kungsleden hike
confessions van een travel blogger,  noorwegen,  zweden

Over een zomer in het hoge noorden en het leven als zzp’er

Een update! Over een zomer in het hoge noorden en mijn leven als zzp’er

Wellicht was het je al opgevallen, maar ik heb al een aantal maanden geen maandoverzicht meer gepubliceerd. Niet met een bewuste reden, gewoon omdat ik druk was met andere dingen. Ik was op reis of vergat het gewoon en eigenlijk is het wel prima zo. Ik hou namelijk niet zo van ‘moetjes’ en dus heb ik besloten gewoon af en toe een leuke update te plaatsen over hoe het met me gaat en waar ik zoal mee bezig ben, in plaats van elke maand een verplicht lijstje. Ik was vijf weken lang nagenoeg offline in verband met mijn vakantie, dus de hoogste tijd voor een update, dacht ik zo!
 

Roadtrip Lapland

Mijn zomer bracht ik door in het hoge noorden samen met mijn vriend. Begin juli bouwden we onze Volvo V40 met de naam Rudolph om tot een kampeerauto en anderhalve dag later stapten we in de auto. We vertrokken rond middernacht en de volgende middag om 16.00 uur stonden we op de camping in Vänersborg in het zuiden van Zweden. Hier bleven we twee nachten om even bij te komen van de lange autoreis, en om elanden te spotten op de Halleberg. Hierna reden we langzaam maar zeker door naar Zweeds Lapland. Onderweg stopten we voor enkele dagen bij Fulufjället Nationaal Park (mooi!) en kampeerden we in ons tentje aan de mooiste meren.
 
eland in zweden
 
Na ongeveer een week kwamen we uiteindelijk aan in Zweeds-Lapland, waar we twee delen van de bekende Kungsleden hiking trail liepen. Een super toffe ervaring die zeker voor herhaling vatbaar is. De trail bestaat uit vier verschillende secties (plus één onofficiële sectie), waar we er twee van liepen. Mocht je al benieuwd zijn, check dan zeker ook vast de site van de Sweden Tourist Association. Hier testte David zijn nieuwe Osprey hiking rugzak, waarvan binnenkort een review online komt.
 

Noord-Noorwegen

Na de twee weken Kungsleden was het tijd om naar Noorwegen te gaan. Ik wilde graag naar Senja, het tweede grootste eiland van Noorwegen. Mooier dan de Lofoten volgens sommigen, ruiger dan de Vesterålen volgens anderen. Helaas hadden we slecht weer en konden we geen hikes maken, maar een dagje Netflixen en uitslapen was ook geen overbodige luxe. Vanuit Senja namen we de boot naar de Vesterålen en hier maakten we een walvisexcursie met een RIB boot. Een hel, oftewel eens maar nooit weer. Misschien dat ik je de details ooit nog eens vertel, misschien ook niet …
 
Vanuit Andenes daalden we af richting Mo i Rana en na veel wikken en wegen besloten we terug te gaan naar Zweden. Het regende namelijk nog steeds enorm en de voorspellingen lieten niet veel goeds zien. In Zweden was het in ieder geval droog en kwamen we uiteindelijk terecht in Sånfjället Nationaal Park, waar David zijn eerste beer ooit zag! Daarnaast maakten we een toffe daghike, dus het was een goede keuze om terug te gaan naar Zweden. Na drie dagen besloten we toch om het nog een keer te proberen in Noorwegen, maar na één mooie dag sloeg het weer gelijk alweer om en reden we uiteindelijk in drie hele lange rijdagen naar Larvik, waar we op de boot naar Denemarken stapten en uiteindelijk weer naar huis reden.
 
camping on kungsleden
Al die regen was dus echt niet zo tof. Alhoewel je weet dat het natuurlijk zo kan uitpakken in Scandinavië, is het altijd jammer als je op een bestemming die in het teken van de natuur staat nagenoeg alleen maar regen hebt. Vooral bij een dure bestemming als Noorwegen, waar je gewoon niet de hele dag in een cafeetje ofzo kan zitten, omdat het niet te betalen is. Ergens in het noorden moesten we 70 euro betalen voor twee pizza’s en twee biertjes. Dat was meteen de laatste keer uit eten in Noorwegen. Anyway … die regen zorgde er wel voor dat ik een paar nieuwe hikingschoenen van KEEN kon testen en weer volop gebruik kon maken van mijn geliefde Fjällräven regenjas. Ik heb trouwens afgelopen zomer vaak de vraag gehad welke regenjas ik aanraad (vast niet vanwege de regen die in Nederland viel, maar goed) en ik zeg dan altijd ‘dat ligt aan je budget.’ Neem voor een idee eens een kijkje op deze site met diverse regenjassen voor dames. Momenteel heb ik dus een Fjällräven jas, in het verleden heb ik goede ervaringen gehad met de jassen van Patagonia en The North Face!
 
Dat was onze vakantie van vijf weken in vogelvlucht. Uiteraard volgen er veel mooie blogs met alle verhalen, maar dat komt. Omdat ik vijf weken nagenoeg niet heb gewerkt (af en toe mail checken, soms een Facebook update en dat was het) staat de komende week vooral in het teken van heel hard werken om alles weer op ‘bijgewerkt’ te krijgen. En in het teken van voorbereiden op de reizen die komen gaan, want de komende twee maanden ga ik maar liefst vijf keer op reis. Waar naartoe hou ik nog even geheim, maar het zijn een aantal leuke bestemmingen!
 

Over het leven als ZZP’er

Ik ben nu vijf maanden terug van mijn wereldreis, waarvan ik er vier heb gewerkt als zzp’er. Ik krijg regelmatig de vraag van mensen hoe ik dat doe en hoe het bevalt. Ten eerste: het bevalt goed. Heel goed zelfs! De vrijheid die ik heb om mijn dagen zelf in te delen zoals ik dat wil is heerlijk. De ene dag zit ik al om 07.00 uur achter de laptop, de andere dag ga ik eerst hardlopen, uitgebreid douchen en ontbijten en zet ik de laptop pas om 10.00 uur aan. Ik heb een aantal toffe dingen in de planning, waarvan de eerste mijn eigen blogworkshops zijn die ik ga geven in september in oktober. Ik ben er super enthousiast over, mocht je benieuwd zijn, in deze link vind je er alles over!
 
Eerlijk is eerlijk, het leven als zzp’er is soms een beetje eenzaam. Daarom werk ik minimaal één dag per week samen met andere Jeannette van Puur Uit Eten en soms haakt Yvonne van Power Vrouwen Netwerk ook bij ons aan. We proberen elke week een andere werkplek in Arnhem uit. Mocht je nog tips voor ons hebben, let me know! Daarnaast ben ik bijna elke week wel een dag op pad voor mijn site of voor Spik & Spaan. Soms word ik ingehuurd om ergens op kantoor te werken, soms heb ik een afspraak met een potentiële opdrachtgever. Of gewoon met een medeblogger om bij te kletsen.
 
sarek national park en het leven als zzp'er
Daarnaast merk ik dat mijn burnout ervoor heeft gezorgd dat ik niet meer op mijn ‘oude’ niveau kan leven. Wat op zich niet zo gek is want 70 uur per week werken houdt niemand uiteindelijk vol. Het kostte even tijd omdat te accepteren, maar inmiddels heb ik mezelf de vrijheid gegeven alleen te werken als het goed voelt. Meestal komt dit neer op zo’n 30 uur per week. De rest van de tijd besteed ik vooral aan lezen (mijn doel is om 25 boeken te lezen dit jaar, ik zit nu op 15!), wandelen en hardlopen in het bos waar ik woon en leuke dingen doen met vriendinnen. Okee, en Netflixen, zo af en toe dan.
 
Soms krijg ik ook de vraag ‘hoe doe je dat financieel dan?’ en aangezien ik daar verder niet geheimzinnig over wil doen, ben ik daar heel open over. Als zzp’er verdien ik momenteel net genoeg om maandelijks rond te komen. De ene maand hou ik wat over en de andere maand juist niet, dus per saldo lukt het precies om leuk te leven, maar wel zonder luxe. De extraatjes die ik mezelf gun, zoals mijn vakanties in Scandinavië en de Pyreneëen, en de aanschaf van Rudolph, betaal ik van mijn spaargeld. Uiteindelijk verwacht ik dat dit niet meer nodig zal zijn, want elke zzp’er heeft een tijdje nodig om op te starten. Binnen vier maanden nadat je fulltime voor jezelf bent begonnen rondkomen is al veel meer dan ik had kunnen dromen.
 
Tot zover mijn update over hoe het met mij gaat. Hoe was jullie zomer?
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Van kasplantje tot berggeit: een verhaal over mijn liefde voor de bergen
De desillusie die digital nomad zijn heet
Landen waar je als vrouw prima alleen kunt reizen
 
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *