Het Graafschapspad
nederland,  we12hike

Het Graafschapspad etappe 1: van Zutphen naar Laren

Het Graafschapspad etappe 1: van Zutphen naar Laren (19.2 km)

Afgelopen donderdag was het zo ver: ik begon aan mijn missie om meer te wandelen binnen Nederland. Ik ruil elke week een werkdag in voor een wandeldag en neem jullie mee op mijn ontdekkingsreis door Nederland. Ik begon mijn avontuur op het Graafschapspad – ook wel bekend als Streekpad 8.
 
Langs de Berkel
 

Waarom het Graafschapspad?

Ik liep in de afgelopen jaren slechts twee LAW’s (Lange Afstands Wandelingen) binnen Nederland in zijn geheel: het Pieterpad en het Krijtlandpad. Daarnaast maakte ik vooral veel dagetappes van onder meer het Veluws Zwerfpad en het Trekvogelpad. Toch merk ik dat ik een bepaalde drang heb om een trail te lopen en dan ook af te maken. Om de druk bij mezelf niet al te hoog te maken, besloot ik voor het werkdag wordt wandeldag experiment te kiezen voor een relatief korte LAW. Omdat het Graafschapspad niet op al te grote afstand van Arnhem ligt, was de keuze al snel gemaakt.
 
Zutphen
 

Voorbereiding op deze wandeling

Omdat ik niet met een GPS wil lopen (geen electronica in mijn hand!) kies ik ervoor om het wandelgidsje van Het Graafschapspad te bestellen. Ik vind het altijd prettig om kaartmateriaal te hebben van de wandeling die ik doe en daarnaast wat achtergrond informatie te lezen.
 
Omdat ik van plan ben elke week één etappe te doen, reis ik met de auto en met het OV. Wat uitzoekwerk leert me dat ik met de auto naar Laren reis, vanaf daar de bus neem naar Zutphen en vanaf daar begin met lopen. Je kunt het uiteraard ook andersom doen, maar zelf vind ik het erg fijn om na een etappe direct bij de auto uit te komen en niet meer op een bus of een trein te moeten wachten.
 
De rechtstreekse bus van Laren naar Zuthpen vertrekt 1 keer per uur en doet er ongeveer 30 minuten over. De rit kostte mij 3,40 euro.
 
Graafschapspad Almen
 

Het begin van het Graafschapspad in Zutphen

Om 10.30u komt de bus aan in bij het station van Zutphen. Voor ik aan de wandeling naar Laren begin, smeer ik me nog even in met zonnebrand en eet ik een banaan voor wat extra energie. Het Graafschapspad begint niet bij het NS Station, maar bij de prachtige St. Walburgiskerk op 750 meter lopen van het NS Station vandaan. Let op: volg vooral niet de geel/rode markeringen vanaf het station want die zijn van het Hanzestedenpad, een andere LAW.
 
Het is markt in Zutphen en alhoewel ik deze hanzestad vaak met de trein ben gepasseerd, ben ik er nooit echt geweest. Maar wat een gezelligheid zeg, zowel op de markt als op de overvolle terrassen. Ik heb ook nooit geweten dat er zo veel leuke winkels zijn dus ik moet echt nog eens terug om Zutphen beter te bekijken. Aangezien mijn doel van vandaag echter wandelen is, besluit ik door te lopen naar de St. Walburgiskerk en daar mijn wandeltocht over het Graafschapspad te beginnen.
 
St. Walburgiskerk Zutphen
 

Naar Landgoed De Voorst

De eerste kilometers voeren me door de buitenwijken van Zutphen en bij kilometer drie kom ik aan bij de rivier de Berkel, een rivier die zijn oorsprong in Duitsland kent en bij Zutphen in de IJssel uitmondt. Ik volg het schouwpad langs wilde bloemen en maïsvelden en kom nagenoeg iemand tegen. Na de grote weg over gestoken te hebben loop ik een bosje in waar het tijd is voor een eerste pauze.
 
Na de pauze vervolg ik mijn weg over het bospad en wanneer ik bij een T-Splitsing uit kom, zie ik geen markeringen meer. Schijnbaar heb ik toch ergens een afslag gemist. Omdat het Hanzestedenpad en enkele lokale dagwandelingen het Graafschapspad meermaals kruisen, ben ik ergens in de war geraakt. Maar geen zorgen want met behulp van de kaart in het boekje heb ik binnen no-time had pad weer terug gevonden en sta ik bij Landgoed de Voorst. Deze voormalige buitenplaats is privé eigendom en kan helaas niet bezocht worden, maar indrukwekkend is het sowieso.
 
Graafschapspad etappe 1
 

Op naar Almen

Vanaf het landgoed loop ik door een bosrijk gebied en ik spot zelfs een ree in de struiken. Er is verder niemand in het bos en het valt me op hoe droog het hier is: in de beken staat het waterpeil bizar laag en sommige stroompjes staan zelfs compleet droog. De hoogste tijd dat het gaat regenen dus!
 
De volgende kilometers voeren me door het bos en dat vind ik heerlijk: het is een warme dag en zoals je in dit artikel kunt lezen, ben ik niet zo’n fan van wandelen in de warmte. Ik hoop stiekem dat ik in het enige dorp dat ik vandaag onderweg tegen kom een terrasje tref.
 
Niet veel later kom ik in het gehucht Almen dat gekenmerkt wordt door een charmant dorpsplein. Net naast het dorpsplein ligt Restaurant De Hoofdige Boer en ik heb geluk: de theetuin is geopend! Ik plof neer en bestel een Radler 0.0 en een tosti.
 
Brug over de Berkel graafschapspad etappe 1
 

Door naar Laren langs de Berkel

Vanuit Almen loop ik eerst een deel van ‘t Almse Ommetje door weilanden en langs het water. Niet veel later steek ik de Spitholterbrug over en volg ik opnieuw het schouwpad langs de Berkel. Deze keer enkele kilometers tot ik bij de volgende brug kom. Hier steek ik de Berkel voor de laatste keer over en begin ik aan het laatste stukje van vandaag terug naar Laren.
 
Onderweg tref ik Mathie: een dame uit Aalten die ook het Graafschapspad loopt. We beginnen een gesprek en zodoende merk ik weinig van de kilometers die we langs de grote weg afleggen. Net voor Laren verlaat het pad het asfalt en via de oevers van een nagenoeg drooggevallen sloot komen we in Laren aan. Hier besluiten we samen een terrasje te doen en en daarna afscheid te nemen: zij loopt verder en ik stap weer in de auto naar huis.
 
Graafschapspad etappe 1
 

Conclusie van etappe 1 van het Graafschapspad

De eerste dag op het Graafschapspad is me prima bevallen. De markeringen zijn goed (ik liep slechts 1 keer verkeerd) en het landschap is afwisselend. Het enige stuk dat ik minder leuk vond was dat tussen de Ehzerbrug en Laren: hier loop je enkele kilometers langs de grote weg wat niet bijster inspirerend was.
 
Beginpunt: St. Walburgiskerk (Zutphen)
Eindpunt: Laren
Afstand: 19.2 km (plus evt. ca. 1 km vanaf station Zutphen naar het beginpunt)
Horeca onderweg: alleen in en net na Almen
 
Lees mijn uitgebreide artikel met alle hoogtepunten- en dieptepunten van het Graafschapspad hier.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *