noorderlicht
finland,  we12inspire

Hoe je het Noorderlicht vooral niet moet fotograferen

Geschreven door Martijn
 
Tegenwoordig heeft iedereen het over zijn ‘bucketlist’. Zelf ben ik niet iemand die graag zaken op een lijstje zet om bijvoorbeed te gaan doen voor je dertigste verjaardag. Hiermee bestaat namelijk de kans dat je onbewust je verwachtingen te hoog inzet en te snel doorgaat naar het volgende op ‘de lijst’, zonder écht te genieten van hetgeen je aan het doen bent. Uiteraard heeft iedereen dromen en interesses om dingen te gaan doen of te zien. Een vaak genoemd item op de bucketlist is het zien van het Noorderlicht. Mijn interesse om het Noorderlicht te zien, is eigenlijk pas ontstaan toen ik een illustratie zag met de verschillende atmosfeerlagen van de dampkring, echter zal voor veel mensen een schitterende foto met de magische groene gloed eerder een reden zijn om dit fenomeen te gaan bezichtigen.
 
Een schitterende foto was uiteraard wel een doel bij mijn reis naar hoge noorden van Lapland, die ik maakte tijdens de Nordic Blogger Experience van 2015. Deze wens werd ook nog eens versterkt door het feit dat ik al twee keer eerder in Noord-Finland was geweest, zonder ook maar een glimp van het Noorderlicht op te vangen.
 
Om een idee te krijgen van de verschillende lagen in de dampkring of aardatmosfeer kun je op internet veel informatie vinden, bijvoorbeeld op Wikipedia. We roepen allemaal wel dat we zo graag het Noorderlicht willen zien, maar wat is dit fenomeen dat ook wel Aurora Borealis wordt genoemd, nou eigenlijk?
 
Het Poollicht ontstaat doordat zonnedeeltjes van uitbarstingen op de zon (zonnewind) zich in de atmosfeer van de aarde binnendringen, waarbij energie vrij komt en zorgt voor het kleurrijke licht. Bewolking of vocht bevindt zich tot 20 kilometer van het aardoppervlak, terwijl het Noorderlicht pas ontstaat vanaf ongeveer 100 kilometer van het aardoppervlak. Naast het Noorderlicht (Aurora Borealis) bestaat er ook het Zuiderlicht (Aurora Australis.)
 
Mijn perfecte plaatjes van het noorderlicht waren alles behalve perfect. Welke fouten had ik gemaakt tijdens mijn fotojacht?
 

Fout 1: Geen statief

Light = Right. Oftewel op het moment dat ik op reis ga, probeer ik zo effectief en efficiënt mogelijk in te pakken. Dit betekent dus ook dat ik geen fotocamera-statief ga meeslepen. Niet alleen het gewicht, maar ook de omvang van deze stelten, weerhouden mij ervan een statief mee te nemen. Nu is een statief perfect voor het stabiel houden van je camera met lange sluitertijd dus eigen essentieel voor het maken van de perfecte foto. Gelukkig kon ik van mijn reisgenoten hun statief kort lenen om nog wat foto’s te maken en niet zonder lege handen thuis te komen.
 
tripod
 

Fout 2: Koud weer

We waren in Finse regio Enontekiö. Met een temperatuur van -40 ℃ is het vervelend om lang buiten te staan om het Noorderlicht te bekijken. Je koelt zo snel af, dat het zelfs gevaarlijk kan worden en onderkoelingsgevaar ligt op de loer. Ik had mijn cameratas bij me, met daarin mijn reserve batterij. Echter deze batterij was al overleden door de kou, voordat ik mijn batterij kon vervangen. Tip: bewaar je batterijen dicht op het lichaam, zodat ze warm blijven. Opmerking: -40 ℃ is natuurlijk wel erg extreem…
 
cold weather in finland
 

Fout 3: Donker

Om een goede foto te maken van het Noorderlicht, moet je op een donkere locatie zijn met zo min mogelijk onnatuurlijk licht. Vanwege de koude omstandigheden bleven we dicht bij onze accommodatie om niet te veel af te koelen. Op het moment ik mijn camera in een mooie positie had klaargezet, bleek dat ik een klein beetje rode en blauw gloed op de horizon te zien kreeg. Was dit het Noorderlicht? Of was het toch het tankstation in het dorp met neon lichten? Inderdaad, probeer zo’n donker mogelijke locatie te zoeken zonder jezelf in gevaar te brengen.
 
northernlights-cold
 

Fout 4: Ken je camera

Met het instellen van mijn Nikon camera had ik heel veel problemen met het uitzetten van de AF (autofocus). De AF stand van de camera werkt heel slecht in situaties waarbij heel weinig licht aanwezig is. Het duurde bijna 10 minuten voor dat ik AF hulplicht had uitgeschakeld, waardoor ik uiteindelijk mijn foto’s kon maken zonder dat de camera begon te zeuren over te donkere objecten. Deze minuten in de kou en donker zoeken naar de juist stand van de camera is geen succes voor een perfecte foto.
 
Nikon AF-assist illuminator
 
nikon
 

Fout 5: Achtergrond

Op het moment dat ik eindelijk de instellingen van mijn camera goed had staan, mijn geleende statief op zijn plek had staan en op de juiste locatie was, kreeg ik het Noorderlicht goed in beeld. Helaas maakte ik deze keer de fout om mijn camera te veel naar de onvoorstelbare mooie lucht te richten. Hierdoor kreeg ik alleen het Noorderlicht in een groene gloed op mijn foto. Zorg dat je je camera niet te veel omhoog richt en dat je op je foto iets meeneemt zoals bijvoorbeeld een niet te veel verlichte houten schuur of personen die voor langere tijd in de kou stil kunnen blijven staan.
 
northern lights
 
Wil jij een reeks aan likes en shares op je Facebook-pagina en Instagram profiel? Maak dan niet de beginnersfouten die ik maakte. Dat gezegd hebbende, ben ik echter nog steeds van mening dat je de bewegende golven van dit natuurfenomeen hebt beste met je eigen ogen kunt aanschouwen zonder door de lens van je camera te kijken. En dat, beste mensen, is een blijvende herinnering, zij het dan op mijn netvlies.
 
Weten hoe je het Noorderlicht dan wel moet fotograferen? Deze blogs geven je goede tips:
Tips: fotograferen van het Noorderlicht via Jenny van Ik Reis
Spectaculaire nachten via Reishonger
Photographing the Northern Lights in Yellowknife, Canada via Exploring the Blue Marble
The Northern Lights in Ireland! via Vibrant Ireland.
 
Gelukkig ben ik niet de enige die het niet is gelukt. Meer verhalen lezen over het mislukken van Noorderlicht foto’s? Check:
The Northern Lights via Travel Rat
On cameras and equipment via Booze, Food, Travel
 
Meer van onze blogs lezen? De volgende links vindt je ook vast leuk:
Outdoors Finland: 10 Dingen te doen in Saimaa
5 Coole (en koude) dingen om te doen in Alaska!
Gletsjerwandeling op de Sólheimjökull in IJsland
 
Dank je voor het delen!

8 Comments

 • Kimber - Reisgenie

  Deze post is super handig! In september 2016 gaan we een goede vriend in Helsinki opzoeken en ik wil heel graag van de gelegenheid gebruik maken om naar Fins Lapland te gaan. Deze tips zullen dan zeker van pas komen (als we zo veel geluk hebben dat we het noordelicht kunnen zien, uiteraard).

 • Lotte

  Supergoede tips! Ik hoop dit jaar of volgend jaar naar Lapland op reis te gaan en wie weet het geluk te hebben het Noorderlicht te zien. Zou leuk zijn om dan ook een goede foto te kunnen maken;-)

 • Jenny - ikreis.net

  Ik ben duidelijk niet de enige die heeft zitten stoeien om foto’s te maken van het noorderlicht. Hoewel ik tevreden ben met mijn resultaten zou ik graag nóg meer foto’s van dit bijzondere natuurverschijnsel willen maken. Zo magisch.

 • ivonne

  Ik moet eigenlijk wel een beetje lachen om deze post. Ik zie je al zitten Martijn, het zijn allemaal dingen die mij ook zouden kunnen overkomen. Zo lag tijdens onze reis in Australië in de nacht een reuze python op de weg en terwijl ik die probeerde te fotograferen kreeg ik in de haast de knop maar niet omgezet naar de stand waarbij de flitser ook wat ging doen (die zet ik standaard uit)> Gevolg allemaal onscherpe foto’s en hoe balen is dat want wanneer zie je nu een python van dichtbij? Het Noorderlicht wil ik graag een keer zien dus dan kom ik weer even spieken wat ik allemaal moet doen voor de beste foto!

 • Marjolein

  Leuk om ook eens dit soort post te lezen. Ik heb helaas afgelopen maand het noorderlicht niet gezien, maar dus wel gefotografeerd 🙂 Helaas geldt je laatste opmerking voor mij in dit geval dus niet 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *