Eden XP 8x42 verrekijker review
we12test

Getest: de Eden XP 8×42 verrekijker

Dit artikel werd geschreven door David van Balen.
 

Eden XP 8×42 verrekijker review

Sommige hobby’s blijven aan me trekken. Eens in de paar jaar word ik met mijn neus op de feiten gedrukt dat ik bepaalde bezigheden eigenlijk gewoon heel erg gaaf vind en er super blij van word. Motorrijden, hiken en wild kijken zijn daar goede voorbeelden van. Dat laatste heeft zich de afgelopen jaren vooral toegespitst op grof wild, zoals we dat hier in Nederland noemen: zwijnen, edelherten en reeën. In andere landen kwamen daar elanden, rendieren en zelfs bruine beer bij. Sinds een aantal maanden is er weer zo’n liefhebberij opgebloeid: het spotten van vogels! Als klein jongentje ging ik al met mijn oom naar Texel, het vogeleiland bij uitstek, om een paar dagen lang trekvogels te kijken.
 
XP 8x42 verrekijker Texel
 

Eerste kennismaking met Eden verrekijkers

Het afgelopen jaar is deze liefde weer enorm opgebloeid. Er is zoveel te zien in het bos waar Antonette en ik wonen! Mede hierdoor kwam ik tot de conclusie dat mijn huidige verrekijker niet meer aan mijn eisen voldeed. Terwijl mijn Google zoektocht naar een nieuwe kijker startte, herinnerde ik me ineens het gesprek dat ik een tijd terug met een fervent vogelkijker had. Het merk Eden kwam tijdens ons gesprek veelvuldig naar voren. Na nogmaals gericht Googelen vond ik een groot aanbod Eden verrekijkers op de site van Knives & Tools uit Apeldoorn. Laat dit nu net mijn favoriete winkel zijn voor allerhande outdoor gear.
 
Zo ook dus verrekijkers. Een week later was het zo ver, ik kon een Eden XP 8×42 verrekijker ophalen voor een review. Ik moet erbij vermelden dat mijn verwachtingen hooggespannen waren aangaande deze kijker. In hetzelfde gesprek, met de fervent vogelijker, was mij namelijk verteld dat de kwaliteit van deze kijkers overeen kwam met zijn veel duurdere neven en nichten van andere, bekendere merken.
 
XP 8x42 verrekijker review
 

De Eden XP 8×42 verrekijker in gebruik

De Eden XP 8×42 voelt zeer solide aan, dat klinkt logisch maar ik heb in het verleden weleens kijkers gehad waarbij je tijdens het uitpakken al voorzichtig moest zijn met de oogschelpen. Het is zonde als je na twee keer gebruik je oogschelp al op de grond ziet liggen. Niets bleek minder waar bij deze Eden XP 8×42 verrekijker, stevig is hier het woord. En niet alleen de verrekijker en zijn stelwieltjes, maar ook de pouch waar hij in gedragen wordt is van een kwaliteit die je rustig om je schouder kan hangen zonder je zorgen te maken dat er iets scheurt en je prachtige nieuwe kijker op het bospad belandt. Nu niet en over een jaar of wat nog steeds niet.
 
Het praktische gebruik start bij het draagcomfort, dat is dik in orde. De draagband is erg zacht en breed genoeg zodat hij comfortabel zit. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik zelf de verrekijker na ongeveer een uur lopen het liefst over één schouder draag. Wat ik fenomenaal vind aan deze Eden verrekijker is dat hij een zeer scherp, wijd beeld levert onder minder dan optimale licht omstandigheden. Mijn Bynolyt 8×42 en ook de Canon van een vriend verloren aanzienlijk aan beeldkwaliteit rond schemertijd. Deze Eden verrekijker blijft echter een scherp en helder beeld leveren. Echt een knappe prestatie voor een kijker van onder de 300 euro. Het schemergetal van 18,3 liegt er dus niet om.
 
Eden XP 8x42 verrekijker
 

Beestjes kijken in het bos

Ik ben zelfs zo tevreden dat tijdens mijn dagelijkse wandeling in het bos ik mijn lichtgewicht wandel kijkertje (inmiddels ook een Eden, de HD 8×32) heb verruild voor de XP. Ik ben in de fortuinlijke omstandigheid dat ik in het bos woon en vooral in het voorjaar barst het van het leven. Ik wil niks missen, vandaar dat de XP mijn trouwe metgezel is op iedere wandeling. Want of ik nou in de verte een zwijn spot, in de hoge boom een bosuil of salamanders in het vennetje, alles haalt hij duidelijk herkenbaar en determineerbaar dichtbij. Oftewel een lichtgewicht (qua prijs) kijker die inderdaad in de zwaargewicht klasse geen modderfiguur slaat. Sterker nog die vriend van me heeft zijn Canon aan zijn neefje gegeven en heeft inmiddels ook een Eden XP 8×42 bij Knives & Tools besteld.
 

Technische beoordeling van de Eden verrekijker

De Eden XP 8×42 verrekijker is een dakkant kijker gemaakt van polyfenyleensulfide. Dit materiaal is zeer licht en robuust. Door de dakkant prisma’s blijft het formaat van de kijker binnen de perken. Hierdoor weegt de kijker slechts 660 gram, maar voelt hij wel uitermate solide aan. Op 1.000m is de beeldbreedte 129m waardoor je ook echt het idee hebt naar een heel breed beeld te kijken in vergelijking met andere kijkers van deze prijsklasse. Door de 90% lichtdoorlaatbaarheid heb je beter zicht in donkere omstandigheden en door een speciale coating van de lenzen worden de kleuren extreem helder weergegeven.
 
Bovenstaande merk je niet alleen tijdens schemer maar ook als je op zoek bent naar het contrast van bijvoorbeeld een hert tussen de bomen. Met mijn vorige kijker moest ik dikwijls een tijd wachten tot het hert zich verraadde door te bewegen. Dan wist ik het pas zeker. Met de XP pik ik ze er zo tussenuit. Dat is een luxe die ik niet gewend ben. De oe’s en aa’s waren dan ook niet van de lucht toen ik de eerste paar wandelingen met vriendinlief enkel door mijn kijkertje liep te turen op zoek naar zwarte en groene spechten. Wat een topapparaat! En met een garantie van 25 jaar zie ik dan ook echt niet in waarom ik deze nog zou gaan verruilen.
 
Meer technische informatie of direct bestellen kan hier!
 
Eden XP 8x42 verrekijker getest
 

Conclusie en disclaimer

Het zal inmiddels geen geheim meer zijn dat ik laaiend enthousiast ben over de Eden XP 8×42 verrekijker. De snelheid en het gemak van scherp stellen is verbluffend, scherp is in dit geval ook écht scherp. De voor deze prijsklasse ongeëvenaarde helderheid van het beeld waardoor vogelsoorten (zelfs met mijn kleurenblindheid) makkelijker definieerbaar zijn en de zeer solide bouw maken het tot een topper. Wat alles voor mij helemaal in perspectief plaatste was de prijs. Regelmatig vergeet ik gewoon dat ik door een kijker van minder dan 300 euro sta te kijken in plaats van één van duizend euro plus. Wat een dijk van een apparaat!
 
Wij kregen deze Eden verrekijker aangeboden in ruil voor een eerlijke review op We12travel, welke jullie hierboven konden lezen. Alle gegeven meningen zijn slechts die van onszelf. Meer reviews van toffe outdoor producten die we veel gebruiken vind je hier.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *