hoge of lage wandelschoenen
we12test

Hoge of lage wandelschoenen voor je wandeling – mijn tips!

Regelmatig krijg ik de vraag van lezers of ze het beste hoge of lage wandelschoenen aan kunnen doen tijdens hun wandeling. Ik ben geen voetenexpert en werk ook niet in een buitensportwinkel, want daar vind je natuurlijk de meest persoonlijke adviezen die je maar kunt krijgen. Echter kan ik je wel mijn persoonlijke tips geven en ervaringen delen op de vraag of je hoge of lage wandelschoenen moet kopen en/of dragen. Het geeft je wellicht stof tot nadenken. Otfewel food for thought. Veel leesplezier!
 

Hoe het bij mij begon

Ik kocht, als ik me niet vergis, in 2004 mijn eerste paar wandelschoenen, voor een wandelvakantie in Canada. Ik liet me bij Bever adviseren en bij het woord ‘Canada’ kwamen al direct de meest bizar grote schoenen uit het rek. Het is natuurlijk al bijna 20 jaar geleden, maar ik geloof dat er toen aanzienlijk minder keuze was in hoge of lage wandelschoenen dan nu.
 
Destijds vond ik tweehonderd euro investeren in een paar wandelschoenen echt een enorme stap en ik peinsde er niet over om twee paar schoenen te kopen voor verschillende ervaringen. Ik kocht een B/C Lowa schoen, me niet realiserende dat ik daar helemaal niet zo veel aan zou hebben in Nederland. Want het landschap hier is vlak en er zijn veel asfaltpaden.
 
De betreffende schoenen heb ik echter zo’n tien jaar lang gebruikt tijdens al mijn wandelingen. Echter ging er zo’n zeven jaar geleden echt een wereld voor mij open toen ik voor het eerst een lage wandelschoen aantrok. Sindsdien draag ik nauwelijks meer hoge schoenen. Niet alleen omdat mijn voeten relatief gevoelig zijn en hoge wandelschoenen stugger zijn, maar ook omdat ik het ontzettend fijn vind om iets ‘lichts’ aan mijn voeten te dragen in plaats van een zware klos, zoals ik mijn B/C schoenen noem.
 
Mijn hoge wandelschoenen staan inmiddels in de schuur en draag ik echt alleen nog wanneer ik verwacht door moerassen of rivieren te moeten lopen. Ik geloof dat ik ze het afgelopen jaar alleen maar in Zweden heb gedragen. Op eenvoudige niet-alpiene trektochten zoals de Dutch Mountain Trail draag ik, ondanks, mijn zware rugzak, gewoon mijn lage wandelschoenen.
 

Hoge of lage wandelschoenen?

Genoeg over mijn ervaringen! Wie een beetje thuis is in de wereld van het wandelen, zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat er de laatste jaren een enorme verschuiving gaande is en dat er steeds meer mensen op lichte schoenen of trailrunschoenen hun tochten lopen. Dit is een beetje komen overwaaien uit Amerika, waar hikers op de Pacific Crest Trail de volledige trail op lage schoenen doen. Ook op Te Araroa in Nieuw-Zeeland lopen de meeste wandelaars op trailrun schoenen of lage wandelschoenen.
 
Er wordt vaak gezegd dat je, wanneer je met meer dan 12 kilo loopt, eigenlijk hoge wandelschoenen zou moeten dragen. Alhoewel dit gezien de feiten waarschijnlijk ook zo is, tonen de duizenden wandelaars die de bovenstaande trails doen natuurlijk aan dat dit geen absolute waarheid is en dat je met lichte schoenen ook prima met volle bepakking kunt lopen. Dit is ook mijn eigen ervaring.
 

Voordelen van hoge schoenen

Voor mij heeft het lopen met hoge wandelschoenen twee grote voordelen:
 
1. Ik houd mijn voeten droog tijdens rivierdoorsteken. Afgelopen zomer deed ik het noordelijkste deel van de Kungsleden in Zweden en omdat het erg regenachtig was, waren veel kleine stroompjes in rivieren veranderd. Met dus alle doorsteken van dien. Wanneer ik lage schoenen gedragen had, waren mijn voeten kletsnat geworden. Mijn hoge schoenen hebben mijn voeten relatief warm en droog gehouden.
 
2. Ze beschermen je enkel. Op rotsachtige paden is het soms fijn om extra enkelsupport te hebben. Echter leert ervaring mij dat enkelsupport zeker niet alleen te maken heeft met hoge schoenen, maar ook gewoon met mindful wandelen en kijken waar je je voeten neerzet. In alle eerlijkheid: ik loop al jaren nagenoeg alleen maar op lage schoenen en de keren dat ik door mijn enkel gegaan ben zijn op een hand te tellen. De keer dat het gebeurde en ik mijn enkel kneusde, was in het stadspark van Taupo waar ik verkeerd op een steentje ging staan.
 

hoge of lage wandelschoenen
Met mijn hoge wandelschoenen in Nepal
 

Nadelen van hoge schoenen

Voor mij zijn de nadelen van hoge schoenen groter dan de voordelen. Ik vind ze over het algemeen lomp, je kunt ze niet snel aan- en uittrekken en ze zijn enorm stug waardoor ik vaak al snel pijn onder mijn voeten krijg. Ook zijn ze een stuk zwaarder, waardoor ik aan het einde van een flinke wandeltocht echt met een diepe zucht mijn hoge wandelschoenen uittrek. Die vermoeide voeten die ik dan heb, heb ik bij mijn lage wandelschoenen een stuk minder.
 

Voordelen van lage schoenen

Ik ben dus fan van lage wandelschoenen en heb zelfs alpiene tochten op lage wandelschoenen gedaan, zoals de Nendaz trektocht in Zwitserland. Voor mij zijn de voordelen van lage wandelschoenen vooral de soepelheid en het lichte gewicht. Daarnaast zijn er tegenwoordig lage wandelschoenen die een profiel hebben waarmee je zonder problemen de bergen in kunt. Onlangs mocht ik een paar nieuwe wandelschoenen uitzoeken van Adidas en die hebben een ontzettend stevig profiel, waarmee ik zonder twijfel de bergen in durf te gaan. Maar ook op het asfalt lopen ze prima!
 

hoge of lage wandelschoenen
Mijn lage wandelschoenen van Adidas op een ‘urban walk’ in de Achterhoek
 

Nadelen van lage wandelschoenen

De nadelen van lage wandelschoenen zijn dus dat ze je enkel niet ondersteunen. Heb je snel last van je enkels, dan is dit wellicht minder handig voor jou. Aan de andere kant had ik ook altijd de rotsvaste overtuiging dat ‘lage wandelschoenen niet handig zouden zijn voor mijn enkels’ maar ik kreeg dan dikwijls te horen ‘als je je enkels altijd maar beschermt, kun je ze ook niet sterker maken’. Ohja en er komen sneller steentjes en zand in je schoenen.
 

Kortom: hoge of lage wandelschoenen?

Ik kan jou niet vertellen of je met lage of hoge wandelschoenen moet gaan wandelen, dat is geheel aan jezelf. Ik kan er echter niks aan doen dat ik wel vaak een beetje moet lachen om de vele paar bergschoenen die ik tijdens mijn wandelingen op de Veluwe tegenkom. Ik moet er zelf niet meer aan denken om in Nederland met hoge wandelschoenen te lopen en geef sinds enkele jaren echt de voorkeur aan lage, soepele wandelschoenen. Er zijn talloze merken en soorten, soms zelfs in hippe kleuren. Ik ben zelf al jarenlang fan van deze lage wandelschoenen, daar heb ik al menig paar van versleten.
 

Conclusie

Het is niet nodig om in Nederland met hoge wandelschoenen te lopen. Daarnaast zorgt over asfalt lopen met bergschoenen ook nog eens voor een snellere slijtage van je zool en dat is zonde. Bergschoenen moeten gebruikt worden in de bergen. Dus mijn tip: koop indien je niet zeker bent twee paar wandelschoenen: een licht paar voor dagelijks gebruik en een paar bergschoenen voor het serieuzere werk. Wandel je altijd op hoge schoenen en heb je net als ik last die zwaarte aan je voeten: ga eens op pad met lage wandelschoenen, het voelt als een verademing!
 

Disclaimer

Ik ben geen (nogmaals) specialist in wandelschoenen en het bovenstaande is slechts gebaseerd op mijn eigen ervaringen van de afgelopen achttien jaar. De lage wandelschoenen die ik draag in dit artikel heb ik gekregen van Adidas. Meer lezen over lage wandelschoenen voor dames?
 
Hier deel ik mijn favorieten!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *