Hohe Acht Eifel
duitsland,  we12hike

Hohe Acht: de hoogste top in de Eifel op

Hoogste toppen spreken altijd een beetje tot mijn verbeelding. Toen ik onlangs dus op doorreis door de Eifel was, besloot ik bij wijze van onderbreking even een tussenstop te maken bij de Hohe Acht, de hoogste ‘berg’ in de Eifel. Het woord berg is natuurlijk relatief want hij is maar 747 meter hoog. Omdat ik óók iets heb met het getal 747 (het zal je vast niet verbazen dat ik een vliegtuigspotter ben) leek het me een leuk idee om na de hoogste berg in het Sauerland ook de hoogste berg in de Eifel te beklimmen. Bij deze een verslag!
 

Naturschutzgebied Hohe Acht
Naturschutzgebied Hohe Acht
 

Over de Hohe Acht

Zoals gezegd is de Hohe Acht (de hoge acht) het hoogste punt in de Eifel. Deze top ligt in het noorden van de Eifel in de buurt van het dorpje Adenau. Vanuit Arnhem rijd je er in zo’n 2.5 uur naartoe. Het noorden van de Eifel herbergt de Hocheifel, een gebied met de hoogste toppen van de Eifel. De berg is een gedoofde vulkaan uit het Tertiair en biedt bij goed weer een panoramisch uitzicht op ondermeer het Westerwald, de Hunsrück en het Siebengebirge.
 

De Kaiser Wilhelm Turm
De Kaiser Wilhelm Turm
 

De Hohe Acht op: mijn ervaring

Het is een donkere dag in het begin van de zomer wanneer ik vanuit de Moezel naar huis rijd. Na een overnachting op een camping net iets ten zuiden van de Hohe Acht is mijn vakantie ten einde gekomen, maar niet voordat ik de Hohe Acht beklommen heb. Ik toets op Google Maps ‘Hohe Acht’ in en navigeer naar de ‘Wanderparkplatz Hohe Acht’ aan de L10.
 
Hier aangekomen staan er al diverse auto’s en een camper, maar het oogt niet heel druk. Er zijn diverse rondwandelingen die je kunt maken en ik besluit voor de H3 te gaan. Helaas ben ik al na een kwartier het pad kwijt want ik loop schijnbaar niet op te letten. Gelukkig is de weg naar de Hohe Acht recht omhoog en soms zelfs wat steil. Verdwalen is onmogelijk. Voor fietsers is er een verhard pad aangelegd, maar hier wordt weinig gebruik van gemaakt.
 
Na ongeveer twintig minuten doorstappen kom ik bij een opening in het bos. Voor me ligt de Kaiser Wilhem Turm vanaf waar je het uitzicht kunt bewonderen. Een beetje ongemakkelijk klim ik naar boven, het is immers nog steeds corona tijd en ik wil anderen niet tot last zijn. Eenmaal boven blijken er drie andere mensen te staan, het past net met anderhalve meter afstand.
 
Eerlijk is eerlijk, ondanks het grauwe weer en de dreigende luchten is het uitzicht super. Ik blijf een tijdje in de verte staan turen maar raak al snel afgeleid zodra er meer mensen omhoog komen. Tijd voor mij om weer af te dalen.
 
Ik doe nog een halfslachtige poging om de H3 weer terug te vinden maar het begint te druppelen. En aangezien ik geen zin heb om nat te regenen dit maal, daal ik snel weer af terug naar de auto. Een leuk micro avontuur voor onderweg, niet heel bijzonder, maar wel met een fabelhaft uitzicht.
 

Uitzicht vanaf de Hohe Acht
Uitzicht vanaf de Hohe Acht
De wandelingen rondom de Hohe Acht
De wandelingen rondom de Hohe Acht
 

Nuttige tips voor je bezoek aan de Hohe Acht

Er zijn diverse paden omhoog, een eenvoudig maar af en toe steil bospad en een fietspad. Van deze laatste werd nauwelijks gebruik gemaakt. Er zijn diverse routes naar de top en dan verder. De H2 is 5 km lang, de H3 is 4 km lang en de ‘rundwanderweg Kaltenborn’ is 23.5 km lang.
 
De Kaiser Wilhelm toren staat niet exact op het hoogste punt van de Hohe Acht, deze ligt ernaast. Hier staat een zuil wat officieel het hoogste punt is.
 
Er is voldoende parkeergelegenheid, maar vermijd drukke tijden en de weekenden waarin er geracet wordt op de Nürburgring. Tijdens diverse weekenden is het hier vrij rijden (ook in het weekend dat ik er was) en dat zorgde voor best wat herrie. Een hele rustgevende ervaring was het dus zeker niet. De wandelkaart van dit gebied koop je hier.
 
Ik maakte ook nog een kort filmpje: veel kijkplezier!
 

 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig. Mocht je meer willen weten over Duitsland bezoek dan mijn Duitsland startpagina met talloze tips voor actieve dingen en mooie wandelingen in Duitsland. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *