duitsland,  micro-avontuur,  we12hike

Micro avontuur: de hoogste berg in Sauerland beklimmen

Op zoek naar een origineel micro-avontuur in Duitsland? Beklim dan de Langenberg, de hoogste berg het Sauerland en tevens de deelstaat Nordrhein Westfalen, de deelstaat die aan midden- en zuid-Nederland grenst. Een leuk idee voor een weekendje weg en eens iets anders dan de standaard wandelingen in het Sauerland.
 
Ook leuk: beklim de Hohe Acht, de hoogste berg in de Eifel
 
wandelen in Sauerland de hoogste berg in Sauerland
 

Wandelvakantie in Duitsland in het Sauerland

Het Sauerland is voor mij één van de fijnste plekken om te wandelen in Duitsland. Maar eerlijk is eerlijk, bij plaatsen als Willingen en Winterberg kan het soms ontzettend druk zijn met landgenoten. Daarom ga ik met regelmaat op zoek naar nieuwe wandeltochten om te lopen. Zo kwam ik vorig jaar op het idee om de hoogste berg in Sauerland te beklimmen: de Langenberg.
 
De Langenberg meet 843 meter en een beetje en ligt grofweg gezien tussen Niedersfeld en Willingen. Hij is hiermee net iets hoger dan de bekende Kahler Asten waar veel meer bezoekers komen. Er zijn talloze paden die je naar de top van de Langenberg voeren en ik adviseer je dan ook om een wandelkaart te kopen zodat je zelf de gewenste route uit kunt stippelen qua lengte en startplaats.
 
wandelen in Sauerland de hoogste berg in Sauerland
 

Wandelkaart Sauerland

Wij kochten ter plekke voor een paar euro de regiokaart ‘Wandern im Ruhr- und Hilletal Hochsauerland’. Deze bevat met name het gebied ten zuiden van de Langenberg waaronder Winterberg. Wanneer je in Willingen overnacht kun je het beste een andere kaart kopen of alvast online bestellen.
 
Omdat we niet zo’n zin hadden in drukte besloten we onze tent neer te zetten op Camping Vosmecke, een eenvoudige maar nette camping tussen Niedersfeld en Winterberg. We begonnen onze wandeltocht vanuit Niedersfeld en liepen via wandelroute N2 naar boven. Vanaf hier hebben we een klein stukje Rothaarsteig gevolgd en via de Medebachquelle zijn we weer afgedaald. Helaas zijn we ergens verkeerd gelopen (iets wat eigenlijk onmogelijk is in Duitsland, maar dat terzijde) dus het aantal kilometers lag hoger dan gepland, uiteindelijk kwamen we op zo’n 21 kilometer uit. Wanneer je de ronde korter wilt maken, vind je hier een mooie 14 kilometer lange route vanuit Bruchhausen.
 
wandelen in Sauerland de hoogste berg in Sauerland
 

Op de Langenberg

Let wel: het is geen berg met een geweldig uitzicht. Sterker nog, het hoogste punt ligt middenin het bos en wordt gemarkeerd door een groot houten kruis. Je hebt dus niet echt het idee dat je zo veel geklommen hebt. Gelukkig heb je onderweg wel zo af en toe tussen de bomen door uitzicht op de omgeving dus dat maakt veel goed.
 
Waarom dan toch de Langenberg beklimmen? Omdat het een rustige kant van het Sauerland laat zien, weg van de drukte. Omdat het heerlijk wandelen is op de relatief rustige paden en gewoon omdat het eens iets anders is dan anders. Mocht je de stilte van dit gebied al snel zat zijn, dan zit je binnen no-time weer in Willingen of Winterberg.
 
Tip: voor een mooi uitzicht kun je ook de Bruchhauser Steiner bezoeken
 

 

Wat kost dit micro-avontuur

Wij reden op zaterdag rond het middaguur vanuit Arnhem naar het Sauerland en kwamen daar tegen het einde van de middag aan. De avond brachten we door op de camping onder het genot van zelf meegenomen eten. De volgende dag maakten we de wandeling, aten we een heerlijke schnitzel bij het restaurant van de camping (alleen contant betalen!) en reden we weer naar huis, waar we halverwege de avond weer aan kwamen. We reisden met twee personen en de kosten per persoon bedroegen zo’n 60 euro per persoon inclusief benzine, overnachting op de camping, wandelkaart, zelf meegenomen avondeten en ontbijt en een late schnitzellunch op de camping.
 
Liever niet op de camping overnachten? Denk dan eens aan een hotel in Winterberg of Willingen. Landal Winterberg is ook een prima alternatief indien je graag zelf wilt koken (en dus kosten wilt besparen) maar je kunt hier alleen voor een weekend of een midweek boeken.
 
Hopelijk heb ik je hiermee weer een leuk idee gegeven voor een volgend micro-avontuur. Alle eerdere tips lees je in de eerdere micro-avontuur blogs. Tijdens deze micro-avonturen delen we onze tips voor de leukste avonturen in Nederland of net daarbuiten voor 1, 2 of 3 dagen. Je hoeft immers niet ver weg om toffe dingen te doen!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *