Heide Posbank
nederland,  we12hike

Heide op de Veluwe en de mooiste wandelroutes

Het is je vast niet ontgaan: de heide staat inmiddels volop in bloei op de Veluwe. Aangezien de Veluwe mijn achtertuin is, besloot ik daarom voor jullie mijn favoriete heide op de Veluwe plekken én bijbehorende wandelingen te noemen op een rijtje te zetten. Veel lees- en wandelplezier gewenst!
 

Wanneer bloeit de heide op de Veluwe?

Wanneer bloeit de heide is een vraag die lastig te beantwoorden valt. Dit is namelijk sterk afhankelijk van de natuur en zoals je vast weet is de natuur af en toe een beetje in de war en is het soms extreem droog, dan weer heel erg nat. Zo had ik dit jaar bijvoorbeeld helemaal niet in de gaten dat de heide al in bloei stond, tot ik langs een kleine heideveldje reed. Normaliter mag je er vanuit gaan dat de heide vanaf medio augustus in bloei staat, soms al wat eerder maar dan nog niet volop. Vanaf september worden de kleuren langzaamaan minder fel, dit is uiteraard ook weer afhankelijk van Moeder Natuur.
 
Heide Veluwe
 

En dan nog … een waarschuwing

Voordat ik de mooiste heide op de Veluwe met je deel, wilde ik ook nog even een stukje ‘verantwoord omgaan met de natuur’ noemen. Ik merk namelijk steeds meer dat alles geoorloofd lijkt op social media en dat mensen zomaar de heide door banjeren om een foto te maken. Dit is niet okee! Laat de heide met rust, houd je aan de gebaande paden en ga niet zomaar door de heide heen stampen. Ik en je medewandelaars zijn je dankbaar!
 
Heidewandling Posbank Heide Veluwe
 

1. De heide op de Posbank in Nationaal Park De Veluwezoom

Dé plek van Nederland voor in bloei staande heide is natuurlijk de welbekende Posbank in het nationale park De Veluwezoom. Ik kwam hier als kind al elke week en probeer er, ook nu ik niet meer echt om de hoek woon, nog steeds regelmatig een kijkje te gaan nemen. De officiële naam van de Posbank is het Herikhuizerveld en vanaf bovenaan heb je (zoals je ook op de coverfoto van dit artikel kunt zien) een fantastisch uitzicht over de paarse heuvels.
 
Handig om te weten is dat de Posbank in augustus ontzettend populair is en dat er bovenaan maar beperkte parkeerplek is. Verstandiger doe je eraan om bij het bezoekerscentrum onderaan te parkeren en vanaf hier middels de Kammenroute (zwarte pijlen) omhoog te lopen. Onlangs was ik zelf dus op de Posbank en tot 09.00u was het lekker rustig, daarna werd het druk en rond 12.00u stond de parkeerplaats vol. En dat was op een dinsdag, ik wil dus niet weten hoe het in de weekenden is.
 
Wandeltip: de Kammenroute vanaf het bezoekerscentrum, een 6 kilometer lange wandeling met flinke hoogteverschillen. Deze is trouwens ook prachtig in de herfst. Verder zijn er over de Posbank diverse wandelpaden die je kunt lopen om zo zelf je rondje samen te stellen.
 
Heide Posbank Veluwezoom

Heide Posbank Veluwezoom

Heide Posbank Veluwezoom
 

2. Wandelen bij de Ginkelse Heide bij Ede

Wil je de drukte ontlopen maar wel prachtige bloeiende heide zien? Kies dan voor een wandeling bij de Ginkelse Heide bij Ede. Je vindt hier niet de prachtige heuvels van de Posbank, maar ook niet de hordes aan andere bezoekers. Ik liep hier vorige week een aantal wandelroutes en kwam bijna niemand tegen. Je kunt de auto prima parkeren bij het Natuurcentrum Veluwe en vanaf hier diverse wandelingen maken.
 
Zelf liep ik het Kreelse Pad, een 14 kilometer lang Klompenpad dat me langs talloze heidevelden voerde, onder andere bij De Mossel en de Ederheide. Vanaf het natuurcentrum kun je echter ook kiezen voor diverse andere wandelroutes, waarvan de Driebergenroute degene is die je volledig over de heide voert. Deze wandeling is 6.4 kilometer. Uiteraard kun je hier ook prima zelf je wandeling samenstellen.
 

Heide Ginkelse Heide Ede
 

3. De heide bij Landgoed Warnsborn in Arnhem

Nog minder wandelaars kom je tegen bij Landgoed Warnsborn en omgeving. Ik woon hier zelf om de hoek en dus ben ik er bijna dagelijks te vinden, maar het verbaast me dat ik bijna nooit wandelaars tegen kom. Je kunt de auto parkeren bij Groot Warnsborn en vanaf hier de rode paaltjesroute doen (6 km) die je langs diverse wandelroutes voert. Ook kun je de witte paaltjesroute doen van 3 km, die vertekt van de Harderwijkerweg en voert je langs de Westerheide. Op deze pagina vind je een overzichtskaartje met de heidegebieden bij Landgoed Warnsborn.
 
Tip: tussen fietsknooppunt 45 en 97 vind je de Kleine Kweek, een licht glooiend heideveld (zie eerste foto hieronder) waar de wandeling je niet overheen voert, maar die wel enorm de moeite waard is om te bezoeken. Let wel op voor fietsers, dit is een doorgaande fietsroute!
 
wandelen op de veluwe bij de heide

Heidewandeling Warnsborn op de Veluwe

Kleine Kweek Warnsborn Veluwe
 

4. Park de Hoge Veluwe

In Park de Hoge Veluwe vind je heide op diverse plekken, sterker nog, wanneer je de wandelkaart van het park bekijkt, zul je zien dat meer dan de helft van de kaart paars gekleurd is. Met deze wandelkaart kun je ook direct je favoriete route uitzetten. Omdat ik zelf in de buurt van Schaarsbergen woon, loop ik vaak de Kemperbergroute, de lange variant hiervan voert je langs het Aalderinksveld. Ook mooi is het Otterlose Zand en het Pampelse Zand. Meer wandeltips voor de Hoge Veluwe vind je hier!
 
Heide Veluwe


 

Wandelkaarten- en gidsen voor de Veluwe

Er zijn talloze wandelgidsen- en kaarten voor de Veluwe. Ik gebruik zelf met regelmaat het boekje Veluwe Zwerfpad om te navigeren en voor de Veluwezoom deze wandelgids of deze wandelkaart van de Veluwezoom.
 
Lees ook: wat gaat er mee in de rugzak tijdens je wandelvakantie of op een dagwandeling en de mooiste plekken op de Veluwe.
 

Conclusie en disclaimer

Dit waren mijn favoriete wandelplekken op de Veluwe met bloeiende heide. Uiteraard is deze lijst niet volledig, dus mocht je nog tips hebben voor andere liefhebbers van heide, laat ze dan gerust achter in de comments. Een plek die ik recent ontdekte is de Loenermark bij Loenen op de Veluwe. Wil je heide zien op een andere plek in Nederland, dan is dit artikel van Carolien een aanrader. Voor meer informatie over de Veluwe, bezoek je mijn Veluwe startpagina. Hopelijk vond je dit artikel nuttig in je zoektocht naar de mooiste heide op de Veluwe. Veel wandelplezier!
 
Dit artikel bevat affiliate links. Indien je via een van deze links een aankoop doet of een reservering maakt, ontvang ik mogelijk én zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *