Graafschapspad etappe 6 van Doesburg naar Brummen via Bronkhorst
nederland,  we12hike

Het Graafschapspad etappe 6: van Doesburg naar Brummen

Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn wandeltocht over het Graafschapspad vervolgde, maar het verslag schreef ik nog niet. Aangezien we komende maanden helaas nog steeds niet op reis mogen, maak ik nu graag mijn serie over het Graafschapspad af. Voor wie nog niet eerder op mijn website was, ik begon in de zomer van 2019 met dit streekpad als onderdeel van mijn ‘werkdag wordt wandeldag‘ project. Een jaar later rondde ik hem af. Omdat het pontje tussen Bronkhorst en Brummen een tijdje uit de vaart was vanwege Covid-19 liep mijn tocht wat vertraging op. Maar bij deze dan eindelijk het verslag van het Graafschapspad etappe 6 van Doesburg naar Brummen.
 

De pont van Bronkhorst naar Brummen
De pont van Bronkhorst naar Brummen
 

Vertrek vanuit Doesburg

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik in Doesburg mijn trektocht over het Graafschapspad eindigde. Inmiddels is de pont tussen Bronkhorst en Brummen weer actief en kan ik verder. Samen met vriendin Marieke besluit ik op een zondagmiddag op pad te gaan zodat we twee auto’s hebben en niet van het openbaar vervoer afhankelijk zijn.
 
We beginnen onze tocht in een regenachtig Doesburg. Het is zo’n zondag die je eigenlijk het liefst op de bank doorbrengt maar vol goede moed stappen we in Doesburg het pad op. Het komt letterlijk met bakken uit de hemel en dus besluiten we eerst maar een koffie met gebak te doen in één van de café’s in Doesburg, in de hoop dat het iets droger wordt. Dat wordt het en aan het begin van de middag gaan we op pad.
 

Graafschapspad etappe 6 doesburg brummen
Wandelen langs de IJssel
 

Langs de IJssel

Omdat het nog steeds regent hebben we niet veel zin om het historische Doesburg te verkennen. Dat komt een andere keer wel. We verlaten het stadje en komen al snel aan de IJssel uit. De route van vandaag blijkt ons grotendeels over het verharde pad langs de IJssel te voeren. Normaal gesproken is urenlang langs een rivier wandelen niet mijn favoriete wandelomgeving, maar aangezien we genoeg te kletsen hebben en het weinig lastig is om de route te zoeken is het voor vandaag een prima optie.
 
De IJssel slingert en we lopen langs uiterwaarden en recreatieparken. Aan de overkant zien we de kerk van Dieren en niet veel later komt onze einbestemming van vandaag, Brummen, in zicht. Maar eerst brengen we nog een bezoek aan Bronkhorst.
 

Donkere wolken boven de IJssel
Donkere wolken boven de IJssel
 

Bronkhorst

Bronkhorst is met nog geen 100 inwoners het kleinste stadje van Nederland. In het stadje bevinden zich maar liefst 38 rijksmonumenten. Bronkhorst is ontstaan als nederzetting bij het voormalige Kasteel Bronkhorst en kreeg in 1482 stadsrechten.
 
Het centrum van Bronkhorst is autovrij en er zijn enkele leuke terrassen. We nemen hier een pauze en slenteren daarna over de klinkerpaden door het schilderachtige dorpje en de omgeving. Het is inmiddels droog en halfzonnig en de terrassen zitten vol.
 
We controleren de tijden van de pont van Bronkhorst naar Brummen op internet voordat we de laatste kilometer afleggen. Net op tijd komen we bij de pont aan, waar we aan boord stappen. Aan de overkant in Brummen staat onze auto, hiermee is onze wandeltocht van vandaag ten einde gekomen.
 

Centrum van Bronkhorst Graafschapspad etappe 6
Het centrum van Bronkhorst
Op de pont van Brummen naar Bronkhorst
Op de pont van Brummen naar Bronkhorst
 

Conclusie van het Graafschapspad etappe 6

Landschappelijk gezien was dit niet een van de mooiste etappes, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk omdat ik niet zo’n fan ben van langs het water lopen. De historische stadjes Doesburg en Bronkhorst maken veel goed en deze wandelroute toch zeker de moeite waard. De tijden van de pont van Bronkhorst naar Brummen vind je hier.
 
Beginpunt: Doesburg
Eindpunt: Brummen
Afstand: 18 km
Horeca onderweg: in Doesburg, Bronkhorst en Brummen. Afhankelijk van het seizoen en maatregelen soms ook op recreatieparken onderweg
 
Ook het Graafschapspad wandelen? Bestel dan hier de wandelgids.
 
De blogartikelen van de eerdere etappes van het Graafschapspad die ik liep vind je hier.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *