Grövelsjön Zweden
we12inspire,  zweden

Grövelsjön: een bijzonder wandelparadijs in Dalarna

Een goed jaar geleden maakte ik een solo-reis van twee weken door Zweden. Tijdens deze trip ging ik zo ver noordelijk als Sälen, de zuidelijkste fjäll van Zweden. Hier vertelde iemand me over Grövelsjön: een berggebied op de grens met Noorwegen, nog iets noordelijker dan Sälen. Ook vertelde hij me dat hij hier de mooiste wandeling van Scandinavië had gemaakt: de Sylen wandeling. Met een boot vaar je over het meer van Zweden naar Noorwegen en door de bergen wandel je terug. Daar waren we wel benieuwd naar en dus besloten we Grövelsjön dit jaar te bezoeken. In samenwerking met Visit Dalarna brachten we hier enkele dagen door en ik kan niet anders zeggen: Grövelsjön heeft ons aangenaam verrast.
 

de hanbgrug in Grövelsjön Zweden
De hangbrug, het startpunt van veel wandelingen
 

Rit naar Grövelsjön

We zijn die ochtend van de ferry tussen Kiel en Göteborg gestapt en rijden in één keer door naar Grövelsjön. Normaal gesproken is de meest voor de hand liggende route die door Noorwegen, maar in verband met de gesloten grenzen kan dit niet. We pakken daarom de route langs het Vänermeer omhoog, de E45, en rijden uiteindelijk via Mora en Sälen verder noordwaarts. Onderweg komt het met bakken uit de hemel en ook voor de komende dagen ziet het weer er niet best uit. Niks aan te doen, dat hoort erbij wanneer je naar het noorden op vakantie gaat. Eenmaal voorbij Idre wordt het rustig op de bochtige weg, die ons rechtstreeks de Zweedse wildernis in voert.
 
Ik heb me laten vertellen dat Grövelsjön de zuidelijkste plek in Zweden is waar rendieren leven. En ja hoor, al direct na Idre staan ze op de weg. Rendieren op de weg betekent afremmen en wachten tot ze de weg vrijmaken voor je. Toeteren of gas geven heeft geen zin, je bent immers te gast in hun leefgebied. Rendieren zien onderweg maakt het autorijden in Zweden voor mij altijd een feestje. Het noordelijke gevoel waar ik zo van hou steekt dan altijd direct weer op. Het is ongelofelijk fijn om na een enerverend jaar weer in Zweden terug te zijn.
 

Grövelsjön Zweden
De Grövelsjön vallei
 

Overnachten bij STF Grövelsjön

We overnachten bij STF Grövelsjön – oftewel het fjällstation van de Zweedse toeristenvereniging. Hier is een kamer voor ons geboekt. Alhoewel er ook ‘normale’ hotels en huisjes zijn, vinden we de sfeer in de bergstations altijd erg prettig. Hier overnachten slechts mensen die hier net als wij komen voor het buiten zijn. Al bij het op rijden van de parkeerplaats merken we dat het bizar druk is. Het staat bomvol en ook het inchecken verloopt chaotisch. We moeten wennen aan de drukte en de Zweden lijken zich niet echt druk te maken om de anderhalve meter regel.
 
Het bergstation is oud en krakerig en dat maakt het juist zo charmant. Onze kamer is mini: een stapelbed, een wastafel en net genoeg ruimte om een tas kwijt te kunnen. Meer ruimte hebben we overigens niet nodig, dit is prima zo voor de eerste paar nachten van onze vakantie. De douche en het toilet delen we met de andere gasten.
 

STF Grövelsjön Zweden
STF Grövelsjön
 

Wandelen in Grövelsjön

De volgende dag besluit ik om na het ontbijt op pad te gaan. David graag even wil bijkomen van de lange reis (eerlijk is eerlijk, we hadden de rit naar Grövelsjön iets onderschat en hij heeft het grootste deel gereden). Ik besluit mijn wandelschoenen voor het eerst tijdens deze reis aan te trekken. Ik laat me bij de receptie informeren over de wandelmogelijkheden. Ik kocht een wandelgidsje met wandelroutes, maar die geeft weinig helderheid. Omdat de boot naar Noorwegen niet gaat vanwege de pandemie, stel ik ze heel concreet de vraag ‘als ik maar één dag heb hier, welke wandeling moet ik dan doen?’ Het antwoord is de wandeling naar de Silverfallet, dus die ga ik maken. In het boekje staat dat het een wandeling van drie uur is, maar dat is vanaf de parkeerplaats bij het meer. Het fjällstation ligt daar nog ongeveer een half uur lopen vandaan.
 

hiking in Grövelsjön
Wandelroutes in Grövelsjön
 

Op naar de Silverfallet

Het is nog steeds donker weer en ik verwacht misschien wel een bui. Die dient zich eerder aan dan verwacht en terwijl ik nog over de doorgaande weg naar het meer loop, regen ik al nat. Niks aan te doen. Eenmaal bij het meer steek ik de hangbrug over de rivier over en ben ik op de fjäll aangekomen. Het mooie aan Grövelsjön is dat het relatief hoog ligt, nagenoeg op de boomgrens. Dit zorgt ervoor dat je bij goed weer al direct prachtige uitzichten hebt.
 
De trail naar Silverfallet is duidelijk gemarkeerd en niet moeilijk. Ik klim gestaag, soms over een pad, soms over traptreden. Het is relatief druk op het pad maar dat mag de pret niet drukken. Er zijn eigenlijk alleen maar Zweden, voornamelijk gezinnen. Allemaal met datzelfde doel: lekker buiten zijn!
 
Na ongeveer een uur bereik ik de emergency shelter. Hier heeft een aantal Zweden een vuur gemaakt. Iedereen zit hier met een netje om zijn hoofd en dat ik niet voor niets: het barst er van de muggen. Ik ben iets afgedaald en in een smalle vallei gekomen waar een bos is. De muggen vinden het hier heerlijk, ik wat minder. Snel weer verder dus! Niet veel later klim ik weer boven de boomgrens uit en wordt het pad smaller. Dan sta ik ineens oog in oog met een rendier en haar jong. Ik geniet!
 
Even verderop ligt de Silverfallet. Ik had fallet (waterval) verward met fjället (gebergte) dus ik had in eerste instantie niet in de gaten dat het om een waterval ging. Eenmaal bij de waterval aangekomen, begint het opnieuw te regenen. De waterval is niet groot en bijzonder, ik maak wat foto’s en loop dan weer verder. Ik kom bij een splitsing maar kies het verkeerde pad, even later sta ik tot mijn enkels in het moeras. Ik had toch de linkervork moeten kiezen, ik zie in de verte de andere wandelaars. Zij lopen langs de grens met Noorwegen, die gemarkeerd staat met een enorm hek. Ik wandel tussen de rendieren, die soms niet eens in de gaten hebben dat ik in de buurt ben.
 

Wandelen Grövelsjön
Sporen van wild in de modder
Silverfallet Grövelsjön
Silverfallet
Rendieren in Grövelsjön
Rendieren in Grövelsjön
 

Achter de wolken schijnt altijd de zon

En dan ineens laat de zon zich zien. Hij priemt voorzichtig door de wolken heen en zo snel als ik met mijn ogen kan knipperen, lijkt het open te trekken en zie ik eindelijk het bijzondere landschap waar ik doorheen wandel. Ik word omringd door bergen, zie het meer onder me liggen en kijk naar met sneeuw bedekte toppen in Noorwegen. Het bergstation ligt aan de overkant van de vallei te pronken in de zon.
 
Ik besluit een lange pauze te nemen in het zonnetje en overdenk dat het best bizar is dat je, met gebruik van de ferry tussen Kiel en Göteborg, al binnen 36 uur reizen middenin de Zweedse bergen staat. En wat voor bergen…
 
De rest van de wandeling voert me voornamelijk over planken door het moeras. Even later bereik ik de oevers van het meer, waar ik een kijkje neem. Het is zo jammer dat de boot niet gaat, maar goed die wandeling bewaren we gewoon voor een andere keer.
 

Grövelsjön
Het Grövelsjön
Grövelsjön meer Zweden
Grövelsjön meer Zweden
 

Terug bij het Fjällstation

Uiteindelijk wandel ik langzaam terug naar het Fjällstation. Hier aangekomen schijnt de zon inmiddels volop en ik vertel David enthousiast over mijn toffe hike. Hij blijkt al een wandelkaart van het gebied gekocht te hebben en het besluit is al snel gemaakt: morgen pakken we de backpacks in en gaan we écht op avontuur! Het is hier te mooi om maar één dag te zijn. Maar eerst strijken we nog neer op het terras van het fjällstation. Inmiddels is het gros van de wolken verdwenen en kunnen we zowaar in ons t-shirt buiten zitten. We staren onder het genot van een biertje en een rendierworst naar de overkant van de vallei. Naar bergen, de wind, de regenbuien in de verte en de wildernis die daar op ons ligt te wachten. De vakantie is begonnen!
 

Wandelinformatie Grövelsjön Zweden
Wandelinformatie voor Grövelsjön
 

Over Grövelsjön in Zweden

Grövelsjön is een meer op de grens van Noorwegen en Zweden. ‘Sjön’ betekent meer. Het is een toeristisch gehucht op ongeveer een half uurtje rijden van Idre, in het uiterste noordwesten van de provincie Dalarna. De omringende bergen behoren tot het Långfjället Natuurreservaat. Het gebied is zowel in de zomer als in de winter geliefd bij wandelaars en wintersporters. Behalve enkele hotels en huisjes zijn er geen voorzieningen, boodschappen doe je in Idre.
 

Wandelen in Grövelsjön Zweden
Wandelen in Grövelsjön
 

Over het STF Fjällstation

Het STF Fjällstation is je perfecte uitvalsbasis voor je bezoek aan Grövelsjön. Het is een hotel en hostel in één: oftewel je hebt meerpersoonskamers en privékamers. Er is een keuken maar je kunt ook in het (uitstekende) restaurant eten. Er is een kleine shop, een sauna (ten tijden van de pandemie gesloten) en er hangen overal wandelkaarten, tips en andere dingen waar je hart als liefhebber van het buitenleven sneller van gaat kloppen. De sfeer in bergstations is erg relaxt. Indien je lid bent van STF krijg je korting op je verblijf. Liever ergens anders overnachten? Er zijn enkele hotels en wat particuliere huisjes die je kunt huren. Kamperen kan op het kampeerterrein van STF of aan het meer. Prijzen en beschikbaarheid van het Fjällstation vind je hier.
 

STF Grövelsjön
STF Grövelsjön
 

Overige wandelingen in Grövelsjön

De wandeling naar Silverfallet is, na Sylen, de mooiste wandeling die je hier kunt maken. Deze duurt ca. 3/4 uur en is relatief eenvoudig. Ook kiezen veel mensen ervoor om de Långfjället op te gaan, het gebergte ‘achter’ het fjällstation. Hier zijn talloze wandelpaden naar bergtoppen, meren en berghutten. Wij bezochten dit gebied tijdens een overnight hike, daarover vertel ik in een later artikel meer. Mocht je gaan wandelen in Grövelsjön dan is het slim om een topografische kaart (fjällkartan) te kopen, ik vond de paden namelijk niet heel goed aangegeven. Of althans, wel aangegeven maar zonder richtingaanwijzers. De zuidelijke Kungsleden doorkruist het gebied ook.
 

Grövelsjön Zweden
Uitzicht over de fjäll
 

Conclusie en disclaimer

Wat hebben we het fijn gehad in Grövelsjön. Dat het mooi was had ik al gehoord, maar ik had niet verwacht dat we het hier zo naar ons zin zouden hebben. Het uitgebreide verslag van de trektocht die we hier maakten komt snel online. Wil je ondertussen meer lezen over Zweden? Check dan zeker ook onze Zweden startpagina en onze review van de overtocht van Kiel naar Göteborg.
 
Ons bezoek aan Grövelsjön werd mede mogelijk gemaakt door Visit Dalarna. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van onszelf. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke links een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *