confessions van een travel blogger,  sunday social travel talk

Hoe Instagram het reizen voor mij verpestte

… Gelukkig maar voor heel even, dus geen zorgen, ik ga niet stoppen met reizen en mijn zin om te reizen, is ook niet voor altijd verpest. Het is alleen veranderd. De afgelopen week, kregen we een boel vragen van mensen die we spraken over onze Tasmanië reis. Zo hoorden we bijvoorbeeld “jullie hadden niet zo’n goed weer toch?” en “ik zag lang niet zo veel foto’s voorbij komen als normaal gesproken, vond je het wel leuk?”
 
Een tijdje geleden, realiseerde ik me dat Instagram niet alleen een super platform is om je foto’s te delen, maar dat je het ook prima kunt gebruiken om je reizen voor te bereiden. Bijvoorbeeld door bepaalde plekken te zoeken via ‘location’ en op die manier te bekijken wat er zoal gaande is daar, maar ook door inspiratie op te doen voor bepaalde foto’s die je wilt maken. Voordat ik naar Nepal ging, zocht ik bijvoorbeeld het dorpje Gokyo en de Cho-Las Pass op, gewoon omdat ik me een beeld wilde vormen van hoe het er daar uit ziet. Ideaal natuurlijk, maar ook gevaarlijk, omdat je tegenwoordig elke willekeurige locatie aan je foto’s toe kunt voegen. Voor Tasmanië deed ik hetzelfde, ik ging enkele grote Tassie accounts volgen en elke avond voor het slapen gaan, scrollde ik even door de lijst met de #discovertasmania hashtags. Een fijne gedachte voor het slapen gaan was dan ‘nog maar XX nachtjes en dan zijn wij daar ook!’
 
Toen ik Instagram begon te gebruiken, was er nagenoeg niemand uit mijn omgeving die een account had. Een aantal buitenlandse vrienden haalde me over het te gebruiken en dus startte ik een account als @travelleranto tijdens mijn trip naar Berlijn. Je zou me een Instagram pioneer kunnen noemen, daar mijn account inmiddels bijna 4 jaar bestaat, een stuk langer dan die van de gemiddelde (travel) blogger. Ik vond het meteen een super app, vooral omdat je slechte foto’s toch kon veranderen in iets moois, gebruik makend van de diverse filters. Tegenwoordig zouden deze direct ‘afgekeurd’ worden door mijn volgers en eigenlijk zou ik, gezien de grootte van het aantal volgers, deze oude foto’s moeten verwijderen want echt professioneel is het niet. Toch weiger ik dat, want destijds vond ik ze goed genoeg om te delen, dus blijven ze nu ook gewoon staan! Wat later kwam ik er achter dat je niet per se foto’s van je mobiel hoefde te gebruiken en begon ik als een gek te ‘latergrammen’. Ik veranderde de accountnaam via een paar omwegen uiteindelijk naar @we12travel en kwam erachter dat de community flink groeide. Veel van mijn vrienden begonnen ineens ook actief foto’s te delen en ik moet zeggen dat ik best onder de indruk was van de skills van enkele van hen, gebruik makende van een iPhone en een app. Ik leerde dat veel bloggers niet eens de Instagram app gebruiken voor het verbeteren van foto’s, maar dat bijvoorbeeld VSCO en Snapseed (die ik zelf overigens nooit heb gebruikt) echt een must waren om de perfecte foto te creëren.
 
En daar heb je hem dus, ze creëren de perfecte foto van iets dat hoogstwaarschijnlijk niet perfect is. Dat was het begin van hoe instagram, heel geleidelijk, het reizen voor mij begon te verpesten, zonder dat ik het zelf in de gaten had…
 
De eerste Instagram foto die ik plaatste vanuit Australië, had als onderschrift ‘Hobart and I didn’t hit it off straight away’ en dit is waarom. Bij aankomst in Hobart, bleek het een donkere dag te zijn. Alhoewel de lucht best spectaculair was, kreeg deze foto lang niet zoveel likes als andere foto’s en ik weet zeker dat ik, wanneer ik eenzelfde foto had geplaatst met blauwe lucht, deze wel meer likes had gekregen. Iemand zette er zelfs onder ‘het lijkt Nederland wel met die grijze luchten’ en zo dachten meer mensen er vast over. Tja, dat krijg je dus als iedereen altijd maar perfecte foto’s plaatst, van blauwe luchten en heldere dagen. Instagram is niet langer ‘insta’ maar ‘later’. Later omdat veel gebruikers uren, nee soms dagen wachten op de perfecte omstandigheden, tot het weer opklaart bijvoorbeeld, of tot die kangoeroe eindelijk recht voor je lens staat. Helaas ben ik geen fotograaf en kan ik het me niet permitteren lang te wachten op deze perfecte omstandigheden. Beter gezegd, tijdens onze trektochten te voet hebben we vaak nauwelijks tijd om foto’s te maken. Als de lucht niet blauw is, geeft de foto me gegarandeerd minder likes op Instagram, terwijl het wel de realiteit is!
 
instagram
 
 
Goed, hoe verpestte dat het reizen voor me? Zoals ik al zei aan het begin van dit blog, is het niet zo dramatisch als het klinkt. Echter, Instagram staat tegenwoordig bomvol met nagenoeg perfecte foto’s en dat schept verwachtingen. Nauurlijk weet ik wel dat het overal ter wereld kan regenen en dat we niet in een perfecte wereld leven. Ik was gewoon teleurgesteld in sommige plekken die ik zag tijdens onze reis, omdat ze er op Instagram heel anders uit zagen. De rode rotsen van de Bay of Fires waren bijvoorbeeld lang niet zo rood als dat ze online lijken als het weer slecht is. De bergen van Cradle Mountain NP zijn een stuk minder indrukwekkend als de bewolking laag hangt. Ik zou nog een heel blik voorbeelden open kunnen trekken, maar je snapt vast wat ik bedoel.
 
Het ligt volledig aan mezelf hoor, dat ik teleurgesteld was in een aantal plekken die we zagen, want natuurlijk is het gewoon logica dat het niet overal zo mooi is als dat je online of in reisgidsen ziet. Evenals dat het logica is, dat je op een bestemming als Tasmanië regelmatig regen en donkere dagen hebt, ook al is het daar zomer. Op een gegeven moment was het eerste wat ik deed als ik ‘s ochtends de gordijnen open deed of de rits van de tent opende, kijken hoe de lucht eruit zag. Terwijl ik naar boven keek, hoorde ik mezelf zuchten ‘alweer bewolkt’ en op het dieptepunt van mijn humeur, zette ik zelfs op Facebook dat ik graag eens zon wilde na 13 van de 15 dagen regen te hebben gehad. Dat past echt totaal niet bij mij, ik haat mensen die zeiken op social media, maar toch deed ik het. Terwijl de comments binnen kwamen, realiseerde ik me dat het natuurlijk nergens op sloeg. Dat ik gewoon dom was geweest door het weer mijn humeur én een geweldige reis te laten bepalen. Ik besloot mijn slechte humeur achter me te laten en me niet meer te laten beïnvloeden door het feit dat anderen wel mooie foto’s op Instagram konden zetten. Ik bleef gewoon foto’s plaatsen van donker weer en belangrijker: ik werd mijn eigen zonnetje.
 
Als ik tegenwoordig door mijn Instagram feed scroll, realiseer ik me steeds meer dat ik best moe word van de perfecte wereld die we allemaal proberen te creëren. Hoe nep sommige foto’s zijn, hoe men elkaar imiteert en dat het tegenwoordig allemaal ‘latergram’ is. En dat is prima, het is alleen niet mijn keuze. Ik blijf de @we12travel account gebruiken op deze manier, wat ook de manier is zoals ik geacht word deze te gebruiken als bedrijf zijnde. Maar daarnaast ga ik Instagram opnieuw gebruiken waarvoor het destijds bedoeld was, dus gewoon het delen van alledaagse foto’s uit mijn leven. Foto’s die de @we12travel insta niet halen omdat ze niet mooi genoeg zijn. Het is een gesloten account maar mocht je benieuwd zijn, dan ben je van harte welkom om me te volgen voor als je, net als ik, genoeg hebt van de perfecte feed.
 
Ik ben benieuwd, ben je het met me eens? Of vind je me een zeikerd?
 
Op zondag post ik meestal blogs die wat persoonlijker zijn maar wel met reizen te maken hebben. Deze blogs vind je ook vast leuk:
6 Dingen waarmee ik gestopt ben na 2 jaar als travel blogger
Poepen in de wildernis: zo doe je dat!
Mythes over het leven van een reisblogger die niet waar zijn!
 
Dank je voor het delen!

23 Comments

 • Jenny - ikreis.net

  Ik ben het niet met je eens dat instagram er alleen voor perfecte foto’s is. Ja, de perfecte foto’s scoren beter. Maar om nu te zeggen dat je als bedrijf perfecte foto’s moet posten? Dat is een keus!

  Hoewel het slechter scoort vertik ik het om alleen maar mooie blauwe luchten en witte stranden te posten. Dan maar minder likes. Ik ben eigenwijs en mijn account ook 🙂

  • anto

   Gelukkig blijven er eigenwijze mensen! Ik heb goede hoop dat Instagram straks uit is en Snapchat in, zodat ik lekker door kan gaan met posten. Jouw foto’s zijn trouwens altijd prachtig 😉

  • Naomi Reist Ook

   Echt heel erg mee eens. Na twee dagen Bali erger ik mij wel een beetje aan de fotocultuur die hier is ontstaan.
   Ik ben er voor om foto’s te plaatsen zoals het er echt uit ziet, dus alle andere mensen die met een camera in de rij staan waardoor je alleen dat ziet, in plaats van de waterval. Dan zou ik sowieso vandaag al twee watervallen hebben overgeslagen!

 • Mariska

  Instagram is van alle social media volgens mij het platform waar alles het meest perfect wordt gepresenteerd. Laat de lol van het reizen er niet voor je uit halen! Hoewel, ik 13 dagen bewolking ook niet leuk had gevonden bijvoorbeeld.

 • Jessica

  Met een paar bloggers hadden we het gisteren toevallig nog over de perfecte Instagramfoto’s. We vroegen ons af hoe sommige mensen na een hike van 5 uur er zo mooi en stralend uitzien op foto’s. Aangezien onze hoofden dan meestal rood zijn aangelopen en de kleren onder de zweetvlekken zitten..:p Ik denk dat het een slimme zet is om het Instagram account van We12Travel en een persoonlijk account van elkaar te scheiden!

  • anto

   Haha ja, daar ben ik er ook niet bepaald een van. Ik moet trouwens wel zeggen dat ik de foto dan meestal niet plaats, maar ik ga niet zitten wachten tot mijn hoofd weer zijn normale kleur heeft en mijn zweetplekken zijn weggetrokken. Veel van die accounts heb ik onlangs ontvolgd, ik vond het zo de-motiverend … ik ben blij met het scheiden van de accounts omdat ik zo ook weer een stukje persoonlijkheid erin kan stoppen 🙂 goede keus dus!

 • Stéphanie

  Enerzijds snap ik je volledig, sommige accounts creeren het beeld van een “te” perfecte wereld terwijl de realiteit anders kan zijn. Het kan verwachtingen scheppen en zorgen voor teleurstellingen en als het weer niet meezit tijdens je reis dan is dat balen. Anderzijds vind ik dat iedereen lekker voor zichzelf moet bepalen of ze altijd de perfecte foto’s plaatsen of niet. Het is een keus. Instagram is tenslotte ook een app om de perfecte foto’s mee te creeren. Ik vind het zelf leuk als een account een mix van beide is. Wel heb ik een hekel aan (teveel) perfect in scene gezette fotos. Vooral de barbie outdoor babes, zo noem ik ze maar, want het is onmogelijk om er tijdens of na een lange hike fris uit te blijven zien. Blijf gewoon lekker je ding doen, dat is wat telt, toch? Plaats de foto’s die jij mooi vind, jouw realiteit en jouw wereld. Wel een goede zet om ook een privé account te hebben aangemaakt, aangezien je toch behoefte hebt om de imperfectere plaatjes van het allerdaagse leven te delen 😉 Je foto’s van Tasmanie vond ik overigens wel heel mooi en grijze luchten kunnen soms juist voor de mooiste foto’s zorgen.

  • anto

   Ja de omslag begon voor mij toen ik hoorde dat veel Instagram accounts hun foto’s in scene zetten en zelfs mensen met een helikopter invliegen om de perfecte foto te maken. Ik heb veel van dat soort accounts ontvolgd omdat ik ze gewoon te nep vond. Ook zie je soms overal dezelfde foto’s voorbij komen, van bepaalde fotografen, die echt heel mooi zijn, maar ook weer zo perfect. Het is jammer dat de amateur-instagrammer hierdoor vaak over het hoofd wordt gezien… Gelukkig heb ik nu weer een eigen Insta waarbij ik niet steeds hoef na te denken of de horizon wel recht staan 😉

 • Mandy

  Instagram, aan de ene kant van ik het een heerlijk medium. Aan de andere kant ook weer niet en dat heeft inderdaad te maken met de perfecte wereld en de perfecte foto. Ik post de perfecte wereld (terwijl hij dat in mijn ogen niet zo is), maar ook mindere foto’s. Heel bewust. Dan maar minder likes, voor mij draait het daar ook niet om. Ik post mijn wereld, zoals het eruit ziet en ik probeer er zoveel mogelijk van te genieten.

 • Edith | [travel.create.repeat]

  Hmmm ja ik heb een beetje dezelfde haat-liefde-verhouding met Instagram. Heerlijke plaatjes om bij weg te dromen, maar frustrerend als je ooit probeert zelf zo’n ‘perfecte’ vakantie na te spelen. Dat werkt gewoon niet zo. Net wat ik zeg, het wordt gewoon acteren en niet meer reizen. Ik merk dat mijn persoonlijke foto’s minder likes trekken dan mijn reisplaatjes. Maar ik heb geen aparte blog-insta en blijf er gewoon lekker mee doorgaan zoals ik nu doe 😉

  • anto

   Gewoon blijven doen! Ik heb een tijdje geleden een groot aantal persoonlijke foto’s van mijn we12travel insta verwijderd en daar heb ik nu best wel spijt van want weg is weg (ik ben ook nogal van het weggooien van mijn iPhone omdat ik altijd ruimte-gebrek heb). Mijn persoonlijke foto’s trekken idd ook minder likes, maarja, daar heb ik meestal ook minder # bij… het blijft een bijzondere wereld!

 • Wanda

  Tsja, wat is de perfecte foto? Ik denk dat veel mensen hun foto’s bewerken, maar ik doe het met wat ik op dat moment geschoten heb. Is het dan wat minder weer, nou dan is dat zo.

  Zonde dat Instagram de lol van het reizen er een beetje afhaalt voor jou. Ik ben ook zo’n Latergrammer, puur omdat ik tijdens het wandelen eigenlijk niet heel veel realtime met social doe. Vaak als ik thuis ben, bekijk ik mijn foto’s goed en plaats ik ze gedurende de week op Instagram.

  Soms twijfel ik ook wel eens of ik er niet meer ‘privé’ foto’s moet delen, om meer van mezelf te laten zien. Jij hebt dat slim opgelost met een 2e account. Is dat account afgeschermd? Of ben je daar wel vindbaar op?

  • anto

   Yes, het is afgeschermd maar iedereen is welkom om te volgen (username is @travelleranto). Het gaat mij er meer om dat ik daar niet dat gedoe met follow/unfollow krijg en dat ik oprechte volgers krijg die geïnteresseerd zijn in wat ik te melden heb. Ik stap trouwens ook steeds meer af van het meteen delen van de foto, meestal doe ik het na een wandeling als ik ‘s avonds thuis ben bijvoorbeeld, zodat ik op mijn gemak kan bekijken welke foto het beste is gelukt en met welke bewerking ik hem iets mooier kan maken. Op perstrips merk ik soms wel dat verwacht wordt dat je veel plaatst gedurende de dag en dan is het soms lastig want dan denk ik achter af wel eens ‘hmm, die was minder geslaagd’, maar goed…

 • Elodie

  Ik snap je punt. Op Instagram is inderdaad alles nóg mooier dan het lijkt. Maar toch vind ik het soms heerlijk om erbij weg te dromen (en dan natuurlijk wel te bedenken dat het vanuit een bepaald perspectief met een bepaalde filter is)… Maar ik vind het zeker ook goed dat je als reisblogger af en toe een ‘reëel plaatje’ deelt, zoals je hebt gedaan tijdens je reis naar Tasmanië. Dat doet inderdaad echt wel wat met je geloofwaardigheid.

  • anto

   Ja, ik ben echt een sucker voor mooie plaatjes, zit soms wel een uur per dag hartjes uit te delen met mijn telefoon in mijn hand. Deze reis was een belangrijke les voor mij en heeft me weer even met beide benen op aarde terug gezet 🙂

 • Robert | Traveljunks

  Ik heb Instagram ook al best lang, maar had het eerst alleen voor de handige filters 🙂 Ik deed er tot voor kort verder niet zo vaak iets mee. Tegenwoordig filter ik niet vaak meer een foto en merk ik ook dat websites die alles in een bepaalde “sfeer” willen plaatsen ik vrij snel moe ben. Ik wil normaal beeld! 😉

  Ik knal er ook maar wat op. Of het een mooit uitzicht of vette street art is, of een plaatje van m’n oude motor tijdens een ritje. Maakt mij niet uit.

  Mij valt wel op hoeveel in scene wordt gezet. Sommige reizigers lijken wel passende jurkjes en hoedjes voor de bloemrijke of abstrakte omgeving in hun tas te hebben..

  • anto

   Ja, die filters vond ik in het begin ook echt super! Ik gooi er ook steeds minder filters overheen, gewoon horizon recht en klaar. Ik ben een beetje klaar met de dames die zogenaamd de hele dag gelopen hebben naar een bergtocht en er dan flawless uit zien, dat koop ik niet meer … doe mij maar een bezweet voorhoofd dan 😉

 • Marieke

  De titel van deze blog triggerde me om te lezen en ik ben het met je eens. Ik wil het alleen nog breder trekken: niet alleen instagram maar veel andere (social) media publiceren (alleen maar) mooie foto’s. Ik ga er graag op af bij het kiezen van een bestemming en word daarna ook verdrietig als ik dan de foto’s van een bekende zie bijvoorbeeld die me uit deze droom helpen maar toch…het helpt me wel de verwachtingen bij te stellen, realistischer te maken. Kan je reiservaring uiteindelijk een stuk indrukwekkender maken! Fijne volgende trip alvast en tot snel bij een wijntje/thee!

  • anto

   Welkom terug in Nederland wereldreiziger! Wij bij Askja doen er eigenlijk ook aan mee hoor, zo gaat het nu eenmaal, maar ik was het gewoon beu op een gegeven moment. Heb net weer een lekkere bewolkte foto op Insta geknald. Perfectie my ass 😉

 • Susan

  Zeker met je eens! Het is mens eigen om te gaan zoeken naar de ‘flaws’ in foto’s. Maar soms is er nou eenmaal een wolkje aan de lucht en die wolk mag er zijn! Je maakt mooie foto’s en ik zou daar zeker niet mee stoppen. Maar goed besef dat je niet probeert de schijn op te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *