hiken en biken op de hellendoornse berg in salland
nederland,  we12bike,  we12hike

Hiken en biken op de Hellendoornse Berg in Salland

De herfst heeft zijn intrede gedaan in Nederland en dat betekent lekker veel op pad in eigen land en de meest bijzondere plekjes op actieve wijze ontdekken. Onlangs was ik op uitnodiging op bezoek in Salland en hier beleefde ik een paar leuke, actieve dagen. Voor ik verder ga, help ik graag even het misverstand de wereld uit dat de Regio Salland in Twente ligt. Dit is dus absoluut niet het geval, Salland is namelijk een aparte regio binnen de provincie Overijssel. Wellicht heb je al eens van de Sallandse Heuvelrug gehoord, dit is een prachtig nationaal park in Salland en ook een bezoek zeker waard. Ik maakte er al eens een mooie winterwandeling en ik maakte kennis met de Sallandse Zandloper, een lange afstandswandeling die je dwars door het Salland voert.
 
Mijn bezoek aan Salland begint met een overnachting in De Wilgenweard, een sportherberg die aan de rand van het bos ligt. Na een smakelijke avondmaaltijd rij ik vanaf hier nog even naar het nationale park om de zonsondergang te kijken vanaf uitzichtpunt Holterberg. De zon zakt langzaam achter de wolken en naderhand rij ik terug naar de Wilgenweard. De volgende ochtend staat hier een heerlijk ontbijt voor me klaar, evenals een mountainbike die ik mee krijg.
 

Mountainbiken in Salland

In het gebied rondom de Sallandse Heuvelrug vind je een tweetal mooie mountainbike routes, de 30 kilometer lange blauwe route en de 18 kilometer lange paarse route. Omdat ik de blauwe route al een keer gedaan heb, kies ik er vandaag voor om de paarse route te gaan volgen. Volgens degene van wie ik de mountainbike mee krijg is het een technische route, maar zeker goed te doen voor beginners. Vanaf De Wilgenweard is het een klein stukje fietsen naar Zwembad Het Ravijn, waar de route start. Na een stukje over de verharde weg, verdwijnt de route het bos in en ben ik vanaf dat moment een dikke twee uur bezig om technische bochten te draaien, felle klimmetjes te maken en uitdagende afdalingen te trotseren. Een enkele keer lukt het me niet om al trappend boven te komen (en met mij meerderen, kwam ik later achter) en halverwege trap ik zelfs mijn ketting veraf. Omdat ik zelf geen MTB heb, lukt het me niet de ketting er zelf weer op te krijgen, maar met behulp van een andere dame die langs fietst, lukt het ons en niet veel later zit ik weer op de fiets. Girlpowerrrr! Een half uurtje later ben ik weer terug bij De Wilgenweard.
 
mountainbiken in salland

mountainbiken in salland
 

Mountainbikeroute op de Hellendoornse Berg

Zoals gezegd zijn er op de Sallandse Heuvelrug twee mountainbikeroutes uitgezet. Deze route, de paarse, is 18 kilometer lang en de meest technische van de twee. Ik mountainbike gemiddeld 1 keer per jaar en dus schaar ik mezelf onder de beginners / niet ervaren mtb-ers maar toch vond ik de route goed te doen. Het lukte me niet bij elke klim om trappend boven te komen en ik ben ook één keer wandelend naar beneden gegaan, maar dat het er ook mee te maken dat deze afdaling binnen de eerste kilometer vanaf Hellendoorn zat en ik nog niet aan de fiets gewend was. Mocht je geen ervaring hebben met mountainbiken, dan kun je deze route toch zeker proberen te doen. Meer informatie over mountainbiken in Salland vind je hier.
 
mountainbiken in salland
 

Hiken in Salland

Tijdens het mountainbiken vliegt de wereld aan mij voorbij en dus besluit ik in de middag hetzelfde gebied te voet te gaan verkennen. Na een stevige lunch bij de Wilgenweard stap ik in de auto naar Hellendoorn en parkeer ik de auto op één van de startpunten van het wandelnetwerk Salland. Het netwerk bestaat uit ruim 750 kilometer aan gemarkeerde routes en 140 wandelpaden. Genoeg keuze voor de middag dus. Ik besluit de oranje route te volgen van 10.3 kilometer. De hike voert me door het hart van Hellendoorn (wat een leuk plaatsje trouwens!), door de buitengebieden en dwars over de Hellendoornse Berg die ik eerder die dag al over fietste. En onderweg … onderweg kom ik nauwelijks mensen tegen. Alleen bij het Landal Park dat aan de andere kant van de berg ligt zijn wat andere mensen, voor de rest heb ik de wandeling nagenoeg voor mezelf. Ultiem genieten dus, vooral omdat de eerste tekenen van de herfst al duidelijk zichtbaar zijn in de natuur. Na een dikke twee uur stappen kom ik uit bij Landgoed de Uitkijk, waar een heerlijk driegangendiner voor me klaar staat. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht en het eten is bereid in zijn puurste vorm. Ook de mountainbikeroute komt trouwens langs De Uitkijk en is dus een prima stop om even op het terras neer te ploffen.
 
Meer informatie over het Wandelnetwerk Salland vind je op de website van Salland Natuurlijk Gastvrij. In deze link staan alle wandelingen genoemd, evenals de diverse startpunten waar de hikes beginnen.
 
wandelen in salland

wandelen in salland
 
Kortom: ik was weer even aangenaam door het prachtige Salland als ik tijdens eerdere bezoeken al was. Mocht je hier nog nooit geweest zijn, dan kan ik je een bezoek aan deze streek absoluut eens aanraden. Zowel het nationale park Sallandse Heuvelrug als het gebied er omheen zijn een bezoek meer dan waard!
 
Meer tips voor wandelen in Salland vind je op de website van Marcella!
 
wandelen in salland
 
[Ik maakte deze reis op uitnodiging van Salland Marketing. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.]  

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *