Exped Synmat XP 7 M review
nederland,  we12test

Getest: de Exped Synmat XP 7 M slaapmat

Al jaren ben ik op zoek naar het ideale slaapmatje voor mij. In al mijn zoektochten in de krochten die het internet rijk is, raakte ik verzeild in best of- en top tien lijstjes. Dit maakte het niet makkelijker, want niet alleen zijn er ontzettend veel matjes, daarnaast is er (uiteraard) ook nog de persoonlijke voorkeur. Deze voorkeur kan variëren van ultralichtgewicht tot de isolatiewaarde en alles daar tussenin. En hoewel ik al best wat matjes heb gehad valt me op dat hoe ouder ik word, hoe meer eisen ik stel aan mijn slaapmatjes.

Even terug naar vroeger

Vroeger had ik gewoon een Therm a Rest selfinflating matje, het enige waar je tussen kon kiezen was een dikke of een dunne. Ik ging altijd voor de dunne omdat de dikke matjes veel te zwaar waren. Die eerste series waren perfect voor mij. Toen mijn tweede matje na twee keer gebruiken lek ging, besloot ik niet nog eens zomaar honderd gulden uit te geven aan een slaapmat. Dit was eind jaren negentig en eigenlijk startte daar mijn quest voor mijn ideale matje. Die zoektocht duurde tot een maand geleden. Hieronder de beschrijving van hoe ik tot de keuze kwam, wat mijn eisen zijn en waarom ik eindelijk tevreden in slaap kan sukkelen omdat perfectie wordt benaderd door de Exped Synmat XP 7 M.
 
Exped Synmat slaapmat review
 

Waarom goedkoop duurkoop is

Begin 2000 ging ik voor de goedkopere opties, opties die regelmatig een prima kwaliteit leverden maar helaas op het gebied van slaapmatten bleek dat niet zo te zijn. De Wildebeast matjes van Perry Sport lieten me in no time in de steek waardoor ik dikwijls tijdens een hike middenin de nacht op de koude grond wakker werd. Plakken hielp slechts tijdelijk, totdat het matje weer lek ging en ik er uiteindelijk schoon genoeg van had. Wat te doen? In deze tijd had ik net mijn motorrijbewijs en bestonden mijn vakanties een tijdlang uit vooral motorvakanties. Omdat op de motor pakvolume wel uitmaakt maar gewicht iets minder besloot ik van die luxe queensize luchtbedden mee te nemen. Klein pompje mee en hoppa. Dat sliep natuurlijk heerlijk, totdat ik voor een reis stond waarbij ik met de motor naar een gebied in Noorwegen zou gaan rijden om daar een hike te doen, alles moest dus mee op de motor. En toen maakte het ineens wel weer uit. Ik heb weer een Therm A Rest gekocht en deze heeft het slechts twee vakanties volgehouden. Moedeloos werd ik ervan.
 

Eindeloze opties

Inmiddels was ook de keuze van matjes niet meer beperkt tot een dikke of een dunne. Internet bood me allerlei opties, zoveel zelfs dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Wat doe je als man van gemiddelde lengte uit Nederland met een gewicht van ongeveer 70kg die veel draait in zijn slaap? Juist, je zoekt reviewers die dat ook zijn. Dat bleek lastiger dan ik dacht. Veel outdoor blogs hadden het over het besparen van grammen. Begrijpelijk, hoe minder je je lijf overbelast gedurende de dag hoe meer plezier je van je tocht hebt, echter mijn aanmerking is dan wel dat ultralight vaak zorgt voor ultrateer materiaal. Helemaal als het om matjes gaat.
 

Wat te doen?

Dus wat kon ik doen? Zoveel mogelijk uitproberen. Ik bestelde een Therm a Rest NeoAir. Superlicht, best stevig en banen over dwars, maar veel te smal voor mij waardoor als ik op mijn rug sliep mijn beide armen op de grond naast mijn matje lagen. Oftewel: veel te koud. Daarbij kraakte hij ook nog eens flink, maar dat vond ik minder vervelend dan het smalle deel.
 

Kennismaking met Exped

Inmiddels had ik Antonette leren kennen en die sliep op een Exped Downmat, een hoog geprijsde slaapmat van zeer hoogwaardige kwaliteit. Exped? Tegelijkertijd ontdekte ik dat Exped ook heel veel andere matjes heeft. Dus al snel had ik een Exped Airmat lite 5 MW te pakken. Tien banen, meer dan 75cm breed waardoor je eigenlijk geen andere matjes kwijt kan in de tent, maar het sliep wel lekker en … ik kon lekker draaien. Tot ik afgelopen winter ging winterkamperen in Zweden en even niet had nagedacht over de isolatiewaarde.
 
Exped Synmat review
 

Op winterexpeditie in Zweden

Na de nacht van 31 december op 1 januari wakker te hebben gelegen in Zweden in de tent van de kou besloot ik dat het welletjes was. Tijd voor het ultieme matje. Eisen: licht, maar niet ultralight. Breed maar niet zo breed dat mijn vriendin in een hoekje werd geperst met haar slaapgerei, een isowaarde tot in ieder geval -15 C en duurzaam, wat in mijn geval betekent dat ie niet snel stuk gaat.
 

Fijn contact met Exped

Eén van de fijne eigenschappen van Exped matjes is dat ze de buitenste banen iets groter hebben gemaakt dan de binnenste waardoor je er wat meer ‘in’ ligt. Bij thuiskomst uit Zweden heb ik contact gezocht met Jongejans Trading via de mail. Gerco Jongejans reageerde direct en droeg het idee aan om even telefonisch contact te hebben over mijn eisen, dit gecombineerd met zijn expertise op dit gebied moesten gaan zorgen voor mijn ideale matje. Op dat moment stonden er twee hikes op mijn programma en een motorreis van een maand. (Inmiddels, door de situatie is alles even anders zoals jullie begrijpen).
 
Exped Synmat XP 7 review
 

Advies: de Exped Synmat XP 7 M

Nadat we het hebben gehad over mijn eisen kwam er de Exped Synmat XP 7 M uitrollen. De Synmat XP 7 M heeft geen ingebouwde pomp en is daardoor iets lichter en smaller op te rollen. Hij wordt geleverd met een pompzak. In het Engels noemen ze dit de rapid pumpbag, en rapid is hij zeker! Dit briljante ding is naast een pomp (anderhalf keer de inhoud van de zak zorgt voor een vol matje) ook een waterdichte stuffzak of te gebruiken als douche/ waterzak in je kampement. En het weegt minder dan niks, zeg maar.
 
Benieuwd hoe het opblazen precies werkt? We maakten een korte video-opname van het proces:
 

 

De Exped Synmat XP 7 M in de praktijk

In de praktijk zorg je ervoor dat je de lucht vangt in de zak, deze maak je vast aan je matje en vervolgens blaas je de buitenlucht in je mat. Voordelen: geen speeksel/ vocht in het isolatie materiaal van je mat. Geen warmere lucht in je matje die nog gaat afkoelen waardoor je s nachts kan gaan bijpompen. Doordat je in het twee keer vullen van de zak je XP 7 M vol hebt zitten heb je hem in een mum van tijd opgepompt. Nadelen: Geen.
Tevens was Gerco zo tof om er een Airpillow bij te doen, een superlicht hoofdkussen op opblaas basis, maar wel met een goede ondersteuning voor mijn slaperige hoofd. Zo heb je dus alles wat je wil en bij elkaar onder de 1 kilogram. Te weten 795 gram voor de Synmat XP 7 M en het kussen 70 gram.
 
Bij ontvangst viel het me al op dat het pakketje zeer licht was, tijdens het uitpakken was ik verbaasd dat die pompzak zo effectief was en tijdens de eerste test (in de woonkamer) ben ik meteen in slaap gevallen op de mat. Een prima start van ons samenzijn dacht ik zo.
 

Kamperen in de tuin dan maar

Toen kwam de lockdown langs en gingen mijn vakanties niet door, vervelend maar niet het ergste van het ergste natuurlijk, wel was er iets aan mentale lenigheid geboden om om te gaan met de nieuwe realiteit. Dus kamperen in de tuin dan maar. Vuurtje erbij, matje opgepompt en met -2 graden aan de grond de tent in. En het matje was.. perfect! Zelfs zo goed dat ik me nu begin te storen aan het gewicht van mijn slaapzak (te licht) waardoor ik geen deken-gevoel had. Als dat geen luxe is weet ik het ook niet meer. In een mum van tijd voelde ik de warmte van mijn lichaam gereflecteerd vanuit de mat. Wow wat fijn zeg, de isolatie waarde van de Texpedloft microvezel heb ik dus niet tot het uiterste hoeven te testen (een fantastische -17Gr./ IR- waarde 4.9) en dus helemaal niet koud gehad!
 
Exped Synmat XP 7 M review
 
Wel heb ik enorm genoten van een heerlijke heldere nacht in de tent. Het materiaal voelt ook zeer solide aan, en ik ben blij dat ik niet voor de ultralichtgewicht ben gegaan. Ik wil namelijk wanneer mogelijk ook gewoon buiten op de rotsen kunnen slapen en daar zijn de ultra lights echt te gevoelig voor. Ik heb zo’n vermoeden dat ik nog heel veel plezier ga beleven van de Exped Synmat XP 7 M. Wat mij betreft echt een aanrader als je je herkent in mijn profiel hierboven. Ook op mijn zij voel ik de bodem niet, toproduct dus gewoon. Ik zal dit artikel ook blijven aanvullen met nieuwe info aangaande mijn ervaringen, zodat het tevens een duurtest wordt. Voor nu hulde voor de deskundige hulp en hopen dat ik er weer snel op uit kan om de test voort te zetten. Inmiddels heb ik de Synmat XP 7 M meerdere malen getest in de tuin, bij verschillende temperaturen en ik ben nog steeds laaiend enthousiast.
 
Ook enthousiast geworden? Bestel hem dan bij Bever of Bol.com.
 

Conclusie en disclaimer

Wij kregen dit matje in ruil voor een eerlijke review, welke we je bij deze hebben gegeven. Alle meningen zijn uiteraard alleen die van onszelf. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

2 Comments

 • Marlies

  Geniaal! Dit artikel beschrijft om en nabij mijn eigen zoektocht naar het perfecte matje. En ik ben op dezelfde mat uitgekomen. Ik heb deze exped-mat nu zo’n 4 jaar en nog steeds reuze tevreden. Hij gaat ook prima mee op de fiets. Afgelopen kampeerweekend kwam er voor het eerst een klacht: van de buren. De mat kraakt als ik me omdraai. Het gekke is, als je erop of ernaast ligt, heb je er nauwelijks last van, maar op een afstandje is het inderdaad een enigszins irritant geluid, als je erop let en niet al slaapt.

 • Pien

  Heel herkenbaar, die zoektocht! Van dun en lichtgewicht ben ik teruggekomen op meer foolproof en dikker i.v.m. een ouder wordend lijf.

  Ik kwam op dezelfde mat uit, heb alleen de MW versie gekozen, die ietsjes breder is. Mijn man wil er nu ook eentje, hij denkt dat de M voor hem goed genoeg is.

  Vraagje: de Synmat heeft aan de zijkant iets dikkere luchtbanen. Vind je dat niet vervelend als je op je rug ligt? Mijn ervaring is dat die banen je armen een pietsje omhoog duwen (vind ik niet prettig, maar bij de MW lig ik er echt tussen).

  Als er ook een Downmat XP 7 MW bestond, dan zou ik die kopen (Scandinavië-ganger en ik heb het altijd koud ‘s nachts) en mijn geweldige Synmat aan mijn man geven. Maar die mat die ik wil zit dan weer net níet in de grote verzameling Exped-matten.

  Grootste wensmat zou zijn:
  Downmat XP 7 DUO MW
  Oftewel:
  183 lang, 130-100 breed
  7cm dik
  R-waarde 5,8
  Materiaal 75D (niet dat kwetsbare 20D)

  Maar deze mat moet nog worden uitgevonden. Ik heb het weleens voorgesteld aan Exped, maar dat had helaas geen resultaat!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *