garmin inreach mini 2 review
we12test

Garmin inReach mini 2: review tijdens het hiken

Welkom bij deze review van de Garmin inReach mini 2, die ik gebruikte tijdens mijn trektocht op Te Araroa in Nieuw-Zeeland en de daarop volgende hikes die ik maakte tijdens mijn zes maanden durende reis door Nieuw-Zeeland. Tijdens het lopen van de 3.000 kilometer lange Te Araroa thru hike (waarvan ik 800 kilometer deed) is het bij je dragen van een noodbaken noodzakelijk. Ik koos na uitgebreid onderzoek voor de Garmin inReach mini.

Ik nam hem voor het eerst mee op mijn tochten door Zweden in zomer voorafgaand aan mijn Te Araroa hike, maar helaas ging hij daar verloren. Bij thuiskomst schafte ik de opvolger aan, de Garmin inReach mini 2, die ik inmiddels veelvuldig gebruikt heb. Bij deze mijn review, veel leesplezier!

Waarom de Garmin inReach mini 2

Ik kocht de Garmin inReach mini omdat ik graag wilde dat mijn familie me kon tracken tijdens mijn trektocht op Te Araroa. Een gewone PLB (personal locator beacon) die vaak gebruikt wordt, heeft alleen een noodfunctie.

Ook vernam ik van meerdere hikers dat de concurrent Spot minder goed werkt in dit deel van de wereld, deze heeft met name goed bereik wat dichterbij de evenaar. Hierdoor werd mijn keuze voor de Garmin inReach mini snel gemaakt. Helaas raakte ik hem al tijdens mijn eerste trektocht in Zweden kwijt. Nadat mijn reisverzekering had uitgekeerd, heb ik de opvolger aangeschaft, de Garmin inReach mini 2. Deze is nog inmiddels iets meer dan een jaar op de markt en heeft een sterk verbeterde batterijduur.

garmin inreach mini 2 te araroa
Met de Garmin inReach mini 2 in Nieuw-Zeeland

De Garmin inReach mini 2 in gebruik

De Garmin inReach mini 2 heeft meerdere functies. Ik schafte hem in eerste instantie aan om een noodsignaal af te kunnen geven indien nodig. Daarnaast vond ik het handig dat mijn familie kan zien waar ik ben. Stel dat ik een ongeluk zou krijgen op de trail en zelf niet op de noodknop zou kunnen drukken, dan kunnen ze in ieder geval mijn laatst gemeten locatie zien.
 
De Garmin inReach mini 2 werkt op de Iridium satelliet en heeft dus bereik wanneer je geen bereik hebt met je mobiele telefoon. En dit is vaak in Nieuw-Zeeland en de Zweedse wildernis vaker wel dan niet.
 
Om je Garmin inReach te kunnen gebruiken heb je een actief abonnement nodig van Garmin. Er zijn drie verschillende opties, ik koos voor de middelste optie. Hierbij geeft mijn Garmin inReach mini 2 elke 10 minuten mijn locatie door en kan ik 30 berichten per maand sturen / ontvangen, buiten de drie vooraf ingestelde berichten die ik onbeperkt kan versturen.
 
In mijn geval stuurde ik elke dag dat ik ging hiken een standaard ingesteld bericht dat ik vertrok en ook een standaard bericht dat ik was aangekomen, naar een vooraf ingesteld aantal personen. Ook zette ik elke dag mijn tracker aan, die elke 10 minuten mijn locatie registreerde. Op deze manier was ik via Mapquest te volgen.

Tijdens mijn trektocht op Padjelantaleden heb ik hem ook gebruikt om te smsen met mijn partner, die niet mee was. Het is heel fijn dat je iemand aan het einde van de dag kunt laten weten dat je veilig bent aangekomen en leuk om op die manier even contact te hebben met de buitenwereld. De functie om te kunnen navigeren heb ik niet gebruikt omdat ik mijn batterij wilde sparen.

Happy hikers
Happy hikers!

Hoe werkte de Garmin inReach in de praktijk

In het begin was het gebruik van de Garmin inReach mini 2 even wennen. Allereerst moet je om een bericht te kunnen versturen zicht hebben op open lucht. Dit heb je dus lang niet altijd in Nieuw-Zeeland en dit zorgt soms voor vertraging van de berichten en signalen. Hierdoor gaat de batterij sneller leeg, ik kon hem meestal zo’n vijf dagen a 8 uur per dag gebruiken, daarna moest ik bijladen.
 
Ook het verzenden van de standaard berichten duurde soms wat lang. Dit heeft er, naar ik heb begrepen, mee te maken dat de satelliet maar 1 x per 10 minuten ‘voorbij’ komt … soms moet je dus even wat geduld hebben om een bericht te kunnen versturen en/of ontvangen. Hetzelfde geldt voor het ontvangen van sms berichten.

Garmin inReach mini 2 review
Smsen via de Garmin inReach

Garmin inReach mini 2 kopen of niet?

Voor het gewicht van slechts 100 gram zou ik mijn Garmin inReach mini 2 absoluut niet meer willen missen tijdens mijn trektochten door afgelegen gebieden. De aanschafwaarde is flink maar dit apparaatje kan je leven redden. Ik ga dus niet meer zonder op pad. Overigens heb ik hem altijd aan mijn schouderband zitten, zodat ik er makkelijk bij kan. En uiteraard staat hij altijd aan wanneer ik op pad ben. Je zou de eerste niet zijn die hem achterin zijn rugzak heeft zitten tijdens een val. Hij wordt overigens geleverd met een handige karabiner om hem vast te maken en oplaadkabeltje.
 
De Garmin inReach mini 2 is onder meer te koop bij Bol.com.

Conclusie en disclaimer

Alhoewel ik dus niet alle functies heb gebruikt, ben ik er als simpele wandelaar erg blij mee dat ik deze investering heb gedaan. Het maandelijkse abonnement bij Garmin kost me 39.99 euro en kan ik per maand stopzetten, zodat ik alleen betaal wanneer ik ook daadwerkelijk van plan ben om op pad te gaan.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

One Comment

  • Djilan

    Omdat ik ook wel vaak alleen op pad ga en oa ook richting Zweden ga dit jaar, was ik aan het twijfelen tussen de inReach Mini 2 of de GPSmap 67i zodat ik ook meteen altijd een navigatiesysteem met bereik heb. Het werd het laatste, maar het inReach deel werkt (grotendeels) hetzelfde. Toch een veilig gevoel, voor mezelf en het thuisfront!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *