Fenix HP30 hoofdlamp review
we12test

Getest: de Fenix HP30R hoofdlamp

De Fenix HP30R hoofdlamp review

Zoals ik onlangs al meldde zitten er de komende periode flink wat product reviews aan te komen op We12travel, zodat je je perfect kunt voorbereiden op het nieuwe (outdoor) seizoen. Vorige week publiceerde ik in samenwerking met Fenix de review van de CL26R oplaadbare campinglamp en deze week review ik de allerbeste hoofdlamp uit hun collectie: de Fenix HP30R hoofdlamp.
 

Over de Fenix HP30R hoofdlamp

De Fenix HP30R hoofdlamp is een oplaadbare hoofdlamp en de alleskunner in de Fenix lampencollectie. Hij is met name geschikt voor de serieuzere trektochten in donkere gebieden, want je bereikt met de lamp op maximale sterkte maar liefst 212 meter. Zo kon ik tijdens mijn trektocht omhoog het pad duidelijk voor me zien en eventuele obstakels ruim van tevoren ontwijken. De lamp beschikt over een extern accupack (dat tevens kan dienen als powerbank) waardoor je zo min mogelijk gewicht op de hoofd draagt. De spotlight heeft maar liefst vier standen en vanwege het grote bereik is ie perfect om in het donker te navigeren en zoeken.
 
Daarnaast heeft de hoofdlamp twee witte floodlights voor een perfect overzicht op korte afstand. Je hebt hier vier verschillende standen tussen de 5 en 750 lumen en kan dus moeiteloos worden aangepast naar de sterkte van jouw keuze.
 
Fenix HP30 hoofdlamp review
 

Mee naar Nepal

Waar kun je een hoofdlamp nu beter testen dan … in Nepal. Juist, daar dus! Ook deze lamp ging mee in de rugzak en kwam met name goed van pas tijdens de beklimming van de Kyanjin Ri die ik in de vroege ochtend aanving. Deze beklimming is stijl omhoog (op sommige plekken zelfs loodrecht) en nam enkele uren in beslag, waarbij ik dus in het allervroegst deze hoofdlamp gebruikte.
 
Eerlijk is eerlijk: het gebruik van de externe accupack riep bij mij wat twijfel op. Toch woog dat niet op tegen het enorme licht die de lamp produceerde (vooral in vergelijking met andere goedkope hoofdlampjes) en eigenlijk had ik er helemaal geen last van dat ik een accupack aan mijn riem droeg. Het gewicht op mijn hoofd was hierdoor heel beperkt en dat heb ik als erg prettig ervaren. En uiteindelijk gaat het natuurlijk om hoe hij zijn werk doet en daar was ik erg tevreden over.
 
Het enige wat me iets tegenviel was het gebruik van de accupack als powerbank. Ik ging er namelijk vanuit dat ik mijn iPhone wel enkele keren kon opladen met de accupack, maar dat lukte ternauwernood maar één keer (plus 1 volle charge voor mijn Suunto watch). Geen enorm probleem, wel iets om te vermelden omdat ik graag eerlijk ben. De volgende keer neem ik dus mijn vertrouwde powerbank mee en dient deze als reserve.
 
Inmiddels is deze hoofdlamp ook mee op avontuur gegaan tijdens het winterkamperen in Zweden en pas dan merk je écht het verschil met een goedkope hoofdlamp (beperkt bereik in het pikkedonker) en deze krachtige HP30R hoofdlamp, die de omgeving wijds verlichtte en optimaal benut werd, zeker omdat het rond 16.00u ‘s middags al donker werd.
 
Wildkamperen in Zweden
 

Gebruiksvriendelijkheid van de Fenix HP30R hoofdlamp

Ik twijfelde in eerste instantie aan het gebruik van deze Fenix hoofdlamp vanwege het feit dat de accupack niet los te koppelen is en dus met een kabel bevestigd dient te worden aan je riem (of je kun hem op koude dagen in je jas- of broekzak dragen). Echter kun je met de handige clips de draad vastmaken zoals jij wilt waardoor je niet merkt dat ie er zit. Je laadt de hoofdlamp op met een micro USB die je ook voor diverse andere zaken kunt gebruiken, zoals in mijn geval mijn e-reader en camera. Het aan- en uitzetten van de lamp tijdens mijn hike werkte prima met de knop op de lamp, die reageerde soepel op mijn bewegingen.
 
Fenix HP30 hoofdlamp review
 

Specifitcaties van deze hoofdlamp

Ik geef je bij deze ook nog even de specificaties van deze hoofdlamp. Uitgebreidere informatie is uiteraard ook te vinden op de Fenix website. Onder de specificaties vind je nog een uitgebreide conclusie!
 
gebruikt Vree XM-L2 en 2 stuks XP-G2 R5 leds met een levensduur van 50.000 uur
werkt op 2 18650 Li-ion accu’s (meegeleverd) of 4 CR123A batterijen
afmeting hooflamp 77mm breed, 52mm hoog, 34mm dik
afmeting batterijhuis: 115mm lang, 56mm breed, 30mm dik
totaalgewicht zonder accu’s/batterijen: 285 gram
gewicht hoofdlamp: 90 gram
lockout-functie
vrij kiezen tussen spot- en floodlight of beide
bereik van de bundel: 202 m volgens de ANSI norm
accupack kan dienst doen als powerbank
de accu’s worden om en om geladen voor gelijkmatige spanningsverdeling
kop kan 60 graden kantelen voor het richten van de lichtbundel
spuitgegoten behuizing in aluminium voor maximale stevigheid en warnte-afvoer
geharde ultra-heldere glazen lens met ontspiegelende coating
 
Je bestelt deze hoofdlamp het beste bij Knives en Tools waar je ook de actuele prijs kunt bekijken.
 

Fenix HP30 hoofdlamp review
Foto gemaakt door Mirre Oost
 

Conclusie en disclaimer

Deze lamp staat bovenaan de hoofdlampladder van Fenix en dat is duidelijk want hij is geschikt voor het serieuzere outdoorwerk. Schaf deze Fenix hoofdlamp daarom aan wanneer je de wildernis in trekt en verzekert wilt zijn van een betrouwbare lamp die je vergezelt. Het is de ideale hoofdlamp voor als je niet in het duister wilt tasten tijdens je trektocht of andere outdoor activiteiten in het donker.
 
De oplettende lezer heeft gezien dat ik vanuit Nepal geen nachtfoto’s heb. De foto’s zijn genomen met daglicht om jullie de foto’s goed te kunnen laten zien. Okee, en omdat sherpa’s helaas geen goede foto’s kunnen maken *knipoog*.
 
Ik kreeg deze hoofdlamp aangeboden in ruil voor een eerlijke review op mijn website, welke jullie hierboven konden lezen. Alle gegeven meningen zijn slechts die van mijzelf. Meer reviews van toffe outdoor producten die ik veel gebruik vind je hier.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *