Gili Air tips: gave outdoor dingen om te doen op Gili Air
Welkom bij dit uitgebreide artikel met Gili Air tips inclusief gave outdoor dingen om te doen op Gili Air in Indonesië. Tijdens mijn reis naar Indonesië bezocht ik Bali, Lombok en Gili Air. Dit laatste eilandje maakt deel uit van de Gili Eilanden en ligt pal voor de kust van Lombok. Het is een populaire bestemming onder jongeren en de witte zandstranden die je op Bali nauwelijks ziet, vind je hier wel. Er liggen drie eilanden voor de kust van Lombok: Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. De eerste wordt ook wel Gili T. genoemd en is het party-eiland. Gili Meno is de rustigste van de drie eilanden en heeft beperkte voorzieningen. Ik koos daarom voor de gulden middenweg en verbleef op Gili Air, een eiland dat geliefd is bij rustzoekers en snorkelaars. Alhoewel ik niet heel veel deed op Gili Air deel ik mijn Gili Air tips én mijn favoriete outdoor dingen om te doen op Gili Air. Hier komen ze:
Table of Contents | Inhoudsopgave
Wandel een rondje om het eiland
De perfecte ochtendwandeling is een rondje Gili Air. Aangezien ik het iets te warm vond om te hardlopen (en ik, eerlijk is eerlijk, geen hardloopschoenen bij me had) leek een rondje om Gili Air wandelen me wel een goed alternatief. Ik startte vanuit mijn accommodatie, de Pandan Bungalow aan de noordoost kant van het eiland. Ik liep met de klok mee en was zo’n anderhalf uur onderweg. Het rondje is 5.5 kilometer en ik wisselde lopen op het strand af met lopen over het pad dat het eiland omcirkelt. Je kunt namelijk niet overal op het strand lopen, want soms is er gewoonweg geen strand. Omdat ik op flipflops liep was het nog iets zwaarder dan normaal en ik vond het, mede door de hitte, een fijne workout vroeg in de ochtend.
Huur een fiets
Omdat er op Gili Air geen gemotoriseerd vervoer is, gebeurt alles met paard en wagen. Echter vind ik het zielig voor die beesten dat ze in de hitte een kar moeten trekken en dus besloot ik een fiets te huren. Fietsen kan prima op Gili Air, ik betaalde 50.000 RHP voor 24 uur. Vooral de paden dwars over het eiland zijn goed te doen met de fiets, het cirkelpad is wat lastiger want daar zitten flinke zandbanken in zodat je redelijk vaak moet afstappen en lopen. Ik huurde mijn fiets bij Matahari vlak naast de Pandan Bungalow en had een mandje, bel en een slot.
Ga snorkelen
Tijdens mijn verblijf op Gili Air was ik voor mijn doen extreem lui. Toch wilde ik elke dag iets doen, om het luiheidspatroon te doorbreken. Daarom besloot ik op de laatste dag te gaan snorkelen. Ik ben niet zo van het water, maar dit leek me wel leuk. Ik boekte een 5 uur durende excursie met een public boat voor 100.000 RHP. Ik had er niet al te veel verwachtingen van en dat bleek juist, ik werd namelijk met 50 andere toeristen op een boot geladen. Het was een zogenaamde Glass Boat, maar veel viel er door het glas niet te zien. Tijdens de eerste snorkeltocht moesten we achter de gids aan zwemmen, op zoek naar schildpadden. Het tempo lag mij echter veel te hoog en mijn snorkel liet steeds water door.
Na twintig minuten op open zee vond ik het welletjes. Hierna maakten we diverse andere stops (vier in totaal) bij de verschillende Gili eilanden. Lunch hadden we op Gili Meno. Tip: neem een waterdichte tas mee voor je waardevolle spullen. Omdat het ‘s middags eb wordt, moet je vaak grote stukken door het water waden met je spullen in je hand of op je rug. Ik heb het gelukkig droog gehouden maar een ander meisje uit mijn groep viel met tas en al om in het water. Dag camera en telefoon … Snorkelen is trouwens één van de meest populaire dingen om te doen op Gili Air, je kunt bijna overal snorkelsets huren en zelfstandig het water in gaan.
Schommel je rot
Tijdens mijn ‘rondje eiland’ ontdekte ik dat er super veel plekken zijn met schommels op Gili Air. Wellicht dat ik er ooit nog eens een hele blog aan ga wijden, maar voor nu moeten jullie het hier even mee doen. De meeste en mooiste schommels vind je aan de oost- en noordoost kust van Gili Air. Er zijn diverse schommels, soms met een bordje Gili Air, soms twee naast elkaar, soms aan een boom en meestal in het water. Je wilt natuurlijk de shot dat je in het water schommelt, dus dan kun je het beste even checken wat de waterstand doet. In mijn geval was halverwege de dag de beste optie, dan stond het water precies hoog genoeg om erheen te kunnen waden zonder heel nat te worden en laag genoeg om geen natte billen te krijgen. Schommelen is echt een van de meest leuke dingen om te doen op Gili Air!
Geniet van de zonsondergang op Gili Air
De zonsondergangen op Gili Air zijn legendarisch. Ik verbleef vier nachten op Gili Air waarvan ik twee zonsondergangen heb meegemaakt. Helaas waren ze beiden niet super spectaculair, mede vanwege de laag hangende bewolking. Check in je app hoe laat de zon onder gaat en zorg dat je minimaal een half uur voor dat tijdstip op het strand bent want nadat de zon achter de horizon is verdwenen, wordt het al snel donker. Meestal is dit rond een uur of zes ‘s avonds. Gili Air heeft een zonsopkomst en een zonsondergang kant. Wil je de zonsondergang meemaken, zorg dan dat je aan de westkust van het eiland verblijft.
Hoe kom je op Gili Air?
Je reist naar Gili Air vanaf Bali of Lombok. Op Bali kun je vanaf Pandangbai de boot naar de Gili’s nemen. Ik koos voor de Fast Boat en betaalde hiervoor 300.000 RHP. Ik reisde met SkiRanda, de oudste rederij op dit traject. Alhoewel de zee rustig was, vond ik de overtocht geen pretje: je wordt in een ruimte gestopt met zo veel mogelijk medereizigers en je hebt nauwelijks frisse lucht. De boot zou er anderhalf uur over doen, maar dit werd uiteindelijk bijna het dubbele, ook omdat we eerst aanlegden bij Gili Trawangan. Hier werd een nieuwe lading mensen aan boord gelaten en pas daarna gingen we naar Gili Air. De langzame boot schijnt qua frisse lucht een betere optie te zijn, maar ik heb verhalen gehoord van meiden die op dat schip heel ziek werden. Wanneer je net als ik snel last hebt van je maag, adviseer ik je zeker een pilletje tegen zeeziekte te nemen. De overtocht van Gili Air naar Bangsal op Lombok duurde aanzienlijk korter, namelijk 10 minuten. Ik betaalde hiervoor 100.000 RPH en dat was inclusief transfer naar mijn hotel in Senggigi.
Praktische informatie en Gili Air Tips
Het leven op Gili Air is relaxt maar ik vond het toch drukker dan verwacht. Achteraf gezien had ik, mede omdat ik dus op zoek was naar rust, beter voor Gili Meno kunnen kiezen. Het is het hele jaar lekker weer op Gili Air, maar houd er rekening mee dat het een regenseizoen heeft van eind oktober t/m maart. De boot naar Gili Air komt aan bij de pier in het zuiden van Gili Air, vanaf hier is het ongeveer 20 minuten lopen naar de noordkust van het eiland. Mits je niet je rugzak mee draagt dan … Hier bevinden zich ook de meeste accommodaties en boekingskantoortjes. Ik verbleef zelf aan de westkust van het eiland, in de Pandan Bungalows. Lekker betaalbaar en als één van de weinige accommodaties wifi in de bungalow zelf, bij andere accommodaties is deze meestal alleen beschikbaar bij de receptie.
Overal op Gili Air heb je beach bars en restaurantjes. Over het algemeen serveren ze nagenoeg hetzelfde: fruitshakes, de traditionele Indonesische gerechten en westers voedsel zoals burgers, sandwiches en pizza’s. Het eten smaakt overal bijna hetzelfde en de prijzen zijn ook redelijk gelijk. Inclusief een drankje was ik voor het diner meestal zo’n 100.000 RHP kwijt.
Er zijn diverse pinautomaten op Gili Air, maar zorg ervoor dat je genoeg cash meeneemt want ze schijnen het niet altijd goed te doen. Een echte supermarkt is er niet, maar je kunt wel zaken zoals water, frisdrank en snacks kopen in diverse kleine winkeltjes. Daarnaast is het handig om te weten dat er enkele medische klinieken waren evenals een mini-apotheek. Hier betaalde ik echter 100.000 RHP (omgerekend 6 euro) voor 10 Ibuprofen tabletten, dus houd er rekening mee dat alles duurder is dan op het vasteland.
Als je aan komt met de boot is het handig om van tevoren uit te zoeken waar je accommodatie ligt. Dit had ik zelf niet gedaan en omdat ik weigerde gebruik te maken van de paard- en wagenservice werd ik door de locals de verkeerde kant op gestuurd en liep ik ruim drie kwartier met mijn rugzak door de zengende hitte, op zoek naar mijn bungalows, die aan de andere kant van het eiland bleken te liggen.
Wil je op het strand liggen, dan doe je er verstandig aan om te checken hoe ver je van het strand af zit. Niet overal op Gili Air is namelijk strand, soms is er een soort van boulevard, soms een haven en op een enkele plek zelfs een vuilstortplaats. Als je net zoals ik aan de westkust verblijft, zit je gegarandeerd goed.
Tot zover mijn blog met gave outdoor dingen om te doen op Gili Air. Heb je meer praktische informatie nodig of wil je meer weten over dingen om te doen op Gili Air? Laat dan een bericht achter in de comments of stuur me een berichtje!
Hulp bij het plannen van je Bali reis
– Mijn ticket naar Indonesië boekte ik via Skyscanner bij Qatar Airways: een aanrader!
– Alle overnachtingen legde ik vast via Booking.com, check deze link voor de beste deals van hotels op Gili Air
– Bestel hier je reisgids Indonesië voor de beste voorbereiding!
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
– Tips van collega-blogger Kim van Dam over Gili Trawangan
– Ook leuk: de tips van Travelaar voor een heel ander eiland, namelijk Nusa Penida
– Reistips Sidemen: het niet toeristische Bali
– Schommelen in Ubud: de leukste schommels op Bali
– De beklimming van Mount Rinjani: van hel naar hemel en weer terug
Gili Air tips voor tours vind je hieronder:
Conclusie en disclaimer
Hopelijk vond je dit artikel over Gili Air nuttig. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments. In het artikel staan affiliate links, mocht je via een dergelijke link een aankoop doen en/of reservering maken dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
2 Comments
Anita
Tijdens mijn verblijf op Gili Air heb ik ook een snorkelexcursie in de gedaan. Onze reisleidster had voor 12 personen een boot geregeld en deze een uur voor het vertrek van alle andere boten laten vertrekken. De eerste 2 locaties waren wij als enigste snokkelaars. De andere 2 waren er 5 tot 10 boten.
anto
Fijn en goed geregeld? Achteraf gezien had ik beter moeten plannen, maar dit was meer zoiets van ‘ach laat ik het maar doen’. Iets meer betalen was achteraf een betere optie geweest 😉