geld terug bij vertraging
gesponsord,  we12inspire

Geld terug bij vertraging: zo regel je dat!

Het kan een vakantie nét dat begin of einde geven waar je niet op zit te wachten: een flinke vertraging van je vlucht van enkele uren. Op de heenreis onwijs vervelend omdat je dan ein-de-lijk van je langverwachte vakantie kan gaan genieten, op de terugreis omdat je op dat moment ook gewoon graag naar huis wilt en niet nog uren op een (lokale) luchthaven rond wilt hangen. Helaas komt het nog met enige regelmaat voor dat vluchten vertraging oplopen.
 
Veel reizigers zijn er niet van op de hoogte dat je bij vertragingen onder bepaalde omstandigheden tot een flink bedrag van je vliegticket terug kunt krijgen van de luchtvaartmaatschappij. In deze blog vertel ik je hier wat meer over.
 
Sinds 2005 bestaat binnen de Europese Unie Verordening 261/400. Hierin worden je rechten als vliegtuigpassagier beschermd en zijn de plichten van de luchtvaartmaatschappij vastgesteld. Wanneer je met minimaal drie uur vertraging aan komt op je eindbestemming, heb je mogelijk recht op een vergoeding. De hoogte van de vergoeding wordt berekend op basis van het aantal kilometers van je vlucht. Je kunt tot de volgende bedragen terug krijgen:
 

 
Ben je tussen de drie- en vier uur later aangekomen op je eindbestemming dan gepland en was de afstand 3.500 km of meer? Dan heb je recht op 50% van de hierboven genoemde vergoeding.
 
Je kunt een claim rechtstreeks indienen bij de luchtvaartmaatschappij maar omdat zij natuurlijk niet graag betalen, zullen ze er alles aan doen om je met een kluitje het riet in te sturen, vooral nu deze regels meer bekendheid krijgen en mensen gemiddeld vaker per jaar op reis gaan.
 
Gelukkig bestaat er de service van EUclaim. Deze organisatie biedt hulp bij het indienen van je claim. Op hun website kun je gratis checken of je in aanmerking komt voor een vergoeding of niet. Kom je in aanmerking, dan gaat EUclaim de claim voor je indienen bij de luchtvaartmaatschappij en nemen zij de verdere afhandeling van je over. Hiervoor betaal je 29% van succesfee en eenmalig € 26 administratiekosten. Dit klinkt wellicht als veel, maar bedenk je maar dat zij ook de kosten van een eventuele juridische procedure op zich nemen, mocht het zo ver komen. Mocht de airline uiteindelijk niks uitkeren voor je vertraging, dan geldt bij EUclaim de No Cure, No Pay policy. Dit betekent dat je niks hoeft te betalen wanneer er geen vergoeding volgt.
 
Let op: er zijn wel bepaalde omstandigheden waaraan jouw vertraging moet voldoen om in aanmerking te komen. Er zijn diverse buitengewone omstandigheden, waarbij ook de luchtvaartmaatschappij niet aansprakelijk gehouden kan worden voor de vertraging. Zo had ik zelf bijvoorbeeld eens meer dan 24 uur vertraging voor de vlucht vanuit Kathmandu naar Istanbul, maar helaas kwam ik niet in aanmerking voor een vergoeding omdat dit te maken had met het feit dat we eerst naar India moesten vliegen daar er in Nepal geen brandstof meer was. Ook had ik een keer 24 uur vertraging op mijn vlucht naar Bangkok vanwege dichte mist op Schiphol. Hierdoor vertrok mijn vliegtuig naar Zurich later en miste ik hier uiteindelijk mijn aansluiting naar Bangkok. Ook behalve weersomstandigheden zijn bijvoorbeeld ook terrorisme en stakingen van de luchtverkeersleiding uitgesloten.
 
Je kunt niet alleen claimen bij een vertraging, maar bijvoorbeeld ook bij een annulering van je vlucht, een gemiste aansluiting of een instapweigering. Alle exacte voorwaarden hiervoor vind je op de website van EUclaim.
 

 
EUclaim werd in 2007 opgericht en sindsdien hebben al ruim 450.000 passagiers gebruik gemaakt van hun diensten. Door hun ruime ervaring op dit gebied en hun unieke data hebben zij bij juridische procedures een slagingspercentage van maar liefst 97%.
 
Laat je dus in de toekomst niet meer zomaar afschepen bij de luchtvaartmaatschappij wanneer je een vertraging hebt opgelopen maar kijk wat je rechten zijn en schakel EUclaim in voor een zorgeloze afwikkeling van jouw claim.
 
[Dit artikel werd geschreven in samenwerking met EUclaim.]  
Meer reistips? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Mijn tips voor je allereerste camperreis
Landen waar je als vrouw prima alleen kunt reizen
Reizen in Nieuw-Zeeland voor beginners: mijn tien ultieme tips
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *