Wandelen op Långfjället
we12hike,  zweden

Hiken in Långfjället Natuurreservaat- vijf mooie routes en wandeltips!

Långfjället is een natuurreservaat in het uiterste noordwesten van de regio Dalarna. Långfjällets naturreservat ligt op de grens met Noorwegen en vormt samen met Rogen naturreservat in Jämtland en Femundmarka Nationaal Park in Noorwegen het Gränslandet natuurgebied. Het ‘grensland’ natuurgebied is een van de wildste natuurgebieden van Scandinavië met meer dan 2.000 km2 aan pure wildernis. De afgelopen drie jaar bezocht ik Långfjället elk jaar en verbaasde ik me steeds weer over de uitgestrektheid van dit bijzondere gebied. In dit artikel deel ik mijn favoriete wandelroutes op Langfjället.
 

Långfjället
Midden op Långfjället
 

Over Langfjället Natuurreservaat

Langfjället Natuurreservaat ligt in het uiterste noordwesten van Dalarna en grenst aan Noorwegen. Het onherbergzame Tofsingdalen Nationaal Park wordt volledig door het natuurreservaat omsloten. Een groot deel van Långfjället ligt boven de boomgrens, vandaar ook de naam fjäll, oftewel berggebied. Er zijn twee hoofdingangen voor Långfjället, de oostelijke bij Foskros en de noordelijke bij Grövelsjön. Alle omschreven wandelingen in dit artikel maakte ik vanuit Grövelsjön, een bergdorp gelegen aan het gelijknamige meer.
 
In de zomer is Grövelsjön een waar wandelparadijs, er is meer dan 100 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. In de winter kun je er terecht om te skiën, sneeuwschoenwandelen, langlaufen en sneeuwscooteren.
 

hiking in Grövelsjön
Wandelroutes in Grövelsjön
 

Voor je op pad gaat: regel je wandelkaart

Alhoewel Långfjället heel veel wandelpaden heeft, zijn er veel niet heel goed gemarkeerd. Ook worden er steeds weer nieuwe paden gecreëerd die ervoor zorgen dat de exacte wandelroute soms niet meer duidelijk is. Ik adviseer je dan ook om een fjällkartan te kopen met alle paden. Dit soort wandelkaarten zijn onmisbaar als je de Zweedse bergen intrekt. Denk niet “ik red het wel met mijn GPS app” want ook daar staan, kan ik je uit ervaring vertellen, lang niet alle paden juist op.
 
Daarnaast kun je op de fjällkartan zien waar er rivierdoorsteken zijn en waar je mogelijk natte voeten haalt in het moeras. De fjällkartan is verkrijgbaar bij het STF Fjällstation in Grövelsjön of van tevoren online bij De Zwerver.
 

Wandelinformatie Grövelsjön Zweden
Wandelinformatie voor Långfjället
 

Markeringen van de routes

De hieronder genoemde wandelingen zijn niet allemaal heel goed bewegwijzerd. Zoals gezegd kun je het beste een wandelkaart kopen en dan is het natuurlijk ook heel handig als je een beetje kan kaartlezen.
 
De wandelpaden in Zweden staan normaal gesproken met oranje beschilderingen gemarkeerd, tenzij anders vermeld. Zo ook de paden op Långfjället. Volg vooral niet de rode kruizen, dit zijn de winterpaden en leiden je vaak door moerassen en over brede rivieren, die in de winter bevroren zijn.
 

Uitleg tussen de zomer- en wintertrail
Uitleg tussen de zomer- en wintertrail
 

Mooiste routes in Långfjällets naturreservat

Hieronder omschrijf ik vijf verschillende routes die ik liep in Långfjällets naturreservat, verschillend in zwaarte van eenvoudig tot wat pittiger. Over het algemeen zijn de routes echter niet heel zwaar en/of technisch, maar de paden zijn wel vaak stenig en soms nat. Houd rekening met kleine rivierdoorwadingen op de meeste routes, dus waterdichte wandelschoenen en wandelstokken zijn handig om mee te nemen.
 
En dan nu … de routes in willekeurige volgorde!
 

Wandelen in Dalarna
Wandelmarking op de fjäll
 

Wandeling van Sylen naar Grövelsjön

Mijn favoriete wandelroute door Långfjällets naturreservat is de wandelroute van Sylen naar Grövelsjön. Deze route bevat een deel van de Linnéstigen oftewel de route die de beroemde Zweedse wetenschapper Carl Linneaus aflegde tijdens zijn wandeling naar Rorös in 1734.
 
De wandeling tussen Sylen en Grövelsjön is slechts negen kilometer lang maar waarschijnlijk een van de mooiste wandelroutes die je kunt maken in Zweden. Ik werd erop geattendeerd door een local in Sälen (een uurtje ten zuiden van Grövelsjön) die me vertelde dat hij dit de mooiste wandelroute ooit vond. Helaas zat de twee jaren erna de grens tussen Noorwegen en Zweden dicht, maar uiteindelijk maakte ik de wandeling vorig jaar van Grövelsjön naar Sylen en dit jaar van Sylen naar Grövelsjön. Je kunt de route retour lopen, of met de boot van Experience Grövelsjön een enkeltje doen. Deze boot dien je vooraf te reserveren, meer informatie vind je hier.
 
Insider tips: deze route is het mooist van Grövelsjön naar Sylen (dus zuid-noord), je loopt dan richting de hoge bergen in Noorwegen. Beklim onderweg de Sjöhögda top voor extra mooie uitzichten (geen pad, je loopt op gevoel omhoog) en trek waterdichte schoenen aan in verband met verschillende rivieroversteekjes.
 

Lowa lage wandelschoenen voor dames getest
Op de berg tijdens de Sylen wandeling
 

Jakobshöjden – een snelle toptour

Jakobshöjden is een top pal achter het Grövelsjön Fjällstation. De wandelroute is slechts zeven kilometer retour en mits je een goede conditie hebt, sta je met een uur of twee weer beneden. Vanaf de top op 1.103 meter heb je prachtige uitzichten over de wijdse omgeving en zie je de hoge bergen van Noorwegen en de toppen van Nipfjället in de verte. Neem vanaf het fjällstation de wandelroute richting Hävlingen, je komt terwijl je omhoog loopt vanzelf een afslag naar links tegen, naar de top. Boven op de top is een kleine shelter.
 

Jakobshojden Långfjället
Op de top van Jakobshojden
 

Op en neer naar Hävlingen

Hävlingen is een meer in de vallei achter de Grövelsjöfjällen en kan slechts te voet (of in de winter met de ski’s) bereikt worden. Vanaf het fjällstation neemt je het brede wandelpad omhoog richting Hävlingen en eenmaal boven de boomgrens heb je prachtige uitzichten over de fjälls van het Långfjället Natuurreservaat. Je kunt de wandeling zo lang of kort maken als je zelf wilt, want je gaat weer terug over hetzelfde pad. Wanneer je besluit om helemaal tot de oevers van Hävlingen te lopen is de hele route retour 26 kilometer.
 
Insider tip: Omdat je in Lånffjället op veel plekken (maar niet overal, dus let goed op!) mag wildkamperen kun je er ook een tweedaagse trektocht van maken. Ik deed dit in 2021, het verslag van dit avontuur lees je hier.
 

De perfecte wildkampeerspot
De perfecte wildkampeerspot
 

Silverfallet

Wanneer je iets minder goed weer hebt, wat zeker ook mogelijk is in Zweden, dan is de wandelroute naar Silverfallet een aanrader. Deze ‘zilveren waterval’ heeft een hoogte van drie meter en ligt op de grens met Noorwegen, aan de andere kant van de vallei. De route is goed begaanbaar en voert je in eerste instantie omhoog, de fjäll op. Na een afdaling naar de rivier kom je bij een schuilhut, waar ik vooral getergd werd door heel veel muggen. Vanaf hier volg je de rivier en kom je vanzelf bij de waterval. Ik vond hem niet super indrukwekkend, maar leuk ter afwisseling op de andere wandelroutes. Volg de rivier stroomopwaarts tot aan het rendierhek en daal vanaf hier weer terug af naar Grövelsjön. De afstand is ca. zes kilometer.
 
Insider tip: neem een aansteker of lucifers mee zodat je bij de schuilhut een vuurtje kunt stoken. Om de muggen weg te houden op warme dagen en om op te warmen op frissere dagen.
 

Silverfallet Grövelsjön
Silverfallet
 

Wandeling naar Oskarstugan

Afgelopen augustus deed ik een wandelroute vanuit Lövåsen, een gehucht net ten zuiden van Grövelsjön. Hier is een grote parkeerplaats met informatiepanelen en hier start dan ook deze wandeling. Als je op de wandelkaart kijkt zie je dat je een pad naar de hut kunt lopen. Wij, mijn wandelmaatje Bregje en ik, liepen echter een aangepaste route. We volgden namelijk eerst de route richting Storvätteshågna, de hoogste berg van Dalarna. Zodra je afslag naar links komt van de wintertrail, neem je deze richting de hut. Let wel op: het pad kan drassig zijn en je moet soms om kleine moerassen en riviertjes heen lopen en/of er overheen springen. Echter wordt het pad ook veelvuldig gebruikt door wandelaars zagen wij aan het aantal voetsporen.
 
De Oskarstugan is een kleine schuilhut temidden van de ruige natuur van Långfjället. Wij hebben heerlijk buiten in het zonnetje op de picknickbank gezeten en liepen uiteindelijk via de officiële route weer terug naar Lövåsen.
 

Oskarstugan
Oskarstugan
Oskarsstugan
Aankomst bij Oskarsstugan
 

Meer wandeltips voor Långfjället

Ik hoop in de toekomst zeker nog meermaals terug te keren naar Långfjället want ik ben er nog lang niet uitgewandeld. Ik beklim graag de Storvätteshågna een keer en zou ook eens de hele ronde om Grövelsjön willen doen met de rugzak, een route van in totaal 23 kilometer. Ook doorkruist de Södra Kungsleden het gebied, een trektocht die ik graag eens wil proberen. Zoveel plannen, zo weinig tijd. Wie weet …
 

Grövelsjön hiking
De keuze is reuze …
 

Overnachten in de buurt van Långfjället

Het STF Fjällstation is je perfecte uitvalsbasis voor je bezoek aan Grövelsjön en wandelingen op Långfjället. Het is een hotel en hostel in één: oftewel je hebt meerpersoonskamers en privékamers. Er is een keuken maar je kunt ook in het prima restaurant eten. Er is een kleine shop, een sauna en er hangen overal wandelkaarten, tips en andere dingen waar je hart als liefhebber van het buitenleven sneller van gaat kloppen. De sfeer in bergstations is erg relaxt en informeel.
 
Indien je lid bent van STF krijg je korting op je verblijf. Liever ergens anders overnachten? Er zijn enkele hotels en wat particuliere huisjes die je kunt huren. Kamperen kan op het kampeerterrein van STF of aan de oevers van het meer. Prijzen en beschikbaarheid van het Fjällstation vind je hier.
 

STF Grövelsjön
STF Grövelsjön
 

Paklijst wandelen op Långfjället

In mijn blog ‘Paklijst voor je wandelvakantie in Zweden‘ vind je mijn uitgebreide tips voor wat er mee moet in je rugzak op je wandeltochten. Een aantal onmisbare items die ik graag wil uitlichten:
– Een zitlap, omdat de ondergrond vaak nat en koud is
– Muggenspray en een BiteAway voor als je toch gestoken wordt
– Lichte handschoenen, buff, muts
– Een waterdichte wind- en regenjas, mijn tips voor regenjassen voor dames vind je hier
– Een wandelkaart (Fjällkartan) is onmisbaar, deze koop je bij de bergstations van STF en online via De Zwerver
– Wandelstokken voor de rotsachtige paden en tijdens de rivierdoorsteekjes, ik heb deze opvouwbare wandelstokken van Leki.
 

Een rendier bij Grövelsjön
Een rendier bij Grövelsjön
 

Bereikbaarheid Långfjället

Ik reisde met de auto naar Dalarna, vanaf Nederland is het twee dagen rijden naar Grövelsjön. Wil je sneller reizen of minder rijden, dan adviseer ik je de Stena Line te nemen van Kiel naar Göteborg. Lees hier mijn tips voor de Stena Line naar Zweden.
 
Wil je liever met het openbaar vervoer dan kan dat natuurlijk ook, er zijn verschillende opties. Vanuit Nederland is de snelste optie om te vliegen naar Stockholm en vanaf hier de SJ trein naar Mora te nemen. Vanaf Mora zijn er bussen naar Grövelsjön via Dalatrafik. Meer informatie vind je op de website van Dalatrafik. Sneller verplaats je je met een huurauto van bijvoorbeeld Sunny Cars.
 
Regel je reis online:
Vlucht Amsterdam – Stockholm
treintickets naar Stockholm of Mora via NS International
– huur een auto via Sunny Cars of EasyTerra
Stena Line naar Zweden
 

Uitzicht op Trysil vanaf Långfjället
Uitzicht op Trysil in Noorwegen vanaf Långfjället
 

Verder lezen over wandelen in Dalarna?

Uiteraard kun je nog veel meer wandelen in Dalarna, je moet flink je best doen om niet te struikelen over de wandelpaden zeg maar. De mooiste wandelgebieden zijn voor mij de fjälls. Ik schreef nog de volgende blogs:
 
Wandelen in Grövelsjön (met meer informatie over de Silverfallet wandelroute)
Een tweedaagse trektocht in Grövelsjön over Långfjället
Wandelen in Dalarna: de mooiste routes
Een complete gids voor Fulufjället Nationaal Park
Wandelen in Zweden: alles wat je wilt weten
Paklijst vakantie in Zweden: dit moet mee
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over Långfjället nuttig en heb je gevonden wat je zocht. Mocht je echter toch nog vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder in de comments. Dit artikel is mede tot stand gekomen via een samenwerking met Visit Dalarna. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. Bovendien staan er in dit artikel affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 
Meer weten over Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina. Liever een goed boek in je hand? Bestel dan het Reishandboek Zweden vanuit Uitgeverij Elmar, waar ik de auteur van ben.
 

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *