Het Graafschapspad
nederland,  we12hike

Het Graafschapspad wandelen: een handig overzicht

Inmiddels is mijn trektocht over het Graafschapspad ten einde gekomen. Ik liep de zeven etappes verspreid over een jaar en bedacht me dat het nog handig zou zijn om een afsluitend artikel te maken over mijn ervaringen, tips, hoogte- en dieptepunten en alles wat je wellicht ook nog wilt weten. Dus bij deze neem ik je in vogelvlucht nogmaals mee over het Graafschapspad.
 

Etappes van het Graafschapspad

Het Graafschapspad is 117 kilometer lang en bestaat in totaal uit 7 etappes, variërend in lengte van 10.1 tot 21.7 kilometer. Alle hieronder genoemde begin- en eindpunten zijn met het openbaar vervoer bereikbaar. De indeling van de etappes is als volgt:
 
1. Zutphen – Laren (19,1 km)
2. Laren – Borculo (21,7 km)
3. Borculo – Mariënvelde (17,7 km)
4. Mariënvelde – Doetinchem (20,2 km)
5. Doetinchem – Doesburg (18,1 km)
6. Doesburg – Brummen (17,8 km)
7. Brummen – Zutphen (10,1 km)
 
Van alle etappes heb ik een uitgebreid artikel geschreven, je leest ze hier allemaal terug.
 

Langs de Berkel
Langs de Berkel
 

Hoogtepunten van het Graafschapspad

Over het algemeen heb ik enorm genoten van het Graafschapspad. Ik liep hem letterlijk in vier seizoenen, in de zon en in de regen, in de zomer en in de winter. Als je kijkt naar de relatief korte totaalafstand, denk ik dat kenmerkend is voor het Graafschapspad dat er grote landschappelijke verschillen in de route zitten. Zo bezoek je diverse historische Hanzesteden, loop je langs rivieren, door bossen, over heuvelachtige landschappen en door oude landgoederen. Als ik drie hoogtepunten zou mogen kiezen van mijn wandeling over het Graafschapspad, zouden dat de volgende drie zijn:
 
1. De Lochemse Berg (etappe 2)
2. Landgoed Slangenburg (etappe 4)
3. Bronckhorst (etappe 6)
 

Graafschapspad etappe 2 Lochemse Berg
De Lochemse Berg
 

Dieptepunten van het Graafschapspad

Ik denk eerlijk gezegd dat er verschillende factoren zijn die mede bepalen of een wandeling geslaagd is of niet. Daarnaast heeft iedereen natuurlijk zijn of haar eigen voorkeuren voor landschappelijke kenmerken. Zelf wandel ik bijvoorbeeld graag door het bos en ben ik minder van verharde paden of door boerenland wandelen. Alhoewel er niet echt hele lelijke stukken in het Graafschapspad zitten, zou ik de volgende delen met een gerust hart de volgende keer overslaan:
 
1. De buitenwijken van Zutphen (etappe 1)
2. Het verharde stuk langs de N317 bij Drempt (etappe 5)
3. De lange rechte stukken rondom Mariënvelde (etappe 3, 4)
 
Maar zoals gezegd, de meeste keren dat een stuk lang en recht was, was het maar een beperkte lengte. Ik kan dus oprecht zeggen dat er geen etappes waren die ik bijzonder saai vond, ze hebben mede door de grote landschappelijke verschillen allemaal hun eigen charme.
 

Wandeling vanaf Mariënvelde
Tussen Mariënvelde en Landgoed Slangenburg
 

Over de markeringen

Het Graafschapspad is voor zover ik me kan herinneren overal goed in het landschap gemarkeerd. Persoonlijk koop ik altijd het boekje, al is het maar om het onderhoud van het pad te ondersteunen op die manier, maar ook zonder boekje zou je deze route kunnen lopen. Optioneel kun je de GPS tracks downloaden op de site van Wandelnet, maar ik geef er zelf de voorkeur aan om zonder elektronische hulpmiddelen te wandelen.
 

Landgoed Hagen
Landgoed Hagen
 

Over de horeca en andere voorzieningen onderweg

Vanwege corona waren de horeca gelegenheden wat beperkt geopend, maar over het algemeen was er onderweg voldoende horeca. Vooral op de warme dagen was het fijn om even op een terras neer te kunnen ploffen voor een koud drankje. In sommige gehuchten is geen horeca of inkoopmogelijkheid, maar het volgende dorp is eigenlijk nooit heel ver weg. Ik nam sowieso op elke wandeling mijn eigen lunchpakket en genoeg drinkwater mee.
 

De achterzijde van Kasteel Slangenburg
De achterzijde van Kasteel Slangenburg
 

En tenslotte …

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik intens heb genoten van mijn wandeling over het Graafschapspad. Ik heb deze regio met plezier te voet doorkruist en mij zeker geënthousiasmeerd om het gebied een volgende keer op andere wandelpaden te verkennen. Ook lopen? Bestel de wandelgids hier.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb je genoten van mijn blogs over het Graafschapspad. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments. Inmiddels ben ik ook begonnen aan het Veluwe Zwerfpad en is die ook bijna af. Check hier alle blogartikelen. Verder lezen over wandelen in de Achterhoek kan hier.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *