fietsen in noorwegen
noorwegen

Roadtrippen, natuur en hiken in Fjord Noorwegen

Fjord Noorwegen is een van de beste plekken van Noorwegen om te wandelen. Of beter gezegd: om te hiken. Want de steile fjorden en grillige landschappen zijn uitdagend en vormen zelfs voor de doorgewinterde hikers een echte uitdaging. De fjorden waren mijn bestemming tijdens mijn allereerste Noorwegen reis in 2015. Inmiddels zijn we negen jaar verder en ben ik vier keer in Fjord Noorwegen geweest. Ik verkende de regio te voet, met de auto, op de fiets en vanaf het water. Vandaag deel ik mijn hoogtepunten van Fjord Noorwegen met jullie. Wedden dat je ze nog niet allemaal kent?

Rimstigen op 725 meter
Rimstigen op 725 meter

Hiken in het smalste fjord van Noorwegen: Nærøyfjord

Nærøyfjord is het smalste fjord van Noorwegen. De relatief onbekende Rimstigen hike is echt fantastisch maar best pittig, in twee uur stijg je tot 725 meter boven het fjord. Omdat er in juni nog sneeuw lag helemaal bovenop het fjord kon ik niet verder lopen dan het uitzichtpunt waar ook het trailboek lag om te tekenen als bezoeker. Dit was mijn allereerste hike ooit in Noorwegen en absoluut eentje om nooit te vergeten.

Uitzicht over het Nærøyfjord vanaf Rimstigen
Uitzicht over het Nærøyfjord vanaf Rimstigen

Weg van de drukte in het Åkrafjord

Tussen de steden Stavanger en Bergen ligt het relatief onbekende Åkrafjord, ten zuiden van het prachtige Folgefonna Nationaal Park. Als je hier de route naar Blådalen neemt, kom je helemaal aan het einde van de weg uit bij Insta Mossevatnett, een turkoois gekleurd meer met een prachtige afkalvende gletsjer aan het einde. Ik geloof dat de andere toeristen die ik hier tegen kwam op één hand te tellen waren. Doe er je voordeel mee!

Lees hier mijn uitgebreide blog over mijn bezoek aan Åkrafjord.

Akrafjorden
Het onbekende en stille Åkrafjord in Noorwegen
De gletsjer aan het einde van het meer
De gletsjer aan het einde van het meer

Kajakken vanuit Balestrand aan het Sognefjord

Het Sognefjord is het grootste fjord van Noorwegen. Ik verkende dit deel van Noorwegen per fiets en maakte ook een tripje per kajak in de buurt van Balestrand. Wil je bijzonder overnachten? Dan kan ik je een verblijf in het historische Kviknes Hotel aanbevelen. De maaltijden in het hotel zijn trouwens legendarisch, ik geloof niet dat ik ooit zó ontzettend veel verschillende soorten zalm in 24 uur heb gegeten.

fietsen in noorwegen
De route naar Balestrand

Geiranger aan het Geirangerfjord

De route van Sognefjord naar Geirangerfjord is werkelijk prachtig. Allereerst kom je langs de gletsjers van Jostedalsbreen Nationaal Park en bij Dalsnibba, een uitzichtspunt van 1.476 meter boven zeeniveau. Vanaf hier zie je het dorp Geiranger en Geirangerfjord al liggen ver beneden je en kun je je vast voorbereiden op de duizelingwekkende afdaling die je te wachten staat.

Geiranger zelf is behoorlijk toeristisch maar wat ik ook erg leuk vond was de bootexcursie die je hier kunt maken.

dalsnibba noorwegen
Dalsnibba in Noorwegen

Culinair genieten in Bergen

Bergen is een hele gezellige stad en je kunt er heerlijk eten. Als je aan het einde van je reis je huurauto weer inlevert (mits je niet met eigen vervoer gaat uiteraard) is hier je laatste avond doorbrengen absoluut geen straf. In de zomer is het heerlijk slenteren door de smalle straatjes en genieten van de midzomernachtszon rondom de langste dag van het jaar.

Zonsondergang in Bergen Noorwegen of Zweden
Zonsondergang in Bergen

Over Fjord Noorwegen

Fjord Noorwegen ligt globaal genomen tussen de steden Stavanger in het zuiden en Alesund in het noorden. Bergen ligt er min of meer precies tussenin. KLM heeft dagelijks rechtstreekse vluchten naar alledrie de steden en je kunt een roadtrip maken met een huurauto of bijvoorbeeld een reis met een privégids van Untamed Travelling doen.

Wil je meer inspiratie, kijk dan op de website van Fjord Noorwegen.

fietsen in noorwegen
Sognefjord

Handig om te weten

Voordat je dit voorjaar op reis gaat naar Fjord Noorwegen zijn er nog een aantal dingen die handig zijn om te weten:

  • Rondom de langste dag van het jaar (21 juni) gaat de zon nauwelijks onder. Neem eventueel een slaapmasker mee als je denkt dat je hierdoor niet kunt slapen.
  • Veel hikes naar hogergelegen gebieden zijn pas vanaf juli sneeuwvrij.
  • Veel bergpassen zijn vanaf medio mei pas sneeuwvrij en begaanbaar.
  • Gebruik je Google Maps? Houd dan ook rekening met extra reistijd vanwege de vele veerboten die je op je roadtrip door Fjord Noorwegen tegenkomt!
fietsen in noorwegen
Hoog in de bergen medio mei

Conclusie

Hopelijk vond je dit artikel leuk om te lezen en heb ik je geïnspireerd om Fjord Noorwegen de komende zomer eens te bezoeken. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter. Dit artikel werd geschreven in samenwerking met partner Fjord Noorwegen. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.
 
Meer lezen over Noorwegen? Bezoek dan mijn Noorwegen startpagina voor nog meer Noorwegen informatie en informatieve blogs!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *