gave outdoor dingen om te doen in de algarve
portugal,  we12inspire

Gave outdoor dingen om te doen in de Algarve

5 Gave outdoor dingen om te doen in de Algarve, Portugal

‘Huh? Jij naar de Algarve?’ Die vraag kreeg ik met enige regelmaat toen ik mijn 5-daagse trip naar het zuidelijke deel van Portugal aankondigde. ‘Ja, waarom niet?’ was steevast mijn antwoord op de vragende blikken. Alhoewel mijn hart bij de koude, noordelijke bestemmingen ligt, kan ik stiekem ook zeker genieten van het relaxte Mediterraanse leven. Zo ging ik eerder op outdoor avontuur in het relatief onbekende San Marino en wandelde ik op diverse plekken in Spanje, waaronder op Mallorca en in Extremadura. De Algarve was mij echter nog onbekend, maar dat nam niet weg dat ik er enorme zin in had. Samen met mijn IJslandse vriendin Birna, die speciaal voor deze reis uit Reykjavík gevlogen kwam, ging ik op pad in de Algarve. Het werden vijf dagen vol leuke, relaxte outdoor activiteiten gecombineerd met af en toe aan het zwembad liggen, lekker eten en genieten van het goede leven. Outdoor hoeft helemaal niet altijd super actief te zijn. Bij deze mijn tips voor gave outdoor dingen om te doen in de Algarve.
 

1. Bezoek het mooiste strand van de Algarve: Praia da Marinha

Praia da Marinha wordt ook wel het mooiste strand van de Algarve genoemd en dat is niet voor niks. Het zand heeft een warme goudachtige kleur en het water heeft een fijne turkooizen tint. Het strand zelf is behoorlijk druk en toeristisch, daarom koos ik ervoor om lekker boven aan de kliffen te blijven en hier een stuk naar het oosten te wandelen. Na enkele honderden meters kwam ik al niemand meer tegen. De uitzichten werden mooier en mooier dit was precies zoals ik me de Algarve had voorgesteld. Wil je toch naar het strand, dan kan dit middels een steile trap naar beneden.
 
gave outdoor dingen om te doen in de algarve
 

2. Verken Ria Formosa Natural Park per mountainbike

Het Ria Formosa Natural Park vormt een labyrinth van kanalen, eilandjes en een broedgebied voor talloze trekvogels. Onder de rook van het vliegveld van Faro is dit een heerlijke plek voor outdoor activiteiten, waaronder wandelen, kajakken en fietsen. Onze tour begon in het luxe Quinta do Lago waar de rich and famous wonen, maar al snel bereikten we Ria Formosa en de bijbehorende onverharde paden. Na ongeveer een uur fietsen kwamen we aan bij het strand en bij Praia de de Faro, waar we kennis maakten met het authentieke deel van de Algarve en de houten vissershuisjes die je hier langs het strand vindt. Onderweg zagen we flamingo’s, schildpadden en nog veel meer. Begeleide fietstours worden georganiseerd door Paul van Tours & Tracks Algarve
 
gave outdoor dingen om te doen in de algarve fietsen in de algarve
 

3. Wandelen op de Via Algarviana

De belangrijkste lange afstandswandeling van de Alagarve is de Via Algarviana. Dit 300 kilometer lange wandelpad begint aan de Spaanse grens bij Alcoutim en brengt je naar het meest zuidwestelijke punt van Europa bij Cabo de São Vicente. De Via Algarviana voert grotendeels door de bergen, waardoor je kennis maakt met het traditionele karakter van de Algarve. Wij liepen het traject van Barranco do Velho naar Salir, een tocht van zo’n 15 kilometer. Al snel viel ons op hoe goed de route gemarkeerd is en dat je eigenlijk nergens verkeerd kan lopen. Jammer genoeg was het een heiige dag en waren de uitzichten niet geweldig, maar een eerste kennismaking met de Via Algarviana nodigde zeker uit tot het hopelijk ooit eens verder verkennen van deze trail. ProActiveTur kan je helpen met het samenstellen van een wandelarrangement op de Via Algarviana.
 
wandelen op de via algarviana
 

4. Genieten van de zonsondergang

De zonsondergang is één van de fijnste momenten van de dag wat mij betreft en de Algarve leent zich uitstekend voor de mooiste zonsondergangen. Eén van mijn favoriete plekken hiervoor was het gehucht Santa Luzia, één van de mooiste dorpjes van de Algarve. Je kunt er eindeloos struinen over de boulevard en langs het water. Er zijn talloze leuke restaurantjes waaronder Casa do Polvo, waar je heerlijk lokaal eten kunt proeven.
 
zonsondergang algarve
 

5. Struin rond bij het meest zuidwestelijke puntje van Europa

Wie naar de Algarve gaat, mag een bezoek aan Cabo de São Vicente eigenlijk niet missen. Toegegeven, het is er behoorlijk toeristisch, maar tegelijkertijd adembenemend mooi. De bijbehorende vuurtoren is de belangrijkste bezienswaardigheid en trekt dus de meeste bezoekers, maar wanneer je een stukje van de vuurtoren vandaan wandelt, wordt het al snel rustiger en merk je weinig meer van de drukte. De kustlijn is enorm grillig en het weer kan er zo nu en dan aardig spoken, dus vergeet zeker niet om een jas of trui in te pakken wanneer je naar Cabo de São Vicente gaat.
 
cabo de sao vicente gave outdoor dingen om te doen in de algarve
 

Ook leuk om te doen

Dat de Algarve niet alleen maar zon, zee en feesten is was me al duidelijk, maar dat er nog onbedorven en traditionele pareltjes te vinden zijn werd mij vooral geleerd door Diana van Portugal4U, een organisatie die zich richt op eco- en traditionele excursies, ver weg van de massa. Ik ging tijdens een Sweet Honey Tour op bezoek bij een imker die mij vertelde over de traditie van honing in dit gebied en uitleg gaf over zijn werkwijze. De beste man sprak nauwelijks Engels maar was uitermate vriendelijk en liet ons van alles proeven en proberen. De Sweet Honey Tour bleek een super leuke toevoeging aan ons actieve programma.
 

Met een huurauto zie je meer!

Reizen door de Algarve doe je het beste met een huurauto. Het openbaar vervoer is er beperkt en met een huurauto kun je zonder problemen op de diverse plekken komen waar je zonder huurauto niet komt. Daarnaast heb je alle vrijheid van de wereld om te gaan en staan waar je wilt, op welk tijdstip je wilt. Ik huurde mijn auto zoals altijd bij Sunny Cars. Ik doe dit al jaren (o.a. ook bij mijn roadtrips in de VS en Tasmanië / Australië) en kan het van harte aanbevelen. Sunny Cars heeft namelijk een afkoop van het eigen risico, waardoor je achteraf niet voor onverwachte kosten komt te staan. Daarnaast hebben zij de premium service, waarbij je voorrang krijgt op de andere huurders bij het ophalen van je auto en je een voertuig krijgt met maximaal 25.000 km op de teller of die minder dan een jaar oud is.
 

Conclusie over mijn bezoek aan de Algarve

Alhoewel ik ook zo mijn vooroordelen had aan een bezoek aan de Algarve, kwam ik er al snel achter dat er nog veel onbedorven en relatief weinig bezochte plekjes zijn en dat je, wanneer je soms maar enkele meters de andere kant op loopt, je direct van de massa vandaan bent. Mijn reis naar de Algarve vormde een prima combinatie van leuke outdoor activiteiten die voor iedereen goed te doen zijn, relaxen met een goed boek in mijn hotel Quinta do Marco en lekker eten in lokale restaurantjes. Mijn reis werd mede mogelijk gemaakt door het Algarve Tourism Bureau en Sunny Cars, alle gegeven meningen zijn uiteraard die van mijzelf!
 
cabo de sao vicente gave outdoor dingen om te doen in de algarve
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Gave outdoor dingen om te doen op Curaçao
Gave outdoor dingen om te doen in Moab, Utah
Gave outdoor dingen om te doen in Småland
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *