reykjadalur wandelen
ijsland,  we12inspire

Gratis alternatieven voor de Blue Lagoon op IJsland

Tijdens mijn meest recente korte vakantie op IJsland schrok ik een beetje van het aantal toeristen. Ik kom al op IJsland sinds 2006 en ben er inmiddels tien keer geweest. Zo’n veertien jaar geleden was het een stuk minder druk kan ik je vertellen! Maar goed, ik vind IJsland nog steeds een hele toffe bestemming en kom er altijd met veel plezier, met of zonder andere toeristen. Alhoewel er nog maar nauwelijks ‘secret spots’ zijn aan de IJslandse zuidkust, leek het me wel leuk om een blogpost te schrijven over de gratis alternatieven voor de Blue Lagoon.
 
Mijn blog 5 Redenen waarom je niet naar de Blue Lagoon moet gaan is tot nu toe nog steeds één van de meest gelezen blogs op We12travel en daarom dacht ik dat het een goed idee was om er een vervolg aan te geven. Deze keer een lijstje met de gratis alternatieven voor de Blue Lagoon aan de IJslandse zuidkust, gevolgd door een aantal betaalbare opties. Veel leesplezier!
 
Opmerking: deze blog verscheen voor het eerst in augustus 2016 en werd in 2021 volledig geupdate en herschreven met de meest actuele informatie.
 


 

Reykjadalur Hot Springs

Mijn favoriete plek om je onder te dompelen in een warme stroom is Reykjadalur. Je hebt er waarschijnlijk nog niet van gehoord maar het ligt vlakbij Reykjavík, ongeveer 45 minuten rijden ten oosten van het centrum van de stad. Neem de 1 richting Hveragerði, volg de borden richting Reykjadalur en aan het einde van de weg parkeer je jouw auto. Wandel ongeveer een uur omhoog het Hengill gebergte in en dan kom je vanzelf een stroom tegen om in te baden. Er zijn geen omkleedruimtes maar wel een plankier het water is heerlijk warm, dus je hoeft het niet heel lang koud te hebben. Het is een natuurlijke stroom, dus let op met wat je doet en respecteer de natuur. Oftewel leave nothing but footprints.
 
Let op: het is geen simpele wandeling, je loopt een uur lang stevig omhoog en moet enkele keren een stroom oversteken zonder brug. Deze wandeling is niet geschikt voor mensen die niet fit zijn. Mijn uitgebreide artikel over de Reykjadalur Hot Springs vind je hier.
 
Blue Lagoon alternatief Reykjadalur Hot Springs

Blue Lagoon alternatief Reykjadalur Hot Springs

Blue Lagoon alternatief Reykjadalur Hot Springs alternatieven voor de blue lagoon
 

Landmannalaugar

Een andere favoriet is de hete stroom bij Landmannalaugar, het gebied in de IJslandse hooglanden dat bekend staat om de oranje en bruin riolietbergen. Je kunt hier alleen met een 4×4 auto of een bus komen, met een gewone auto hoef je het niet eens te proberen omdat je meerdere rivieren moet doorsteken. In Landmannalaugar zijn enkele eenvoudige faciliteiten zoals een aantal overdekte picknickplaatsen en toiletten. Op ongeveer twee minuten lopen ligt de hete stroom waar je lekker in kunt rond dobberen. Meer lezen over Landmannalaugar? Lees mijn artikel over hoe ik enkele weken geleden alleen hier op pad was en bijna verdwaalde in de ijsvelden.
 
alternatives to the blue lagoon landmannalaugar
 

Seljavallalaug

Derde op mijn lijst met alternatieven voor de Blue Lagoon op IJsland is Seljavallalaug. Deze is iets moeilijker te vinden omdat ie nergens aangegeven staat, maar je moet het even weten. Wanneer je op de 1 aan de zuidkust rijdt, neem je net voor Skogar de 242. Na enkele meters wordt de weg onverhard en raad ik je aan voorzichtig te rijden, vooral als je geen 4WD hebt, want er zitten heel veel potholes in de weg. Je rijdt helemaal tot het einde en parkeert daar je auto. Vanaf hier is het nog ongeveer vijftien minuten lopen op een onduidelijke trail, rechtsaf de vallei in. Soms volg je een pad hoger op de berg, soms volg je de rivierbedding. Uiteindelijk vind je Seljavallalaug aan je linkerhand, tegen de bergwand aan. De omkleedhokjes waren niet echt schoon maar het water was heerlijk warm. Plus … het uitzicht is fenomenaal!
 
alternatieven voor de blue lagoon
 

Grottá Hot Pool, Reykjavík

Helemaal aan het einde van de stad, eigenlijk waar je niet verder kunt rijden, ligt Grottá Island (eigenlijk meer een schiereiland) met een vuurtoren. Net hiervoor ligt een kleine hot pot, waar maximaal drie tot vier personen in passen. Toen wij hier aan kwamen, zat ie helaas vol, maar het was op een zondag. Wanneer je in het laagseizoen en/of vroeg in de ochtend bent, maar je waarschijnlijk meer kans. Het uitzicht hier is trouwens ook niet verkeerd…
 
alternatives to the blue lagoon
 

De hot pool van je accommodatie

De beste optie is natuurlijk de hot pool van je accommodatie. Veel accommodaties op IJsland hebben een hottub of hotpot zoals de IJslanders het noemen, vaak gratis te gebruiken door gasten. Wanneer je op zoek bent naar een niet al te dure maar comfortabele overnachtingsplek voor je reis door IJsland, dan kan ik je Hjardarból Guesthouse van harte adviseren. Dit guesthouse ligt in op ongeveer 45 minuten rijden van Reykjavík vandaan, tussen Hveragerði en Selfoss. Beide plaatsen liggen op ongeveer tien minuten rijden van het guesthouse en hebben alle voorzieningen die je nodig hebt, waaronder supermarkten, een benzinepomp en diverse restaurants. Ik vond het een uitstekend alternatief voor overnachten in Reykjavík, wat over het algemeen een stuk duurder is dan wanneer je net er buiten overnacht. Er waren twee hot pools, eentje van 38 graden en eentje van 41 graden. En … ik hoefde ze met niemand anders te delen!
 
Lees ook: tips voor de beste hotels in Reykjavík
 
Hjardarbol Guesthouse
 

Betaalde maar goedkopere alternatieven voor de Blue Lagoon

Uiteraard zijn er ook enorm veel betaalde alternatieven voor de Blue Lagoon. IJslanders houden van warme baden en zwembaden zijn dus overal te vinden. Mijn favoriete plek in Reykjavík is zeker weten het zwembad Laugarsdalslaug in Laugardalur, naast het City Hostel en de camping. Het kost maar een paar Kronen om naar binnen te gaan en je kunt er vervolgens uren lang ronddobberen. Een ander, iets luxer alternatief is de Fontana Spa in Laugarvatn. Ik ben hier al meerdere keren geweest, het is een stuk minder druk van de Blue Lagoon en het uitzicht, vooral met goed weer, op de IJslandse hooglanden in de verte is fantastisch. Ohja, en de entreekosten zijn slechts ongeveer de helft van de Blue Lagoon…
 

De Secret Lagoon

Onlangs bezocht ik voor het eerst de Secret Lagoon in het dorpje Flúðir, op ongeveer een uur rijden van Reykjavík vandaan. Hun motto op de website is ‘we kept it unique for you’ maar dat vond ik nogal tegenvallen. Bij aankomst stonden er namelijk een handjevol touringcars voor de deur en moest ik het bad delen met zo’n 60-70 andere toeristen. De entree bedraagt ongeveer een kwart van wat je voor de Blue Lagoon betaalt, maar je krijgt dan ook gewoon normaal water (dus niet blauw) en simpele faciliteiten. Kleinschalig is het wel, uniek zeker niet.
 
Blue Lagoon alternatief - the Secret Lagoon

Blue Lagoon alternatief - the Secret Lagoon alternatieven blue lagoon

Blue Lagoon alternatief - the Secret Lagoon alternatieven voor de blue lagoon
 

Conclusie en disclaimer alternatieven Blue Lagoon

Tot zover deze lijst met beste alternatieven voor de Blue Lagoon aan de zuidkust van IJsland. Er zijn er ongetwijfeld nog veel meer maar aangezien de meeste bezoekers aan de zuidkust blijven, leek dit me de best mogelijke lijst. Wanneer je op reis gaat naar IJsland, is het onoverkomelijk dat je ten minste één keer in een warm bad gaat, of beter nog, je gaat gewoon elke dag. Deze blog bevat affiliate links. Mocht je via één van deze links een bestelling doen, dan ontvang ik daar zonder extra kosten voor jou een kleine commissie over.
 
Waar ben jij gaan badderen aan de IJslandse zuidkust? Ben ik nog bijzondere plekken vergeten? Wil je meer lezen over IJsland, bezoek dan de IJsland startpagina!
 

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *