glacier hike on solheimjokull gletsjerwandeling in ijsland
ijsland,  we12hike

Gletsjerwandeling in IJsland op de Sólheimajökull

Slechts 24 uur geleden zat ik in het vliegtuig op weg terug naar huis vanaf IJsland. Nu zit ik achter mijn laptop deze blog te schrijven, een van de weinige blogs die ik de laatste tijd schreef. Slechts 24 uur geleden staarde ik uit het raampje van Icelandair’s Grimsvötn Boeing 757 naar beneden, naar de Mýrdalsjökull die onder mij verdween. Eerder dat weekend maakte ik daar een gletsjerwandeling. De grootsheid van de IJslandse gletsjers is eigenlijk alleen maar te bevatten vanuit de lucht, of vanaf het ijs zelf. Mijn gletsjerwandeling op de Sólheimajökull (één van de gletsjers die van de Mýrdalsjökull af stroomt) bleek een goede keuze voor mijn dagtrip langs de IJslandse zuidkust.
 
Dit artikel over mijn gletsjer hike op IJsland verscheen voor het eerst in 2015 en werd onlangs volledig geupdate met de meest actuele informatie in 2021
 

Een gletsjerwandeling in IJsland

Eigenlijk wilde ik dit verhaal beginnen met zoiets als  “wanneer je het hoge noorden gaat, moet je zeker een gletsjerwandeling in IJsland maken” maar al snel realiseerde ik me, dat dit inmiddels mijn vijfde IJsland reis maar mijn eerste keer op een gletsjer hier was. Het leek dus niet echt een goede keuze. Nu ik echter een gletsjerwandeling heb gedaan, kan ik oprecht zeggen dat het absoluut de moeite waard en een positieve toevoeging aan je reis naar IJsland is. Alhoewel gletsjerwandelingen op diverse plekken in IJsland worden aangeboden, koos ik ervoor om deze op de Sólheimajökull te maken, mede vanwege de plannen die ik de rest van de dag had.
 
>Maar goed, waarom ik besloot (nu pas) op het ijs te stappen? De belangrijkste reden was dat mijn vriendin met wie ik reisde, nog niet eerder op een gletsjer had gestaan. En dat mijn laatste gletsjerwandeling alweer van 6 jaar geleden was. En last but not least omdat ik al jaren geobsedeerd ben door IJslandse gletsjers en dat het dus hoog tijd werd eens een stap op het ijs te zetten …
 

Het effect van de opwarming van de aarde

We kennen allemaal het fenomeen global warming  en wat het doet met onze aarde. Ik heb het zelf regelmatig gezien tijdens mijn reizen naar Alaska, de gletsjers die ik hier jaar na jaar bezocht werden schrikbarend snel kleiner, iets waar ik erg verdrietig van word. Helaas is dit ook in IJsland het geval. Tijdens deze gletsjerwandeling in IJsland vertelde onze gids dat de plek waar wij op het ijs stapten waarschijnlijk over 2 weken of zelfs binnen enkele dagen te onstabiel is geworden. Het alternatief is dan om een wandeling van 45 minuten te maken door de bergen, op zoek naar een nieuwe veilige plek om het ijs op te gaan. Nu was het slechts 15 minuten lopen vanaf de parkeerplaats. The sad reality.

 
Ondanks dit kleine awareness moment, was de gletsjerwandeling echt heel erg leuk. Het begon al voor we het ijs op stapten bij het onderbinden van de stijgijzers. Met een stalen gezicht vroeg mijn vriendin aan de gids of ze nog even naar de wc kon. Hij lachte slechts en zei: “ja hoor, over 3 uur.” Het ijs was gebroken…

 

solheimaokull-warning-sign gletsjerwandeling in ijsland
Dit bord is recentelijk pas geplaatst
 
creating-a-crevasse
Bezig met het breken van het ijs met mijn nieuwe Amerikaanse vrienden
 

Katla

Het eerste deel van de tocht leidde ons over wat ik het “zwarte deel” van de gletsjer noem. Bij de meeste gletsjers bestaat het donkere deel uit morene, echter hier op de Sólheimajökull betreft het as van de Katla vulkaan, die zich verderop onder het ijs bevindt. Het verhaal gaat dat wanneer deze vulkaan opnieuw uitbarst, er een groot probleem ontstaat, of in ieder geval, een veel groter probleem dan bij de uitbarsting van de Eyjafjallajökull. Deze hebben we allemaal nog vers in het geheugen staan, niet in de laatste plaats omdat de nieuwslezers met geen mogelijkheid de naam van de vulkaan op correcte wijze konden uitspreken. De zwarte delen van de gletsjer zijn dan misschien niet de mooiste, ze behoren wel tot de indrukwekkendste. Katla is voor het laatst in 1918 uitgebarsten en een volgende uitbarsting wordt al jaren gevreesd…
 
solheimjokull-panorama

moulin-and-waterfalls-on-solheimajokull
Een moulin en zijn watervallen
 

Na ongeveer een uur op het ijs, bereikten we de witte massa. Hier is nog maar nauwelijks as te bekennen en zijn we compleet omringd door ijs. De wolken omsluiten ons en maken het een enigszins griezelig geheel. Alhoewel er diverse andere groepen op het ijs zijn, zien we ze niet meer. Het enige dat ik hoor zijn mijn wandelmaatjes en een klaterende waterval.

 

Er is genoeg tijd voor het maken van foto’s. En voor het horizontaal ijsklimmen… Voor de vrienden die op mijn Facebook foto reageerden in de trant van “wat stoer van je”: echt heel aardig, maar zo stoer ben ik niet. Hier is namelijk de echte foto…

 

horizontal-ice-climbing

 

Tsja en daarnaast was er nog tijd om het volgende te doen. Heb je enig idee wat ik daar aan het doen was?

 

solheimjajokull-drinking-water

 

Je hebt het vast niet geraden, maar ik was water aan het drinken op de “Viking manier”. Je plaatst je stijgijzers in het ijs, laat je armen zakken, leunt op je ijsbijl en slurpt water vanuit de stroom. Het ziet er iets makkelijker uit dan het was want na 3 dagen doen mijn armen nog steeds pijn, maar het was de foto wel waard. Dit water is overigens het beste dat ik ooit gedronken heb, zelfs met de asresten erin…

 

Uiteindelijk brachten we ongeveer 2.5 uur op de gletsjer door, misschien zelfs nog wel iets meer, ik heb de tijd niet exact bijgehouden. We liepen een flink stuk en leerden veel over het ijs, de vulkanen en de IJslandse trollen…

 

solheimjokull-panorama

 
Geen reis zonder selfies!  

Dus … waarom moet JIJ ook een gletsjerwandeling op Sólheimajökull (of een andere IJslandse gletsjer) maken ? Nou, omdat het echt super eenvoudig is. Mijn oma, nee correctie, mijn moeder had dit zelfs kunnen doen. Nu Icelandair de mogelijkheid heeft om een gratis stopover  (#MyStopover) te maken op IJsland tijdens je reis naar Noord-Amerika, is het maken van een gletsjerwandeling ineens binnen handbereik: nergens ter wereld zijn gletsjers zo makkelijk bereikbaar, althans niet vanuit Nederland. Uiteraard ook omdat je een IJslandse gletsjer eens van dichtbij moet bekijken. En omdat je ze tot de meest indrukwekkende gletsjers ter wereld behoren (en geloof me, ik heb er al veel gezien). Zoals ik eerder al zei, zijn de gletsjers er wellicht niet lang meer, dus grijp je kans nu het nog mogelijk is!

 

solheimjokull-crevassesolheimjajokull-terminal-moraine

 

Praktische info over de gletsjerwandeling op de Sólheimajökull

 
– Ik boekte onze excursie bij Icelandic Mountain Guides maar er zijn diverse andere organisaties die hier wandelingen doen. Ik vind de Mountain Guides erg professioneel, bijvoorbeeld omdat ze eerlijk tegen mij zeiden dat ik op de schoenen die ik bij me had wellicht last zou krijgen van de stijgijzers en ze me dus zonder meerprijs andere schoenen ter gebruik aanboden. Bij andere bedrijven zag ik mensen met gympies de gletsjer op gaan…
 
– Je kunt de excursie prima maken vanuit Reykjavik, vanaf hier is het ongeveer 2,5 uur rijden naar de gletsjer. Ben je in Skogar, dan is het ongeveer 15 minuten met de auto.
 
– Houd rekening met regen. En zon. En kou. En warmte. In IJsland kun je zonder problemen vier seizoen in één uur ervaren. Kleed je daarom in laagjes en neem vooral ook regenkleding, een muts en handschoenen mee.
 

-En tenslotte: GENIET!

 

Conclusie en disclaimer

Ik kan je een gletjserwandeling in IJsland dus zeker aanraden. Dit artikel is niet gesponsord en ik heb geen financiële compensatie gekregen van Icelandic Mountain Guides of Icelandair. Ik was gewoon erg tevreden over hun service en vond het daarom terecht ze hier te noemen, iets waar ik graag eerlijk over ben.
 

6 Comments

 • Jessica

  Die foto’s <3 en dat drinken op de Viking manier ziet er echt geniaal uit :p Ik ben avontuurlijk, maar ik weet niet of ik dit snel zou kunnen doen. Aan de andere kant: als het zo eenvoudig is dat ook jouw moeder het kan doen (tenzij jouw moeder een soort vrouwelijke combinatie van The Hulp en Superman is)… 😉

  • anto

   Thanks! Enne nee hoor, mijn moeder is niet zo sportief. Het was echt heel makkelijk, zelfs een dikke Amerikaan kon het goed volhouden. Zeker doen dus als je ooit de kans krijgt!

 • Bart

  IJsland staat op mijn to-do lijstje. We zijn een maand geleden naar de Perito Moreno gletsjer geweest en mocht je daar nog niet geweest zijn dan vind je dat vast geweldig. En de hike wordt afgesloten met een glaasje whiskey met gletsjerijs.. altijd lekker!!

  • anto

   Hi Bart, dank voor je berichtje! Ben al meerdere keren in Patagonië geweest maar moet tot mijn grote spijt bekennen dat ik nog nooit op een gletsjer heb gestaan daar. Gelukkig heb ik op de boot bij Lago Grey (ken je vast ook?) al whiskey met ijs gekregen dus dat heb ik in ieder geval niet gemist 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *