Graafschapspad etappe 5
nederland,  we12hike

Het Graafschapspad etappe 5: van Doetinchem naar Doesburg

Het was een woensdag in het voorjaar, nog voordat we in een intelligente lockdown gingen. Een week eerder had ik etappe 4 van het Graafschapspad gedaan en vandaag ga ik verder, ik wandel van Doetinchem naar Doesburg. In dit artikel vertel ik je alles over deze mooie en rustige wandeling, het Graafschapspad etappe 5.
 

Terug naar Doetinchem

Ik stap ik Arnhem op de trein naar Doetinchem, waar ik een half uurtje later aan kom. Bij het station kan ik de markeringen niet vinden, maar gelukkig heb ik de wandelgids bij me en die vertelt me dat ik de grote weg tot aan het centrum moet volgen. Omdat mijn moeder hier in de buurt woont, ben ik redelijk bekend met Doetinchem. Pas in het centrum aangekomen zie ik de eerste markeringen.
 

Oude Grafzerken in Doetinchem
Oude Grafzerken in Doetinchem
 

Van Doetinchem naar Hummelo

Doetinchem uit lopen is niet heel interessant. Pas na het ziekenhuis (waar ik helaas vaak ben geweest en minder fijne herinneringen aan heb) loop ik de bossen in. Donkere wolken hebben zich boven mij samengepakt en ik vraag me af of ik het droog ga houden vandaag. Pal achter het ziekenhuis staat Kasteel de Kelder, weggeborgen achter een hek. Ik ben in de Kruisbergsche Bossen aangekomen.
 
Afgezien van een enkele wandelaar met hond kom ik hier verder niemand tegen. Ik stap stevig door het bos en langs de Kruisberg, één van de hoogste duinen van Nederland. Deze duinen ontstonden zo’n 10.000 jaar geleden door een zandverstuiving uit de Oude IJssel, die hier even verderop stroomt. Bij de Hessenweg verlaat ik het pad en ga ik aan de lange, rechte weg naar Hummelo beginnen.
 

De Kelder
De Kelder
In de bossen bij Doetinchem
In de bossen bij Doetinchem
 

Van Hummelo naar Hoog Keppel

Eenmaal bij de grote weg aangekomen steek ik deze over en ga de bossen bij Hummelo in. Hier beklim ik de Vrange Bult, een uitzichtspunt omringd door toegangspaden. Ik besluit op de top even een korte lunchpauze in te lassen in het zonnetje. Op één van de paden komt een man aangelopen met zijn mobiel in de hand. Hij blijkt aan het geochachen te zijn en de cache zou hier ergens moeten liggen. Ik help hem mee zoeken en niet veel later heeft ie hem gevonden. We maken nog een kort praatje en nemen weer afscheid. Altijd leuk, dit soort spontane ontmoetingen.
 
Langs de Rode Beek en het Golfterrein verlaat ik Hummelo en loop ik over smalle landbouwpaadjes richting Hoog Keppel. Hier aangekomen word ik begroet door Daisy, het schoothondje van een jong meisje dat ik tegen het lijf loop. Na een aai en en knuffel ga ik verder. Hoog Keppel is maar klein en ik ben er binnen no-time doorheen.
 

op naar de Vrange Bult
Op naar de Vrange Bult in Hummelo
Landgoed Hagen
Landgoed Hagen
 

Door naar Doesburg

Het laatste stuk van het Graafschapspad etappe 5 brengt me naar Doesburg, een vroegere vestingsstad. Ik moet een stuk langs de N317 lopen en ben daar niet heel erg van gecharmeerd, maar het laatste deel van de wandeling maakt dat ruimschoots goed. Deze voert me namelijk over de wallen van Doesburg, naar het centrum van het stadje. Het is lekker wandelen, maar soms wel modderig. Heerlijk, laat die modder maar spatten!
 
Niet veel later kom ik bij de bushalte aan. Ik twijfel nog even of ik het centrum in zal lopen of de bus naar Arnhem terug zal nemen. Ik zie dat deze over 10 minuten en dan pas weer een uurtje later gaat, dus besluit een bezoek aan het historische centrum van Doesburg voor de volgende keer te bewaren. Niet wetende dat ik héél lang moet wachten. Wat volgt is namelijk een enorme regenval waardoor het pontje niet gaat dat ik voor de oversteek van de IJssel moet nemen, gevolgd door de intelligente lockdown. Hopelijk mag ik mijn ontdekkingstocht over het Graafschapspad alsnog een keer afmaken!
 

Op naar Doesburg
Op naar Doesburg
De wallen van Doesburg
De wallen van Doesburg
 

Conclusie van het Graafschapspad etappe 5

Vandaag was een prachtige etappe, vooral het deel tussen Doetinchem en Hummelo. De paden waren wel erg modderig en glibberig vanwege de enorme regenval. Voor mij geen probleem, maar misschien iets om rekening mee te houden. Ik liep deze etappe op een woensdag en kwam bijna niemand tegen, het was heerlijk rustig.
 
Beginpunt: Station Doetinchem
Eindpunt: Doesburg
Afstand: 20.1 km
Horeca onderweg: niet direct aan de route, wel in de diverse dorpen onderweg van de route af
 
Kortom: een mooie etappe die nog fijner werd zodra het zonnetje begon te schijnen. Ook het Graafschapspad wandelen? Bestel dan hier de wandelgids.
 
De blogartikelen van de eerdere etappes van het Graafschapspad die ik liep vind je hier Een eindconclusie met handige tips over het Graafschapspad wandelen vind je hier.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *