Tees Valley
engeland,  we12hike

Wandeltip: hiken in de Tees Valley in Engeland

Ken jij de Tees Valley al? Deze regio in het noordoosten van Engeland vormt zich rondom de loop van de Tees River en biedt een uitgebreid netwerk aan prachtige wandelpaden. Met eenvoudige toegang vanuit Nederland is Tees Valley de perfecte keuze voor jouw volgende wandelvakantie in het Verenigd Koninkrijk. In dit artikel inspireer ik je om de wandelschoenen uit de kast te halen en de Tees Valley te bezoeken. Veel leesplezier!
 
Cover foto: Mike Kipling
 

Over de Tees Valley

Zoals gezegd ligt de Tees Valley in het noordoosten van Engeland, net onder Newcastle en boven Leeds. Je bereikt het gebied eenvoudig met de rechtstreekse vlucht van KLM naar Teesside International Airport (1:10h). Andere opties zijn per ferry vanuit IJmuiden naar Newcastle of Hoek van Holland naar Hull en vervolgens met de auto verder of per trein vanuit onder meer Londen en Manchester. Het landschap van de Tees Valley bestaat uit een bijzondere combinatie van een ruige kustlijn en zachte heidegebieden, maar je vindt er bijvoorbeeld ook cultureel erfgoed, industrieel erfgoed en gezellige parken. Wie gaat wandelen in de Tees Valley kan al dit moois eenvoudig met elkaar combineren middels de diverse lange afstandspaden of door het maken van korte(re) dagwandelingen. Bij deze enkele tips voor de mooiste wandelroutes in Tees Valley.
 

Guisborough Forest Trail 2
Guisborough Forest Trail
 

Meerdaagse wandelingen in de Tees Valley

In de Tees Valley zijn diverse meerdaagse wandeltochten te vinden. De 109 mijl lange Cleveland Way National Trail combineert het beste van de kustlijn met het mooiste deel van het binnenland van de Tees Valley. Denk hierbij aan de dramatische kustlijn van de regio en het glooiende landschap van de Guisborough bossen. De Victoriaanse kustplaats Saltburn halverwege deze route is een heerlijke plek om over de pier te slenteren en een lokale fish and chips te bestellen. Daarnaast voert de Cleveland Way je door de romantische landschappen van het North York Moors National Park. Wanneer de heide hier bloeit (normaal gesproken aan het einde van de zomer) is het landschap hier op haar best.
 
De Teesdale Way is een 92 mijl lange wandelroute die de loop van de Tees River volgt langs cultureel en industrieel erfgoed en door het typische Engelse landschap. De route eindigt aan zee. Wil je deze route liever met dagwandelingen verkennen? Ook dat is mogelijk, check hier de diverse opties.
 

Guisborough Forest Walking Path-1750x600
Guisborough Forest
Saltburn Pier and Cliff Lift lluminations
 

Verken het district Darlington te voet

Het is uiteraard ook mogelijk om korte wandelingen te maken in de Tees Valley. Vooral het gebied rondom Darlington leent zich hier uitstekend voor. Darlington is een historisch marktstadje en beroemd vanwege de geboorte van de moderne passagierstrein. In het district Darlington vind je een fijne mix van cultureel en industrieel erfgoed en zijn talloze (korte) wandelpaden, allen tussen de 1 en 11 kilometer lang. Bezoek een eeuwenoude Romeinse brug, verken het charmante Engelse landschap middels een rondwandeling of volg een deel van de Tees River en neem de bus weer terug.
 

Wandeling naar de High Force Waterfall

High Force Waterfall in de buurt van Durham is één van de meest indrukwekkende watervallen in Engeland. De River Tees maakt hier een dramatische val van 21 meter en is op zijn grootst wanneer het geregend heeft. Een makkelijk wandelpad brengt je naar de voet van de waterval.
 
Meer mooie plekken voor korte wandelingen in de Tees Valley zijn onder meer de Saltburn Cliffs, de Roseberry Topping route die je naar het Captain Cooks Monument voert en Preston Park in Stockton-on-Tees. Een uitgebreid overzicht van de genoemde wandeltochten vind je hier.
 
Even geen zin om te wandelen? Dan zijn er ook talloze fietspaden en zelfs de mogelijkheid om te wild water raften. Daarnaast kun je er jetskiën, een ritje maken per motorboot, paddleboarden en het hoogste klimbos van het Verenigd Koninkrijk bezoeken.
 

Walking Roseberry Topping credit Redcar & Cleveland Council
Roseberry Topping / foto: Redcar & Cleveland Council
 

Tip: doe een weekendje Tees Valley

Zoals je ziet is de Tees Valley een prima wandelbestemming in Engeland, of het nu voor een weekendje weg of een langere periode is. Wil je meer weten over de Tees Valley en de wandelmogelijkheden? Dan vind je meer informatie op de website van Tees Valley .
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je met dit artikel geïnspireerd de Tees Valley eens te bezoeken of ten minste op je verlanglijstje te zetten wat wandelen betreft. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben dan hoor ik het natuurlijk graag. Dit artikel werd geschreven in samenwerking met een externe partner. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts volledig die van mijzelf.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *