Kasteel Slangenburg op het Graafschapspad
nederland,  we12hike

Het Graafschapspad etappe 4: van Mariënvelde naar Doetinchem

Na alle winterse reizen was het de hoogste tijd om weer in eigen land op pad te gaan. Voor onze winterreis naar Zweden had ik etappe 3 van het Graafschapspad gelopen, nu ben ik weer thuis en ga ik verder waar ik gebleven was, dus vanuit Mariënvelde naar Doetinchem.
 
Voorjaar op het Graafschapspad
 

Terug naar Mariënvelde

Het is even uitzoeken hoe ik het snelst terug kan komen in Mariënvelde, wat nogal geïsoleerd ligt. Het handigst blijkt met de trein naar Ruurlo en hier de bus te nemen naar Mariënvelde Café de Tolhut, waar ik vorige keer geëindigd ben. Het is een half-zonnige dag in februari wanneer ik vanuit Arnhem op de trein stap en met een overstap in Zutphen eindelijk in Ruurlo aan kom. Hier moet ik even wachten op de buurtbus, die me af zal zetten. Deze buurtbus rijdt (op het moment van het schrijven van dit artikel) 1x per uur en dient op sommige tijden vooraf geboekt te worden. Check de website van Arriva voor meer informatie hierover.
 
De chauffeur die me ophaalt is goed gemutst en tijdens de korte rit raken we in gesprek over het Graafschapspad. Hij vertelt me dat hij met enige regelmaat wandelaars oppikt en wegbrengt op dit stuk. Omdat ik eigenlijk nooit veel mensen tegen kom, vind ik het leuk om te horen dat het pad toch goed bewandeld wordt, omdat mijn indruk anders was.
 

Hallo
Een informatiepaneel bij Halle Heide
 

Aankomst in Mariënvelde en vervolg van mijn wandeltocht

Na aankomst in Mariënvelde pak ik de route weer op waar ik gebleven was. De vorige etappe, die van Borculo naar Mariënvelde, vond ik eerlijk gezegd de minste tot nu toe en ik hoop vandaag een iets gevarieerder landschap te ervaren. Het eerste deel van de route wandel ik, net als de vorige etappe, tussen de weilanden en langs sloten. Het afgelopen weekend stormde het flink en ik krijg het staartje daar nog van mee. Af en toe word ik bijna weggeblazen en ik hoop dat er op de landweggetjes niet alsnog een enorme tak pal boven mijn hoofd afbreekt.
 

Wandeling vanaf Mariënvelde
Tussen Mariënvelde en Landgoed Slangenburg
 

Via Halle naar Landgoed Slangenburg

Via het gehucht Halle en diverse zandpaden kom ik uit bij Landgoed Slangenburg, een buitengebied waarvan het kasteel uit de 17e eeuw het middelpunt is. Wanneer ik bij het landgoed aan kom, begint de zon voor het eerst te schijnen vandaag. Een lange beukenlaan die oneindig oogt (hij is anderhalve kilometer), brengt me over het landgoed naar het kasteel. Hier staat een bankje en ik besluit even pauze te houden. Tijdens mijn pauze begint het licht te hagelen. Snel pad ik mijn spullen in en stap ik bij Huis Slangenburg naar binnen voor een kop warme koffie.
 
Zodra ik weer buiten kom, schijnt de zon. Daar word ik blij van! Ik vervolg mijn weg langs het kasteel en de grachten er omheen. Wat een plaatje, het absolute hoogtepunt van de dag tot nu toe!
 

Aankomst op Landgoed Slangenburg
Aankomst op Landgoed Slangenburg
Wegwijzgers op Landgoed Slangenburg
Wegwijzgers op Landgoed Slangenburg
Laan naar Kasteel Slangenburg
Laan naar Kasteel Slangenburg
Kasteel Slangenburg
Kasteel Slangenburg
Pauze bij het kasteel
Pauze bij het kasteel
 

Door naar Doetinchem

Ik verlaat Landgoed Slangenburg via de achterkant en steek een grote weg over. Hier volgt een smal paadje tussen de bomen door en steek ik de A18 onderdoor. Ik kom bij een stadsboerderij en wandel zomaar ineens tussen de geiten, schapen en gezinnen met kinderen die vrij zijn van school, omdat het woensdagmiddag is. Via voetbalstadion de Vijverberg kom ik uiteindelijk na zo’n 20 kilometer lopen in Doetinchem aan, de eindbestemming voor vandaag!
 

De achterzijde van Kasteel Slangenburg
De achterzijde van Kasteel Slangenburg
Wandelen door de Achterhoek
Wandelen door de Achterhoek tussen Landgoed Slangenburg en Doetinchem
Het smalle pad naar Doetinchem
Het smalle pad naar Doetinchem
Wandelen op het Graafschapspad
Aankomst in de buitenwijken van Doetinchem
 

Conclusie van het Graafschapspad etappe 4

Vandaag was een prachtige etappe, voor het deel over Landgoed Slangenburg maakte diepe indruk op me. Ik kom hier graag nog een keer terug om de rest van het landgoed te bekijken. Het grootste deel van de route van vandaag ging gelukkig over onverharde paden en bij binnenkomst in Doetinchem kom je ook door zo veel mogelijk groen. Een heerlijke wandelroute dus!
 
Beginpunt: Mariënvelde (bushalte Café de Tolhut)
Eindpunt: Station Doetinchem
Afstand: 20.1 km
Horeca onderweg: bij Kasteel Slangenburg, TOP van Hal
 
Kortom: een mooie etappe die nog fijner werd zodra het zonnetje begon te schijnen. Ook het Graafschapspad wandelen? Bestel dan hier de wandelgids.
 
De blogartikelen van de eerdere etappes van het Graafschapspad die ik liep vind je hier
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *