de mooiste tips voor de grand canyon hikes
Amerika,  arizona,  we12hike

De mooiste Grand Canyon hikes

Welkom bij deze blog over de mooiste Grand Canyon hikes en mijn tips over hoe je zo goed mogelijk de andere toeristen ontloopt. In deze blog geef ik je tips voor je bezoek aan de Grand Canyon, welke trails het mooiste zijn en hoe je de drukte waar mogelijk kunt ontlopen. De afgelopen jaren is het aantal toeristen in de nationale parken van Amerika enorm toegenomen en in deze blog ga ik je vertellen hoe je hier zo min mogelijk last van hebt. En welke hikes ik maakte, zoals de Bright Angel Trail. Veel leesplezier!
 
Deze blog werd voor het eerst gepubliceerd in 2014 en volledig geupdate in januari 2021
 

Grand Canyon planning

Bij het maken van een eerste opzet voor mijn rondreis door Amerika, kwam de Grand Canyon hier niet in voor. Het lag namelijk niet echt op de route die ik in gedachten had. Pas toen ik het idee kreeg om niet op IJsland te stoppen maar rechtstreeks door te vliegen naar Denver, bleek dat ik meer tijd in mijn programma over had voor extra bezienswaardigheden. De Grand Canyon werd dus aan de planning van de reis toegevoegd en eerlijk is eerlijk: het bleek de moeite meer dan waard!
 
Om de planning zo goed mogelijk te kunnen maken, bestelde ik van tevoren de Lonely Planet van de Grand Canyon en de Rand McNally wegenkaart. Alhoewel je tegenwoordig veel dingen online kunt doen, merk ik dat ik op deze manier offline plannen nog steeds erg leuk vind!
 

Aankomst bij de Grand Canyon

Ik bereikte de Grand Canyon vanuit noordoostelijke richting en mijn eerste stop was Desert View. Toen ik de auto uitstapte, begon ik bijna te huilen. Al … die … toeristen! Families met huilende kinderen, touringcars, groepen motorrijders, letterlijk honderden, nee duizenden mensen hadden zich hier verzameld. Om een plekje bij de rand te bemachtigen om voor het eerst Grand Canyon in te kunnen staren, moest ik haast vechten en mijn ellebogen gebruiken. Mensen waren aan het duwen en trekken, gingen voor elkaar staan en blokkeerden elkaars uitzicht voor een foto. Ik was sprakeloos en teleurgesteld. Hoe kon zoiets moois zo verschrikkelijk voelen als een Disneyland waar je een uur in de rij moet staan voor een ritje in de achtbaan …
 
Omdat ik meteen na Desert View geen zin meer had in de drukte, reed ik meteen door naar mijn camping die helemaal volgeboekt was. Gelukkig had ik tijdig een reservering gemaakt en binnen no-time had ik me geïnstalleerd op een heerlijke ruime plek in de schaduw. Het was er lang niet zo druk als ik verwacht had en ik werd omgeven door prachtige vogels die vrolijk hun noten ten gehore brachten. Zo kon het dus ook, wat een verademing na de drukte bij Desert View!
 
Tip: boek je camping of hotel bij de Grand Canyon ruim van tevoren. In de drukke maanden (maart t/m november) zit alles steevast ruim van tevoren volgeboekt! Bekijk hier de huidige beschikbaarheid en prijzen.
 
Desert view Grand Canyon
 

De Bright Angel Trail in de Grand Canyon

De volgende ochtend ben ik om 04.00 uur opgestaan om de Bright Angel Trail te lopen. Je leest het goed ja, om 04.00u ‘s ochtends. Ik zei toch dat ik je zou vertellen hoe je de drukte kan ontlopen? Op deze manier dus! Lang heb ik getwijfeld of ik helemaal tot aan de bodem van de Grand Canyon moest lopen, maar uiteindelijk besloot ik het niet te doen. Qua conditie had het zeker gekund maar de vele waarschuwingen die ik van tevoren kreeg, heeft me ervan weerhouden, wat achteraf een goed besluit bleek. Ik ben daarom tot aan Indian Gardens gewandeld, een heerlijke plek op een plateau, in de schaduw en de diepte van Grand Canyon.
 
De wandeling naar beneden was vrij eenvoudig en terwijl de zon langzaam boven de rand van de canyon uit steeg, liep ik in minder dan 2 uur zo’n 900 hoogtemeters naar beneden. Ik had me al voorbereid op een zware terugweg, met de zon op de rug en een temperatuur die steeds verder oploopt. Na een korte pauze bij Indian Gardens begon ik aan de terugreis en 3.5 uur later stond ik weer boven. Slechts op het laatste stuk van de wandeltocht kwam ik wat anderen tegen, de rest van de tijd was het relatief rustig.
 
bright angel trail grand canyon

bright angel trail grand canyon
 

Over de Bright Angel Trail

De Bright Angel Trail is fijn maar niet fantastisch, je loopt immers op en neer over hetzelfde pad. De wandeling is alleen geschikt voor mensen die hun eigen krachten kennen. De tocht naar beneden is immers makkelijk, de tocht naar boven niet meer. Aan het einde van de wandeling kom je vooral dagjesmensen tegen, die even een stukje van de Bridge Angels Trail lopen. Mocht je de Bright Angel Trail willen doen, begin dan zo vroeg mogelijk en neem meer dan genoeg water mee voor onderweg. Ga in geen geval verder dan Indian Gardens, dit is het uiterste punt om weer om te keren voor dagwandelaars.
 
Meer informatie over de Bright Angel Trail vind je op de website van de US National Park service.
 
bright angel trail

grand canyon hikes

grand canyon

grand canyon hikes

grand canyon hikes
 

Hike bij Hermit’s Rest en rust in de Grand Canyon

Die middag heb ik het rustig aan gedaan. Een wasje gedraaid, gedoucht op de camping en een beetje bijgeslapen. Aan het einde van de middag, tegen de tijd dat de ergste hitte voorbij was, ging ik opnieuw op pad, deze keer richting de westelijke kant van Grand Canyon. Ik nam de bus naar Hermit’s Rest (dit deel van het nationale park is niet toegankelijk voor auto’s, tenzij je in de winter reist) en vanaf hier heb ik enkel gelopen langs de rand van de Grand Canyon. En raad eens, het was heerlijk rustig. De dagjesmensen waren er nauwelijks meer. Wát een verademing om hier zonder andere toeristen te zijn. Alleen bij de bushaltes die ik tegen kwam was het iets drukker, maar over het algemeen was het wederom heerlijk rustig!
 
Pas nu begreep ik waarom men zo van Grand Canyon houdt. Ik zag de Colorado River zijn weg vinden tussen de rotsen door en genoot van de condors die cirkels draaiden hoog boven me in de lucht. Zo af en toe kwam er een eekhoorn over de rand gesprongen om te bedelen voor wat te eten maar meer dan dat, was er niet. Alleen maar dat oneindige uitzicht over dit bijzondere stukje natuur. Ik maakte honderden foto’s en zag eindelijk datgene waarvoor ik gekomen was!
 
condor in de grand canyon

de mooiste grand canyon hikes

de mooiste grand canyon hikes
 

Andere mooie Grand Canyon hikes

Andere mooie wandelingen in de Grand Canyon zijn de Rim Trail, de South Kaibab Trail en de Grand View Trail. Meer informatie over deze wandelingen en meer tips vind je op deze website.
 
Wil je de Grand Canyon van bovenaf zien? Lees dan hier mijn artikel over de helikoptervlucht die ik maakte.
 

Wandelen in de Grand Canyon: know before you go!

Ik was wat naïef en dacht dat ik wel tot de bodem en terug kon lopen op één dag toen ik mijn planning maakte. Dit werd ter plekke absoluut afgeraden en uiteindelijk snap ik waarom. Je kunt nog zo’n goede conditie hebben, maar de hitte wordt halverwege de dag bijna ondraaglijk. Elk jaar moeten meer dan 250 mensen gered worden omdat ze het toch proberen en het niet redden. Informeer altijd bij het bezoekerscentrum naar de trailcondities voor je op pad gaat. Indien je de Bright Angel Trail doet, kies dan voor een korte variant. Vergeet niet dat je, wanneer je de canyon in gaat, je ook weer naar boven moet lopen. Voor veel mensen is naar boven lopen zwaarder dan naar beneden lopen, vooral in de enorme hitte. Neem altijd voldoende drinkwater meer evenals een petje tegen de zon, zonnebrand en draag kleding die geschikt is om te wandelen. Check hier mijn paklijst voor je wandelvakantie.
 

Kamperen bij de Grand Canyon

Ik kampeerde op Mather Campground, de grootste camping bij de South Rim. Je moet dit echt ruim van tevoren boeken aangezien het een populaire plak is om te overnachten. Er is een toilet en op korte afstand zijn douches tegen betaling. De plekken kosten in 2021 $ 18 per nacht. Er zijn nog enkele andere kampeerterreinen bij de Grand Canyon maar deze zijn allemaal ‘first come, first serve’. Ik heb hier echter niet zo’n goede ervaringen mee in het hoogseizoen dus raad je niet aan om dit te doen. Wanneer je niet kampeert vind je hier een overzicht van mogelijke accommodaties bij de Grand Canyon.
 

Huurauto Amerika

Ik krijg regelmatig vragen van lezers welke autoverhuurder ik heb gebruikt voor mijn reizen naar Amerika. Ik boek mijn huurauto’s altijd en zonder uitzondering bij Sunny Cars. Zij hebben namelijk een extra verzekering inbegrepen bij de huurprijs, waarbij het eigen risico volledig is afgekocht. Je komt dus ter plaatse aan de balie niet voor onaangename verrassingen te gaan. Ik huurde eerder via hen auto’s in onder meer Nieuw-Zeeland, Tasmanië, Noorwegen en de Algarve. Kijk hier voor de meest gunstige tarieven en voorwaarden.
 

Regel je reis naar de Grand Canyon en Amerika

Bestel voor je op reis gaat zeker nog de Lonely Planet Grand Canyon én de Rand McNally Road Atlas inclusief national park guide. Deze zijn onmisbaar voor het plannen van een goede reis.
 
Mijn accommodaties regel ik meestal via Booking.com met als optie ‘gratis annuleren’ tot kort voor vertrek. Dit is meestal net iets duurder, maar dit zorgt er wel voor dat je flexibel kunt reizen.
 
Wil je liever een volledig georganiseerde reis? Dan zijn de volgende organisaties een prima optie:
TUI
SNP Natuurreizen
 
Een goedkope vlucht vind je snel en eenvoudig via Skyscanner.
 
grand canyon entrance
 

Conclusie en disclamer Grand Canyon hikes

Hopelijk vond je dit artikel met de mooiste Grand Canyon hikes nuttig. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

4 Comments

 • Karlijn Travels

  Goede tips voor een eventueel tweede bezoek aan de Grand Canyon, bedankt! Wij waren er in 2003 en toen was het met de drukte wel enigszins te doen. Maar het wordt overal ter wereld steeds meer een toer om in een beetje rust te kunnen genieten van prachtige natuur of andere bezienswaardigheden…

  • anto

   Yes, jammer genoeg wel. Gelukkig kun je op de meeste plekken de toeristen redelijk omzeilen door vroeg op te staan en lang wakker te blijven … wat niet altijd makkelijk is 😉

 • Lian

  Je kunt prima verder lopen dan Indian Garden, zeker als je om 4 uur op bent gestaan. Bij Plateau Point heb je een prachtig uitzicht. Het is daarnaast ook mogelijk om een langere tocht te doen als dayhike, alleen is dit niet aan te raden in de zomer. Daarom zijn wij ooit eind oktober teruggegaan om vanuit de South Kaibab Trailheid naar de rivier te lopen en via de Bright Angel Trail weer omhoog te klimmen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *