Abel Tasman Coast Trek
nieuw-zeeland,  we12hike

Abel Tasman Coast Track: een bijzondere meerdaagse hike in Nieuw-Zeeland

WOW! Dat is slechts één woord om de Abel Tasman Coast Trek in het prachtige Abel Tasman National Park in Nieuw-Zeeland te omschrijven. Dit nationale park is compleet anders dan de rest van het Zuidereiland, maar een waar walhalla voor de wandelaar, of je nu een beginnende wandelaar of ervaren hiker bent. Tijdens mijn vijf reizen door Nieuw-Zeeland liep ik de Abel Tasman Track maar liefst drie keer en weet je … ik zou hem met plezier nogmaals doen. In dit artikel over the Abel Tasman Track vertel ik je alles wat je wilt weten, van je voorbereiding tot een uitgebreid verslag van dag tot dag. Veel leesplezier!

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2016 en werd volledig geupdate in 2023 na mijn meest recente bezoek aan Nieuw-Zeeland. De foto’s in deze blog zijn van de verschillende trektochten die ik maakte.

Start of the Abel Tasman Coast Track
Start van de Abel Tasman Coast Track in Marahau

Abel Tasman National Park is het kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland en ligt in het noorden van het Zuidereiland. Het is vernoemd naar, jawel, onze eigen Abel Tasman, die hier in 1672 per ongeluk op de prachtige kustlijn stuitte. Het nationale park bestaat uit gouden zandstranden, felgroene baaien en heerlijke wandelmogelijkheden. De dichtstbijzijnde grote plaatsen zijn Nelson en Motueka.

Ben je op zoek naar korte wandelingen in Abel Tasman, lees dan dit artikel met de mooiste wandelingen in Abel Tasman National Park.

Uitzicht over Anchorage in Abel Tasman National Park
Uitzicht over Anchorage

Over de Abel Tasman Coastal Track

De Abel Tasman Coastal Trek is een van de Great Walks in Nieuw-Zeeland, een selectie van de mooiste meerdaagse trektochten van het land die goed onderhouden zijn en dus goed toegankelijk zijn voor de meeste wandelaars. Ik vind de Abel Tasman Coast Trek relatief eenvoudig in vergelijking met de andere Great Walks die ik in Nieuw-Zeeland deed (op 1 na deed ik ze allemaal!) maar ik had dan ook goed weer, wat zeker meehelpt.

De Abel Tasman Coast Track afstanden zijn niet al te groot en afhankelijk van hoeveel kilometer je per dag wilt lopen en of je wilt kamperen en/of in de hutten wilt slapen, doe je er tussen de 3-5 dagen over om de hele track af te leggen.

The Abel Tasman Coast Track begint in Marahau en eindigt in Wainui. De meeste wandelaars kiezen ervoor om de route tot aan Totaranui te doen en hier met de watertaxi terug te gaan naar Marahau. Voorbij Totaranui gaan namelijk geen watertaxi’s en ben je afhankelijk van een prijzige shuttlebus die je terug brengt naar Marahau (of elders). Echter kan ik je op het hart drukken juist ook het deel tussen Totaranui en Wainui te doen want ik vond dit het allermooiste deel van de route. Het is er een stuk rustiger en de stranden zijn veel ruiger. Echt doen dus!

Verderop in het artikel vertel ik je meer over de opties voor het transport op de Abel Tasman Coast Track.

Doorkijkje onderweg
Doorkijkje onderweg

Abel Tasman Coast trek etappes

Het plannen van je route en het aantal dagen hangt af van een aantal factoren. Allereerst dus of je in de hutten wilt overnachten of wilt kamperen, tot hoever je wilt lopen en … de getijden! Er zijn namelijk een aantal estuaries (riviermondingen) die je door moet steken en dit kan in een enkel geval alleen met laagwater. Ik heb dit bij de betreffende dagen hieronder omschreven. Zoek dus van tevoren eerst uit hoe de getijden zijn. Een complete uitleg hierover vind je op de website van Department of Conservation.

Indien je van hut naar hut wilt lopen, zijn de etappes van de Abel Tasman trek als volgt:

  • Marahau – Anchorage 12.5 km
  • Anchorage – Bark Bay 11,5 km
  • Bark Bay – Awaroa 13,5 km
  • Awaroa – Totaranui 7,1 km
  • Totaranui – Whariwharangi 9,8 km
  • Whariwharangi – Wainui 9 km

Dit zijn de etappes zoals Department of Conservation (DOC) ze tipt. Zelf heb ik de track als 3-daagse en 4-daagse tocht gelopen en de overnachting in Bark Bay elke keer overgeslagen. Dit maakt een hele lange dag van 26 kilometer tussen Anchorage en Awaroa, maar dit kon beide keren niet anders in verband met het getijde. Bovendien is het voor ervaren wandelaars prima te doen om deze twee dagen tot één lange dag te combineren.

Ook heb ik in 1 dag van Awaroa naar Whariwharangi gelopen, dit was geen probleem, omdat de getijdencrossing bij Awaroa al heel vroeg in de ochtend was en ik geen zin had om 10.00u al in Totaranui te zijn. Bovendien is Totaranui een locatie die over land bereikbaar is en waar veel toeristen komen, dus daar wil je eigenlijk niet wilt overnachten indien niet noodzakelijk!

Op een van de vele stranden van de Abel Tasman Track
Op een van de vele stranden

Dag 1: Marahau – Anchorage

Indien je met de auto bent parkeer je de auto bij Marahau. Nadat je de Marahau Estuary hebt doorgestoken over boardwalks, is het tijd voor een eenvoudige klim naar diverse uitzichtpunten zoals Appletree en Coquille Bay. Het is soms moeilijk te bevatten dat je in Nieuw-Zeeland bent in plaats van op een bounty island in de Cariben. Het pad is eenvoudig en breed en het is merkbaar dat het een populaire wandeling is voor dagjesmensen, die lopen veelal deze sectie als 1 dag op de Abel Tasman Coast Track.

Onderweg zijn verschillende baaien waar je prima een pauze kunt houden en even in de zee kunt duiken om af te koelen. Veel strandjes liggen niet direct aan het pad, maar je moet er even voor naar beneden afdalen.

Het pad is steeds breed en niet erg technisch. Waarschijnlijk dat je dan ook tijdig bij Anchorage aankomt. Hier is het een komen en gaan van toeristenboten en kajakkers, maar zodra het avond wordt, keert de rust al snel weer.

Eén van de extra wandelingen die je kunt toevoegen aan de bovenstaande route van Marahau naar Anchorage is de korte wandeling naar Pitt Head, een uitzichtpunt boven Anchorage Bay. Deze wandeling naar het viewpoint duurt vanaf het strand ca. 30 minuten per enkele reis, maar je kunt er ook een rondwandeling van 1.5 uur van maken. De route is relatief eenvoudig met weinig hoogteverschillen en het uitzicht vanaf Pitt Head is adembenemend.

Abel Tasman National Park track
Een van de vele baaien op dag 1
Uitzicht vanaf Pitt Head
Uitzicht vanaf Pitt Head

Dag 2. Watering Cove – Awaroa Bay

Vandaag krijg je te maken met de eerste twee rivierdoorsteken. De eerste is bij Torrent Bay, niet lang na vertrek uit Anchorage. Deze is te maken binnen twee uur van laagwater, maar mocht dit niet uitkomen met je geplande route van vandaag dan kun je er ook omheen lopen. Ik heb beide opties gedaan en het maakt elkaar niet zoveel uit, ik vond beide opties prima.
 
Vanaf Torrent Bay loopt de trail dan weer omhoog, dan weer omlaag, met steeds weer prachtige panoramas over afgelegen zandstrandjes waarbij je je afvraagt of er ooit iemand komt. Na een paar uur kom je bij Bark Bay, een heerlijke plek voor een lunchpaze. Na Bark Bay is er opnieuw een waterdoorsteek, maar ook om deze kun je heen lopen.


Indien je vandaag doorloopt naar Awaroa, moet je minstens nog een keer zo ver. Het grootste deel van de middag voert je dan door het binnenland met toch af en toe prachtige vergezichten over strandjes en afgelegen baaien. Ook steek je een 47 meter lang suspension bridge over en vanaf hier is het nog een flink stukje door stappen naar Awaroa. Het laatste stuk van de Abel Tasman Coast trek gaat over een strand, voor je uiteindelijk bij de Awaroa Hut aan komt.

Bij Awaroa gaat het gesprek maar over één ding: hoe laat vertrek je morgen voor de oversteek van de Awaroa Inlet, die tegenover de hut ligt …

De omweg rond Torrent Bay
De omweg rond Torrent Bay
Uitzicht over Awaroa
Uitzicht over Awaroa

Dag 3. Awaroa – Totaranui – Whariwharangi

Vandaag is je laatste dag op de Abel Tasman Coast Track indien je besluit tot aan Totaranui te gaan. Ik moest beide keren zeer vroeg op vanwege de oversteek van de Awaroa Inlet. Deze keer komt het water tot aan mijn knieën en het is best koud. Je kunt de oversteek op blote voeten doen of op waterschoenen, ik heb hem zelf op Crocs gedaan en dat ging prima. De oversteek duurt in totaal 25 minuten en kan alleen gedaan worden tussen 1.5u voor laagwater en 2u na laag water. Er is geen alternatieve route en je kunt door doorsteek niet in het donker maken. Ik deed hem net voor zonsopkomst en dat vond ik al best heftig.

Eenmaal de Inlet over ga je al snel het bos in en verder richting Totaranui. Het is een klim omhoog en vervolgens kom je langs meerdere stranden. Eenmaal in Totaranui is het even wennen aan alle mensen, campers en auto’s die hier zijn. Indien dit je eindpunt is neem je hier de watertaxi naar Marahau.

Ik liep vanaf hier echter verder naar Whariwharangi en dit deel is mijn favoriete deel van de Abel Tasman Coast Track. De stranden hier zijn een stuk eenzamer dan die in het zuiden van Abel Tasman Nationaal Park en er zijn aanzienlijk minder toeristen.

Tip: mocht je voldoende tijd en energie hebben, maak dan een detour van ongeveer een uur naar Separation Point, het meest noordoostelijk deel van het park. De wandelroute naar de vuurtoren is steil en niet eenvoudig maar wel prachtig! Aangeraden wordt om je backpack achter te laten op het punt waar de afdaling begint (hier staat een bord).

De Whariwharangi Hut is een oude hoeve en een comfortabele hut. En … een stuk rustiger dan de andere hutten, ik had hier zelfs een kamer voor mijzelf omdat er zo weinig mensen waren (november 2019).

De vroege oversteek bij Awawoa Inlet
De vroege oversteek bij Awawoa Inlet
Totaranui strand op de Abel Tasman Coast Trek
Totaranui strand
De stranden ten noorden van Totaranui
De stranden ten noorden van Totaranui
Op naar Separation Point
Op naar Separation Point

Dag 4: Whariwharangi – Wainui

Vandaag loop je in een korte afstand naar Wainui. Het mooiste deel van de Abel Tasman Coastal Track is inmiddels achter de rug. Je klimt naar Wainui Saddle waar je een prachtig uitzicht over de baai hebt. Vanaf hier daal je langzaam maar zeker af richting de parkeerplaats bij Wainui, of kun je terug via de Gibbs Hill Track naar Totaranui. Deze schijnt steil en niet heel eenvoudig te zijn, ik heb zelf ervoor gekozen om vanaf Wainui met een shuttle terug te gaan naar Nelson.

Uitzicht vanaf Wainui Saddle op de Abel Tasman Track
Uitzicht vanaf Wainui Saddle
Uitzicht over Golden Bay
Uitzicht over Golden Bay

Abel Tasman Coast Track transport

De Abel Tasman Coast Track is een lijnwandeling, dit betekent dat je vervoer nodig hebt om van het einde terug naar het begin te komen. De eerste keer dat ik de Abel Tasman Coast Track deed, liep ik in drie dagen van Marahau naar Totaranui. Vanaf hier nam ik de watertaxi terug naar Marahau, waar de auto stond. Ik boekte mijn transport bij Abel Tasman Water taxi.

De tweede keer deed ik een 1-daagse Abel Tasman Coast Track wandeling van Anchorage naar Marahau. Ik heb me toen in de ochtend laten afzetten in Anchorage per watertaxi en ben vanaf hier terug gelopen naar mijn auto, die in Marahau geparkeerd stond.

De derde keer liep ik de Abel Tasman National Park Coast Track in vier dagen. Ik had toen geen auto en maakte gebruik van een shuttle vanuit Nelson naar Marahau en terug vanaf Wainui naar Nelson. Ik maakte hiervoor gebruik van de Trek Express.

Alle transport dien je ruim van tevoren te boeken!

Het einde van de Abel Tasman Coast track bij Wainui Car Park
Het einde van de track bij Wainui Car Park
Anchorage Bay Abel Tasman Coast Track
Anchorage waar de watertaxi’s je afzetten

Overnachten op de Coast Track

Alle overnachtingen op de Abel Tasman Coast Trek dien je vooraf te boeken op de website van Department of Conservation. De boekingen voor het nieuwe seizoen openen meestal in het voorjaar. Ik heb tijdens de trek zowel in hutten als op campings overnacht. Wanneer je in de hutten slaapt, ben je wat minder flexibel qua schema. Campings zijn er veel meer, maar in dit geval draag je dus ook je tent en slaapmatje mee.

De Abel Tasman Coast Track huts zijn eenvoudige hutten zonder elektra of stromend water. Je dient je eigen kookspullen mee te dragen. Een paklijst voor deze track vind je verderop in het artikel. Ook de Abel Tasman Track campings zijn eenvoudig, er is een composttoilet en stromend water, wat je indien gewenst kunt filteren.

Whariwharangi Hut
Whariwharangi Hut

Paklijst voor de Abel Tasman Coast Track

Weet je niet helemaal zeker wat je mee moet nemen op je trektocht op de Abel Tasman Coast Trek? Ik heb hieronder mijn meest recente paklijst voor je uitgeschreven.
 
Overnachtingsmateriaal en backpack:
– Backpack van 50 liter, ik heb de Osprey Aura AG 50
– Slaapzak, ik heb de RAB Ascent 300
– Opblaasbaar kussen
 Backpack liner
– Waterdichte zakken 
 Lichtgewicht brander
– Lichtgewicht pan
– Titanium spork
 Lichtgewicht drinkbeker
– Hoofdlampje
– Lichtgewicht handdoek
– Zakmes
– Waterfilter, ik heb de Sawyer Squeeze
 
Kleding:
– Wandelschoenen, ik liep de laatste keer op de Hoka Challengers
– Wollen ondergoed
– Thermolegging
– Wollen thermo t-shirt en/of hemd
– T-shirt
– Fleecetrui
– Regenjas, ik heb de KEB Eco Shell van Fjällräven
– Regenbroek
– Twee paar sokken, ik heb de toesocks van Injini en deze van Woolpower
– Wandellegging of andere wandelbroek
– Korte broek
– Hutschoenen, bv teenslippers of Crocs
– Muts, buff, handschoenen
 
Overige:
– Lichtgewicht EHBO set en pijnstillers
– Zonnebrand
– Anti-muggenspul
– Zonnebril
– Opladers
– Powerbank, ik heb deze, die is goed voor genoeg ladingen van je telefoon
– Toiletspullen, (vochtig) toiletpapier
– Ziplocks voor afval
– Emergency blanket

En verder nog:
– Optioneel: Garmin InReach mini 2 (vind ik erg fijn omdat ik alleen loop en geeft een veilig gevoel, lees hier mijn review)
– Wandelstokken, erg handig vooral wanneer het regent en bij het doorsteken van Awaroa Inlet
– Zitlap
– Een BiteAway voor als je onverhoopt toch gebeten wordt door sandflies

Backpack op de Abel Tasman Coast Track
Aan een backpack van 50 liter heb je ruim voldoende!

Regel je reis

– Een ticket naar Auckland of Christchurch boek je eenvoudig zelf via Skyscanner.
– Accommodaties vastleggen is absoluut een must wanneer je in het hoogseizoen (december t/m maart) reist. Check de beste deals en opties gelijk op Booking.com
– Je huurauto regel je het beste via Sunny Cars, omdat zij het eigen risico direct voor je afkopen en je dus zonder stress op reis kunt. Ik boek mijn auto’s al jaren via hen en heb nog nooit klachten gehad.
– Onmisbaar tijdens je reis door Nieuw-Zeeland is reisgids. Ik schreef het Reishandboek Nieuw-Zeeland, een compacte reisgids met alle bezienswaardigheden. Je bestelt hem hier. Ook leuk: de Lonely Planet Tramping in New Zealand.

Nieuw-Zeeland voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

Tussen 2001 en 2017 werkte ik bij verschillende reisorganisaties. Het voorzien van concrete, praktische tips is dus mijn vak en is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Bekijk en bestel het e-book hier

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over de Abel Tasman Coast Trek nuttig en heeft het al je vragen beantwoord. Mocht je toch nog iets willen weten dat ik niet genoemd heb, laat dan zeker een reactie achter in de comments.

Verder lezen over de Great Walks of New Zealand? Check dan de volgende blogs:

Verder lezen over Nieuw-Zeeland? Ga dan naar mijn Nieuw-Zeeland startpagina voor al mijn tips, favoriete plekken en meer!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *