Höga Kusten Zweden
zweden

Höga Kusten in Zweden: de ideale bestemming voor natuurliefhebbers

Eén van de meest bijzondere bestemmingen in Zweden is de Höga Kusten oftewel de Hoge Kust. Dit gebied staat binnen Zweden al jarenlang op de toeristische kaart, maar is bij Nederlanders nog relatief onbekend. Höga Kusten ligt in het noordoosten van Zweden en maakt onderdeel uit van Norrland. Je rijdt er vanuit Stockholm in ongeveer vijf uur naartoe. In dit artikel vertel ik je meer over de bezienswaardigheden aan de Hoge Kust en wat dit gebied nu zo bijzonder maakt.

Interesse in een rondreis in dit gebied? Kijk dan hier voor de mogelijkheden.

Höga Kustenleden Zweden
Wandelen aan de Hoge Kust van Zweden

Over de Höga Kusten valt veel te vertellen en ik kom er dan ook graag. Voor ik je vertel over mijn favoriete plekken, geef ik je eerst wat leuke feitjes over dit gebied:

 • De Hoge Kust strekt zich globaal gezien uit tussen de steden Härnösand in het zuiden en Örnsköldsvik in het noorden.
 • Er zijn 110 natuurreservaten en één nationaal park: Skuleskogen
 • De Högakustenbron is met zijn 182 meter hoogte een van de hoogste bouwwerken van Zweden.
 • In 2016 ontving de Hoge Kust de eervolle award voor mooiste natuur van Zweden, uitgereikt door de Naturskyddsföreningen.
 • Surströmming (gepekelde haring) is een delicatesse in Zweden en vindt zijn oorsprong aan de Hoge Kust.
 • Het gebied staat sinds het jaar 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft met 286 meter boven de zeespiegel de hoogste kustlijn ter wereld. Elk jaar stijgt de hoogte van de kust met ongeveer 8 mm.
De hoogste kustlijn ter wereld
De hoogste kustlijn ter wereld
Uitzicht over de Hoge Kust
Uitzicht over de Hoge Kust

Bezienswaardigheden aan de Höga Kusten

Aan de Hoge Kust zijn talloze bezienswaardigheden, je kunt er zonder problemen een week of langer doorbrengen. Houd er wel rekening mee dat het in de zomer aanzienlijk drukker is dan buiten de zomermaanden om. De Zweden zelf hebben van eind juni tot medio augustus zelf vakantie en trekken dan graag naar de Hoge Kust toe.

Hieronder vind je mijn favoriete bezienswaardigheden aan de Höga Kusten van Zweden.

Skuleskogen Nationaal Park
Skuleskogen Nationaal Park

Skuleskogen Nationaal Park

Ik begin met het nationale park Skuleskogen. Het nationale park kent drie verschillende ingangen: Entré Nord, Entré Väst en Entré Syd. De zuidelijkste ingang is verreweg het populairst omdat de belangrijkste bezienswaardigheden van het park hier het dichtst in de buurt liggen. De enige manier om het park te verkennen is te voet, er zijn geen wegen in Skuleskogen. 

Dé toeristische attractie in Skuleskogen is Slåttdalsberget en de bijzonder gevormde Slåttdalsskreva. Deze kloof heeft bijna verticale wanden en is een must om te bezoeken. Helaas is het sinds 2023 vanwege de erosie niet meer toegestaan om de kloof te betreden, maar er zijn verschillende wandelpaden in ontwikkeling die het mogelijk maken de kloof van bovenaf te bekijken. Een andere mooie wandelbestemming binnen het nationale park is Tärnättholmarna, een tweetal schiereilanden dat eenvoudig te voet bereikbaar is. 

Wil je dit park in het hoogseizoen bezoeken, dan is vooraf langs gaan bij Naturum Höga Kusten een must. Het park wordt namelijk zo ontzettend veel bezocht de laatste jaren dat de parkeerplaatsen al vroeg in de ochtend vol zijn waardoor toegang niet meer mogelijk is. De regio heeft hiervoor speciale shuttlebussen in het leven geroepen die bezoekers van en naar de ingangen brengen.

Naturum Hoga Kusten
Naturum Hoga Kusten
Skuleskogen
Skuleskogen Nationaal Park

Skuleberget

Een andere belangrijke toeristische bezienswaardigheid is Skuleberget. Deze berg komt bijna loodrecht uit zee en vanaf de top heb je prachtige uitzichten over de kustlijn van Höga Kusten. Er zijn verschillende manieren om de top te bereiken: te voet, via een Via Ferrata (klettersteig) of met een stoeltjeslift. Bij de Toppstugan kun je na je inspanning genieten van een fika.

In de buurt van Skuleberget, bij Docksta, vind je mijn favoriete camping in Zweden: Friluftsbyn, oftewel The Outdoor Village. Een hippe, mooi gelegen camping met moderne voorzieningen en gezellige barbecue avonden!

Uitzicht vanaf Skuleberget aan de Hoge Kust in Zweden
Uitzicht vanaf Skuleberget

De Fjällräven outlet in Örnsköldsvik

Als je mij al een tijdje volgt kan het je niet ontgaan zijn: ik ben fan van outdoor merk Fjällräven. Het merk heeft zijn oorsprong in de industriestad Örnsköldsvik, waar verder niet bijzonder veel te zien valt overigens. De originele Fjällräven fabriek staat naast de Fjällräven Outlet. 

Fjällräven Outlet
Fjällräven Outlet

Nordringå

Wil je wat cultuur aan je reis toevoegen, bezoek dan de Nordringå regio. Er zijn talloze leuke plekken om te bezoeken, bijvoorbeeld het Mannaminne Museum dat werd opgericht door kunstenaar Anders Åberg. Ook zijn er in Nordringå veel kunstgalerijen die een bezoek waard zijn, zoals Ateljé Sigbritt Mann, Ateljé Orsta en Myllerska häntveret.

Wandelen aan de Hoge Kust

Dé wandeling aan de Hoge Kust is de Höga Kustenleden, één van de 12 signature trails van Zweden. Het pad is 130 kilometer lang en sterkt zich uit tussen Hornöberget in het zuiden en Örnsköldsvik in het noorden. Ook een mooie meerdaagse hike is de Världsarvleden, een trektocht van 100 kilometer lang rondom Nordringå. Andere mooie wandelpaden vind je uiteraard in Skuleskogen en op de Skuleberget. Bergen die in de buurt van Docksta de moeite van het beklimmen waard zijn, zijn Getsvedjeberget, Fäberget en Herrestaberget. 

Wandelpaden in de Höga Kusten
Wandelpaden in de Höga Kusten

Rondreizen in de Höga Kusten

Het openbaar vervoer in de Hoge Kust regio is beperkt, dus je kunt het beste rond reizen met je eigen vervoersmiddel. Vanuit Nederland rijd je in ongeveer 2-3 dagen naar de Hoge Kust, afhankelijk van hoeveel uur je per dag wilt rijden. Uiteraard kun je ook naar Stockholm vliegen of per trein reizen en hier vervolgens een auto huren.

Het is slim om, vooral in het hoogseizoen, je overnachtingen ruim van tevoren vast te leggen. Reisorganisatie Better Places heeft een 21-daagse rondreis Hoge Kust in het programma, waarbij de focus ligt op duurzame, kleinschalige accommodaties. Bekijk de reis hier.

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Verder lezen over Zweden

Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Wil je verder lezen over mijn avonturen in Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina boordevol weetjes en tips. Ik emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweden en alle blogs berusten dan ook uitsluitend op persoonlijke ervaringen.

De volgende blogs vind je ook vast leuk:

Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie.
Eerste keer Zweden? Hier vind je al mijn tips!
De mooiste plekken in Zweden vind je in dit handige overzicht.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Better Places. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter!

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

2 Comments

 • Djilan

  De Höga Kustenleden gaat mijn 1e buitenlandse solo backpackingtrip worden. Of eigenlijk road- en backpackingtrip ineen, omdat ik er met de auto naartoe ga reizen. En mijn 1e kennismaking met Zweden.
  Had eind juni in gedachten, maar als het dan al zo druk wordt met Zweden zelf moet ik misschien toch eerder half juni gaan.

  • anto

   Ja ik zou kijken of je voor Midsommar kunt gaan (weekend van/na 21 juni) want vanaf dan hebben de Zweden zelf vakantie en wordt het aanzienlijk drukker. Veel plezier en succes tijdens je reis!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *