Fulufjället National Park
we12inspire,  zweden

Fulufjället National Park in Zweden: onze tips!

Eerlijk is eerlijk, Fulufjället National Park in Zweden is wat toeristisch, maar wel met een goede reden. Je vindt hier niet alleen de hoogste waterval van Zweden, maar ook een eindeloos aanbod wandelpaden, mountainbiketochten en … de oudste boom ter wereld! Reden genoeg dus om Nationaal Park Fulufjället in Zweden met een bezoek te vereren. In dit artikel vind je al onze tips voor deze bijzondere plek. Veel leesplezier!
 

Over Fulufjället National Park

Het nationale park Fulufjället bestaat, net als zijn kleine zusje Sonfjället National Park, grotendeels uit één grote berg: een fjället. Technisch gezien bestaat de berg uit twee nationale parken want een deel ervan ligt in Noorwegen, hier draagt het park de naam Fulufjellet National Park. Het is één van de 29 nationale parken in Zweden en ligt op de grens met Noorwegen. De dichtstbijzijnde grote plaats is Särna. Fulufjället Nationaal Park werd gesticht in 2002 en de oppervlakte bedraagt ca. 385 vierkante kilometer.
 

Weg naar Fulufjället National Park
De route naar Fulufjället National Park
 

Wat te zien en te doen in Fulufjället National Park

Fulufjället is één van de nationale parken in Zweden met uitstekende toeristische voorzieningen. Aan de ene kant is dit wat jammer want hierdoor komen er ook meer bezoekers, aan de andere kant is het fijn dat er ruime mogelijkheden zijn om meer te leren over de omgeving en het ontstaan van het gebied.
 
Begin je dag met een stop bij Naturum Fulufjället: het bezoekerscentrum in de buurt van het gehucht Mökret. Dit is de best toegankelijke ingang en hier zijn ook de meeste bezienswaardigheden. Bij het bezoekerscentrum kun je een gratis wandelkaart afhalen en meer leren over de natuurlijke omgeving en historie. Ook is er een kleine winkel en een koffieshop.
 
Zorg er in het hoogseizoen (juli en augustus) voor dat je op tijd bij de parkeerplaats bent want er is niet heel veel plek en het zou zonde zijn als je niet terecht kunt. Wij waren er midden juli en rond ca. 10.00u bij de ingang, de parkeerplaats raakte toen al aardig vol. In Naturum kun je prima even rondkijken en uitvogelen wat je plan voor de rest van de tijd die je er te besteden hebt gaat doen. Ik raad je in ieder geval aan om de volgende bezienswaardigheden te bekijken en/of dingen te doen.
 

Koffie bij de koffieshop in Fulufjället Nationaal Park
Koffie en een kanelbullar
 

De hoogste waterval van Zweden: de Njupskärs Vattenfall

De Njupskärs Vattenfall is met 93 meter hoogte de hoogste waterval van Zweden. Er is een korte wandeling naar de basis van de waterval en je kunt ook kiezen om bovenlangs te lopen, de Fallet Runt wandeling (= de oranje gemarkeerde ronde op de gratis wandelkaart). Indien je alleen naar de voet van de waterval loopt ben je ongeveer een uurtje kwijt en is de wandeling niet al te zwaar. Wanneer je besluit de volledige ronde te doen, moet je ook steil klimmen over stenig terrein.
 
Het laatste deel van de wandeling naar de Njupskärs Vattenfall gaat over een boardwalk. Aan het einde kun je nog verder over de rotsen klimmen, maar dit is erg glad en niet altijd veilig. Het was er trouwens tijdens ons bezoek dermate druk dat we het na vijf minuten voor gezien hielden en verder wandelden.
 

Op weg naar de Njupeskär Vattenfall
Op weg naar de Njupeskär Vattenfall
De hoogste waterval van zweden
De hoogste waterval van Zweden: de Njupeskär Vatenfall
 

De oudste boom ter wereld: Old Tjikko

Vanaf de waterval zijn we teruggelopen naar het hoofdpad en hier omhoog geklommen de fjäll op. Dit is even flink zwoegen, het pad is flink steil op sommige plekken en niet altijd duidelijk gemarkeerd. Gelukkig vlakt het als je eenmaal boven bent flink uit en heb je het zwaarste deel van je wandeling gehad. Vanaf hier lopen diverse zijpaden naar rechts. Om onduidelijke reden staat de afslag naar Old Tjikko niet aangegeven, maar met behulp van andere wandelaars vinden we hem.
 
Alhoewel Old Tjikko ook wel de oudste boom ter wereld wordt genoemd, is dit technisch gezien niet helemaal correct. Het is namelijk het een Noorse Spar die zichzelf steeds weer opnieuw kloont. Het hele verhaal hierachter lees je hier. Is de boom echt heel belangrijk? Mwah, het is dat er een touw omheen hing maar echt super bijzonder was ie niet. Maar wel leuk om te zeggen dat we bij de oudste boom ter wereld geweest zijn.
 

Het wandelpad naar Old Tjikko
Het wandelpad naar Old Tjikko
Old Tjikko de oudste boom ter wereld
De oudste boom ter wereld: Old Tjikko
 

Wandelen in Fulufjället

In het park vind je bijna 150 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. Houd er rekening mee dat ‘gemarkeerd’ soms toch even zoeken is en dat je af en toe even met behulp van een kompas de beste route kunt bepalen. Zelf maakten wij een halve dagwandeling: die van de voet van de waterval via Old Tjikko naar Rösjöstugorna en vanaf hier terug naar beneden. Eigenlijk wilden we een grotere ronde doen, maar wegens de aanhoudende warmte en het broeierige weer hing er onweer in de lucht. En die wilden we ontwijken toen we eenmaal op de top van de berg stonden, dus besloten we uiteindelijk om weer bijtijds af te dalen. We zijn echter toch nog kletsnat geregend, wat op zich heerlijk verkoelend was.
 
Vanaf de hut daal je uiteindelijk weer steil af terug naar de parkeerplaats. Onderweg heb je prachtige vergezichten richting het oosten. Er zijn talloze boardwalks om de vochtige grond te beschermen en je veilig en droog over de moerassen te helpen.
 
Verder lezen over wandeleningen in Fulufjället en in Zweden? Dat kan op mijn website Wandelen in Zweden.
 

Wandeling Fulufjället National Park
Wandeling Fulufjället National Park
Uitzicht Fulufjället Nationaal Park
Uitzicht over Dalarna
Boardwalk in Fulufjället
Boardwalk over de moerassen van Fulufjället Nationaal Park
bloemen in fulufjället
De kleurrijke bodem
 

Overnachten in Fulufjället Nationaal Park

In het park zijn 15 berghutten die je van tevoren dient te reserveren indien je hier wilt overnachten. Wildkamperen in het park is alleen toegestaan in zones I, II en III en dus niet bij de belangrijkste bezienswaardigheden in de buurt. Check altijd de laatste regels en updates op deze website. Het is niet toegestaan een tent op te zetten in de buurt van hutten of de overige zones. Voor alle kampeerders geldt dat je overnacht volgens het ‘leave nothing but footprints’ principe.
 
Lees hier alle uitgebreide regels voor het wildkamperen in Zweden volgens het Allemansrecht.
 

Uitzicht op Fulufjället Nationaal Park
Uitzicht op Fulufjället Nationaal Park net voorbij Naturum
 

Andere tips voor je bezoek aan Nationaal Park Fulufjället

De beste periode om het park te bezoeken is van juni tot en met augustus, oftewel in de zomer. De meeste paden zijn dan sneeuwvrij en goed begaanbaar. In de overige seizoenen is de kans groot dat je sneeuw treft. Houd in de zomer rekening met muggen (hebben wij geen last van gehad, maar hebben we van slechts van horen zeggen) en ondanks dat het zomer is, kan het koel en nat zijn op de berg. Je bevindt je in alpien terrein en het is handig als je bekent bent met wandelen en/of kamperen in de bergen.
 
Er is nagenoeg geen mobiel bereik in het nationale park en behalve de shop bij de ingang is er geen andere mogelijkheid tot bevoorrading.
 

Wegwijzer Fulufjället National Park
Wegwijzer in Fulufjället
 
De dichtstbijzijnde plaats is Särna, hier kun je leuk overnachten op de Särna Camping. Särna ligt op ongeveer een half uur auto rijden van Naturum vandaan. Andere accommodaties in de buurt van Fulufjället National Park vind je hier.
 

Rondreizen Midden-Zweden

Op zoek naar een rondreis naar Zweden? Bekijk hieronder eens de volgende opties:
 
13-daagse rondreis Midden Zweden van kust tot kust van ANWB Reizen
Bekijk hier alle reizen van Nordic.nl
8-daagse autorondreis Puur en Ongerept Zweden van De Jong Intra
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je onze tips voor je bezoek aan Fulufjället Nationaal Park nuttig. Mocht je nog aanvullende vragen en/of opmerkingen hebben, stel ze dan gerust! In dit artikel staan affiliate links. Indien je via een dergelijke link een aankoop doet of reservering maakt, ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *