graafschapspad etappe 3
nederland,  we12hike

Het Graafschapspad etappe 3: van Borculo naar Mariënvelde

Vier maanden na mijn laatste wandelavontuur op het Graafschapspad besluit ik hem weer op te pakken en de werkdag wordt wandeldag weer in te voeren. Het is een koude en grijze winterdag in december wanneer ik naar Ruurlo rijd en vanaf hier de bus naar Borculo neem om aan etappe 3 van het Graafsschapspad te beginnen.
 
het graafschapspad
 

Met de bus naar Borculo

Het is even wat gepuzzel om het traject van vandaag te kunnen volbrengen met de auto en het openbaar vervoer. Ik parkeer mijn auto bij het station in Ruurlo en neem vanaf hier de bus naar Borculo, waar ik de laatste keer eindigde. Aan het einde van de dag pak ik dan de buurtbus terug vanaf Mariënvelde naar Ruurlo. Vanaf het busstation in Borculo loop ik eerst nog even naar de Albert Heijn voor een zak krentenbollen en een Snickers en niet veel later kom ik in het centrum de eerste markeringen weer tegen. Ik twijfel nog even om ergens een koffie te doen, maar alle café’s lijken gesloten dus zet ik de pas erin om het warm te houden.
 

Tussen Borculo en Ruurlo

Al snel verlaat ik Borculo en kom ik in de weilanden uit. Via een betonnen pad door het bos kom ik bij Museum de Lebbenbrugge dat helaas gesloten is. Ik kijk wel even rond in de buurt van het museum en vervolg dan mijn weg. Ik passeer wat landerijen en kom uiteindelijk in Ruurlo aan. Nadat ik eerst door de buitenwijken ben gewandeld ben ik in het centrum, waar talloze café’s zijn voor een warme lunch. Alhoewel ik redelijk krap in de tijd zit (want ik moet op tijd bij de bushalte aan het einde van de tocht zijn) besluit ik een uitsmijter te doen bij De Luifel. Het is heerlijk om weer even op te warmen, ik moet enorm wennen aan de koud omdat ik net uit het zomerse Nieuw-Zeeland terug kom.
 

Borculo
De laatste herfstkleuren van het jaar in Borculo
 

Van Ruurlo naar Mariënvelde

Vanuit Ruurlo loop ik via het station (hallo auto!) naar Huize Ruurlo, waar het Trekvogelpad bij de route komt. Ik vervolg mijn weg langs landerijen, over betonpaden en af en toe onverharde paden. Inmiddels is de zon doorgebroken en warm ik langzaam maar zeker weer wat op. Ik volg een onverhard pad langs de Baakse Beek, loop langs sloten die inmiddels gelukkig weer vol water staan (lees hier mijn verslag van etappe 2 waarin ik de zomerse droogte ervaar) en kom uiteindelijk aan bij het gehucht Mariënvelde, het eindpunt van vandaag. Het is pas half 3 ‘s middags maar de zon staat al zo laag aan de hemel dat ik het gevoel heb dat het al bijna het einde van de dag is. In Mariënvelde stap ik bij Café de Tolhut op de buurtbus die me een kwartiertje later afzet bij het station van Ruurlo.
 

Landweg tussen Borculo en Ruurlo
Landweg tussen Borculo en Ruurlo
 

Conclusie van het Graafschapspad etappe 3

Eerlijk is eerlijk, het was niet de mooiste etappe die ik tot nu toe liep, maar die etappes moeten uiteraard ook overbrugd worden. Dat het in eerste instantie een grauwe en grijze dag was, hielp denk ik ook niet mee. De etappe van vandaag bestond voornamelijk uit lange rechte stukken, veelal over asfalt en betonpaden.
 
Beginpunt: Borculo centrum
Eindpunt: Mariënvelde (bushalte Café de Tolhut)
Afstand: 17.6 km
Horeca onderweg: in Ruurlo, de overige horeca zoals in het boekje vermeld was gesloten
 
Kortom: niet de mooiste etappe van de route tot nu toe, maar misschien moet ik hem nog een kans geven en opnieuw lopen als het weer wat beter is en er weer blad aan de bomen zit. Ook het Graafschapspad wandelen? Bestel dan hier de wandelgids en lees hier mijn handige blog met tips, hoogtepunten en dieptepunten.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *