Graafschapspad etappe 2 Schouwpad langs de Slinge
nederland,  we12hike

Het Graafschapspad etappe 2: van Laren naar Borculo

Het Graafschapspad etappe 2: van Laren naar Borculo (21.7 km)

Door de hitte van deze zomer besloot ik in week twee van mijn werkdag wordt wandeldag al meteen de wandeldag te skippen. Eerdere ervaring leert me dat lopen in de warmte niet echt mijn ding is en dus breng ik de donderdag dat het kwik 40 graden aantikt lekker in het zwembad door. Afgelopen week pakte ik de draad weer op en liep ik het Graafschapspad etappe 2 van Laren naar Borculo.
 
Lees ook Het Graafschapspad etappe 1: van Zutphen naar Laren
 
Graafschapspad etappe 2
 

Met de bus van Borculo naar Laren

Omdat ik het prettig vind naar de auto te terug te lopen, parkeer ik de auto ‘s ochtends in Borculo. Mijn planning is om bij het busstation te parkeren, maar hier kun je de auto maximaal twee uur kwijt. Iets verderop vind ik langs de weg parkeerplekken die niet gemarkeerd staan met een maximum en op de gok zet ik de auto daar neer. De bus van Borculo naar Laren gaat elk uur, ik heb ervoor gezorgd dat ik ruim op tijd ben want ik wil de bus van 08.42 uur niet missen vandaag.
 
De bus doet er ongeveer 20 minuten over en we passeren de dorpen die ik vandaag tijdens de wandeling ook zal aandoen: Lochem en Barchem. De route ziet er op het eerste oog niet super interessant uit, maar ik besluit me vooral niet te kritisch op te stellen en lekker op pad te gaan.
 
Graafschapspad etappe 2
 

Van Laren naar Lochem

In Laren wil ik zo snel mogelijk het dorp uit, weg van de drukte van de grote weg met vrachtwagens die door het dorp razen. Ik pak het pad weer op waar ik de vorige keer geëindigd ben en stap via de kerk het dorp uit, over een landweg ‘naar buiten’. Via een smal bospad loop ik over diverse landwegen en maak ik lekker tempo. Het is nog bewolkt waardoor ik kilometers kan wegtikken en uiteindelijk kom ik via de Aardappeldijk en het bos in Exel, een dorp van vier straten en 165 inwoners dat middenin het bos ligt. Wat moet het heerlijk zijn om hier te wonen!
 
Even verderop kom ik langs Landgoed Ampsen en het bijbehorende kasteel, dat alleen vanuit de verte te bewonderen is. Koeien grazen in de weide en in de verte zie ik het industrieterrein van Lochem al liggen. Via een koepad loop ik verder en halverwege de ochtend kom ik in Lochem aan.
 
Graafschapspad etappe 2 Lochem
 

Over de Lochemse Berg naar Barchem

Eenmaal in Lochem besluit ik even naar de supermarkt te gaan om wat broodjes te kopen voor de lunch, omdat ik toen ik door Barchem reed verder geen horeca zag en ik geen eten bij me heb. Lochem is één van de oudste kerkdorpen van Gelderland en werd ommuurd in 1330. Ik loop door het centrum, twijfel over een terrasje, maar besluit dan toch door te wandelen. Ze hebben halverwege de middag zware regen- en onweersbuien voorspeld en ik zie het niet zitten om door het onweer te moeten wandelen. Vrij snel verlaat ik Lochem dus weer via de buitenwijken, waar prachtige oud huizen en villa’s te bewonderen zijn.
 
Next up: de beklimming van de Lochemse Berg. Net voor ik het bos induik heb ik nog een mooi panorama op het glooiende landschap en dan is het voorlopig wandelen door de bossen, wat op zich ook prima is vandaag. Eenmaal op de top (wel 43 meter boven zeeniveau!) markeert mijn horloge de helft van de wandelafstand van vandaag. In de bossen tussen Lochem en Barchem is het heerlijk rustig en tref ik nauwelijks andere wandelaars. Via de Witte Wijvenkuil en De Kale Berg (die niet echt kaal is) bereik ik uiteindelijk het gehucht Barchem.
 
Graafschapspad etappe 2 Lochemse Berg

Graafschapspad etappe 2 Barchem
 

Het laatste stuk van Barchem naar Borculo

Ik ken Barchem eigenlijk alleen omdat mede outdoorblogger Wandelvrouw er ooit eens over schreef toen ze kennis maakte met de Barchemse Vierdaagse. Meer meer dan dat lijkt er ook niet te doen in het dorp. De door de wandelgids beloofde horeca zie ik niet op de route en de bakkerij is gesloten. Snel maar weer door dus!
 
Alhoewel het stuk van Barchem naar Lochem er op de kaart niet enorm aantrekkelijk uit ziet, ben ik aangenaam verrast. Het eerste deel voert me door het bosgebied rondom Barchem, daarna via oude landwegen en boerderijen richting Borculo. Onderweg maak ik een praatje met een van de oude boeren, die bedenkelijk naar de donkere lucht staart. ‘De regen waait hier altijd over, we hebben al in geen weken een druppel meer gehad’ verzucht hij. Hij loopt een stukje met me op, om me vervolgens nog een fijne dag te wensen en verder te gaan met zijn werkzaamheden op het land.
 
Het mooiste deel van dit traject ligt bijna voor Borculo, als ik een schouwpad langs de Slinge volg. Dit smalle paadje voert me weg van de bewoonde wereld en ik kom er niemand tegen. Via een volgend schouwpad langs de Berkel (daar is ie weer!) kom ik uiteindelijk na een dikke 20 kilometer weer in Borculo aan, net voor de regen losbarst. Wat een fijne wandeldag was het weer vandaag!
 
Graafschapspad etappe 2  Berkel bij Borculo
 

Conclusie van etappe 2 van het Graafschapspad

Alhoewel deze etappe wat minder mooi begon, vond ik hem enorm afwisselend en heb ik er ontzettend van genoten. Zelfs op een zomerse dag midden in juli kwam ik onderweg nauwelijks andere wandelaars tegen. Een absolute aanrader dus!
 
Beginpunt: Laren Centrum
Eindpunt: Borculo centrum
Afstand: 21.7 km
Horeca onderweg: in Lochem, volgens het boekje ook in Excel en Barchem, maar niet door mij gevonden
 
Kortom: wederom een heerlijke dag op Het Graafschapspad. Ook geïnspireerd geraakt om deze route te gaan lopen? Bestel het wandelgidsje dan hier om zo je tocht voor te bereiden. De komende weken ben ik met zomervakantie, maar na de zomervakantie ga ik het wandelen op het Graafschapspad weer oppakken. Tot dan!
 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *