Anto op de Laarsenberg route
nederland,  we12hike

Herfsttip: rondwandeling Laarsenberg vanuit Rhenen

‘Zal ik gaan of zal ik niet gaan?’ Dat is de vraag die me bezig houdt midden oktober. De regen komt al dagen met bakken uit de hemel, maar op een dinsdagochtend dat het even droog is, besluit ik ervoor te gaan en vanuit Arnhem in de auto naar Rhenen te stappen. Eenmaal bij Oosterbeek zie ik in de verte alweer nieuwe donkere wolken hangen, ik ga het vast niet droog houden. Ik besluit echter gewoon door te rijden en een half uurtje later sta ik op de Grebbeberg voor mijn rondwandeling over de Laarsenberg in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Deze route is onderdeel van Wandelen in Utrecht -> check zeker deze pagina voor meer wandelinspiratie voor de provincie Utrecht!
 
Eerder liep ik een wandelroute bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie, ook een aanrader!
 
Laarsenberg infopaneel

kastanjes herfstwandeling utrecht
 

De Grebbeberg en zijn loopgraven

De Laarsenberg is een beschermd natuurgebied dat tegenover de Grebbeberg ligt, naast het Ouwehands Dierenpark. Het eerste bijzondere dat ik tegen kom tijdens de wandeling zijn de oude loopgraven op de Grebbeberg. Een informatiepaneel voorziet me van meer informatie over de Grebbelinie en ik besluit een stukje door de loopgraven te lopen. Een bijzondere ervaring!
 
Grebbelinie op de Laarsenberg
 

Dieren kijken bij Ouwehands Dierenpark

Hierna vervolg ik mijn weg door het bos en kom ik bij de buitenverblijven van de dieren van het Ouwehands Dierenpark. In de eerste paar verblijven zie ik geen beesten (die zitten logischerwijs binnen met dit slechte weer) maar niet veel later kom ik bij de wolven uit. Ze mogen dan achter een hek zitten, maar het is en blijft bizar om zomaar oog in oog met ze te staan.
 
Wandeling Laarsenberg in de regen
 

Paddestoelen en bladeren

Omdat het al het begin van de herfst is zijn de eerste bladeren al aan het kleuren en talloze paddenstoelen uit de grond geschoten. Ze vormen een kleurrijk geheel zo op deze donkere dinsdagochtend, waarbij er nauwelijks andere wandelaars in het bos zijn. Af en toe hoor ik een hond blaffen in de verte, maar over het algemeen is het stil. Ik probeer nog wild te spotten, je kunt hier onder andere bunzings en patrijzen tegen komen, maar ik vermoed dat ook die zich in hun holletjes hebben opgesloten vandaag.
 
Wandeling Laarsenberg

Paddestoel in de herfst

Op de Grebbeberg

Paddestoel op de Laarsenberg
 

Uitzicht over de akkers

Dan volgen een paar afslagen en kom ik bij het uitzichtpunt aan de noordkant van de Laarsenberg. Het is bewolkt en de regen is over gegaan in miezer, maar toch kan ik redelijk ver kijken. Het pad volgt de boomgrens een tijdje en steeds weer ontvouwen zich nieuwe panorama’s over de Gelderse Vallei in mijn blikveld. De akkers werden hier aangelegd in de Middeleeuwen en om te voorkomen dat de grond wegspoelde, werden zogenaamde graften geplaatst: stroken gras met dichte hagen. Dit fenomeen is uniek voor dit gebied en vindt zijn oorsprong in Limburg: de enige andere plek binnen Nederland waar je dit ook terugvindt in het landschap.
 
Laarsenberg uitzicht Gelderse Vallei
 

Terug naar het Ereveld

Uiteindelijk voert de wandelroute me weer terug over een lange laan en langs nog meer akkers naar het Ereveld op de Grebbeberg. Voor ik weer in de auto stap terug naar Arnhem neem ik hier nog even een kijkje. Het Ereveld bevat zo’n 850 graven en is de laatste rustplaats van meer dan 400 Nederlandse militairen die in mei 1940 sneuvelden in de strijd om het zuidelijkste gedeelte van de Grebbelinie. Het is een bijzondere afsluiting van een herfstachtige wandeling.
 
Herfst op de Laarsenberg
 

Tips voor het wandelen van deze route:

– De parkeerplaats is naast het Ereveld, Grebbeweg 123 in Rhenen.
– Je volgt de rode markeringen vanaf de parkeerplaats, de route is uitstekend bewegwijzerd en een wandelkaart is dan ook niet nodig. De route is 4.6 kilometer lang en kost je ca. 1.5 uur incl. stops.
– Je kunt deze route eventueel verlengen met de 4 kilometer lange route over de Grebbeberg, die de witte markering heeft. Let op: op deze optionele route zijn honden niet toegestaan, ook niet aangelijnd.
– Er is geen horeca onderweg maar desgewenst kun je doorlopen langs de weg naar Pannekoekenhuis de Grebbeberg mocht je aan het einde van je wandeling een kop koffie of een lunch willen.
– Meer informatie en GPX bestanden vind je op de website van Routes in Utrecht
 

Wat nog meer te doen in Rhenen

Indien je naast deze wandeling nog meer wilt ondernemen is er vanalles te doen in Rhenen. Zo kun je naar het Ouwehands Dierenpark, het historische centrum bekijken met de mooie Cunerakerk en natuurlijk het Ereveld bezoeken. Kortom: er is genoeg te doen in de omgeving voor een leuk dagje uit!
 

Conclusie van mijn wandeling over de Laarsenberg

Alhoewel ik in eerste instantie dacht ‘hoeveel valt er nu eigenlijk te zien binnen 4.6 kilometer’, werd ik aangenaam verrast door de verscheidenheid in het landschap in combinatie met de rijke historie van dit deel van de Utrechtse Heuvelrug. Deze wandeling is een absolute aanrader en een leuk ommetje mocht je eens in de buurt van Rhenen zijn! In het artikel van Yvonne vind je meer wandeltips voor de Utrechtse Heuvelrug.
 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *