Greenstone Caples Track
nieuw-zeeland,  we12hike

Greenstone Caples trektocht in Nieuw-Zeeland

De Greenstone Caples trektocht – het beste alternatief voor de Routeburn Track

Welkom bij dit artikel over de Greenstone & Caples trekocht in Nieuw-Zeeland. Als je naar deze blog bent gekomen om meer over deze geweldige wandeltocht te lezen, ben je hier aan het juiste adres. Ik heb hieronder een complete wandelgids van de Greenstone Caples Track voor je geschreven en ik hoop dat je deze nuttig vindt ter voorbereiding op je Nieuw-Zeeland reis. Ik heb deze meerdaagse trektocht in 2018 gedaan en een paar weken later liep ik voor de tweede keer in mijn leven de bekendere Routeburn Track. Hoewel ik moet toegeven dat de Routeburn Track prachtig is, bleek de Greenstone Caples Track een waardig alternatief te zijn voor de Routeburn Track. Het is bijna net zo ruig, goedkoper, veel minder druk en absoluut de moeite waard. Dus ga zitten, pak een kop koffie, lees mee en vooral: geniet van deze dosis wandelinspiratie!
 
Anto on the Greenstone Track
 

Hoe ik hoorde over de Greenstone Caples trektocht

Al sinds mijn eerste bezoek aan Nieuw-Zeeland in 2002 wist ik dat ik in de toekomst terug zou komen. Het duurde een tijdje, maar ik keerde terug in 2011 en opnieuw in 2018. De laatste twee reizen waren grotendeels gewijd aan het hiken in Nieuw-Zeeland. In 2011 heb ik vooral de Great Walks van New Zealand gedaan, maar op mijn meest recente reis besloot ik om wat meer buiten de gebaande paden te gaan en een aantal minder bekende trails te verkennen. Ik had The Routeburn Track en ook redelijk bekende Kepler Track al in 2011 gelopen en was nu op zoek naar alternatieven die minder druk maar qua natuurschoon wel even mooi zouden zijn.
   
Een paar jaar geleden wees een vriend uit Nieuw-Zeeland mij erop dat de Greenstone Caples Track een geweldig alternatief is voor het beroemde Routeburn Track, maar dan minus de drukte. Ik schreef dat meteen in mijn notitieboek met ‘wandelingen die ik ooit wil maken’ en wist dat tijdens mijn volgende reis naar Nieuw-Zeeland deze op de top van mijn wandel-bucketlist zou staan, samen met de Angelus Hut-wandeling in Nelson Lakes Nationaal Park.
 
Zo hoorde ik dus voor het eerst over de Greenstone & Caples trektocht en toen ik in 2018 drie maanden in Nieuw-Zeeland doorbracht, wist ik dat ik deze trail hoe dan ook zou gaan lopen.
 
Bird on the Greenstone Caples Track
 

Over de Greenstone Caples Track

Als je de gehele ronde wilt lopen, is de Greenstone Caples trek 4 dagen lang. Department of Conservation classificeert het als een ‘easier tramping track‘, wat betekent dat het een over het algemeen goed gevormd pad is voor een niet al te zware meerdaagse trektoht. Je kunt de hutten vooraf niet reserveren en dient vooraf een Backcountry Hut Pass of Backcountry Hut-ticket te kopen, die je bijvoorbeeld koopt bij het DOC-kantoor in Queenstown. De DOC-hutten op deze trek hebben in de zomer meestal een huttenwaard, hebben matrassen en stromend water. Je moet je eigen eten, kookmateriaal, slaapzak en alles wat je nodig hebt tijdens deze reis meenemen. In tegenstelling tot de Great Walks zijn er geen gasfornuizen aanwezig dus je moet dus ook je brander zelf meenemen.
   
De Greenstone Caples Track voert je mee door twee valleien en is een rondtocht, je komt uiteindelijk weer bij de trailhead, tenzij je besluit om deze route te combineren met de Routeburn Track. De trailhead ligt aan Greenstone Road End, 86 kilometer van Queenstown. Omdat ik vroeg wilde beginnen, besloot ik te overnachten in het nabijgelegen Glenorchy, ongeveer een uur rijden van Greenstone Road End.
   
Het pad is over het algemeen goed gemarkeerd en niet te moeilijk. Ik heb er solo op gelopen en vond het vrij eenvoudig in vergelijking met andere meerdaagse wandelingen in Nieuw-Zeeland. Er waren onderweg wat kleine rivierdoorsteken zonder bruggen en enkele drassige secties, maar niets om je zorgen over te maken.
 
Caples River
 

Hoe kom je bij de Greenstone Caples Track

Voordat ik je een gedetailleerde beschrijving van dag tot dag geef plus een serie alternatieven, vertel ik je meer over hoe je bij de Greenstone en Caples Track komt. De meeste trampers starten deze wandeling vanaf de Greenstone Road End, langs de oevers van Lake Wakatipu. Je kunt ook starten vanuit de Howden Hut op de Routeburn Track, maar daarover later meer in de sectie alternatieve routes.
   
Wanneer je met de auto resit is het 86 kilometer van Queenstown of 35 kilometer van Glenorchy. Vanaf Queenstown is het ongeveer twee uur rijden, vanuit Glenorchy een uur. Het grootste deel van de weg na Glenorchy bestaat uit een onverharde weg en voorbij Kinloch zijn er diverse rivierdoorsteken. Als je een huurauto hebt, controleer dan of je verzekerd bent voor rivierdoorsteken, dit is namelijk normaal gesproken niet toegestaan met je huurauto. Op de heenreis van Glenorchy naar de Greenstone Road End waren de doorsteken goed te doen, maar op de terugweg werd het een beetje lastiger omdat het had geregend en de doorwadingen breder en dieper werden. In geval van hevige regen kunnen de doorsteken onbegaanbaar worden en moet je wachten tot het waterpeil weer zakt.
   
Wanneer je geen eigen voertuig hebt, kunt je gebruikmaken van de service van een shuttledienst zoals Info & Track die het transport rondom Queenstown regelt. Ik heb ze niet persoonlijk gebruikt, dus ik kan ze niet uit eigen ervaring aanbevelen, maar ze worden geadverteerd in de Greenstone Caples Track-brochure van DOC dus ik ga er vanuit dat de geboden service goed is.
 
Greenstone Caples Track t trailhead
 

In welke richting kun je de Greenstone Caples trektocht het beste doen

Omdat de standaard route een rondje is, kun je hem zowel linksom als rechtsom doen. Ik kwam echter een man tegen die deze trail eerder had gelopen en hij adviseerde me om hem tegen de klok in te lopen, dus beginnend met de Caples Valley. Dit is de smallere vallei van de twee, terwijl de Greenstone Valley breder is. Omdat ik wilde profiteren van het goede weer dat ik had op dag één, besloot ik om zijn suggestie te volgen. De route wordt ook door DOC op deze manier beschreven, maar het is niet nodig deze te volgen, omgekeerd kan ook. Hieronder vind je een gedetailleerde dagelijkse beschrijving van mijn hike!
 
Greenstone Caples Track Caples Valley 2
 

Dag 1: Greenstone Road end naar Mid Caples Hut (2-3 uur, 9 km)

Dag één van de Greenstone Caples Track leidt je langs de Caples River. In dit deel van de vallei vind je veel vee (met name koeien) dus geen zorgen als je het gevoel hebt dat er iets naar je kijkt van een afstandje. Nadat je de samenkomst van de Greenstone en Caples Rivers gepasseerd bent, volg je de Caples Track aan je rechterkant. Het pad blijft vandaag vooral bij de bosrand, maar soms loop je ook dwars door de weide.
   
Tip: vergeet niet om af en toe achterom te kijken. De uitzichten op de bergen achter je zijn werkelijk adembenemend en bleken enkele van de beste uitzichten van de hele trektocht te zijn. De wandeling naar Mid-Caples Hut is relatief kort (het kostte me ongeveer 3 uur, de genoemde 2 uur zijn vrij snel) plus ik nam wat tijd voor het maken van foto’s.
   
Na de eerste twee uur werd het bewolkt, maar gelukkig had ik al genoten van een aantal fantastische uitzichten. Vlak voordat je bij de hut bent, steek je een ongelooflijk mooie kloof over met helder blauw water. Ik besloot eerst mijn spullen bij de hut neer te zetten en later terug naar de kloof te gaan om foto’s te maken, want ik wilde zeker weten dat ik een bed voor die nacht had gehad. Het bleek vrij rustig te zijn in de hut, er waren uiteindelijk minder dan 10 mensen die avond.
   
Opmerking: de locatie van de hut is ongelooflijk mooi, maar de sandflies zijn vreselijk. Als je besluit om na je aankomst naar nog weer naar buiten te gaan, bedek je dan met je armen en benen en wees voorbereid op een ware sandfly attack!
 
Greenstone Caples Track Caples Valley

Greenstone Caples Track Caples Valley

Near Mid Caples Hut

Mid Caples Hut

Greenstone Caples Flora
 

Dag 2: Mid Caples naar McKellar Hut (6-7 uur, 22 km)

Het enige min of meer alpiene deel van de Greenstone Caples Track wacht op je op dag twee, wanneer je McKellar Saddle oversteekt naar de volgende vallei. Ik ben mijn dag vroeg begonnen, omdat dit over het algemeen een regel is wanneer ik solo wandel zonder mobiele telefoonverbinding (lees hier meer over tips voor veilig solo wandelen als vrouw). Het eerste deel van de wandeling van vandaag neemt je mee door het bos en je klimt geleidelijk omhoog naar McKellar Saddle. Vanaf hier zijn de uitzichten adembenemend, ik had bewolking maar ik kan me zo voorstellen dat het nog mooier is op een heldere dag.
   
Aangezien McKellar Saddle ongeveer halverwege is, besloot ik om hier mijn lunch te eten. De meerderheid van de wandeling op de Saddle gaat over boardwalks om de kwetsbare natuur te beschermen. Het hoogste punt is op 945 meter en na de Saddle loop je geleidelijk naar beneden naar de Greenstone Valley. Vlak voor McKellar Lake kom je bij een kruising, van hier kun je rechts naar de Howden Hut op de Routeburn Track (meer daarover later) of links naar McKellar Hut, de eindbestemming voor vandaag.
   
DOC beschrijft de McKellar Hut als een uur verwijderd van de kruising, maar het kostte me wat langer. Ook hier waren de uitzichten zijn en locatie van de hut wederom fabelachtig.
 
Caples Valley

McKellar Saddle view

McKellar Saddle viewpoint

McKellar Saddle sign

McKellar Saddle altitude

McKellar Lake Greenstone Track

McKellar Lake Greenstone Track

McKellar Hut
 

Dag 3: McKellar Hut naar Greenstone Hut (6 – 7 uur, 18 km)

Je hebt nu de Greenstone Valley bereikt die veel breder is dan de Caples Valley. De wandeling van McKellar Hut naar Greenstone Hut voert je relatief vlak door de vallei en is ongekend mooi. Er zijn een paar kleine rivieren die moeten worden overgestoken, evenals een oude landslide waar je overheen loopt.
   
De Greenstone Hut ligt op 10 minuten lopen van het hoofdpad en is het is hier relatief druk in tegenstelling tot de eerdere hutten die ik tegen kwam op de trek. Dit vanwege de Te Araroa wandelaars (de LAW van Nieuw-Zeeland) die hier ook overnachten. Ik kwam halverwege de middag aan in de Greenstone Hut en bracht een paar heerlijke uren door in het zonnetje, met uitzicht op de bergen in de verte. Omdat dit een relatief drukke hut is, adviseer ik je hier niet te laat aan te komen, tenzij je het niet erg vindt om op de grond te slapen.
 
Anto on the Greenstone Track

Greenstone caples view

Greenstone Track landslide

Greenstone Valley

Greenstone Hut
 

Day 4: Geenstone Hut to Greenstone Road end (3-5 hrs, 12 km)

Ik werd wakker na een regenachtige nacht en besloot snel mijn rugzak in te pakken en het laatste stuk van de Greenstone Caples Track af te leggen. Het eerste deel van de wandeling was vrij droog en leidde me meestal door het bos. Slip Flat is een open stuk en volgens het routegidsje moet er een noodbrug zijn om de rivier over te steken indien deze te breed is om te voet over te steken. De rivier bleek inderdaad vrij groot, dus ik besloot de noodbrug stroomopwaarts te zoeken. Deze vond ik en vanaf hier dacht ik een trail terug te volgen naar het pad. Alleen bleek dit een doodlopend pad te zijn, waardoor ik de track lastig terug kon vinden, vanwege de wirwar aan andere paadjes, wat later veepaadjes bleken te zijn. Als je besluit om voor de noodbrug te gaan, is mijn suggestie om de rivier terug te volgen naar de plek waar je over dient te steken en niet zoals ik een shortcut te zoeken.
 
Mijn laatste uren op de Greenstone Caples trektocht waren regenachtig en nat en ik besloot snel terug te gaan naar mijn auto, omdat ik er zeker van wilde zijn dat ik de rivieren op de Greenstone Road nog kon doorsteken. Als het weer goed was geweest, had ik de extra wandeling naar Lake Rere gedaan, maar gezien de regen dacht wilde ik niks liever dan het gebied verlaten.
   
Nadat ik weer bij mijn auto was aangekomen, trok ik een droge outfit aan en besloot ik terug naar Queenstown te rijden. Inmiddels waren twee rivieren een stuk dieper en breder geworden dus ik was achteraf gezien blij met die keuze.
 
Greenstone track

Greenstone Caples confluence

Geenstone Caples signpost

Bird on the Greenstone Track
 

Greenstone Caples Track kaart en wandelgids

Bij het DOC-kantoor in Queenstown kun je een gratis wandelkaartje en routegidsje ophalen. De medewerkers daar kunnen je ook voorzien van alle nodige informatie over de baan, mogelijke sluitingen, enz. Je hebt niet echt een topografische kaart nodig, want de trail is overal goed aangegeven met oranje paaltjes, pijlen en soms en borden. Ik raakte slechts één keer de route kwijt (na de oversteek) maar kon het pad verder zonder problemen lopen. Met het steeds populairder worden van de Routeburn Track, hoorde ik dat dit een steeds meer gewild alternatief voor de Routeburn Track wordt, mede omdat je vooraf geen reserveringen hoef te maken en het verblijf in de hutten goedkoper is dan overnachten in de Great Walk Huts.
 
