hiking the harding icefield trail alaska
alaska,  we12hike

De Harding Icefield Trail in Alaska: het einde van de wereld

De allermooiste wandeling die ik ooit maakte in Alaska is de Harding Icefield Trail. Hij is zo bijzonder, dat ik hem drie keer deed (waarvan een keer tot de helft) en ik zou hem zonder twijfel nogmaals doen. Tijdens mijn meest recente reis, reisde ik samen met oud-collega Isabelle en toen we onze trip aan het plannen waren, ging het ongeveer zo:
 
Anto: ‘When we’re in Seward, I’d like to do Harding Icefield Trail.’
Isi: ‘OK, again?’
Anto: ‘Yes, because it’s that pretty. And I’d like to have good weather there. As in blue skies.’
Isi: ‘Sure, we can do that!’
Anto: ‘That means you’re coming along?’
Isi: ‘Sure, Oma can do this. Plus it always rains in Seward’.
Anto: ‘Sure does. But not when I’m there.’
 
En dus ging ik samen met Isabelle opnieuw de Harding Icefield Trail in Alaska doen. Oftewel een wandeling naar het einde van de wereld.
 

Over de Harding Icefield

Harding Icefield is één van de grootste ijsvelden van Alaska en ligt op het Kenai Peninsula. Het maakt onderdeel uit van Kenai Fjords National Park, een natuurpark dat je vanaf deze trail of vanaf het water kunt bezoeken. Eén van de gletsjers die afkomstig is van Harding Icefield is de Exit Glacier. Kan iemand zich nog de aflevering van Bear Grylls met Barack Obama herinneren? Die was ook bij Exit Glacier en als ik me goed herinner, hadden zij een prachtige dag dus de wonderen zijn de wereld nog niet uit … Mooi weer is wederom waar ik voor ging!
 

Harding Icefield in 2007 en 2015

De eerste keer dat ik de Harding Icefield Trail liep was in juni 2007. Het was een prachtige dag maar helaas konden we niet al te ver komen. Het was nog vroeg in het seizoen en aangezien het een alpiene tocht is, stonden we al snel tot onze knieën in de sneeuw. De weg naar beneden was makkelijk (bum-slide!) maar ik vond het jammer nooit het ijsveld bereikt te hebben. De tweede keer dat ik hem liep was in augustus 2015 en toen deed ik hem solo. Het was wel een dingetje want er worden regelmatig beren gespot op deze track én ik had een gekneusde enkel, maar ik moest en zou deze trail lopen. Ik sleepte mezelf naar boven en uiteindelijk haalde ik het uitzichtpunt. Ik was er supertrots op, vooral omdat het een pittige trail is en ik dus mijn angst voor solo-wandelen tussen de beren had overwonnen. Mijn hele verhaal over dit avontuur lees je hier.
 
hiking the harding icefield trail alaska
 

Harding Icefield in 2017

Isabelle en ik beginnen de dag bij de Safeway waar we een koffie halen bij de Starbucks en een lunch kopen voor onderweg. Het miezert iets, maar dat mag de pret niet drukken. Vanaf Seward is het ongeveer tien minuten rijden naar de ingang van Kenai Fjords National Park en hier aangekomen blijkt het al redelijk druk. Gelukkig gaan de meeste mensen niet helemaal tot boven en dus blijven we positief. We trekken onze wandelschoenen aan en ik probeer nog te poseren met een brok ijs in mijn hand (KOUD!) voor het bezoekerscentrum. Als je gaat lopen is het sowieso een aanrader om hier even naar binnen te gaan om te checken wat de condities van de trail zijn en of er onlangs nog wild is gespot. Gewoon, zodat je er even rekening mee kon houden. Beren hadden ze al een paar dagen niet gezien, maar op enkele plekken hebben ze wel overlast van wespen, daar moeten we heel voorzichtig doen. Goed, geen beren maar wespen, het belooft wederom een waar avontuur te worden.
 
hiking the harding icefield trail alaska

hiking the harding icefield trail alaska

Naar de Exit Glacier

De eerste kilometer van de trail gaat over een verhard pad. Daar waar de bezoekers aan de Exit Glacier afbuigen voor een korte trail naar het einde van de gletsjer, gaat de Harding Icefield Trail omhoog hier het bos in en direct steil naar boven. Ik schrijf ons nog even in bij de trail register en realiseer me dat het precies twee jaar geleden was, dat ik de trail ook al liep. Hierna volgt een zware klim over rotspartijen en smalle paadjes naar boven, naar het eerste uitzichtpunt bij Marmot Meadows. Onderweg praten we maar raak over vanalles en nog wat, om de beren er zo veel mogelijk alert op te maken dat wij er zijn. Zo af en toe komen we andere wandelaars tegen, maar meestal zijn we gewoon met zijn tweeën. En ondanks dat Isi al jaren in Alaska woont en ik inmiddels ook wel wat gewend ben, is het toch steeds schrikken als je geritsel in de bosjes hoort. Ik loop voorop en steeds als ik iets hoor in de bosjes, roep ik ‘Did you hear that? Must be a bird, right?’
 
Net voor Marmot Meadows is er een opstopping op de trail. Er blijken twee elanden iets verderop te staan, op de grens van de bosjes en de gletsjer. Bijzonder want ik heb hier nog nooit elanden gezien, maar ze zijn te ver weg om echt een goede foto te maken. Eenmaal bij Marmot Meadows moet ik mezelf weer even in mijn arm knijpen. Het is hier zo ontzettend mooi. En ondanks dat het bewolkt is, is het ijs even indrukwekkend als altijd. We nemen hier een korte pauze en lopen dan verder. Vanaf hier loopt de trail vooral door lage begroeiing en niet veel later door alpiene weiden, dus kun je beren een stuk beter zien wanneer ze zich in jouw nabijheid bevinden.
 
hiking the harding icefield trail alaska

hiking harding icefield

hiking harding icefield

hiking the harding icefield trail alaska

The only way is up!

‘The Only Way Is Up’ is één van mijn favoriete uitdrukkingen en zo is het maar net. In zo’n 3 uur klim je bijna 1.000 meter maar we zijn goed voorbereid en het mag de pret niet drukken. De fireweed staat al volop in bloei en langzaam maar zeker bereiken we het deel van de trail dat we ook wel ‘Mordor’ noemen. Kaal, leeg en zonder ook maar enig teken van leven. We steken een aantal sneeuwveldjes over, doorkruisen watervallen en komen uiteindelijk bij de Emergency Shelter. Inmiddels is de wind flink aangewakkerd en maken onze t-shirts plaats voor onze windjacks want hier boven is het ineens ontzettend koud. We kalken onze namen op de muur van de Shelter en weten dat het vanaf hier nooit ver meer kan zijn.
 
En dan ineens, ongeveer 15 minuten na de shelter, ontvouwt zich het meest prachtige panorama ooit pal voor onze neus: de immense ijsvlakte van Harding Icefield. Net zoals twee jaar geleden moet ik even slikken en neem ik het landschap in me op. Echt jongens, ik kan niet in woorden beschrijven hoe bijzonder het is om daar te staan. Het voelt als Anto aan het einde van de wereld. Er is bijna niemand en dus zoeken we een plekje om onze lunch op te eten.
 
Ik trek al mijn kleren aan want ik zit helemaal te bibberen van de kou. Bizar want in het dal was het best okee qua temperatuur, maar hier voelt de wind als een echte ijswind. Na een half uur pauze en wat foto’s gemaakt te hebben, besluiten we weer af te dalen. Onderweg genieten we nog voor een laatste keer van de felblauwe ijsrivier die zich de vallei in wringt en eenmaal in het bos aangekomen is het avontuur over. Ook zien we een aantal mountain goats die we op de heenweg boven ons zagen, het is schijnbaar heel bijzonder dat ze zo dicht bij de trail komen. Zeven uur nadat we zijn gestart staan we weer bij de auto. Moe maar vooral enorm voldaan. Oma en Anto hebben het wederom gered!
 
hiking the harding icefield trail alaska

hiking the harding icefield trail alaska

hiking the harding icefield trail alaska

hiking the harding icefield trail alaska
 

Praktische informatie over de Harding Icefield Trail

De trail start vanaf het bezoekerscentrum net buiten Seward. Hij is pittig en zwaar, maar voor iedereen met een goede conditie prima te doen. Wij liepen hem in zo’n 7 uur. De totale afstand is 15 kilometer en je stijgt en daalt bijna 1.000 meter. Ik raad je aan om waterdichte schoenen met goed profiel te dragen, niet alleen omdat je in het alpiene deel enkele watervalletjes moet doorwaden, maar ook omdat er nog tot ver in het seizoen sneeuw ligt en je gegarandeerd natte voeten krijgt. Wil je de trail graag doen maar weet je niet of je het aankunt? Loop dan in ieder geval tot Marmot Meadows, vanaf hier heb je al een prachtig uitzicht over het ijs. Vanaf hier wordt het nog steiler en pittiger, dus als je hier genoeg hebt gehad, is het beter om hier te stoppen en terug te gaan. Een ander mooi uitzichtpunt is bij Top of the Cliffs, net boven de Marmot Meadows. Er worden ook regelmatig wandelingen met een Park Ranger georganiseerd, check de website van Kenai Fjords National Park voor meer informatie.
 
hiking the harding icefield trail alaska
 

Makkelijke alternatieven bij Exit Glacier

Iedereen die deze zware tocht niet wil maken, kan kiezen voor enkele andere korte trails die je toch bij het ijs brengen. De makkelijkste zijn die naar de Glacier View (0.5 mile enkele reis) de Toe of the Glacier (1.0 mile enkele reis). Een iets moeilijkere optie is die naar Edge of the Glacier (1.2 mile enkele reis) waarbij je relatief dichtbij het ijs kan komen, maar je nog wel wat moet klimmen en dalen. Deze trail liep ik in 2011 en ik vond hem prachtig. Echter omdat de Exit Glacier zich steeds meer terug trekt, kan het zijn dat ze trail nu anders is dan dat je op de onderstaande foto’s ziet.
 
hiking harding icefield
 

Andere tips voor Seward en Kenai Fjords National Park

De Exit Glacier is de enige gletsjer in Kenai Fjords National Park die je over de weg kunt bezoeken. Wanneer je vanuit Seward de Herman Leirer Road neemt, wordt al snel pijnlijk duidelijk wat de opwarming van de aarde doet met de gletsjers in Alaska. Eenmaal in de buurt van de gletsjer staan er bordjes waar het ijs zich jaren geleden bevond. En daar word ik best verdrietig van. Wil je de andere gletsjers van Kenai Fjords National Park zien, dan kun je ervoor kiezen om de Kenai Fjords Cruise te maken (met kans op orka’s en walvissen!) die je naar Holgate of Aialik Glacier brengt. Dit deed ik in 2007 en aangezien het de eerste keer was dat ik een afkalvende gletsjer zag, was ik enorm onder de indruk. Vergeet alleen niet pilletjes in te nemen tegen zeeziekte, je zou de eerste niet zijn die de hele dag over de reling hangt. Een andere bijzondere excursie die ik in 2015 maakte was het kajakken bij de ijsbergen van Bear Glacier. Ik boekte dit destijds bij Liquid Adventures.
 
Seward is een leuke plek om enkele dagen te verblijven. Zoals gezegd was ik hier inmiddels vier keer en telkens is er weer iets nieuws wat ik deed. Okee, behalve de laatste keer dus, maar dat was een bewuste keuze. Ik vind het zelf altijd leuk om langs de haven te wandelen en dan zeeotters te spotten die hier rondzwemmen. Cuteness Overload! Daarnaast kun je wanneer het slecht weer is het SeaLife Center bezoeken. Dineren doe je bij Ray’s Waterfront en qua overnachtingen kan ik je diverse hotels aanraden. Seward is niet goedkoop en de voordeligste optie is om te kamperen. Bij Exit Glacier is een natuurcamping en aan het water is Miller’s Landing. Wil je een hotel, dan is je goedkoopste optie om een cabin te huren bij de Exit Glacier Lodge. Aan dezelfde weg ligt de iets duurdere Seward Windsong Lodge (hier sliep ik deze zomer) en wanneer je graag in het centrum wilt zitten, kun je de The Breeze Inn boeken. De makkelijkste manier om in Seward te komen is per auto, maar er gaat ook een dagelijkse trein vanuit Anchorage van Alaska Rail Road, de meeste hotels hebben gratis pick-ups vanaf het treinstation.
 
seward alaska

kenai fjords cruise

kayaking seward alaska
 

Eeuwige liefde voor Alaska

Mijn liefde voor Alaska is ontstaan in de periode bij Askja Reizen werkte. Eerder schreef ik al een ode aan Alaska, waarin ik deze bestemming mijn eeuwige liefde verklaar. Heb je interesse om Alaska te bezoeken? Kijk dan eens op de Askja site voor een rondreis Alaska – ze hebben het mooiste aanbod van Nederland en uitgebreide kennis van deze bestemming! Zelfs na mijn vertrek afgelopen zomer, ontving ik via via nog een bericht van klanten die ik boekte en afgelopen zomer een fantastische reis hebben gemaakt. Een aanrader dus!
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over de Harding Icefield hike nuttig. Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder gerust een comment achter. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

10 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *