Gratis alternatieven voor de Blue Lagoon

reykjadalur wandelen

Gratis alternatieven voor de Blue Lagoon aan de IJslandse zuidkust

Een paar weken geleden zijn we terug gekomen van een korte vakantie op IJsland, waar we een beetje schrokken van het aantal toeristen. We komen al op IJslands sinds 2007 en zijn er gemiddeld één keer per jaar. Negen jaar geleden was het een stuk minder druk kan ik je vertellen! Maar goed, we vinden IJsland nog steeds een hele toffe bestemming en komen er altijd met veel plezier, met of zonder andere toeristen. Alhoewel er nog maar nauwelijks ‘secret spots’ zijn aan de IJslandse zuidkust, leek het me wel leuk om een blogpost te schrijven over de gratis alternatieven voor de Blue Lagoon. Mijn blog 5 Redenen waarom je niet naar de Blue Lagoon moet gaan is tot nu toe nog steeds één van de meest gelezen blogs op We12travel en daarom dacht ik dat het een goed idee was om er een vervolg aan te geven, deze keer een lijstje met de gratis alternatieven voor de Blue Lagoon aan de IJslandse zuidkust.
 

Reykjadalur

Onze favoriete plek om je onder te dompelen in een warme stroom is Reykjadalur. Je hebt er waarschijnlijk nog niet van gehoord maar het ligt vlakbij Reykjavîk, ongeveer 45 minuten rijden ten oosten van het centrum van de stad. Neem de 1 richting Hveragerdi en parkeer hier je auto. Wandel ongeveer een uur omhoog het Hengill gebergte in (je moet er wat voor doen ja) en dan kom je vanzelf een stroom tegen om in te baden. De keren dat wij er waren, bleken erg rustig, maar tegenwoordig schijnt het al wel iets drukker te zijn en heeft men er heuse boardwalks aangelegd om de natuur te beschermen. Er zijn geen omkleedruimtes maar het water is heerlijk warm dus je hoeft het niet heel lang koud te hebben. Het is een natuurlijke stroom, dus let op met wat je doet en respecteer de natuur. Oftewel leave nothing but footprints. Meer lezen over Reykjadalur? Lees dan dit artikel.
 
alternatieven voor de blue lagoon
 

Landmannalaugar

Een andere favoriet is de hete stroom bij Landmannalaugar, het gebied in de IJslandse hooglanden dat bekend staat om de oranje en bruin riolietbergen. Je kunt hier alleen met een 4×4 auto of een bus komen, met een gewone auto hoef je het niet eens te proberen omdat je meerdere rivieren moet doorsteken. In Landmannalaugar zijn enkele eenvoudige faciliteiten zoals een aantal overdekte picknickplaatsen en toiletten. Op ongeveer twee minuten lopen ligt de hete stroom waar je lekker in kunt rond dobberen. Meer lezen over Landmannalaugar? Lees mijn artikel over hoe ik enkele weken geleden alleen hier op pad was en bijna verdwaalde in de ijsvelden.
 
alternatives to the blue lagoon landmannalaugar
 

Seljavallalaug

Derde op onze lijst met alternatieven voor de Blue Lagoon op IJsland is Seljavallalaug. Deze is iets moeilijker te vinden omdat ie nergens aangegeven staat, maar je moet het even weten. Wanneer je op de 1 aan de zuidkust rijdt, neem je net voor Skogar de 242. Na enkele meters wordt de weg onverhard en raad ik je aan voorzichtig te rijden, vooral als je geen 4WD hebt, want er zitten heel veel potholes in de weg. Je rijdt helemaal tot het einde en parkeert daar je auto. Vanaf hier is het nog ongeveer vijftien minuten lopen op een onduidelijke trail, rechtsaf de vallei in. Soms volg je een pad hoger op de berg, soms volg je de rivierbedding. Uiteindelijk vind je Seljavallalaug aan je linkerhand, tegen de bergwand aan. De omkleedhokjes waren niet echt schoon maar het water was heerlijk warm! Plus het uitzicht is fenomenaal!
 
alternati
 

Grottá Hot Pool, Reykjavík

Helemaal aan het einde van de stad, eigenlijk waar je niet verder kunt rijden, ligt Grottá Island (eigenlijk meer een schiereiland) met een vuurtoren. Net hiervoor ligt een kleine hot pot, waar maximaal drie tot vier personen in passen. Toen wij hier aan kwamen, zat ie helaas vol, maar het was op een zondag. Wanneer je in het laagseizoen en/of vroeg in de ochtend bent, maar je waarschijnlijk meer kans. Het uitzicht hier is trouwens ook niet verkeerd…
 
alternatives to the blue lagoon
 

Betaalde alternatieven voor de Blue Lagoon

Uiteraard zijn er ook enorm veel betaalde alternatieven voor de Blue Lagoon. IJslanders houden van warme baden en zwembaden zijn dus overal te vinden. Onze favoriete plek in Reykjavík is zeker weten het zwembad Laugarsdalslaug in Laugardalur, naast het City Hostel en de camping. Het kost maar een paar Kronen om naar binnen te gaan en je kunt er vervolgens uren lang ronddobberen. Een ander, iets luxer alternatief is de Fontana Spa in Laugarvatn. Ik ben hier al meerdere keren geweest, het is een stuk minder druk van de Blue Lagoon en het uitzicht, vooral met goed weer, op de IJslandse hooglanden in de verte is fantastisch. Ohja, en de entreekosten zijn slechts ongeveer de helft van de Blue Lagoon…
 
Tot zover onze lijst met beste alternatieven voor de Blue Lagoon aan de zuidkust. Er zijn er ongetwijfeld nog veel meer maar aangezien de meeste bezoekers aan de zuidkust blijven, leek dit me de best mogelijke lijst. Wanneer je op reis gaat naar IJsland, is het onoverkomelijk dat je ten minste één keer in een warm bad gaat, of beter nog, je gaat gewoon elke dag. Veel plezier!
 
Waar ben jij gaan badderen in het IJslandse thermaalwater? Zijn we nog bijzondere plekken vergeten?
 
Meer lezen over onze avonturen op IJsland? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
 
Gletsjerwandeling op de Sólheimajökull in IJsland
Alles wat je wilt weten over neergestorte DC-3 vliegtuig op IJsland
Zo zie je de IJslandse zuidkust in één dag!
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

Related Posts