Greenstone Caples Track Map
 

Routeburn Greenstone Track

Je kunt de Greenstone Track prima combineren met een deel van de Routeburn Track. Indien je dit wilt doen via de Greenstone Valley, is de volgende route mijn suggestie:
 
Dag 1: Greenstone Road End – Greenstone Hut
Dag 2: Greenstone Hut – McKellar Hut
Dag 3. McKellar Hut – Howden Hut of verder naar The Divide
Dag 4: Howden Hut – Lake Mackenzie Hut (je kunt dag 3+4 ook samenvoegen tot 1 hele lange dag)
Dag 5: Lake Mackenzie Hut – Routeburn Falls Hut
Dag 6: Routeburn Falls Hut – Routeburn Shelter
 
Houd er rekening mee dat reserveringen voor alle hutten op de Routeburn Track verplicht zijn en ruim van tevoren moeten worden gemaakt. Ik liep de Routeburn Track in maart 2018 en boekte de hutten in november 2017, de meeste plekken waren toen al volgeboekt.
 

Lake Mackenzie on the Routeburn Track
Lake Mackenzie on the Routeburn Track
 

Routeburn Caples Track

Je kunt ook de combinatie maken van de Routeburn Track met de Caples Track. In dat geval raad ik je de volgende route aan:
 
Dag 1: Greenstone Road End – Mid Caples Hut
Dag 2: Mid Caples Hut – Howden Hut
Dag 3: Howden Hut – Mackenzie Hut
Dag 4: Mackenzie Hut – Routeburn Falls Hut
Dag 5: Routeburn Falls Hut – Routeburn Shelter
 
Als je wilt eindigen bij The Divide, kun je overnachten in Howden Hut en vanaf daar naar The Divide verder lopen. Vanaf hier kun je een bus terug naar Queenstown nemen of je combineert het met een excursie naar Milford Sound zoals ik en mijn vriendin deden toen we de Routeburn Track deden.
 
Anto on the Greenstone Track
 

Handige tips voor de Greenstone Caples trekotcht

Zoals ik al eerder noemde, is het over het algemeen een makkelijke meerdaagse trektocht, ten minste als je een ervaren wandelaar en relatief fit bent. Vergeet niet om alles wat ik hierboven noemde, maar ook regenkleding in te pakken, want je wandelt namelijk in één van de natste gebieden van Nieuw-Zeeland.
 
Omdat het veel minder druk is dan op The Great Walks, ben je het meest van de tijd alleen op de trial. Ten minste, dat gold wel voor toen ik hem liep. Als je alleen wilt wandelen, kun je het beste vroeg opstaan voordat de rest dat doet. Ik kwam maar een handjevol mensen tegen elke dag (soms zelfs minder) en zag anderen vaak bij aankomst in de hutten.
 
Wanneer je wilt kamperen op de Greenstone Caples Track, kun je dat doen langs de bushrand en 50 meter van de track. Meer informatie en regels voor kampeerders zijn te vinden in het eerder genoemde wandelgidsje.
 
Greenstone Valley

Greenstone Caples Track cover 2
 

Hoe is het weer op de Greenstone Caples Track?

Dit deel van Nieuw-Zeeland is één van de natste in het land, wat betekent dat je waarschijnlijk nat zult worden. Delen van de track voeren je door Fiordland National Park, dat bekend staat om zijn waanzinnige hoeveelheid regenval. Tijdens deze zelfde reis deed ik ook de Routeburn Track en de Hump Ridge Track, beide gelegen in het Fiordland National Park en ik raakte meestal tot op het bot doorweekt. Ik wil je niet ontmoedigen, maar wel eerlijk en realistisch zijn. Ik had twee dagen zon, een dag vol bewolking en één dag regen op de Greenstone Caples Track. Geen slechte score als je het mij vraagt!
 
entrance into Fiordland National Park
 

Conclusion and disclaimer

Terugkijkend op deze wandeling, vond ik het één van de hoogtepunten van mijn meest recente reis naar Nieuw-Zeeland. De track was ongelooflijk mooi, rustig en niet al te moeilijk. Ja, de Routeburn is misschien bekender, maar als ik erop terugkijk, kies ik er toch voor om deze in de toekomst nogmaals te doen.
 
In dit blog staan affiliate links. Wanneer je via een van deze links een reservering maakt of aankoop doet, ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *