herfst in slovenië
slovenië,  we12inspire

5 Redenen waarom je in de herfst naar Slovenië moet gaan

5 Redenen waarom je absoluut in de herfst naar Slovenië moet gaan

Al twee jaar lang probeerden Tina van Mijn Slovenië en ik een datum te prikken om voor mij een rondreis Slovenië te regelen. Steeds lukt het niet en bleek mijn agenda al te vol. Toen ik begin dit jaar een mail van haar kreeg besloot ik dat het er in 2018 echt van moest komen dat ik op reis naar Slovenië zou gaan. Ik las overal verhalen over dit bijzondere land en de fantastische natuur en wandelmogelijkheden die hier zijn. Na een aantal keer bellen kwamen we overeen dat ik in oktober op reis zou gaan, zodat ik op die manier de herfst in Slovenië mee kon maken. Eindelijk is het dus gelukt en ga ik op reis naar Slovenië.
 
Slovenië ontvangt de laatste jaren ontzettend veel aandacht van (internationale) media en is hierdoor bij veel reizigers op de zogenaamde bucketlist terecht gekomen. Dat dit niet geheel onterecht is mag blijken, maar dit heeft ook tot gevolg dat sommige regio’s in het land helaas te maken hebben met overtoerisme, zoals het immens populaire Meer van Bled. Gelukkig zijn er nog talloze minder bekende gebieden in Slovenië waar met name in het voorjaar en de herfst bijna niemand te bekennen is. Om deze reden ging ik in de herfst op reis in Slovenië. Ik ontdekte hoe een immens populaire bestemming toch in volle rust bezocht kan worden. Bij deze geef ik je vijf redenen waarom je Slovenië in de herfst absoluut moet doen.
 
Bled
 

1. De herfstkleuren

Zeg nou zelf, fraaie landschappen worden toch gewoon nog een beetje mooier wanneer de blaadjes kleuren? Ik vind in ieder geval van wel. Alhoewel het altijd lastig is om de exacte herfsttijd te bepalen, was ik precies op het juiste moment in Slovenië om de eerste kleuring van de bladeren mee te maken. Beneden in het dal viel het nog wel mee, maar naarmate ik boven in de bergen aan kwam, kleurden de bladeren meer en meer. Vooral in de omgeving van het Meer van Bohinj en in de wijnregio bij Brda was de kleuring van de bladeren al volop in gang. Met de laagstaande zon aan het einde van de middag, was dit echt één van de hoogtepunten van mijn reis door Slovenië.
 
herfst in slovenië
 

2. Het is een stuk rustiger

Reis je in de herfst naar Slovenië, dan kom je nauwelijks andere toeristen tegen. Zo maakte ik vanuit mijn appartement in Zgornje Gorje een toffe hike naar de oevers van het meer van Bohinj en kwam ik behalve enkele Slovenen niemand tegen. Hetzelfde gold voor de wandelpaden rondom Brda waar ik een stuk van de Alpe Adria Trail liep. Bij de beroemde Soča Valley was het wel wat drukker, maar nog steeds kon ik hier in alle rust wandelen en foto’s maken van de rivier.
 
soca river
 

3. Het is koeler waardoor hiken veel leuker wordt

De belangrijkste reden voor mijn bezoek aan Slovenië was natuurlijk het wandelen. Zo liep ik een trail in de buurt van Radovljica naar een oude kerk op een berg waarbij ik flink moest klimmen. Ook liep ik een deel van de prachtige Alpe Adria Trail waarover ik eerder al schreef toen ik in Oostenrijk was. Ik heb me laten vertellen dat de temperaturen in de zomer aardig kunnen oplopen tot minimaal 30 graden en dan is het lopen allesbehalve leuk. Tenzij je natuurlijk écht hoog de bergen in gaat, bijvoorbeeld in de Julische Alpen waar je bijvoorbeeld de hoogste berg van Slovenië Triglav kunt beklimmen. Wie naar Slovenië gaat om te wandelen doet er dus verstandig aan om dit in het najaar te doen.
 
wandelen in slovenie
 

4. Meer water in de watervallen en rivieren

Door de bovengenoemde warmte verdampt er in de zomer veel water, wat tot gevolg heeft dat de rivieren laag staan en de prachtige watervallen rondom met name de Soča Valley een stuk leger zijn. Dit kan tot teleurstellingen leiden want dit is natuurlijk niet zoals je de foto’s op Instagram voorbij ziet komen. In het voorjaar smelt de sneeuw in de bergen en in najaar neemt de kans op neerslag toe. En dus vullen de watervallen én rivieren zich weer met water, waardoor ze een stuk aangenamer zijn om naar te kijken.
 
soca valley
 

5. Het is voordeliger

Net zoals bij veel andere bestemmingen is ook in Slovenië reizen buiten het hoogseizoen een stuk voordeliger dan in het hoogseizoen. Denk hierbij dan vooral aan je ticket, accommodatie en eventueel je huurauto. Vanaf september wordt het in Slovenië een stuk rustiger dan in de zomer en kun je voor een fijn bedrag een mooie reis maken. Overigens is een reis naar Slovenië sowieso goed betaalbaar, de prijzen liggen er op de meeste plekken aanzienlijk lager dan in Nederland, met name voor wat betreft eten en drinken.
 
herfst in slovenië
Dit waren mijn redenen om in de herfst naar Slovenië te gaan. Hopelijk heb je hiermee geïnspireerd voor het maken van een reis in deze periode. Zo niet, check dan ook nog even de onderstaande foto’s, na het zien hiervan weet ik zeker dat je liever nu dan volgend jaar nog naar Slovenië wilt gaan. Een reis naar Slovenië is echt ontzettend de moeite waard en je vind er voor elk wat wils: mooie natuur, de hippe hoofdstad Ljlubljana, fijne wandelmogelijkheden en nog veel meer.
 
herfst in slovenië

triglav np

Triglav

herfst in slovenië

herfst in slovenië

herfst in slovenië

herfst in slovenië

herfst in slovenië

herfst in slovenië

herfst in slovenië
 
Ben jij wel eens in Slovenië geweest? Of zou je hier naartoe willen? Laat het me weten in de comments!
 
[Ik maakte deze reis op uitnodiging van Mijn Slovenië. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.]  

Regel je reis naar Slovenië

Op reis naar Slovenië? Je kunt dit eenvoudig zelf regelen. Ik vloog rechtstreeks van Amsterdam naar Ljubljana met Transavia, de tarieven voor een vlucht check je hier. Met een huurauto van Sunny Cars ben je uitstekend verzekerd. Overnachtingen regel je snel en voordelig zelf via Booking.com – zij hebben meestal de beste prijzen en voorwaarden.
 
Ook handig: bestel hier vast je reisgids voor Slovenië en je wegenkaart.
 

Conclusie en disclaimer

Ik maakte deze reis op uitnodiging van Mijn Slovenië. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. In deze blog staan affiliate links. Mocht je via deze link iets boeken, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *