar. Felgekleurde bronnen, dennenbomen en rokende hotpots zorgen voor een werkelijk spectaculair landschap. Er zijn kilometerslange wandelingen, vaak over boardwalks om de natuur te beschermen en zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Wij bezochten Norris Geyser Basin maar liefst twee keer, de meest memorabele keer was in de avond tijdens de ondergaande zon. Er was bijna niemand en dat zorgde voor prachtige plaatjes!
 
norris geyser basin highlights of yellowstone national park

highlights of yellowstone national park

highlights of yellowstone national park
 

2. Grand Canyon of the Yellowstone

Ik geef het direct toe, nadat ik Iguazu en zelfs de Niagara Falls (wat ik overigens veel te toeristisch vind) had gezien, dacht ik niet dat de Lower Falls in de Grand Canyon of the Yellowstone mijn reizigershart sneller kon doen kloppen. Niets bleek minder waar te zijn, de canyon en de waterval zijn gewoonweg spectaculair! Neem vooral de tijd om helemaal naar beneden te lopen, zodat je vlakbij de plek kunt komen waar de waterval zich naar beneden stort. Check ook het arendsnest dat zich net boven de rivier bevindt. Ik had me hier makkelijk uren kunnen vermaken, turend naar de enorme hoeveelheid water dat zich in de diepte stort en door de nauwe kloof wringt.
 
grand canyon of the yellowstone
 

3. Old Faithful geyser on Geyser Hill

Alhoewel je zeker niet de enige bent die naar Geyser Hill komt (het vooruitzicht op honderden anderen toeristen was weinig aantrekkelijk) is het toch zeker de moeite waard om een plekje te bemachtigen rondom Old Faithful geiser wanneer deze tot uitbarsting komt. Geen enkele geiser in Yellowstone heeft zoveel karakter als deze oude dame. De park rangers kunnen de volgende uitbarsting min of meer voorspellen, meestal gaat ie om de 90 minuten af. Mocht je overdag komen, dan kun je ondertussen een kop koffie halen bij de Old Faithful Inn. Loop om de geiser heen en zoek een plekje aan de achterkant, daar komen lang niet zoveel toeristen als aan de voorkant, waar alle bankjes staan. Nog beter: ga net voor zonsondergang (zie header-foto) zodat je je blikveld met niemand anders hoeft te delen! Een bonus was dat Beehive geiser tegelijkertijd met Old Faithful spoot, deze komt gemiddeld maar 1 keer per dag tot uitbarsting, we wisten dus van gekheid niet meer waar we moesten kijken. Heel bijzonder!
 
old faithful geyser highlights of yellowstone national park
 

4. Mammoth Hot Springs

De naam doet je waarschijnlijk anders vermoeden, maar helaas zijn de Mammoth Hot Springs niet gemaakt om in te zwemmen. Warm krijg je het echter wel bij het zien van dit wonderschone verschijnsel. Bij aankomst in het dorpje Mammoth baalden we van de vele andere toeristen die we zagen, maar gelukkig maakte de eerste aanblik van de Springs al veel goed. Ze zijn gevormd in alle tinten bruin/oranje/wit die je je kunt voorstellen en vormen een bizar terrasvormig landschap, waar het warme water langzaam maar zeker van naar beneden drupt. Met een beetje geluk wandelt er nog een bison voor je langs, die worden veel gezien in dit deel van het park!
 
wildlife and highlights of yellowstone national park
 
 

Yellowstone Lake

Iedereen die van ‘klassieke’ landschappen met bergen en meren houdt, vind Yellowstone Lake ongetwijfeld een heerlijke plek. De zon die weerkaatst op het water en de op de achtergrond liggende Grant Teton Mountains vormen een schilderachtig plaatje. Neem een kop thee in de Grant Village Lodge met zijn enorme ramen, zodat je prachtige uitzichten hebt over de weide omgeving, of maak een wandeling langs het water. Als je hier dan toch in de buurt bent, kun je meteen even een bezoek brengen aan de West Thumb Geyser Basin, een aantal explosiekraters in het water, heel bizar! Dit is een deel van het park waar je overigens ook grote kans hebt om grizzlyberen tegen te komen, in de maand juni (toen wij er waren) werden veel wandelingen afgesloten vanwege grizzly-activiteit.
 
yellowstone lake highlights of yellowstone national park

west thumb geyser basin
 
Uiteraard waren er ook een aantal bezienswaardigheden die we een beetje vonden tegenvallen, wat ook haast niet anders kan als de verwachtingen zo hoog gespannen zijn.

1. Grand Prismatic Spring

De beroemde Grand Prismatic Spring is er hier een van. Hij rookte als een ketter waardoor we vanaf de grond bijna niks zagen. We besloten naar boven te lopen, een steile heuvel zonder duidelijk pad op, vanaf waar we uitzicht hadden op de mega-bron. Echter vond ik hier nog steeds niet waarvoor ik gekomen was, mede vanwege de hoeveelheid rook. Helaas, het lag niet aan jou Grand Pristmatic, maar aan ons want we hadden de verwachtingen iets te hoog ingezet.
 
grand prismatic highlights of yellowstone national park
 

2. Mount Washburn

De beklimming van Mount Wasburn, wordt ook wel omschreven als dé wandeling die je absoluut moet maken als je in Yellwstone bent, viel ons ook wat tegen. We waren bij drie verschillende bezoekerscentra in het park wezen informeren naar de aanwezigheid van sneeuw op de track, maar niemand kon ons precies vertellen hoe de situatie was. Omdat onweer een grote spelbreker kan zijn op de berg, en dan met name in de middag, besloten we al vroeg op pad te gaan. Zodoende meldden we ons al om 7 uur ’s ochtends bij de trailhead, we bleken de eersten op de track te zijn. De wandeling was niet al te moeilijk, we moesten slechts wat kleine ijsvelden en bevroren stroompjes oversteken, maar eenmaal boven merkten we dat de wind zo sterk was dat we bijna van de berg af werden geblazen. Vaak worden er grizzlies gezien op de berghellingen maar waarschijnlijk waren die nog in winterslaap, want we zagen niks van dat alles. Eenmaal boven was het ook nog eens super bewolkt, waardoor het uitzicht enigszins tegenviel. Toen we begonnen aan de weg terug naar beneden, leek het wat op te klaren, de hordes mensen die toen omhoog liepen, hadden waarschijnlijk meer mazzel met het uitzicht dan wij…
 
mount washburn
 

Bonus aan de hoogtepunten van Yellowstone National Park

Het wild! Iedereen hoopt beren, elanden, herten en bisons te zien. Wij hadden geluk en zagen ze allemaal, meestal gelukkig op veilige afstand vanuit onze huurauto. Onze meest indrukwekkende ontmoeting was die met een zwarte beer op een van de wandeltochten die we maakten, hij volgde ons een tijdje (eng!) voor ie uiteindelijk weer in de bosjes verdween. Achteraf bleek dit hét hoogtepunt van onze USA roadtrip!
 
wildlife yellowstone national park
 
Ik hoop dat ons verhaal en de foto’s je inspireren om ook eens naar Yellowstone National Park te gaan. Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust! Wil je meer lezen over Yellowstone en hoe je je bezoek aan deze bijzondere plek het beste kunt plannen, lees dan zeker ook onze blog over hoe je een planning voor Yellowstone National Park kunt maken.
 

Regel zelf je reis naar Yellowstone National Park en Yellowstone Hotels

Ons bezoek aan Yellowstone was onderdeel van een rondreis door Colorado, Utah en Wyoming die we per huurauto maakten. Bij deze nog enkele tips om zelf je reis naar Yellowstone te regelen:
– Yellowstone ligt redelijk ver van alles vandaan. Wij vlogen met Delta Airlines naar Denver, maar je kunt bijvoorbeeld ook naar Salt Lake City vliegen. Check de voordeligste vluchtopties via Skyscanner.
– Je bereikt Yellowstone het eenvoudigst per huurauto. De dichtstbijzijnde luchthaven is Jackson Hole, maar grotere steden als Denver en Salt Lake City zijn makkelijker bereikbaar vanuit Nederland. Onze huurauto boekten we via Sunny Cars. Zij hebben een standaard volledige afkoop eigen risico inbegrepen bij de tarieven waardoor je zonder zorgen op pad kunt gaan in de Verenigde Staten.
– Op zoek naar de beste Yellowstone hotels? In het park vind je de Old Faithful Inn maar deze is ontzettend duur en zit steevast ruim van tevoren volgeboekt. Je beste optie om te overnachten is in West Yellowstone, net buiten de grenzen van het nationale park. Check hier alle overnachtingsmogelijkheden en actuele beschikbaarheid in en rondom Yellowstone National Park.
– Bestel ook vast je Lonely Planet Yellowstone en planning map van Yellowstone National Park.
 
[Opmerking: de bovenstaande blog bevat affiliate links. Dit betekent dat wanneer je iets via mijn site bestelt, ik een kleine commissie ontvang, uiteraard zonder extra kosten voor jou. Dit helpt mij om We12travel in de lucht te houden. Alvast bedankt!]  

18 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *