Helly Hansen Odin backcountry jas
we12test

Getest: de Odin Backcountry tourski set van Helly Hansen

Ohhh jongens waar zal ik eens beginnen? Het regent en het stormt en dat terwijl het gisteren nog zonnig en warm was. De sneeuw is overdag aan het smelten en vriest ‘s nachts weer aan. Gisteren was ik bij Skatteverket voor mijn immigratie en ik vroeg ze “is winter finally over?” en het enige dat de beste man kon zeggen was “I have never seen this much snow before.”

Goed. Mijn eerste winter in Zweeds-Lapland is een feit en bijna achter de rug. Eén van de meest gestelde vragen was “wat trek je áán?” met nadruk op het woord aan dus. En eerlijk is eerlijk, er hangt niet één wonderoutfit in mijn kast. De ene week was het namelijk -35ºc en de andere week maar net onder het vriespunt, of soms zelfs erboven. Er bestaat niet zoiets als een magic formula en ik geloof dan ook enorm in functionele kleding die veelzijdig inzetbaar is.

Van het alom bekende outdoormerk Helly Hansen kreeg ik een winterse set kleding om uit te testen tijdens mijn avonturen, met name mijn (tour)ski tochten. Zij hebben een speciale lijn ontwikkeld, de Odin lijn, voor backcountry ski tour tochten. En laat dat nu net zijn wat ik afgelopen winter heb gedaan.

Helly Hansen winter shell Odin Backcountry
Met de shell jacket off piste

Bij tourskiën hebben we al snel het idee dat je op ski’s met vellen de berg op loopt en al dan niet op of offpiste weer naar beneden suist. In de Zweedse bergen (fjälls) ligt dat iets anders. Mijn vriend en ik zien tourskiën als methode om ons in de winter te verplaatsen naar plekken waar we willen ijsvissen of plekken waar we een vuur willen maken om te grillen. Deze plekken zijn vaak bedolven onder een paar meter sneeuw en dan is tourskiën een uitstekende manier van human powered adventure om er te komen.

Bovendien gaat tourskiën niet om je bestemming, maar om het actief bezig zijn. Soms verplaats je je met maar twee kilometer per uur, simpelweg omdat je tot aan je knieën in de sneeuw zakt of omdat het zwaar is.

Voor de duidelijkheid: ik ben deze winter begonnen met tourskiën en gebruik hiervoor fjällski’s. Dit zijn relatief dunne ski’s met een stalen randen, waarmee ik ook in de sporen van de langlauftrack’s kan skiën. Deze ski’s hebben geen vellen maar een ribbelpatroon onder de ski zelf. Ik heb voor deze ski gekozen omdat hij multi functioneel is en ik op deze manier niet meerdere paar ski’s hoefde aan te schaffen.

Tourskiën op de grens met Noorwegen
Tourskiën op de grens met Noorwegen

Kleding tijdens het tourskiën

Wat trek je aan tijdens het tourskiën? Laagjes! De intensiteit van het tourskiën varieert enorm tussen vaart maken en ploeteren. Dit heeft alles te maken met het terrein en de staat van de sneeuw. Tot halverwege je knieën in de sneeuw zakken vraagt een hele andere vorm van sport dan jezelf over een bevroren meer laten glijden.

Laagjes dus, want je wil wat uit kunnen trekken als het warm is en iets aan kunnen trekken als het koud is. En koud was het hoor, deze winter!

Je basislaag is altijd wol. Zowel op je benen als op je bovenlijf. Daarboven draag je bij voorkeur windproof kleding die zowel ademt tijdens inspanning als isoleert wanneer je een pauze houdt. De Helly Hansen Odin backcountry kleding bleek hiervoor perfect te zijn.

Op de skitrack in mijn hometown Dorotea
Op de skitrack in mijn hometown Dorotea

De Women’s Odin Backcountry Softshell Bib Pant

Als ik deze winter ergens fan van ben geworden is, het de Bib Pant. Een Bib Pant is een (multifunctionele) outdoor broek met … jawel … bretels! Niet heel sexy, wel super fijn. Het laatste wat je namelijk wilt in de Zweedse winter is dat je broek afzakt of dat je een “open rug” hebt tijdens je activiteiten. De Odin Backcountry pants heeft een hoge sluiting maar je kunt de ritsen op de benen openen wanneer het te warm wordt.

Om te voorkomen dat je de broek kapot skied met je stalen randen, zijn de binnenkanten van de pijpen versterkt en kun je de verder openen met de rits aan de buitenkant van de broekspijpen.

De meest bijzondere feature van deze broek is wel de geïntegreerde RECCO® reflector. Dit is een soort van strip die signalen terugstuurt naar een RECCO® detector die veel gebruikt wordt tijdens reddingsacties. RECCO® is een systeem dat wereldwijd gebruikt wordt in veel grote skigebieden en heeft in het verleden al meermaals tot succesvolle reddingsoperaties geleid.

De pasvorm van deze winterbroek is vrouwelijk, er is voldoende stretch zodat je zonder problemen kunt bewegen. Ik draag maat M en heb normaal gesproken maat 38. Achteraf gezien had ik eventueel een grotere maat kunnen aanschaffen, omdat ik er regelmatig een thermo broek onder draag en het dan net iets ruimer valt. Het nadeel is in mijn geval dan wel dat de pijpen ook langer worden en de pijpen zijn in mijn geval (brede heupen, korte benen) al aan de lange kant. Denk hier dus over na wanneer je overweegt deze broek aan te schaffen.

Het nadeel van een BIB pants? Als je naar het toilet moet (en ja dat gebeurt als je een hele dag buiten bent) is het even lastig om hem uit te krijgen. Maar ach, met deze extreme temperaturen leer je snel genoeg om daar heel handig in te worden …

Bekijk hier de technische details en prijzen.

De kruisbanden van de BIB pants odin backcountry
De kruisbanden van de BIB pants
met het recco device
met het recco device
Met de beschermende delen
Met de beschermende delen

Women’s Odin Backcountry Softshell Jacket

Voor eerste bovenlaag, die over de wollen kleding komt, is de Odin Backcountry Softshell jacket ideaal. Deze waterproof jas heeft handige vakken op de borst zodat je wanneer je een rugzak draagt snel toegang hebt tot je spullen. De zakken zijn groot genoeg om bijvoorbeeld een Garmin inReach mee te dragen (alhoewel ik die zelf toch eerder buiten mijn outfit zou opbergen) en ook deze jas is voorzien van een RECCO® reflector.

Wil je met een helm tourskiën (door mij niet gebruikt omdat we deze eerste winter op relatief “veilig” terrein bleven, al kan er natuurlijk altijd iets mis gaan bij de afdaling) dan is de grote capuchon perfect om over je helm te dragen.

Ik verwacht deze jas niet alleen in de winter te gaan gebruiken, maar ook wanneer ik komend voorjaar de bergen en de natuur in trek. Ik ben en blijf tenslotte een Hollander die voor multi functioneel gaat!

Bekijk hier de technische details en prijzen.

Helly Hansen winter shell Odin Backcountry
Met de shell jacket off piste

Women’s Odin Backcountry Lightweight Hooded Insulator Jacket

Voor de koude momenten kun je je set compleet maken met de Women’s Odin Backcountry Lightweight Hooded Insulator Jacket. Deze tweelaags jas isoleert en is daarom perfect in gebruik op koelere dagen. Ook deze laag is waterbestendig maar bovendien ook sneldrogend. Je kunt hem prima dragen over de eerdere laag maar bijvoorbeeld ook tijdens je pauze wanneer je extra warmte nodig hebt.

Het fijne aan dit jack vind ik de vele opbergmogelijkheden. Daar waar de shell geen steekzakken heeft, heeft deze jas die wel, met eveneens voldoende ruimte voor spullen. Wil je graag veel spulletjes op je lijf meedragen, dan kan ik je deze isolerende jas van harte aanbevelen.

Wat ik zoal mee draag: een pakje zakdoekjes (de eeuwige loopneus!), een lippenbalsem, mijn mobiele telefoon en een snelle snack. Ook mijn huissleutel en zonnebril die op- en af gaat afhankelijk van de omstandigheden. En soms wil je, bijvoorbeeld, je handschoenen uitdoen omdat het warm wordt. Daar zijn deze grote zakken ideaal voor!

Bekijk hier de technische details en prijzen.

In de sneeuw op de trail van de Lapland Arctic Ultra
In de sneeuw op de trail van de Lapland Arctic Ultra
In Arctic Zweden
In Arctic Zweden

De Odin backcountry set in dagelijks gebruik

Ik ben enorm tevreden over deze set kleding. Ik gebruikte hem vooral op de dagen dat het niet kouder dan -10º was, werd het kouder dan had ik echt een nog warmere laag nodig, vooral voor mijn bovenlijf, dus dan nam ik vaak een donsjack mee in mijn rugzak.

De enige opmerking die ik wil maken is dat ik het jammer vind dat de kleur niet heel fel is, waardoor je, mocht je in de problemen komen in de backcountry, je minder snel op te sporen bent. Dit gezegd hebbende weet ik zeker dat ik vele jaren plezier ga beleven aan de kledingstukken, zowel in de winter als in de andere jaargetijden.

Op de tracks in Dorotea
Op de tracks in Dorotea

Disclaimer

Ik kreeg deze kledingset aangeboden van Helly Hansen in ruil voor een eerlijke review. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan gerust contact met me op of laat een comment achter!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *