gletsjers ijsland
ijsland,  we12inspire

Dit zijn de mooiste gletsjers op IJsland

Er wordt weleens gezegd de namen IJsland en Groenland beter omgedraaid kunnen worden: alhoewel er best wat gletsjers op IJsland zijn, is het land niet zoals je wellicht verwacht volledig bedekt met ijs. Groenland is dat (grotendeels) wel. En IJsland is juist heel groen. Toch vind je er nog een flinke lading ijs en kun je er mooie gletsjers bezoeken. Je kunt zo van veraf bekijken, erop wandelen, er in wandelen en van bovenaf bekijken. In dit artikel vertel ik je alles over de mooiste gletsjers op IJsland, veel leesplezier!
 

Fjallsárlón lagoon
Fjallsárlón glacier lagoon
 

Over de gletsjers op IJsland

Iets meer dan 10% van de oppervlakte van IJsland wordt bedekt voor gletsjers. In totaal zijn er 13 gletsjers op IJsland, waarvan vijf met een oppervlakte van meer dan 100 vierkante kilometer. Dit zijn de Vatnajökull, Langjökull, Hofsjökull, Mýrdalsjökull en Drangajökull. Leuk weetje: de grootste gletsjer op IJsland is de Vatnajökull en deze is bijna tien keer zo groot als de tweede gletsjer van IJsland: de Langjökull. De meeste gletsjers op IJsland liggen aan de zuidkust of in het binnenland. Op het schiereiland Snæfellsness ligt de Snæfellsjökull en de eerdergenoemde Drangajökull ligt in de westfjorden. Veel van de gletsjers liggen onder vulkanen, waarvan de Eyjafjallajökull waarschijnlijk wel de bekendste is.
 

gletsjers ijsland gletsjers
Een van de gletsjers van de Vatnajökull
 

Betekenis jökull en jökulhlaup

De IJslandse naam voor gletsjer is jökull. Wij zijn geneigd om te zeggen ‘Vatnajökull gletsjers’ maar dit is feitelijk onjuist, omdat jökull dus al gletsjers betekent. Wanneer een gletsjer verdwijnt door de opwarming van de aarde, verliest een gletsjer officieel het deel ‘jökull’ achter zijn naam. De Okjökull in Borgarfjörður verloor recent zijn status als gletsjer omdat het ijs niet dik genoeg meer is om die naam te dragen. De nieuwe naam van het stukje ijs dat nog over is, is nu gewoon Ok.
 
Een jökulhlaup is een van oorsprong IJslandse term die een overstroming aanduidt die wordt veroorzaakt door het plotseling vrijkomen van gigantische hoeveelheden smeltwater. Dit komt bijvoorbeeld voor bij vulkaanuitbarstingen onder het huis. Deze hoeveelheden smeltwater kunnen ervoor zorgen dat een groot gebied overstroomt of bijvoorbeeld dat wegen en bruggen worden weggeslagen. Op IJsland worden vulkaanuitbarstingen onder den gletsjer vaak gevolgd voor een jökulhlaup en inmiddels is de IJslandse overheid hier goed op voorbereid, waar mogelijk. De term jökulhlaup is inmiddels wereldwijd in gebruik genomen wanneer er sprake is van een dergelijk verschijnsel.
 

gletsjers ijsland sólheimajökull
Een gletsjerwandeling op Sólheimajökull
 

De grootste gletsjer van IJsland

De grootste gletsjer van IJsland is de Vatnajökull, dit is tevens de grootste gletsjer van Europa. Hij neemt ongeveer 8% van de oppervlakte van IJsland in, wat ervoor zorgt dat de rest van de gletsjers op IJsland niet meer dan 3% van de hele oppervlakte van het land in beslag neemt. De Vatnajökull ligt in het zuiden van IJsland en kom je ondermeer tegen wanneer je de ijsbergenmeren Fjallsárlón en Jökulsárlón bezoekt. Ook de gletsjers van Skaftafell Nationaal Park stromen van de Vatnajökull af. De Vatnajökull was in 2011 het decor van enkele opnames van de televisieserie Game of Thrones. Deze ijskap is zo immens dat er nog weer 30 gletsjertongen vanaf stromen: ook deze dragen allemaal de term jökull.
 

gletsjers op ijsland
Gletsjers van de Vatnajökull
 

Mýrdalsjökull

Een andere grote gletsjer die je tegenkomt tijdens je rondreis over de ringweg aan de zuidkust is de Mýrdalsjökull. Deze gletsjer is de vierde grootste van IJsland en wat hem zo bijzonder maakt, is dat de Katla vulkaan onder het ijs ligt. Het verhaal gaat dat wanneer deze vulkaan opnieuw uitbarst, er een groot probleem ontstaat omdat het een van de grootste vulkanen van het land is. Katla is voor het laatst in 1918 uitgebarsten en een volgende uitbarsting wordt al jaren gevreesd, maar is tot op heden uitgebleven. Door deze uitbarsting zijn grote delen van de gletsjers van Mýrdalsjökull zwart. De zwarte delen van de gletsjers zijn dan misschien niet de mooiste, ze behoren wel tot de indrukwekkendste. Ik maakte op hier een gletsjerwandeling op de Sólheimajökull, maar je kunt ook zelfstandig naar het ijs wandelen.
 

Myrdalsjökull gletsjers op ijsland gletsjers
Myrdalsjökull
 

Into the Glacier

Een ander belangrijke gletsjer is de Langjökull, de tweede grootste gletsjer van IJsland. Deze ligt in het IJslandse binnenland en biedt ‘Into the Glacier’ als attractie. IJslanders houden van bijzondere dingen en hebben enkele jaren geleden een tunnel in de gletsjer uitgegraven, waardoor je letterlijk de gletsjer in kan. Ik deed deze excursie enkele jaren geleden en wow, dat was bizar! Het idee dat je letterlijk tonnen met ijs boven je hoofd hebt is wat bizar, maar ook erg bijzonder. Mocht je deze excursie willen maken, kijk dan hier voor prijzen en mogelijkheden.
 

Begin van Into the Glacier gletsjers op ijsland
De ingang van Into the Glacier
Into the Glacier
Into the Glacier
 

Ice ice baby

Een bezoek aan IJsland is niet compleet zonder een bezoek aan een gletsjer. Wanneer je een rit langs de zuidkust maakt, kom je vanzelf het ijs tegen. Houd er rekening mee dat het ijs altijd in beweging is en dat foto’s die in dit blogartikel staan soms niet de huidige realiteit weergeven. Ik ben inmiddels 10 keer op IJsland geweest, maar het ijs ziet er steeds weer anders uit. Zo kan Jökulsárlón ijsbergenmeer soms bijna leeg zijn, maar soms ook compleet gevuld zijn met ijsbergen. Het ligt echt aan de omstandigheden. Daarnaast is het handig om te weten dat er vaak waarschuwingsborden en touwen hangen om jouw veiligheid te waarborgen. Ga dus nooit van het gebaande pad en houd je aan de voorschriften want je wilt niet per abuis in een gletsjerspleet vallen. Het ijs bestijgen kan alleen met een gecertificeerde gids. Er zijn talloze maatschappijen die gletsjerwandelingen aanbieden.
 

Een van de gletsjers in Skaftafell NP
Een van de gletsjers in Skaftafell NP
 

En dan nog een laatste tip

Wanneer je per vliegtuig naar IJsland reist, kun je op de heenweg het beste aan de rechterkant van het vliegtuig gaan zitten omdat je dan, met helder weer, de gletsjers al vanuit de lucht kunt zien liggen. Erg indrukwekkend! Ik ben zo eens over de Snæfellsjökull gevlogen toen ik naar Alaska vloog, dat was ook al supertof. Helaas is het bij aankomst op Keflavík vaak bewolkt.
 

Snaefellsjökull
Snaefellsjökull
 

Regel je IJsland reis

Wil je op reis naar IJsland? Dan heb ik de volgende tips voor je:
– Je vlucht boek je het voordeligst via Skyscanner.
– Overnachten in Reykjavík? Lees hier mijn tips voor overnachtingsplekken in de hoofdstad van IJsland voor elk budget.
– Een huurauto nodig? Check dan hier de tarieven van Sunny Cars (geen eigen risico) of budgetopties via Booking. Mijn tips voor een auto huren op IJsland staan hier.
– Bestel voor je op reis gaat de Lonely Planet IJsland of de of een andere reisgids.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over de mooiste IJsland gletsjers interessant. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat ze dan zeker achter in de comments. Wil je verder lezen over IJsland, bezoek dan een van de onderstaande artikelen of de IJsland startpagina. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *