Höga Kustenleden etappe 5: van Docksta naar Skuleskogen
Welkom bij mijn vijfde blog over de Höga Kustenleden. Elke week deel mijn persoonlijke ervaringen van een etappe van High Coast Trail in Zweden, één van de bekendste meerdaagse hikes van het land. Vandaag neem ik je mee op Höga Kustenleden etappe 5 van Docksta naar Skuleskogen Nationaal Park. Veel leesplezier!
De Höga Kustenleden is een ca. 130 kilometer lange wandelroute in het noordoosten van Zweden. De route strekt zich uit tussen Örnsköldsvik in het noorden en Hornöberget in het zuiden. Praktische informatie over de route vind je over enkele weken in mijn afsluitende blog over deze trail. De blogs bevatten verslagen van de etappes zoals wij ze gelopen hebben, deze komen niet overeen met de officiële etappes van de Naturkartan website.
Table of Contents | Inhoudsopgave
Een natte tent inpakken
Het gisteren voorspelde noodweer blijft uit. Alhoewel het aardig geregend heeft gedurende de nacht, schijnt de zon inmiddels weer. De tentjes zijn nog nat maar dat maakt niet uit, de voorspellingen zijn dat we ze vanavond weer droog kunnen opzetten. We starten rustig op, ik heb nauwelijks geslapen maar de hoofdpijn die ik kreeg door mijn zonnesteek is voorbij. Mijn matje is vannacht ook nog eens kapot gegaan dus we gaan zien wat de dag gaat brengen.
Opties en keuzes maken
Het pad tussen Skuleberget en Skuleskogen heeft dit jaar flink wat wijzigingen. Tot afgelopen jaar liep je vrij rechtstreeks vanuit Docksta naar Skuleskogen Nationaal Park, maar nu de route is omgelegd moet je twee flinke bergen over voordat je bij het nationale park aankomt. Aangezien Rianne en ik beiden niet fit zijn, besluiten we de oude route te nemen. Het hoogtepunt is immers Skuleskogen en daar willen we zo optimaal mogelijk van genieten.
Door het bos
Na een flinke klim vanaf de camping gaan we over een breed karrespoor richting het Naturum bezoekerscentrum. Hier pakken we de oude route op en lopen we noordwaarts. Net ten noorden van Naturum ligt een prachtige natuurcamping, wat achteraf een betere optie was geweest voor onze overnachting dan de drukke camping in Docksta.
Vanaf hier lopen we over een breed bospad verder. Alhoewel er veel quadsporen in het bos zijn, is het prettig lopen. Na enkele uren komen we bij de kruising waar het nieuwe pad vandaan had moeten komen. Alleen zien we geen pad. Het pad is er dus nog niet, alleen de markeringen lijken er te zijn. Na het bos volgen enkele kilometers over asfalt en gravel, om vervolgens aan te komen bij Skuleskogen Nationaal Park.
Skuleskogen Nationaal Park
Skuleskogen is een van de populairste nationale parken van Zweden. Ik was hier een aantal jaren geleden voor het eerst en ik heb me destijds verbaasd over de drukte. Gelukkig is het inmiddels al halverwege de middag als we er aankomen.
Dé toeristische trekpleister van het park is de kloof Slåttedalsskrevan. Deze diepe kloof kon tot vorig jaar te voet doorkruist worden, maar inmiddels is deze niet meer toegankelijk vanwege de grote kans op steenslag. De route is inmiddels verlegd en we zijn heel benieuwd naar hoe deze er nu uit ziet.
Wat me direct opvalt is dat er de laatste jaren veel houten planken zijn aangelegd op de route, hierdoor kunnen we flink meters maken richting Slåttedalsskrevan. Ik herinner me deze wandeling als veel zwaarder, maar het valt alleszins mee.
Heel bijzonder zijn de enorme keienvelden die hier midden in de natuur liggen en waar we langs lopen. Soms moeten we een rotsveld oversteken, maar over het algemeen is het pad hier uitstekend.
Klim naar Slåttedalsskrevan
Dan komen we in de buurt van Slåttedalsskrevan en hier begint een fikse klim. We klauteren over rotsen tot we bij de trollenpoort aankomen. Nog een stukje omhoog door een kloof en dan komen we bij Slåttedalsskrevan aan. Een lint geeft aan dat we niet verder mogen.
En dus slaan we linksaf omhoog. Even flink klauteren, maar eenmaal boven is het volop genieten. Want wát een uitzicht hebben we vanaf hier. Kijk hieronder zelf maar naar de foto’s. Die vertellen het beter dan dat ik het kan.
Na een pauze op het rotsplateau besluiten we aan de afdaling te beginnen. Ons plan is om aan de noordkant van Skuleskogen te gaan overnachten, maar na een uurtje afdalen komen we bij Tärnättvattnen uit, een prachtig gelegen bergmeer. Hier ligt de rode Tärnättstugan die ons uitnodigend aanstaart. We nemen een kijkje en niet veel later is het besluit gemaakt: wij gaan hier overnachten! Wat volgt is een heerlijke avond aan het water, met de zon op het gezicht. Er verzamelen zich steeds meer wandelaars en tentjes maar er is genoeg ruimte voor iedereen!
Handige tips en weetjes voor deze sectie
Ik eindig deze blog over etappe 5 van de Höga Kustenleden met wat handige tips en weetjes:
- Wij liepen een verkorte route van 16.65 kilometer, oftewel de oude route. De markeringen waren gewoon nog aanwezig.
- In het nationale park mag je niet vrij kamperen, er zijn aangewezen plekken waar je je tent kunt opzetten. Deze informatie vind je op de infopanelen bij de ingang van het park.
- Er zijn geen bevoorradingsmogelijkheden onderweg, wel heeft Naturum een restaurant. In het gehucht voor Skuleskogen is een plek waar je drinkwater kunt tappen.
- Overnachten in Tärnättstugan is kostenloos op basis van first come, first serve. Er zijn vier bedden.
Zweden voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).
Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.
Bekijk het e-book hier test
Hej hej!
Mijn naam is Antonette! Na meer dan 12 reizen door Zweden besloot ik in de zomer van 2023 naar Zweeds-Lapland emigreren. De afgelopen jaren reisde ik met mijn oude Volvo door Zweden op zoek naar de meest bijzondere plekjes voor mijn reisboeken.
Wist je dat je mij jouw reis door Zweden kunt laten plannen? Je ontvangt een prachtig op maat gemaakt reisvoorstel inclusief een dag-tot-dagprogramma, handige routetips en meer.
JA DAT WIL IK!
Regel je reis naar Zweden
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!
– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.
– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.
– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:
SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.
Conclusie
Höga Kustenleden etappe 5 was voor mij de mooiste etappe van de tocht. Het uitzicht over de kust vanaf Skuleskogen Nationaal Park is werkelijk prachtig.
Verder lezen? Volgende week verschijnt mijn verslag van etappe vijf of je kunt teruglezen:
- Höga Kustenleden etappe 1: van Hornöberget naar Fjärdbotten
- Höga Kustenleden etappe 2: van Fjärdbotten naar Nordingrå
- Höga Kustenleden etappe 3: van Nordingrå naar Mäjasjön
- Höga Kustenleden etappe 4: van Mäjasjön naar Docksta
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!